Kinks: "You really Got Me"

19/11/2020

Κατηγορία: Rocktime Songs

1572

Όταν οι Kinks κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο του 1964 το ''You Really Got Me'' δεν μπορούσαν να φανταστούν, όχι μόνο την τεράστια επιτυχία που θα είχε το τραγούδι, αλλά και το γεγονός ότι θα άνοιγε τον δρόμο ουσιαστικά για την έλευση της hard rock και heavy metal μουσικής.

 

Πράγματι τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, αγγίζει την κορυφή των charts στο Ηνωμένο Βασίλειο και φτάνει στο νούμερο 7 στην Αμερική στο Billboard Hot 100.
Σύμφωνα με τον τραγουδιστή και frontman του συγκροτήματος Ray Davies, ο ίδιος συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία του τραγουδιού την εποχή που πήγαινε στο κολέγιο , όταν έπαιζε σε μια μπάντα με το όνομα Dave Hunt Band. Eίχε μείνει έκθαμβος από την ομορφιά μιας κοπέλας που είχε δεί στην αίθουσα χορού ενός club και μόλις τελείωσαν το show με το συγκρότημα  του, έτρεξε αμέσως να την αναζητήσει  αλλά έχασε τα ίχνη της.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε αρχικά σε δύο εκδοχές, η μία πιο πολύ σε blues style, και η δεύτερη πιο κοντά στον rock n roll ήχο.Φυσικά επέλεξαν τη δεύτερη , η οποία συμπεριελήφθη στα τραγούδια του πρώτου τους άλμπουμ με τον τίτλο ''Kinks''.
Ο Ray Davies είπε το 1998 σε μια συνέντευξη οτι το έγραψε ως φόρο τιμής σε δυο κορυφαίους μπλουζίστες, τους Lead Belly και Big Bill Broonzy. O αδερφός του και βασικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Dave Davies κατονόμασε ώς κύρια επιρροή τους τον διάσημο σαξοφωνίστα της Jazz, Gerry Mulligan. Σημείωσε επιπροσθέτως, ως δεύτερη έμπνευση, το τραγούδι ''The Train and The River'' του επίσης τζαζίστα Jimmy Giuffre.
O δε manager τους Larry Page αποδίδει την έμπνευση του διάσημου πλέον riff του τραγουδιού στο στο ''Louie, Louie'' των Kingsmen.
Oi στίχοι, κατά τον Dave Davies, αφορούν την αγάπη και τον έρωτα, όμως από την πλευρά των ''λαικών'' παιδιών, των παιδιών του ''δρόμου''.

 
Υπάρχει ένας αστικός μύθος, όσον αφορά το σόλο, το riff της κιθάρας, ότι ανήκει στον θρυλικό Jimmy Page, που καταξιώθηκε αργότερα με τους Yardbirds και φυσικά με τους Led Zeppelin. Φήμη την οποία ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά. Ο ιστορικός της ροκ μουσικής Doug Hinman, αποδίδει αυτόν τον μύθο στην αίσθηση που είχε μεγάλο μέρος της μουσικής κοινότητας στη Μ. Βρετανία, ότι ήταν αδιανόητο, μια πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα, αποτελούμενη από άβγαλτους και άπειρους νεαρούς θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τόσο δυνατό τραγούδι. Ωστόσο ο Page συνεργάστηκε με τους Kinks στη δημιουργία άλλων τραγουδιών τους.
Η χρήση του ίδιου μοτίβου ''σκληρού'' riff συνεχίστηκε από το γκρούπ και σε επόμενα τραγούδια τους, όπως τα ''All Day, All Night'',  ''Set Me Free'', ''Tired of Waiting You'' ανάμεσα σε άλλα. Άλλα η επιτυχία  του τραγουδιού ξεπέρασε τους Kinks και  επηρέασε και αποτέλεσε  έμπνευση και για τραγούδια άλλων συγκροτημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Pete Townshend των WHO έχει παραδεχτεί πώς το πρώτο τους single ''Cant explain'' είναι σαφώς εμπνευσμένο από το ''Really Got Me''. Δεν  είναι καθόλου σύμπτωση βέβαια, ότι είχαν τον ίδιο παραγωγό, τον Αμερικανό Shel Talmy.
Oι Kinks αποτέλεσαν μέρος της λεγόμενης ''Βρετανικής Εισβολής''στις ΗΠΑ, και επηρέασαν μεταγενέστερα συγκροτήματα της rock, hard rock, punk rock, όπως οι Doors, οι Who αλλά και μπάντες όπως, οι Blondie, οι Ramones, oι Blur, οι Oasis και αρκετοί άλλοι. 
Είναι  σίγουρο πάντως ότι οι Van Halen τους χρωστάνε πολλά, καθώς το 1978 η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία, δεν ήταν άλλη από τη διασκευή του ''You Really Got Me''.
Το περιοδικό Rolling Stone αξιολόγησε το τραγούδι στον αριθμό 82 στη λίστα των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών και στον αριθμό τέσσερα στη λίστα των 100 μεγαλύτερων τραγουδιών κιθάρας όλων των εποχών.
Η ταπεινή  γνώμη του γράφοντος είναι ότι ενδεχομένως η hard rock και heavy metal μουσική δεν θα ήταν ίδια χωρίς αυτή την κλασική σύνθεση.

Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης


 

// Old Time Rock

// Live Favorites