Jefferson Starship: Ταξίδι με 20+1 αγαπημένα τραγούδια
Saturday

23Dec

Jefferson Starship: Ταξίδι με 20+1 αγαπημένα τραγούδια

Δημοσιεύθηκε από:

23/12/2023

Κατηγορία: Rocktime Songs

6969
Οι Αμερικανοί Jefferson Starship κατάγονται από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και δημιουργήθηκαν το 1974 από τις στάχτες του περίφημου ψυχεδελικού ροκ συγκροτήματος Jefferson Airplane.
Βασικός πυρήνας ήταν ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Paul Kantner, παρέα με την σπουδαία ερμηνεύτρια Grace Slick, τον πολυοργανίστα και συνθέτη David Freiberg (Quicksilver Messenger Service), τον κιθαρίστα Craig Chaquico, τον ντράμερ John Barbata, τον μπασίστα Pete Sears (Rod Stewart), τον Marty Balin (φωνητικά) και τον βιολινίστα Papa John Creach.
Αυτή η ομάδα ηχογράφησε μαζί τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ ενώ η Slick και ο Balin αποχώρησαν και οι δύο από το συγκρότημα το 1978, αφήνοντας τα υπόλοιπα μέλη να προσλάβουν τον Mickey Thomas ως αντικαταστάτη τους και ο οποίος έδωσε ένα πιο aor ύφος στις συνθέσεις των μετέπειτα άλμπουμ.
Η Slick επέστρεψε στο γκρουπ το 1981 και συνοδεύτηκε με μικρή επιτυχία στα chart. Ο Kantner παραιτήθηκε το 1984 απογοητευμένος από την καλλιτεχνική κατεύθυνση του γκρουπ και κινήθηκε νομικά για τη χρήση του ονόματος καθώς τα υπόλοιπα μέλη αφού πήραν το μερίδιο που τους αναλογούσε δημιούργησαν τους Starship, με τους οποίους γνώρισαν τεράστια εμπορική επιτυχία. Όμως τα δικαιώματα του ονόματος Jefferson Starship ανήκαν πλέον στην Grace Slick και στον μάνατζερ της μπάντας Bill Thompson.
Ο Kantner αρκετά χρόνια αργότερα ξαναπήρε τα δικαιώματα και αναμόρφωσε ξανά τους Jefferson Starship προσθέτοντας την επωνυμία The Next Generation ενώ το 1992 και έκανε τακτικές περιοδείες κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και στον 21ο αιώνα. Μετά τον θάνατο του Kantner το 2016, η ομάδα συνέχισε με νέα μέλη και τον David Freiberg μοναδικό εναπομείναντα.

Οι Jefferson Starship έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 11 στούντιο άλμπουμ και η περίοδος που μεγαλούργησαν ήταν μεταξύ 1974 και 1984 ενώ οι οκτώ πρώτοι δίσκοι που κυκλοφόρησαν έγιναν χρυσοί ή πλατινένιοι από πλευρά πωλήσεων με αποκορύφωμα το άλμπουμ "Red Octopus" που έγινε διπλά πλατινένιο, φτάνοντας στο Νο. 1 στο Billboard 200 chart το 1975.
 
Οι Jefferson Starship είχαν αρκετές σημαντικές αλλαγές στα μέλη τους και αρκετές προστριβές μεταξύ τους (μηνύσεις, αγωγές και τα σχετικά που στο τέλος πάντα διευθετούνται) διατηρώντας παράλληλα το όνομα Jefferson Starship.
Το όνομα του συγκροτήματος αποσύρθηκε το 1984, αλλά επανήλθε το 1992 από την αναβίωση του γκρουπ υπό τον Paul Kantner, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατό του το 2016 αν και η μπάντα συνεχίζει να υφίσταται με μοναδικό ιδρυτικό μέλος τον David Freiberg ο οποίος είναι γεννημένος το 1938 (!!!) και το 2020 κυκλοφόρησαν το αξιόλογο "Mother of the Sun". 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1998 κυκλοφόρησαν το θαυμάσιο "Windows of Heaven" που ηχητικά κινείται σε πιο Jefferson Airplane ρυθμούς και το 2008 το  "Jefferson's Tree of Liberty" που περιλαμβάνει διασκευασμένες παραδοσιακές συνθέσεις από την Ιρλανδία, Λατινική Αμερική και Αγγλία.
Οι πρώτοι δίσκοι της μπάντας των είχαν έναν συνδυασμό λίγο από όλα που ξεκίναγε με ροκ και ψυχεδελικές μελωδίες αλλά δεν έλειπαν οι latin και funky ρυθμοί. Η σημαντική αλλαγή στον ήχο τους συνέβη με τον δίσκο "Modern Times" (1981) όπου οι συνθέσεις έγιναν πιο μελωδικές και aor και χάριν της ερμηνευτικής δεινότητας του Mickey Thomas αλλά ήταν και απαίτηση της δισκογραφικής τους εταιρίας ελέω ΜΤV ώστε να κάνουν ακόμη περισσότερες εμπορικές επιτυχίες. 
Βέβαια τα πρώτα σημάδια της αλλαγής είχαν φανεί με το προηγούμενο δίσκο τους "Freedom at Point Zero" (1979)  και το υπέροχο τραγούδι "Jane".
 

Παρακάτω επιλέγουμε μερικές από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις Jefferson Starship με το ανάλογο σχόλιο μας.
 
"Ride the Tiger"
Album: "Dragon Fly" (1974)
Το ντεμπούτο άλμπουμ τω Αμερικανών δεν κάνει ιδιαίτερη επιτυχία ενώ το πνεύμα των Jefferson Airplane παραμένει ζωντανό όπου κυριαρχεί αυτό που λέμε "αυθαίρετα" το χίπικο ροκ. Τόσο η κιθάρα του Paul Kantner όσο και τα διπλά φωνητικά μας χαρίζουν ένα θαυμάσιο κομμάτι.

"Miracles"
Album: "Red Octopus" (1975)
Με το δεύτερο άλμπουμ τους οι Jefferson Starship κτυπούν την κορυφή των ΗΠΑ τσαρτ και οι πωλήσεις εκτοξεύονται. Η συγκεκριμένη σύνθεση είναι εμπνευσμένη από τον Ινδό γκουρού Sathya Sai Baba και ουσιαστικά είναι μια ωραία, καλά ενορχηστρωμένη ερωτική μπαλάντα που φέρνει την υπογραφή του Marty Balin και έφτασε μέχρι το νο 3 του Billboard.

"Play on Love"
Album: "Red Octopus" (1975)
Η συμβολή του βιολινίστα Papa John Creach και των πλήκτρων στην εν λόγω σύνθεση είναι σημαντική αλλά η ερμηνεία της Grace Slick είναι εξίσου απολαυστική δίνοντας ένα πιο χαρούμενο χαρακτήρα.
 

"Ηot Water"
Album: "Spitfire" (1976)
Δυναμική ροκ σύνθεση με την Grace Slick να την απογειώνει με την ερμηνεία της σε μία ξέφρενη εκτέλεση. Τα εύσημα ανήκουν και στον μπασίστα Pete Sears που είναι και ο εμπνευστής του κομματιού.

"St. Charles"
Album: "Spitfire" (1976)
Ένα ταξιδιάρικο κομμάτι σε μουσική των Kantner και Chaquico αλλά αυτό που χαρακτηρίζει την σύνθεση είναι οι ποιητικοί στίχοι βάζοντας ένα Άγιο να τραγουδά για την αγάπη. Εξίσου δυνατό σημείο και το κιθαριστικό σόλο.

"Count on Me"
Album: "Earth" (1978)
Εδώ την σύνθεση υπογράφει ο παραγωγός Jesse Barish που βοηθούσε το σχήμα αλλά δεν ήταν επίσημο μέλος του. Μια γλυκιά μπαλάντα που κυριαρχεί το πιάνο και σκαρφάλωσε μέχρι το νο 8 των ΗΠΑ τσαρτ.
 "Runaway"
Album: "Earth" (1978)
Ακόμη μία όμορφη μπαλάντα με την υπέροχη φωνή του Marty Balinκαι είναι γραμμένη από τον Nicholas Q. Dewey ενώ έφτασε  στο #12 στο αμερικανικό Billboard Hot 100.
 

"Jane"
Album: "Freedom at Point Zero" (1979)
Ένα από τα κορυφαία τραγούδια των Jefferson Starship όπου πλήκτρα, κιθάρες και φωνητικά δημιουργούν μία μοναδική μελωδική ροκ πανδαισία και κατάφερε να φτάσει το #14 των ΗΠΑ τσαρτ ενώ το περιοδικό Billboard το αποθέωσε στην κριτική του.
 
"Rock Music"
Album: "Freedom at Point Zero" (1979)
Στο συγκεκριμένο άλμπουμ ντεμπούτο με την μπάντα εκτός από τον τραγουδιστή Mickey Thomas έκανε και ο πολύπειρος ντράμερ Aynsley Dunbar που μόλις είχε φύγει από τους Journey παίζοντας εδώ σε μία κλασική αμερικάνικη δυναμική ροκ σύνθεση.
 
 "Just the Same"
Album: "Freedom at Point Zero" (1979)
Από τα τραγούδια που έχουν μία ξεχωριστή γοητεία και τρομερή ενορχήστρωση με τον Mickey Thomas να εντυπωσιάζει τόσο με το πάθος του όσο και με τις υψηλές φωνητικές του επιδόσεις.
 
"Find Your Way Back"
Album: "Modern Times" (1981)
Όλο το άλμπουμ έχει έναν aor χαρακτήρα με το MTV να δίνει αρκετό βήμα στους Jefferson Starship για ευνόητους λόγους. Θαυμάσια μελωδική σύνθεση που φέρει τη υπογραφή του κιθαρίστα Craig Chaquico.
 
"Stranger"
Album: "Modern Times" (1981)
Η Grace Slick έχει επιστρέψει στην μπάντα μετά από τρία χρόνια απουσίας κάνοντας μία υπέροχη ερμηνεία και μαζί με τα επίμονα τύμπανα του Aynsley Dunbar μας χαρίζουν μία εκπληκτική σύνθεση.
 
"Save Your Love"
Album: "Modern Times" (1981)
Λιτή, όμορφη σύνθεση χωρίς να εντυπωσιάζει αλλά με ένα ρεφρέν που σου κολλάει το μυαλό. Όλα αυτά με την σφραγίδα του μπασίστα Pete Sears.
 
"Winds of Change"
Album: "Winds of Change" (1982)
Μία μελαγχολική-νοσταλγική σύνθεση όπου το φωνητικό ντουέτο των Grace Slick και Mickey Thomas μόνο ανατριχίλες μπορεί να προκαλέσει. 

"Be My Lady"
Album: "Winds of Change" (1982)
Πάλι ο μπασίστας Pete Sears αναδεικνύει το συνθετικό του ταλέντο γράφοντας μία πανέμορφη μπαλάντα ενώ το αντίστοιχο βίντεο κλιπ δημιουργεί μία ανάλογη ατμόσφαιρα.
 
 "Can't Find Love"
Album: "Winds of Change" (1982)
Απίθανο κομμάτι που ξεκινά ήρεμα και ατμοσφαιρικά και εξελίσσεται σε μία ορμητική μελωδική ροκ σύνθεση.
 
"No Way Out"
Album: "Nuclear Furniture" (1984)
Κλασική aor σύνθεση, την οποία υπογράφει ο Αυστριακός παραγωγός Peter Wolf και η γυναίκα του Ina (καμία σχέση με τους J. Geils Band) ενώ το ανάλογο βίντεο κλιπ αποτελεί τον ορισμό της '80ς αισθητικής.
 
 
"Layin' It on the Line"
Album: "Nuclear Furniture" (1984)
Σε αυτό το άλμπουμ ο Paul Kantner, είχε αγανακτήσει με τη πορεία του γκρουπ σε σημείο να κλέψει τις ταινίες των ηχογραφήσεων και δεν θα τις επέστρεφε αν δεν είχε τον πρώτο λόγο στην μίξη του δίσκου. Τελικά του έγινε το χατίρι  αλλά μετά την κυκλοφορία αποχώρησε από την μπάντα. Το εν λόγω τραγούδι έχει και κοινωνικοπολιτικό στίχο.
 
"Sorry Me, Sorry You"
Album: "Nuclear Furniture" (1984)
Μοναδική αλλά αδικημένη σύνθεση για τους Jefferson Starship . Φανταστικό ρεφρέν με το φωνητικό ντουέτο των Grace Slick και Mickey Thomas  να σε καθηλώνουν με τις ερμηνείες τους. Από τους απόλυτους AOR ύμνους!
 

"Let me fly"
"Windows of Heaven" (1998)
Μετά την διάλυση της μπάντας στα μέσα των '80ς και την μετατροπή τους σε Starship, οι εναπομείναντες Jefferson Starship επιστρέφουν στα τέλη του περασμένου αιώνα με μόνα αρχικά μέλη τους Paul Kantner και Marty Balin. Αξιοπρεπέστατο άλμπουμ με πολλές sixties αναφορές. 

"Setting Sun"
Album: "Mother of the Sun" (2020)  
Το 2016 πεθαίνει ο Paul Kantner και το 2018 αποβιώνει ο Marty Balin με αποτέλεσμα να επιστρέψει στους Jefferson Starship ο David Freiberg στα 82 του (!!!) μαζί με τον Pete Sears δημιουργώντας ένα όντως εξαιρετικό Ε.Ρ. με το "Setting Sun" να είναι μία συναρπαστική σύνθεση.
 
Φώτης Μελέτης

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs