Τι "ενώνει" τους Iron Maiden, την Άννα Βίσση τους Santana και τους Kiss
Friday

10Mar

Σίγουρα ο προβοκατόρικος τίτλος του κειμένου, σου δημιουργεί ερωτηματικά, τι στο καλό είναι αυτό που "ενώνει" έστω και έμμεσα τόσους γνωστούς και πετυχημένους καλλιτέχνες και που κολλάνε όλοι τούτοι μαζί.
Υπαίτιος για όλη αυτή την “αναστάτωση” είναι ο τεράστιος συνθέτης και δημιουργός Russ Ballard, οποίος γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1945 στην Αγγλία και ξεκίνησε την καριέρα του σε πολύ μικρή ηλικία αφού μόλις στα 14 του, είχε γράψει το “The Lost City” για τους περίφημους Shadows.
H συνέχεια ανήκε σε διάφορα εφήμερα σχήματα της δεκαετίας του ’60, ώσπου να καταλήξει στους Argent, το γκρουπ του κημπορντίστα των Zombies, Rod Argent.
Mε το καλημέρα γράφει την μεγάλη επιτυχία Liar” που βρίσκεται στο πρώτο ομότιτλο άλμπουμ των Argent (1970) ενώ το 1973 στο τέταρτο δίσκο της μπάντας (In Deep) βρίσκεται ο ύμνος “God Gave Rock and Roll to You” γραμμένος κι αυτός από τον Russ Ballard και μετά από το άλμπουμ “Nexus” αποχωρεί από το γκρουπ και αποφασίζει να ακολουθήσει σόλο καριέρα. To παρθενικό του άλμπουμ με τίτλο το όνομά του κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο του 1974 με συμπαθητικά ροκ εντ ρολ τραγούδια με μπόλικο πιάνο και μπητλικές αναφορές αλλά με μέτρια παραγωγή. Ακολουθεί το “Winning” (1976), όπου συναντάμε για πρώτη φορά το κλασσικό “Since You Been Gone” που έκαναν επιτυχία αργότερα οι Rainbow.Το 1979 κυκλοφορεί το αξιόλογο και ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ, το “At the Third Stroke”  στο οποίο συμμετέχουν μέλη των Τοto.
To 1980 κυκλοφορεί αρχικά το “Into The Fire” σε άγριες hard rock φόρμες και την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το το “Barnet Dogs” (έτσι ονόμαζε εκείνο το διάστημα και την μπάντα του) στο οποίο περιλαμβάνονται το “On The Rebound” που λίγα χρόνια αργότερα το έκαναν γνωστό οι Uriah Heep  και το “Riding With The Angels” που ερμήνευσε μετέπειτα ο Bruce Dickinson.
Το 1984 ήταν μία από τις πιο σημαντικές χρονιές του Russ Ballard αφού το ομότιτλο άλμπουμ βγάζει θαυμάσια κομμάτια όπως τα “I Can't Hear You No More”, “In The Night” , “A Woman Like You” και το μνημειώδες Voices“ που όταν ακούστηκε το βράδυ στις 26 Οκτωβρίου του 1984 σε ένα επεισόδιο της αστυνομικής σειράς Miame Vice ("Calderone's Return: Part 2 – Calderone's Demise") λατρεύτηκε από όλους τους αμερικάνικους  ραδιοφωνικούς σταθμούς με συνέπεια να το κάνουν μεγάλη επιτυχία ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και με το “In The Night”. To 1985 κυκλοφορεί το πολύ καλό και μελωδικό “The Fire Still Burns” και το 1993 το θαυμάσιο “The Seer”.


Όλο αυτό το διάστημα απέχει από τις σόλο κυκλοφορίες και επανέρχεται τον Οκτώβριο του 2006 με το “Book of Love” και αρκετά χρόνια το 2015 κυκλοφορεί το “It's Good To Be Here” ενώ το επανακυκλοφορεί ξανά το 2020, δείχνοντας ότι παρόλα τα χρονάκια του, η έμπνευσή του παραμένει αστείρευτη.
Συνοπτικά η ιστορία αυτού του μεγάλου δημιουργού, συνθέτη και τραγουδιστή θέλει εκατοντάδες σελίδες για να περιγραφεί απλά εμείς επιγραμματικά κάναμε μία πολύ μικρή αναφορά στην πορεία του ενώ όσο διάστημα κυκλοφορούσε προσωπικά άλμπουμ έδινε σε πάρα πολλούς καλλιτέχνες δικά του τραγούδια.
Τώρα ερχόμενοι στις συνθέσεις που έχουν "δανειστεί" από το Russ Ballard αλλά και έχει "δανείσει" ο ίδιος σε διάφορους ερμηνευτές και συγκροτήματα. Το rocktime.gr παρουσιάζει μερικές από γνωστές και άγνωστες συνεργασίες ενός μουσικού που χαρακτηρίζεται από το πολύπλευρο και ανεξάντλητο συνθετικό του χάρισμα.
 

Frida (Abba): "I Know There's Something Going On" 
Album: "Something's Going On" (1982)

Ένα από τα δύο κορίτσια των Abba κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο του 1982 το τρίτο της σόλο δίσκο και βγάζει αυτό το εκπληκτικό κομμάτι που κάνει μεγάλη εμπορική επιτυχία σε παραγωγή του Phil Collins ο οποίος συμμετέχει και στα backing vocals. Επίσης κάτι ανάλογο έκανε και με την έτερη θηλυκή παρουσία των Abba, την Agnetha Fältskog υπογράφοντας το τραγούδι "Can't Shake Loose".
 
Uriah Heep: "On the Rebound"
Α
lbum: "Abominog" (1982)
Βρισκόμαστε την χρονική περίοδο που ο melodic rock/aor ήχος είναι κυρίαρχος ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και μία μεγάλη μπάντα όπως οι Uriah Heepp με τον Peter Goalby στο μικρόφωνο ακολουθούν αυτό ρο ρεύμα κυκλοφορώντας έναν εξαιρετικό δίσκο σε αυτό το ύφος και συναντάμε μία κορυφαία φωνακλάδικη σύνθεση που αρχικά υπήρχε στον δίσκο Russ Ballard & the Barnet Dogs album (1980).Santana: "Nowhere to Run"
Α
lbum: "Shangó" (1982)
Μία θαυμάσια σύνθεση του Russ Ballard υπάρχει στο 12ο στούντιο άλμπουμ ενός από των κορυφαίων βιρτουόζων αλλά και καλλιτεχνών της ροκ και latin μουσικής. Το συγκεκριμένο κομμάτι κατάφερε να βοήθησε εμπορικά το άλμπουμ αφού έφτασε ψηλά στα αμερικάνικα  mainstream rock  τσαρτ αλλά και να αναδείξει μία άλλη συνθετική πλευρά του.
 
 
Bruce Dickinson: "Riding with the Angels"
Α
lbum: "Tattooed Millionaire" (Sony Legacy edition, 2002)
Οι περισσότεροι μάθαμε το κομμάτι από το video album του τραγουδιστή των Iron Maiden με τίτλο  "Dive! Dive! Live!" (1991) και αργότερα στην ειδική έκδοση του "Tattooed Millionaire" της Sony, ως bonus track τo 2002. Όμως την πρώτη φορά που το τραγούδησε ο Bruce Dickinson ήταν το 1981 στο άλμπουμ  "Shock Tactics" την εποχή που ήταν στους Samson.
 

America: "You Can Do Magic"
Α
lbum:"View from the Ground" (1982)
Το κομμάτι ήταν παραγγελία το αντιπροέδρου της δισκογραφικής εταιρίας Capitol για το πετυχημένο  folk-rock σχήμα και ο σπουδαίος συνθέτης έγραψε μία μεγάλη επιτυχία ενώ στον ίδιο δίσκο υπάρχει κι άλλη μία σύνθεση του με τίτλο  “Rupert Perry”. Η συνεργασία με τους America συνεχίστηκε και στον επόμενο δίσκο τους, "Your Move" με πολλά παράπονα όμως από την πλευρά της μπάντας.

Roger Daltrey: "Hearts of Fire" 
Album: "Can't Wait to See the Movie" (1987)

Ο σπουδαίος ερμηνευτής των θρυλικών The Who κυκλοφορεί το καλοκαίρι του 1987 τον έβδομο σόλο δίσκο του με την βοήθεια μιaς πλειάδας μουσικών, συνθετών και διάσημων παραγωγών και το ύφος του είναι αρκετά μελωδικό. Στο άλμπουμ ο Russ Ballard παίζει κιθάρa και κάνει μερικά backing vocals.
 
Rainbow: "Ι Surrender"
Α
lbum: 'Difficult to Cure" (1981)
Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της μπάντας του R. Blackmore έχει την υπογραφή του Russ Ballard και σίγουρα τόσο η εκτελεστική δεινότητα των Rainbow όσο και η δυναμική ερμηνεία του Joe Lynn Turner απογείωσαν την συγκεκριμένη σύνθεση. Aπλά να σημειώσουμε ότι δισκογραφικά την πρωτιά του "Ι Surrender" την έχουν οι Αμερικανοί  Ηead East στο δίσκο "U.S. 1 " του 1980.
 

Kiss: "God Gave Rock and Roll to You ΙΙ"
"Revenge" (1992)

Η εν λόγω σύνθεση όπως γνωρίζουν οι παλιότεροι, πρωτοτραγουδήθηκε από την μπάντα που συμμετείχε ο Russ Ballard,  τους Argent το 1973 στο άλμπουμ "In Deep" ενώ τους στίχους είχε γράψει ο ποπ ερμηνευτής Cliff Richard . Στη συνέχεια διασκευάσθηκε από το χριστιανικό ροκ συγκρότημα  των Petra το 1977 (υπάρχει στο άλμπουμ τους Come and Join Us) ενώ η έκδοση των Kiss με τους ""πειραγμένους" στίχους και τίτλο,  βρίσκεται πρώτα στο soundtrack της ταινίας Bill & Ted's Bogus Journey" (1991) και έπειτα την συναντάμε στο άλμπουμ τους "Revenge" (1992).
 
Frehley's Comet: "Into the Night"
Α
lbum: "Frehley's Comet" (1987)
Την αγάπη του Russ Ballard με μέλη των  Kiss την συναντάμε και στο δεύτερο σόλο άλμπουμ του του Ace Frehley ( έχει γράψει κομμάτια και για τα σόλο άλμπουμ του ντράμερ Peter Criss),  όπου δίνει την άδεια του να διασκευάσει το υπέροχο άσμα "Into the Night" που ήδη το είχε κυκλοφορήσει ο σπουδαίος συνθέτης σε σόλο δουλειά του, το 1984. Βέβαια είχε προηγηθεί κι άλλη μία συνεργασία μεταξύ των δύο, στο πρώτο σόλο δίσκο του πρώην κιθαρίστα των Kiss στο κομμάτι "New York Groove" (το είχε πρωτοπεί το glam-rock γκρουπ των Hello) που είχε κυκλοφορήσει το 1978.
 

Anna Vissi:"No More the Fool"
Α
lbum; "Everything I Am"(2000)
Ότι ο Russ Ballard θα έδινε την άδεια του, να τον διασκευάζει η ελληνοκύπρια λαϊκοπόπ καλλιτέχνιδα αποτελεί σίγουρα μία έκπληξη (το δυσάρεστη ή ευχάριστη  το κρίνετε μόνοι σας).  Βρισκόμαστε λοιπόν την εποχή που η Βίσση θέλει να κάνει διεθνή καριέρα (;;;) και το άλμπουμ της παρότι προωθήθηκε αρκετά και πήγε άπατο (είχε διασκευές μέχρι και Kiss). Το συγκεκριμένο κομμάτι το είχε κάνει επιτυχία αρκετά χρόνια πριν η Αγγλίδα Elkie Brooks την δεκαετία του '80 και βρισκόταν στο ομότιτλο της άλμπουμ.
 

Hot Chocolate:  "So You Win Again"
Α
lbum: Every 1’s a Winner (1978)
Το μεγάλο ταλέντο του Russ Ballard δε περιοροζόταν μόνο σε ροκ συνθέσεις αλλά στο ενεργητικό του καταγράφεται και η μεγάλη επιτυχία της soul μπάντας των  Hot Chocolate που κατάφερε να φτάσει στο νο1 στα τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου με το "So You Win Again" ενώ είχε κυκλοφορήσει λίγο νωρίτερα  από τους ίδιους σαν σινγκλ το καλοκαίρι 1977.
 
Μagnum: "Rockin' Chair"
Album: “Goodnight L.A.” (1990)

Εδώ ο σπουδαίος συνθέτης συνεργάζεται σε τρία κομμάτια με τον κιθαρίστα της μπάντας Tony Clarkin και δημιουργούν κλασσικές melodic/aor συνθέσεις όπου με την βοήθεια του περίφημου παραγωγού Keith Olsen ακούγονται ακόμη καλύτερα.

Φώτης Μελέτης