Nestor: "Kids In A Ghost Town"

28/10/2021

Κατηγορία: Κριτικές

2340

Μεγάλη συζήτηση και ποικιλόμορφα σχόλια έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια aor/melodic hard rock κοινότητα οι Σουηδοί Nestor με το άλμπουμ τους "Kids In A Ghost Town". Η ζυγαριά γέρνει από την πλευρά ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα θαυμάσιο δίσκο που σίγουρα θα συμπεριληφθεί στα καλύτερα της χρονιάς.

 

Ο τραγουδιστής Tobias Gustafsson αποκαλύπτει ότι το όνομα της μπάντας έχει σαφείς αναφορές στην ελληνική μυθολογία αλλά και οι ίδιοι είναι παράλληλα μεγάλοι θαυμαστές του κόμικ Tintin στο οποίο υπάρχει ανάλογη φιγούρα με το όνομα Νέστορ.
Ο Nestor ιδρύθηκαν το 1989 από πέντε παιδικούς φίλους στη γενέτειρά τους, το Falköping της Σουηδίας με αρκετά εφηβικά ροκ όνειρα, τα οποία πραγματοποιούνται τρεις δεκαετίες μετά αφού η φιλία τους δεν έσβησε ποτέ και αποφάσισαν να επανενώσουν την μπάντα σχετικά πρόσφατα.
Όσοι έχουν ακούσει το "Kids In A Ghost Town" δηλώνουν ενθουσιασμένοι και δεν κρύβω ότι τα διθυραμβικά σχόλια στο social media με επηρέασαν αρκετά ώστε να είμαι επιφυλακτικός για το αν αξίζουν αυτή την αποθέωση.
Ερχόμενοι στο άλμπουμ υπάρχουν 3 + 1 κομμάτια που ανεβάζουν άμεσα τον πήχη των προσδοκιών.
Συγκεκριμένα τρεις συνθέσεις φέρουν την υπογραφή του Andreas Carlsson με τον οποίο έχουν συνεργαστεί οι Bon Jovi, οι Europe και ο Paul Stanley(Kiss) ενώ σε ένα τραγούδι συμμετέχει η περιβόητη Samantha Fox (!!!).
Επιπρόσθετα για την ιστορία την παραγωγή έκανε ο τραγουδιστής Tobias Gustavsson, σε μίξη του Sebastian Forslund (The Night Flight Orchestra) και mastering ο Thomas "Plec" Johansson.Η κινηματογραφική εισαγωγή "A fanfare for the reliable rebel" μας προετοιμάζει για το "On The Run" όπου στο εν λόγω κομμάτι, ο εκσυγχρονισμένος '80s aor/hard rock ήχος έχει την τιμητική του με ένα κιθαριστικό ριφ δανεισμένο από το Whitesnake (1987) και με το ρεφρέν να σε οδηγεί σε μελωδική πανδαισία. 
Ακολουθεί το ομότιτλο "Kids In A Ghost Town" με τον κιθαρίστα Jonny Wemmenstedt αυτή την φορά να "κλεβει" τον Gary Moore και τον μελωδικό ήχο στο ρεφρέν να είναι κυρίαρχος χάριν των εμπνευσμένων πλήκτρων του Martin Frejinger.
Το "Stone cold eyes" φλερτάρει έντονα με τους Europe των '80s, ομοίως και το "Perfect 10 (Eyes Like Demi Moore)" με περισσότερες αναφορές στους Jefferson Starship και Foreigner. Ο στίχος "έχεις μάτια όπως η Demi Moore και ένα σώμα σαν τη Sharon Stone" είναι βέβαια όλα τα λεφτά!!!
Το "These Days" είναι μία εκπληκτική σύνθεση όπου έχει ως βάση τους Van Halen εποχής Sammy Hagar, με δυνατή ερμηνεία και τεχνικό παίξιμο σε ύφος Toto.
H μπαλάντα "Tomorrow" είναι όντως από τις πιο δυνατές στιγμές του άλμπουμ και εδώ η μεγάλη έκπληξη ακούει στο όνομα Samantha Fox όπου το pop είδωλο των '80s κάνει ένα δυναμικό ντουέτο με τον εξαιρετικό Tobias Gustafsson. 
Απίθανο ρεφρέν με μία συγκλονιστική γέφυρα και ερμηνείες που σε καθηλώνουν σ' όλη την διάρκεια του τραγουδιού δομημένο πάνω σε μία τρομερή παραγωγή.
Το ατμοσφαιρικό "We are not ok" συνεχίζει στον ίδιο πανέομορφο μελωδικό συναισθηματισμό του "Tomorrow" ενώ το "Firesign" επαναφέρει τους Nestor σε εκρηκτικούς hard rock ρυθμούς.
Ο επίλογος γράφεται με το "1989" συμβολίζοντας το τέλος μίας εποχής που έκλεισε μόνο χρονικά αλλά ποτέ συναισθηματικά. Μία εμπνευσμένη σύνθεση όπου περιέχει όλα τα συστατικά μίας καλοδουλεμένης melodic hard rock σύνθεσης. 
Τέλος το "It Ain't Me" είναι ένα νοσταλγικό και συνάμα μελαγχολικό κομμάτι με τη κιθάρα πραγματικά να παράγει λυγμούς.
Εν κατακλείδι μπορεί οι Nestor να άργησαν τρεις δεκαετίες να μας χαρίσουν το συγκεκριμένο γοητευτικό άλμπουμ όμως διατήρησαν με ανεξάντλητο τρόπο το πνεύμα των '80s δίνοντας με δημιουργικό ύφος απίθανες μελωδικές γραμμές και συνθέσεις που χαροποιούν και τον πιο δύσπιστο ακροατή.
Το πλεονέκτημα του "Kids In A Ghost Town" είναι ότι όσο το ακούς, τόσο περισσότερο παθιάζεσαι και κολλάς μαζί του!
 
Υ.Γ.: Μην χάσετε να τσεκάρετε στο youtube, την piano εκδοχή του "On The Run".
 
Φώτης Μελέτης