Πολλές φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να σιγοτραγουδά κομμάτια τα οποία δεν ανήκουν στον "ήχο μας" και η δικαιολογία που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως "...ότι η μουσική δεν έχει σύνορα" ότι το άλλο "...ακούω τα πάντα αρκεί να είναι καλό" και άλλα τέτοια γραφικά.
Επειδή τα κριτήρια είναι υποκειμενικά ειδικά για κομμάτια με τα οποία δεν είναι στο καθημερινό μας ρεπερτόριο, είπαμε να καταθέσουμε μερικά μουσικά βιώματα που δεν συνάδουν με την μουσική διαδρομή που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά μας έκαναν ένα μικρό κλικ και καταγράφηκαν στις δικές μας μνήμες.
Παρακάτω λοιπόν θα παρουσιάσουμε τις πιο "ροκ" στιγμές καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που δεν ανήκουν στο λεγόμενο hard 'n heavy rock φάσμα αλλά ανήκουν στους "τρισκατάρατους pop" δημιουργούς οι οποίοι όμως έχουν ηχογραφήσει μερικές αξιόλογες συνθέσεις που κατά γενική ομολογία περιέχουν μία γοητευτική ροκ απόχρωση με ότι αυτό σημαίνει για τον καθένα που υποστηρίζει ότι ακούει τα πάντα!
Janet Jackson: "Black Cat"
Αlbum: (Janet Jackson's Rhythm Nation 1814, 1989)
H Janet Jackson ζούσε πάντα καλλιτεχνικά στην σκιά του αδελφού της και τον Σεπτέμβριο του 1989 κυκλοφόρησε, έναν απο τους πιο πολυδιαφημισμένους δίσκους για την εποχή του και η σύνθεση που έκανε εντύπωση σε όσους αρέσκονται στα πιο hard rock ακούσματα ήταν το "Black Cat" που βραβεύθηκε και με Grammy. Στιχουργικά το συγκεκριμένο τραγούδι είχε αναφορές σε καταχρήσεις ουσιών και στον πόλεμο συμμοριών ενώ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι στην σινγκλ έκδοση του κομματιού, κιθάρα παίζει ο Nuno Bettencourt των Extreme και στην guitar mix, ο Vernon Reid (Living Colour). Τέλος το κομμάτι το έχουν διασκευάσει από την Christina Aguilera, την Britney Spears μέχρι την Alanis Morissette και τους Φιλανδούς μεταλλάδες Warmen.
Duran Duran: "The Wild Boys"
Αlbum: (Arena, 1984)
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για ένα από τα πιο εμπορικά σχήματα της ποπ-new wave μουσικής της δεκαετίας του '80. Η συγκεκριμένη σύνθεση άρεσε σε αρκετούς μεταλοροκάδες που κρυφάγουγαν τότε, αυτή την σύνθεση μιας και η κόντρα μεταξύ μεταλλάδων και φλώρων ήταν στο αποκορύφωμα εκείνη την περίοδο και οποιαδήποτε αποδοχή σήμαινε άμεσα και "προδοσία". Η κιθάρα του Andy Taylor δίνει ένα πιο ροκ χρώμα στο τραγούδι και παράλληλα στο επικό και πολυδάπανο βίντεο κλιπ υπάρχει μπόλικη δόση metal ατμόσφαιρας άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το "The Wild Boys" το διασκεύσαν metal μπάντες όπως οι Atrocity, οι Mnemic και Jack Frost.
Το κομμάτι είναι αρχικά επηρεασμένο από τη νουβέλα με τίτλο "The Wild Boys: A Book of the Dead" του William S. Burroughs.
Samantha Fox: "Rockin' In The City"
Αlbum: (Samantha Fox, 1987)
Στη συγκεκριμένη αοιδό ταιριάζει το στιχάκι από "από φωνή, κορμί και από φωνή…" μιας και η πιο εμβληματική σεξοβόμβα των '80s, έμεινε στην ιστορία για την "ερμηνεία" και το την εμφανίσή της στο πασίγνωστο "Touch me".
Όμως η σύνθεση που είχε αρκετά ροκ στοιχεία και ξέφευγε λίγο από τα τετριμένα ήταν το "Rockin' In The City" το οποίo περιλαμβανόταν στο δεύτερο στούντιο άλμπουμ της που μεταξύ άλλων "διασκεύαζε ή αλλιώς σκότωνε το "(I Can't Get No) Satisfaction" των Rolling Stones. Tέλος για ένα φεγγάρι μαζί της έπαιζε και ο ντράμερ Nigel Glockler των θρυλικών Saxon.
Tears for Fears: "Shout"
Album: (Songs from the Big Chair, 1985)
Mία από τις κορυφαίες και σοβαρές μπάντες της ποπ μουσικής είναι και το δίδυμο των Roland Orzabal και Curt Smith από το Bath της Αγγλίας. Ένα μνημειώδες κομμάτι που απογειώνεται τόσο με το απίστευτο ρεφρέν όσο και με το εξαιρετικό κιθαριστικό σόλο ενώ οι δημιουργοί του κάνουν αναφορές και σε κοινωνικά ζητήματα. To διασκεύσαν απίθανα οι Concrete Blonde αλλά οι Disturbed και At Vance.
Cyndi Lauper: "Change Of Heart"
Αlbum: (True Colors, 1986)
Πάντοτε στην ροκ κοινότητα υπήρχε μία αποδοχή στην αμερικανίδα τραγουδίστρια τόσο για την παλοβομάρα που πούλαγε όσο και για τις παθιασμένες και συναισθηματικές ερμηνείες της.
Στο πολυπλατινιο δίσκο της "True Colors" υπάρχει μία πιο ροκ σύνθεση από τις υπόλοιπες με τις περίφημες Bangles να κάνουν δεύτερα φωνητικά. Απλά να αναφέρουμε ότι στο κομμάτι κιθάρα παίζει ο Nile Rodgers ενώ στο συγκεκριμενο άλμπουμ κιθάρες παίζουν θρυλικοί μουσικοί όπως ο Adrian Belew (King Crimson, Frank Zappa, David Bowie), Rick Derringer και John McCurry (Chicago, Alice Cooper, John Waite).
The Human League: "The Lebanon"
Αlbum: (Hysteria, 1984)
Ετούτη η synth-pop μπάντα, στην τέταρτη στούντιο κυκλοφορία της, επιλέγει να σπάσει το σύνθημα της με τίτλο "no guitars" και ηχογραφεί μία εξαιρετική σύνθεση, η οποία το στιχουργικό της θέμα είναι ακόμη επίκαιρο αφού το μακελειό που γίνεται σε εκείνη την περιοχή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Ο κιθαριστικός ήχος αιφνιδιάσε άπαντες και περισσότερο, τους οπαδούς τους αλλά δεν παύει να είναι ένα αξιόλογο κομμάτι. Στην κιθάρα παίζει ο Jo Callis με παρελθόν σε πανκ ροκ μπάντες όπως οι The Rezillos καιBoots for Dancing.
Eurythmics: "I Need A Man"
Αlbum: (Savage, 1987) Από τα πιο επιτυχημένα ποπ σχήματα όλων των εποχών συναποτελούμενο από μία συναρπαστική περσόνα την τραγουδίστρια Annie Lennox και τον ταλαντούχο συνθέτη David Allan Stewart.
Το κομμάτι παραπέμπει στους Rolling Stones εκείνης της περίοδου και στο βίντεο βλέπουμε μία Annie Lennox, ντυμένη Marilyn Monroe! Μπορεί οι Eurythmics να αγαπήθηκαν από το κοινό για άλλα άσματα όμως το συγκεκριμένο είναι μία δυνατή ροκ εν ρολλ σύνθεση.
Black: "Everything Is Coming Up Roses"
Αlbum: (Wonderful Life, 1987)
O συμπαθής καλλιτέχνης Colin Vearncombe (ή αλλιώς Black) έμεινε στην ιστορία για το "Wonderful Life" και γενικά ήταν ένας ποπ καλλιτέχνης χαμηλών τόνων. Η σύνθεση όμως που λατρεύτηκε από αρκετούς είναι το ορμητικό "Everything Is Coming Up Roses" με μία φοβερή μπασογραμμή και ένα μελωδικό ροκ feeling παρότι στο κομμάτι δεν υπάρχουν κανονικές κιθάρες.
Για όσους δεν το γνωρίζουν πέθανε ύστερα από τροχαίο ατύχημα τον Ιανουάριο του 2016.
Michael Jackson: "Beat It" - Αlbum: (Thriller 1982) Θα μπορούσαμε να διαλέξουμε το "Dirty Diana" αλλά προτιμήσαμε το κλασσικό "Beat It" μόνο και μόνο διότι όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι ότι το κιθαριστικό σόλο παίζει ο Eddie Van Halen αλλά συμμετέχει και ο Steve Lukather των Τοto. O μύθος λέει όταν ηχογραφήθηκε το σόλο του "Beat It" οι ενισχυτές και τα ηχεία ανατινάχθηκαν με τους μηχανικούς του στούντιο να δηλώνουν σοκαρισμένοι.
Jennifer Rush: "Come Undone"
Αlbum: (Heart over Mind, 1987)
H Αμερικανίδα τραγουδίστρια έκανε μία δύο μεγάλες εμπορικές επιτυχίες και μετά χάθηκε για τα καλά και πιθανόν να τρώει ακόμη τα πλούτη της χάριν της μπαλάντας "The Power of Love".
Με το "I Come Undone" κατάφερε να μείνει ακόμη και σήμερα στις μνήμες αρκετών ροκ φαν λόγω της επιβλητικής εισαγωγής των πλήκτρων που παραπέμπει στο "Runway" των Bon Jovi αλλά και της δυναμικής ερμηνείας της. Σίγουρα η συμμετοχή μουσικών όπως των Richie Sambora, Dann Huff (Giant), Al Greenwood (Foreigner) και πολλών άλλων βοήθησε γενικά όλο το άλμπουμ.
A-Ha: "The Sun Always Shines On TV"
Αlbum: (Hunting High and Low, 1985)
Το Νορβηγικό γκρουπ παρότι προερχόταν από μία χώρα, μη ανταγωνιστική για τον χώρο της ποπ μουσικής κατόρθωσε με τα αξιοπρεπή κομμάτια που ηχογράφησε να υπηρετήσει να γράψει ιστορία για το είδος που υπηρετεί. Ο εμπνευσμένος ρυθμός και ο δυναμισμός του συγκεκριμένου κομματιού αλλά και η ποιητική ερμηνεία του Morten Harket είναι αξιομνημόνευτες.
Μπορεί τα πλήκτρα και οι κιθάρες να είναι όλα στο programming, αφού τέτοια ήταν η ηχητική φυσιογνωμία της μπάντας αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Falco: "Jeanny"
Album: (Falco 3, 1985) Ο Αυστριακός ποπ καλλιτέχνης ξεκίνησε την μουσική του πορεία σε hard rock σχήματα όμως στη διαδρομή έκανε την μεγάλη στροφή και έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία με κομμάτια όπως τα "Rock Me Amadeus" και το "Der Kommissar". Ιδιαιτερότητα του κομματιού αποτελεί ότι το κουπλέ είναι τραγουδισμένο στα γερμανικά, ενώ το ρεφρέν στα αγγλικά και σίγουρα τέτοια παρανοική και παθιασμένη ερμηνεία μόνο ροκ καλλιτέχνης μπορούσε να κάνει.
Το κομμάτι περιγράφει την αρπαγή και το βιασμό της ανήλικης και ξεσήκωσε θύελλα διμαρτυριών ενώ τους στίχους υπογραφουν οι Bolland & Bolland που έχου τραγουδήσει το "In the Army Now"