Arti Tisi: "The Archive Trilogy The Complete Unreleased"

11/08/2017

Κατηγορία: Κριτικές

3567

Από τις πρώτες μέρες που άρχισα να εντρυφώ επισταμένα στο γένος του μελωδικού rock ένα από τα ερωτήματα που τριβέλιζαν το μυαλό μου ήταν: ποιος είναι ο καλλιτέχνης Arti Tisi; Φήμες κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο ότι πιθανόν να ήταν το ψευδώνυμο του Joe Lynn Turner, όμως η αλήθεια τελικά ήταν κάπου εκεί ενδιάμεσα.

 

Σημαντικό δισκογραφικό γεγονός για τους φίλους του melodic/ hard rock ήχου η κυκλοφορία τριών δίσκων με υλικό του καλλιτέχνη Arthur Tisi Jr., (όπως είναι και το όνομα του), που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη  και συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς όπως θα δούμε στην συνέχεια.
Σπουδαίο στοιχείο αποτελεί επίσης ότι έφτασε πολύ κοντά να αντικαταστήσει τον υπέρτατο Lou Gramm στους  Foreigner και συμμετείχε σε ακρόαση για τους  Badlands.
Along the way he worked with some first-rate songwriters and put together a wealth of solo material that has never seen the light of day…until now.
Συνεχίζοντας λοιπόν τις κυκλοφορίες ακυκλοφόρητων μουσικών δημιουργιών  η MelodicRock label επιμελήθηκε και παρουσιάζει τρεις διαφορετικές δισκογραφικές προσπάθειες του καλλιτέχνη, που καλύπτουν όλη τη δημιουργική του καριέρα! Καθεμία τους με διαφορετική μουσική κατεύθυνση! Μιλούμε και παρουσιάζουμε λοιπόν τους δίσκους "New York City", "Back Again" και "The Reeperbahn."
Στον δίσκο "New York City" σίγουρα ακούγοντας τον θα αναφωνήσετε :αυτές οι δημιουργίες τόσο μοναδικές "Arti Tisi". Αριστοτεχνικές συνθέσεις που κάλλιστα θα μπορούσαν να περιληφθούν σε δίσκο των υπέρτατων  Foreigner καθώς οι επιδράσεις είναι εμφανέστατες!! Δεδομένης και της προσπάθειας του να ενταχθεί στην μπάντα, κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι στο δίσκο των Foreigner, το "Unusual Heat".
Περισσότερα μας περιγράφει κι ο ίδιος σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί προσεχώς στο rocktime.gr. Επίσης θυμίζει η φωνή του πρώτης γραμμής ερμηνευτές το μελωδικού χώρου, όπως οι  Lou Gramm στο προσωπικό του υλικό, τον  Brian Howe σε Bad Company δημιουργίες καθώς και  τον Kane Roberts στο "Love You Too Much".
Εάν είστε καταδικασμένοι να ακούτε μόνο AOR, το "New York City" είναι το πεπρωμένο αγοράς για τη δισκοθήκη σας!
Αγαπημένη μου σύνθεση;; και οι δεκατρείς του δίσκου! Ένας δίσκος με μερικές υμνικές συνθέσεις  του Arti Tisi συνοδευμένες από μελωδικότατες δημιουργίες και εκπληκτικές μπαλάντες.



Το "Back Again" είναι ο δεύτερος δίσκος μία διαφορετική συλλογή δίσκων καθώς ο ταλαντούχος Tisi παρουσιάζει την  hard rock/hair metal πλευρά του με στοιχεία από  Dokken καθώς και προσμείξεις από King Kobra, Hurricane, Lynch Mob, Shark Island και Icon. Πραγματικά μία πλουσιοπάροχη, επιδραστικότατη συλλογή τραγουδιών με εξαιρετική δομή, πλήρως ηλεκτρική με σπουδαία φωνητική παρουσία.
Σίγουρα ο Tisi ξεπερνά τον εαυτό του συνθετικά και φωνητικά. Ένας δίσκος που εάν είχε κυκλοφορήσει στα '90ς θα είχε δημιουργήσει αίσθηση. Να σημειώσουμε πως εδώ είναι ξεκάθαρο ότι εάν είχε αντικαταστήσει τον αδικοχαμένο  Ray Gillen στους Badlands, όπως μας διηγήθηκε για την ακρόαση που έκανε με τον κιθαρίστα της μπάντας Jake E Lee, το συγκρότημα θα είχε ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη που ανακόπηκε με την απώλεια του Ray.



Τέλος, στο δίσκο "The Reeperbahn" έχουμε την  pop εκδοχή του καλλιτέχνη με εμπορικό ήχο που ταιριάζει περισσότερο στο  μοντέρνο rock. Κάποιες συνθέσεις ηχούν όπως οι  The Cars στο "My Suspicious Side", κάποιες άλλες θυμίζουν τον Rick Springfield, αλλά και  μπάντες όπως οι  Maroon Five και οι  Black Crowes ενώ υπάρχει και μία συμπαθητική διασκευή στο

"Rockin' Every Night"
του Gary Moore.
Ιδιαίετρο υλικό που όμως είναι σίγουρα "αξιάκουστο". Προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα για συνθετικούς κυρίως λόγους και διότι ανακάλυψα μία πλευρά του συνθέτη που δεν ήμουν τόσο εξοικειωμένος.
Ένας καλλιτέχνης θα μπορούσε να συγκεντρώσει καλλιτέχνες του βεληνεκούς των: Joe Lynn Turner, Tony Bruno, Al Pitrelli, Al Greenwood, A.J. Pero, Ian McDonald, Mark Hitt, Lincoln Schleifer, Tony Harnell, Bob Held, Phil Woods, Chuck Bonafante …
Συνολικά 53 συνθέσεις σε τρεις διαφορετικούς δίσκους με την υπογραφή του Arti Tisi και βέβαια την σύμπραξη ενός ακόμη σπουδαίου μουσικού στην τεχνική επεξεργασία, του JK Northrup.
 
Νότης Γκιλλανίδης