"Give Ireland Back to the Irish"

05/05/2019

Κατηγορία: Rocktime Songs

7395

Για τους Έλληνες οπαδούς της rock και hard rock μουσικής η Ιρλανδία αποτελεί μία από τις μεγάλες συμπάθειες. Καλλιτέχνες όπως ο Rory Gallagher, ο Gary Moore, Thin Lizzy, Van Morrison , U2 και πολλοί άλλοι έχουν αγαπηθεί ιδιαιτέρως και τα τραγούδια τους αποτελούν κομμάτι της ζωής μας.

 

 Δυστυχώς όμως η ιστορία αυτού του νησιού είναι πολυτάραχη και έχει χυθεί πολύ αίμα αρχικά εξαιτίας της αποικιοκρατικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και των ακροτήτων που ακολουθήσαν οι ένοπλες ομάδες του ΙRA που δικαίως επιθυμούσε την πλήρη ανεξαρτητοποίηση (οικονομική και διοικητική)  από τη Μεγάλη Βρετανία και την ίση μεταχείριση προτεσταντών και καθολικών και την προσκόλληση της Βορείου Ιρλανδίας, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Όμως ο κύκλος βίας είχε πολλά αθώα θύματα και από τις δυο πλευρές και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πραγματικοί ήρωες (Bobby Sands) που θυσίασαν την ζωή τους για ανεξαρτησία και ελευθερία από ένα σημείο ο κόσμος επιζητούσε ειρήνη κάτι που  έχει συμβεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά σπουδαία ροκ τραγούδια που σηματοδοτούν και σχετίζονται άμεσα με την ιστορία της πανέμορφης αυτής χώρας.

Simple Minds: "Belfast Child"
Αν και Σκωτσέζοι οι S.M. κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά αυτή την υπέροχη σύνθεση το Φεβρουάριο του 1989 στο ΕΡ με τίτλο "Ballad of the Streets" που είχε άλλα δύο σπουδαία κομμάτια (Βiko και Mandela Day) και στη συνέχεια το βρίσκουμε στο δίσκο της μπάντας "Street Fighting Years". To συγκεκριμένο τραγούδι είναι διασκευή του παραδοσιακού Ιρλανδέζικου κομματιού "She Moved Through the Fair" με άλλους στίχους, επηρεασμένο από την έκρηξη βόμβας στο Enniskillen από  τον IRA που είχε δυστυχώς αρκετούς νεκρούς και παράλληλα περιγράφει την θλίψη και την τρέλα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο.


Gary Moore: "Blood of Emeralds"
Το 1989 ο σπουδαίος Ιρλανδός κιθαρίστας κυκλοφορεί τον τελευταίο δίσκο τους "After the War" με το γνωστό hard rock και heavy ήχο με τον οποίο λατρεύτηκε από χιλιάδες οπαδούς του. Το κομμάτι είναι σαφώς επηρεασμένο από τους κέλτικους ρυθμούς άλλωστε οι γκάιντες κυριαρχούν στην εν λόγω σύνθεση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φίλου του Phil Lynott με σαφείς στιχουργικές αναφορές για την Ιρλανδική ενότητα τόσο για όσους είναι από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας (G.Moore) και όσους είναι από το Δουβλίνο (P. Lynott).
 
Wings: "Give Ireland Back to the Irish"
Μπορεί ο John Lennon να ήταν ο πιο πολιτικοποιημένος από τους υπόλοιπους BEATLES, όμως  και ο Paul McCartney ειδικά με την μπάντα των Wings είχε μερικές συνθέσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Με το "Give Ireland Back to the Irish" που κυκλοφόρησε το 1972, το "σκαθάρι" αντέδρασε στην “αιματηρή σφαγή της Κυριακής” στη Βόρεια Ιρλανδία στις 30 Ιανουαρίου 1972 ενώ τίμησε με αυτό τον τρόπο και τον συνεργάτη του, κιθαρίστα των Wings, Henry McCullough που ήταν από τη Βόρεια Ιρλανδία ενώ το κομμάτι για ευνόητους λόγους απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το απίστευτο είναι ότι το τραγούδι αγάπησαν οι Βάσκοι της Ισπανίας!

U2: "Sunday Bloody Sunday"
Το πασίγνωστο άσμα που για πολλά χρόνια αποτελούσε τον ύμνο της μπάντας αναφέρεται στα θλιβερά  γεγονότα της "ματωμένης Κυριακής" του 1920 και του 1972 και το τραγούδι καυτηριάζει τον άσκοπο κύκλο της βίας και αποτελεί έκκληση για ενότητα μεταξύ Ιρλανδών Καθολικών και Προτεσταντών. H συγκεκριμένη σύνθεση υπάρχει στο άλμπουμ "War" (1983). Μνημειώδης είναι η live εκτέλεση της μπάντα στο Colorado Red Rocks Amphitheatre τον Ιούνιο του 1983 με τον Bono να υψώνει την λευκή σημαία και να φωνάζει "This is not a rebel song."


Boomtown Rats: "Banana Republic"
Στα τέλη του 1980, οι Βρετανοί κυκλοφορούν τον τέταρτο δίσκο τους με το new wave ήχο να κυριαρχεί αν και η συγκεκριμένη σύνθεση κινείται σε ska-reggae ρυθμούς. Το τραγούδι χλευάζει και κριτικάρει το άσχημο πρόσωπο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μιας και εκείνη την περίοδο επικρατούσε ο εθνικισμός, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και τα μεσαιωνικά μυστήρια των κληρικών. Μάλιστα είχε απαγορευτεί στους Boomtown Rats να παίζουν στην πατρίδα τους λόγω του γεγονότος ότι ο Bob Geldof έδωσε μία αμφιλεγόμενη συνέντευξη -παράσταση του 1977 στο "The Late Late Show" της Ιρλανδίας όπου καυτηρίαζε όλα τα παραπάνω.

The Police: "Invisible Sun"
Ετούτη η εξαιρετική μυστήρια σύνθεση κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1981 και βρίσκεται στο τέταρτο άλμπουμ του αξεπέραστου τρίο με τίτλο "Ghost in the Machine". Το κομμάτι στιχουργικά είναι επηρεασμένο από τον απεργό πείνας (πέθανε κατά την διάρκεια της) και ήρωα της Ιρλανδίας Bobby Sands ενώ παράλληλα ο ντράμερ Stewart Copeland, δήλωσε ότι έχει αναφορές και στην πατρίδα του την Βηρυτό (Λίβανος) που βομβαρδίστηκε άσχημα την ίδια χρονική περίοδο. Ο Sting επίσης είχε δηλώσει ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι μία νότα αισιοδοξίας για όσους ζουν καταστάσεις πολέμου και φτώχειας.

John Lennon: "The Luck of the Irish"
Ο John Lennon μετά την διάλυση των Beatles είχε μία έντονη καλλιτεχνική παρουσία με πολλές πολιτικοινωνικές προεκτάσεις και δράσεις. Το 1972 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Some Time in New York City" και εκεί εκφράζει την δυσαρέσκειά του για τη βρετανική κυριαρχία απέναντι  στη Βόρεια Ιρλανδία και τα "προβλήματα" που είχαν ξεσπάσει. Μάλιστα είχε προχωρήσει σε σκληρές δηλώσεις όπως "μια χώρα ομορφιάς και θαύματος βιάστηκε από βρετανούς ληστές".

The Cranberries: "Zombie"
Το "Zombie" αναφέρεται σε ένα θλιβερό γεγονός όπου Ανατολικά του Λίβερπουλ, στις όχθες του ποταμού Μέρσι, βρίσκεται το Γουόρινγκτον, στην Αγγλία. Εκεί στις 20 Μαρτίου 1993, ο IRA (Irish Republican Army) “φύτεψε” δυο βόμβες σε κάδους σκουπιδιών μέσα στην κατοικημένη περιοχή και σκοτώθηκαν δύο μικρά παιδιά. Τους στίχους έγραψε η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Dolores O’Riordan, για να καταγγείλει τη βία και την ανεπάρκεια των πολιτικών να δώσουν μια ειρηνική λύση...


Elton John: "Belfast"
Ο Elton John μαζί με τον για πολλά χρόνια συνεργάτης του, Bernie Taupin δημιούργησαν αυτήν την έξοχη μπαλάντα με τον καλλιτέχνη να εκδηλώνει την αγάπη του για την μαρτυρική πόλη αλλά παράλληλα δίνει και ένα μήνυμα ώστε να βρεθεί η "κοινή λογική" των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1995 και βρίσκεται στο άλμπουμ "Made in England" ενώ αντιμετώπισε για ανόητους λόγους και προβλήματα διανομής από την Island Records.

Van Morrison: "Cyprus Avenue"
 Το Νοέμβριο του 1968 ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης κυκλοφορεί το δεύτερο και κλασσικό πλέον δίσκο του, στον οποίο υπάρχει η συγκεκριμένη εξαιρετική σύνθεση που ενέπνευσε από τον Elvis Costello έως και τον Bruce Springsteen. Για την ιστορία η "Λεωφόρος Κύπρου"" είναι από τoυς πιο αγαπημένους δρόμους του Μπέλφαστ και εδώ ο Van Morrison υμνεί την εφηβεία, "κατακτημένος" όπως περιγράφει από ένα κορίτσι ενώ δηλώνει και νοσταλγός και ρομαντικός της "παλιάς” ζωής.
 
Thin Lizzy: "Dublin" & "Whiskey in the Jar"
Το 1971 το θρυλικό συγκρότημα ηχογραφεί το Ε.Ρ. με τίτλο "New Day" EP, και ο άσημος τότε, Phil Lynott αφιερώνει αυτή την ψυχεδελική μπαλάντα στην πόλη που αγαπά και δεν είναι άλλη από την γενέτειρα του, το όμορφο Δουβλίνο ενώ το 2010 επανακυκλοφορεί με κάποια extras. Eπίσης έξοχη είναι και η διασκευή που έκαναν στο παραδοσιακό ιρλανδέζικο "Whiskey in the Jar" το Νοέμβριο του 1972.
 
Black 47: "Bobby Sands"
Ελάχιστοι γνωρίζουν  ετούτη την μπάντα η οποία συνδυάζει το κέλτικο ροκ με την punk και την reggae με το hip hop. Η σύνθεση είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην θρυλική μορφή του Bobby Sands ο οποίος έμεινε στην ιστορία μιας και ήταν ο ηγέτης της απεργίας πείνας του 1981 στην οποία φυλακισμένοι και μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού εναντιώθηκαν στην αφαίρεση της ιδιότητας τους ως πολιτικών κρατουμένων με συνέπεια να πεθάνουν και ο αγώνας τους να γίνει σύμβολο σε πολλούς λαούς. Για αυτό το ηρωικό γεγονός που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην απάνθρωπη πολιτική της Θάτσερ γράφτηκαν  δεκάδες τραγούδια για τον Bobby Sands ενώ στον  πατριωτικό του αγώνα υποκλίθηκαν αρκετοί καλλιτέχνες όπως οι Rage Against the Machine και οι Grateful Dead.

Φώτης Μελέτης