Ποιες δυναμικές μελωδικές μπαλάντες αγαπήσαμε (vol.1)

05/05/2020

Κατηγορία: Rocktime Songs

6666

Όλοι μας έχουμε, είναι αλήθεια, τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή μας…όμορφες στιγμές, δύσκολες στιγμές, στιγμές περισυλλογής, στιγμές που ερωτευθήκαμε…και πάντοτε η μουσική ήταν το ηχόχρωμα που τις επένδυε, για να μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στης καρδιάς την σάρκα, στου μυαλού μου τα αυλάκια…

 

Θα μπορούσα να αναφέρω καμία χιλιάδα από αυτές αλλά περιορίζομαι και αναθέτω στον φίλτατο αρχισυντάκτη του Rocktime.gr να κάμει καταμερισμό!  Πάντοτε όμως ήταν μελωδικές δυναμικές μπαλάντες όπως (χωρίς σειρά προτίμησης) :
 
 


1) Nazareth: "Love Hurts" (1975):
Ξέρω, ξέρω τι σκέφτεστε: είναι η διασκευή των  Boudleaux Bryant που γράφηκε για τους  Everly Brothers, και που ηχογραφήθηκε από τους σκωτσέζους Nazareth στα 1975 και έγινε μεγάλη επιτυχία περίπου ένα χρόνο έπειτα, στα  1976! Καμία αντίρρηση! Όταν το πρωτάκουσα στα 1984 οι αισθηματικές εξάρσεις είχαν αρχίσει και η μελωδία της μπαλάντας αυτής ήταν η καταλληλότερη υπόκρουση!
 
2) Winger: "Headed for a Heartbreak" (1988):
Άλμα στον χρόνο και η πληγωμένη καρδιά μία περίπου δεκαετία  αργότερα βρίσκει παρηγοριά σε αυτήν την συνθεσάρα ! Πόσες αναμνήσεις! ‘Ήταν η εποχή, που η μπάντα αυτή έκανε αξεπέραστη μουσική και ακόμη και εάν έκλεινες τον ήχο μπορούσες να ακούσεις τη μουσική!!

3) Dokken: "Alone Again" (1984):
Το  "Alone Again" είναι το είδος της μπαλάντας που ματώνει τα αυτιά και στέλνει ρίγη συγκίνησης ταξιδεύοντας σε!!

4) Damn Yankees: "High Enough" (1990):
Το νοσταλγικό ταξίδι και η αναπόληση των ρομαντικών στιγμών, που με περίσσιο πάθος ο καθένας ζει!

5) Nelson: "(Can't Live Without Your) Love and Affection" (1990):
Συνομήλικοι περίπου με τους Matthew και  Gunnar Nelson λατρέψαμε τα μακριά μαλλιά και τα σκισμένα τζην…Γιαυτούς ήταν απλά ακόμη μία νούμερο ένα επιτυχία!

6) Extreme: "More Than Words"(1990):
Εκεί που η γλώσσα δένονταν κόμπο και οι πεταλούδες στο στομάχι φτερούγιζαν ανεξέλεγκτα!
πεταλούδες στο στομάχι φτερούγιζαν ανεξέλεγκτα!

7) Queensryche: "Silent Lucidity"(1990):
Ακόμη ένα τραγούδι με πάμπολλα στοιχεία μπαλάντα και ελαττωμένο τον ηλεκτρικό ήχο…το τέλος των μαθητικών χρόνων ήθελε το στερεοφωνικό να παίζει στη διαπασών την συγκεκριμένη σύνθεση…κάλεσμα…απογοήτευση;;

8) Europe: "Carrie" (1986):
Το τραγούδι που τα 4,5 λεπτά της διάρκειας του φάνταζαν στο σεληνόφωτο να διαρκούν αιώνες… ίσως, ακόμη και κόλαση να πάγωνε στο άκουσμα αυτής της μελωδίας!

9) Warrant: "Heaven" (1989):
θα πρέπει να παρατηρήσω, ότι εάν αφαιρούσαμε το σόλο της κιθάρας θα ηχούσε διαφορετικά’ όμως και μόνο ο τίτλος τα λέει ΌΛΑ!
 
10) Lita Ford & Ozzy Osbourne: "Close My Eyes Forever" (1988):
Να περιμένεις το party  για να χορέψεις αργά και μεθυστικά…αγαπάς τη μουσική; Ορίστε η ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!!
 

11) Aerosmith: "Cryin' " (1993):
Το αγαπημένο μέλος των Aerosmith ήταν η Alicia Silverstone. Στο πρόσωπο της ταυτίζονταν όλες οι αγαπημένες μας γυναικείες υπάρξεις! Εντάξει!!Σχεδόν όλες!

12) Slaughter: "Fly to the Angels" (1990):
Καλοκαίρι…βράδυ σε νησί του βορείου Αιγαίου κάτω από το φως της σελήνης ο ήχος απλώνεται στην σιγαλιά της νύχτας από το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου(σκαραβαίος του 72 , πήρες το δίπλωμα και μπορείς να πας οπουδήποτε!!Με παρέα εννοείται!

13) Mr. Big: "To Be With You"(1991):
Φυσικά η κασέτα ηχεί σε non stop μελωδικές μπαλάντες…στην ακροθαλασσιά, γύρω από τη φωτιά η παρέα μεγαλώνει και εάν ο μουσικός της παρέας δε γνωρίζει στην κιθάρα του το τραγούδι…

14) White Lion: "When the Children Cry" (1987):
Το Video που ταιριάζει στους σκοπούς της UNICEF , ταιριάζει απόλυτα σε κάθε σπαραξικάρδιο αισθηματικό χωρισμό ή ερωτική απογοήτευση!
 
15) L.A. Guns: "The Ballad of Jayne" (1989):
Όπου ο τραγουδιστής στο video φοράει ένα καπέλο σαν του Slash καθώς ακούγεται η folk μουσική να παίζει. Είμαι πολύ ευγνώμων που τόσο όμορφα τραγούδια συνοδεύονταν και από εξαιρετικά video… για τούτο το λόγο είναι ανεξίτηλα χαραγμένα στα αυλάκια της μνήμης…

16) Poison: "Every Rose Has Its Thorn" (1988):
Η αποθέωση της μελένιας μπαλάντας…την υπόκρουση των ακουστικών κιθαρισμάτων διαδέχεται η ηλεκτρική πανδαισία και σε ταξιδεύει. Απαραίτητα τα κηροπήγια και το ρομάντζο αρχίζει…
 
17) Motley Crue: "Home Sweet Home" (1985):
Η συγκίνηση της επιστροφής στην πατρική γη, στην πόλη που σε γέννησε, έχει το δικό της μουσικό μελωδικό υπόστρωμα!!

18) Jeff Scott Soto: "Holding On" (2002)
Ο μάστορας της μελωδικής δυναμικής μπαλάντας έχει τραγουδήσει και κυκλοφορήσει πληθώρα από δαύτες(Essential Ballads – 2006). Ίσως και μελωδικότερες και μουσικά πολυπλοκότερες. Όμως στα 5:24’’ της σύνθεσης αυτής χωράνε άπειρες στιγμές αισθηματικής έντασης!!

19) Whitesnake: "Here I Go Again" (1987):
Κάθε νέο αισθηματικό ξεκίνημα είχε και θα έχει τον ύμνο του: με τον  David Coverdale  να ανεμίζει το μαλλί κομμωτηρίου , οι Whitesnake γνώριζαν πάντοτε να συμπαρίστανται σε όλους τους αγαπησιάρηδες…
 

20) Guns N' Roses: "Civil War" (1991):
Διότι και ο πόλεμος του κόλπου στα 90’ς είχε τη μελαγχολική μπαλαντοειδή υπόκρουση, όταν σε απευθείας μετάδοση βλέπαμε τα στρατεύματα να εισβάλουν στο δύσμοιρο Ιράκ…και οι ταλαιπωρίες των ανθρώπων δεν έχουν τελειωμό…
 
21) Skid Row: "18 and Life" (1989):
Η στιγμή της ενηλικίωσης μία μέρα του Ιούλη ήταν εντελώς ξεχωριστή…με την αξέχαστη τούτη μελωδία!
 
22) Twisted Sister: "The Price" (1984):
Και το τίμημα της επαγγελματικής επιτυχίας έβρισκε μουσική επένδυση…και προβληματισμούς γόνιμους…
 
 
23) Def Leppard: "Bringin' on the Heartbreak" (1981):
Ξέρετε: εκείνος ο γλυκός πονοκέφαλος της αισθηματικής ανατριχίλας έχει το τραγούδι "σήμα κατατεθέν"!!

24) Aerosmith: "Dream On" (1973):
Με την αυθεντική κυκλοφορία στα  1973, οι Aerosmith καταξιώθηκαν με αυτήν την καταπληκτική σύνθεση μελοποιώντας τις ατελείωτες ώρες της ονειροπόλησης!

Νότης Γκιλλανίδης