Τζίμης Πανούσης: Ποια τραγούδια αγαπήσαμε...

02/01/2019

Κατηγορία: Rocktime Songs

14763

Σειρά για τη παρούσα στήλη , έχει ένας άλλος καλλιτέχνης της ελληνικής σκηνής. Αναφέρομαι στον ένα και μοναδικό Πανούση Δημήτριο (Τζίμυ) ή Τζιμάκο αν θέλετε του Θεοδώρου και της Φωτεινής και τίποτα δεν είναι σίγουρο.

 

Πάντα μέσα από το πανέξυπνο χιούμορ του, χρησιμοποιώντας τη σάτιρα σαν όπλο, προσπαθούσε να περάσει τους δικούς του προβληματισμούς και μηνύματα τα οποία βρίσκουν σύμφωνους όλους σχεδόν  τους συντάκτες  του www.rocktime.gr .
Από καθημερινές απλές  ιστορίες, μέχρι το κράτος. Αποκορύφωμα η αιώνια και συναρπαστική κόντρα του με τον Γιώργο Νταλάρα με τον τελευταίο να του απαγορεύει να αναφέρει το όνομά του διαφορετικά θα πλήρωνε πρόστιμο για κάθε φορά που θα έλεγε ''Γιώργος Νταλάρας'' .
Εκτός από τη μουσική, ο αγαπημένος μας Τζιμάκος, έχει γράψει και μια σειρά από βιβλία ενώ έκανε και ένα πέρασμα από το ραδιόφωνο. Θυμηθείτε πως αν επιλέξετε να δείτε κάποια παράστασή του, πέραν του ότι θα περάσετε καλά, μην καθίσετε στις πρώτες σειρές!
 
01. Οικογενειακή Συνομωσία:  Από τον απαγορευμένο δίσκο ''Disco Τσουτσόυνι'' με τις Μουσικές Ταξιαρχίες.  Αιτία ήταν η λογοκρισία της εποχής. Βλάσφημος και ερωτικός στίχος ταυτόχρονα. 2 χρόνια αργότερα, θα κυκλοφορήσει στο άλμπουμ ''Μουσικές Ταξιαρχίες'' με τον τίτλο ''Ερωτικό'' και σε διαφορετική έκδοση από την πρωτότυπη.

02. Disco Τσουτσούνι: Ένα δεύτερο τραγούδι από το λογοκριμένο άλμπουμ που και αυτό ξαναεκτελέστηκε και βρήκε θέση στο ''Μουσικές Ταξιαρχίες''. Ο αρχικός του τίτλος ήταν ''Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου''. Εδώ η σάτιρα του, έχει επίκεντρο τους οπαδούς του ΚΚΕ και ειδικότερα τη κομμουνιστική νεολαία.

03. Το Τραύμα: Πάμε τώρα στο 1987 και στο άλμπουμ ''Χημεία Και Τέρατα'' με  το λογότυπο γνωστής  εταιρίας αναψυκτικών (δεν κάνουμε διαφήμιση ;)  παραλλαγμένο με το όνομα του Τζίμη Πανούση. Σατυρικό, αρκετά αστείο  και διασκεδαστικό τραγούδι τόσο από πλευράς στίχου όσο και από μουσικής.

04. 10000 Watt (Όχι Άλλο Νταλάρα): Είναι το τραγούδι ορόσημο για την μετέπειτα κόντρα του με τον Γιώργο Νταλάρα, όπως προδίδει και ο τίτλος του. Εδώ γίνεται η πρώτη αναφορά στο όνομά του και μπήκαν τα πρώτα λιθαράκια. Το άσμα αυτό, μπορεί κανείς να το βρει στο δίσκο ''Κάγκελα Παντού'' του 1986.


05. Σουζάνα: Ουσιαστικά πρόκειται για διασκευή. Η πρωτότυπη εκτέλεση ανήκει στους Art Company με τον ίδιο τίτλο. Ο Πανούσης, επέλεξε να κρατήσει τον τίτλο και τη μουσική και προσάρμοσε τους στίχους του. Δεν υπάρχει σε κάποια στουντιακή εκτέλεση, παρά μόνο σε live ηχογράφηση στο ''Hard Core'' του 1985 από τη παράστασή του στο Κύτταρο.

06.  Μάγισσα Μανούλα:  Άλλο ένα τραγούδι από το άλμπουμ ''Κάγκελα Παντού''. Ο Τζιμάκος εδώ, μέσα από μία μπαλάντα, μιλάει για την πατρίδα του, για μία χώρα που σκοτώνει τα παιδιά της.  Ο στίχος του είναι επίκαιρος ακόμα και σήμερα λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες.

07. Κάγκελα Παντού: Το πιο γνωστό τραγούδι του από τον ομώνυμο δίσκο και από τα πιο διαδεδομένα του. Καυστικός όπως πάντα, στις σημερινές του εμφανίσεις το άλλαξε λίγο εξ' αιτίας της γερμανικής επιδρομής, των μνημονίων κλπ σε ''Άγκελα Παντού''.

08. Ένα Τραγούδι Για Το Χειμώνα: Γυρνάμε πίσω στο 1984 και στον δίσκο ''Αν Η Γιαγιά Μου Είχε Ρουλεμάν''. Ή Επίσης από τα πιο γνωστά του τραγούδια. Πηγή έμπνευσης και σάτιρας είναι αυτή τη φορά οι νεοδημοκράτες (γαλάζιο αγοράκι) και τα τραβεστί που τότε βρίσκονταν στην άνθισή τους.

09. Γαμάτε Γιατί Χανόμαστε (Πίσσα Και Πούπουλα): Συνεχίζω λοιπόν με ένα ακόμα τραγούδι από το ίδιο άλμπουμ. Τα έβλεπε τότε, τα έλεγε, κανείς δεν άκουγε. Το κυρίως θέμα του είναι ο υπερκαταναλωτισμός, αυτό που μας έφαγε δηλαδή. Προτρέπει τον κόσμο να “γ…..ει γιατί χανόμαστε” και δεν έχει άδικο εν μέρει. Στη σημερινή κοινωνία, κυριαρχεί αυτό το φαινόμενο του να βλέπεις τον διπλανό σου να μην έχει να φάει και ταυτόχρονα το κινητό του να αξίζει 600 ευρώ και να είναι και τελευταίο μοντέλο.


10. Αχ Ευρώπη: Πρωτοέκανε την εμφάνισή του στη ζωντανή ηχογράφηση Hard Core, όμως θα κυκλοφορήσει σε στούντιο εκτέλεση πολλά χρόνια αργότερα μέσα από ένα Ep 5 κομματιών με τίτλο ''Δείγμα Δωρεάν'' το 2002. Πολύ γνωστό τραγούδι και αυτό και δε χρειάζεται συστάσεις. Αχ, Ευρώπη, εσύ μας μάρανες λέει και άδικο δεν είχε.

11. Obi-Obi- Bi: Κομμάτι από τη τελευταία δουλειά με τον ίδιο τίτλο του 2013. Ο κιθαρίστας που έχει, θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος που βρέθηκε δίπλα του. Ανεβαστικός ρυθμός με παραδοσιακό πάντρεμα και στίχους για τις γυναίκες (οι περισσότερες μη παρεξηγηθώ) που την σήμερα εποχή, ''το δίνουν'' με το που καθίσουν στη καρέκλα και τα πόδια τους αγγίξουν πάτωμα.

12. Νεοέλληνας: Το τραγούδι αυτό, είναι ίσως και το πιο ευρύτερα γνωστό. Παίζει συνέχεια στο ραδιόφωνο, σε μαγαζιά αλλά και στις συναυλίες του. Όπως λέει και ο τίτλος του, μιλά για τον καπιταλισμό του Έλληνα που έχει τα πάντα προγραμματίσει να εξελιχθούν βάση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Κοινός μοντερνοποίηση. Μέσα από το άλμπουμ ''Vivere Pericolasmente'',του 1993.
 
Γιώργος Βαλιμίτης