Dominus Orchestra: "A Concert Tribute to Paice Ashton Lord's - Malice in Wonderland"
Sunday

2Jan

Dominus Orchestra: "A Concert Tribute to Paice Ashton Lord's - Malice in Wonderland"

Δημοσιεύθηκε από:

02/01/2022

Κατηγορία: Live Favorites

921
Η γνωριμία μου με τον αγαπητό Πάνο ξεκινά από την πρώτη φορά που τον είδα στα 1999 με τους Witch’s Leg που είναι μία tribute band για τους Deep Purple. Ένα ακόμη δημιούργημά του από 1999 έως και 2005 στο "8 ΔΥΤΙΚΑ Cafe Bar" - Πολιτιστικός Σύλλογος – Πολυχώρος στη Λεωφόρο Αθηνών.
Αμέσως μετά το 2000, δανείζει το Hammond του για την συναυλία της υπεραγαπημένης μπάντας, των Deep Purple στον Jon Lord και έπειτα παρακολουθώντας διάσπαρτα event  για τους Purple  ή για τον εκλιπόντα πλέον Lord στο PassPort Art του Πειραιά, στο Μέγαρο Μουσικής ή στον πολυχώρο "Άννα & Μαρία Καλουτά" έχοντας ως σημείο αναφοράς πάντοτε τον κοινό θαυμασμό/λατρεία στη μουσική που συντέθηκε από τους προαναφερθέντες.
Ο Πάνος, ο οποίος αναλαμβάνει και τις ενορχηστρώσεις των παραστάσεων, τιμά με τον καλύτερο τρόπο τον "δάσκαλο" και δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο εξειδικευμένους μουσικούς στην μουσική των Deep Purple και ειδικότερα του οργανίστα τους και "θείου" μουσικού  Jon Lord.
Πιο συγκεκριμένα, η "Dominus Orchestra" δημιουργήθηκε από τον Πάνο Πολίτη το 2014, ένα 25μελές σύνολο από ροκ μπάντα και ορχήστρα εγχόρδων.
Μέσα από τρεις έξοχες μουσικές παραστάσεις-αφιέρωμα, παρουσίασε και προήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κομμάτια από την solo καριέρα του Jon Lord από το 1974 μέχρι και το 2006, όπως από το "Sarabande", "Before I Forget", "Pictured Within", "Beyond The Notes".
Οι Dominus Orchestra είναι ένα ευέλικτο συγκρότημα που μπορεί να προσαρμοστεί από ένα βασικό πενταμελές rock group σε μια εκτεταμένη μπάντα rock μουσικών που παίζουν μαζί με μια ορχήστρα δωματίου εγχόρδων στην ίδια σκηνή.
Η πρεμιέρα της "Ορχήστρας" έγινε το 2013, συνοδευόμενη από οκταμελές σύνολο εγχόρδων, όταν παρουσίασε μια συναυλία με τη μουσική του Jon Lord. Έκτοτε, οι Dominus έχουν πραγματοποιήσει άλλες τέσσερις συναυλίες αφιερωμένες στη μουσική του, όπου παρουσιάστηκαν συνθέσεις από τα προσωπικά του album καθώς και μερικές  από Deep Purple κατάλληλα διασκευασμένες για rock μπάντα και ορχήστρα.
H τελευταία ήταν ένας φόρος τιμής στο μοναδικό album των Paice, Ashton και Lord, "Malice In Wonderland" το 2018 και είναι η παρουσιαζόμενη παρακάτω.
Μάλιστα επρόκειτο το "Malice In Wonderland" να παρουσιαστεί ολόκληρο σε μορφή βίντεο (Blu ray) στο DreamQuest Rock Bar στο κέντρο της Αθήνας  το Σάββατο 8 Ιανουαρίου αλλά λόγω των έκτακτων, λόγω της πανδημίας, μέτρων μετατέθηκε στο εγγύς μέλλον αλλ’ όμως θα κυκλοφορήσει και θα είναι διαθέσιμο σε μορφή βινυλίου και DVD/blu ray.
O Πάνος Πολίτης, ιδρυτής και ιθύνων νους των Dominus Orchestra είχε συμμετάσχει το 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Καμεράτα, όπου παρουσίασε το κοντσέρτο για rock συγκρότημα και ορχήστρα του Jon Lord όπως και όλο το album Sarabande.
  

Λίγα λόγια για το συγκεκριμένο δίσκο:
Το 1976 οι Paice, Ashton, Lord ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις για το πρώτο τους άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1977 με τον τίτλο "Malice in Wonderland", προφανώς επηρεασμένο και παραφρασμένο από το παραμύθι "Alice in Wonderland" Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, γραμμένο το 1865 από τον Λιούις Κάρολ (Lewis Carroll) καθώς και το sequel "Through the Looking-Glass το 1871 ". Το "Malice in Wonderland" έλαβε εξαιρετικές κριτικές.
Η ευρωπαϊκή περιοδεία του συγκροτήματος περιορίστηκε σε πέντε συναυλίες στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τις οποίες οι Paice, Ashton, Lord διευρύνθηκαν σε 11μελή μπάντα με γυναικεία δεύτερα φωνητικά και κουαρτέτο χάλκινων πνευστών. Είναι η συνεργασία του Lord με άλλους δύο σπουδαίους-κορυφαίους μουσικούς: τον Ian Paice και τον Tony  Ashton προέρχεται το cd αυτό με υλικό από το ντεμπούτο της μπάντας στη μία και μοναδική ραδιοφωνική τους συναυλιακή μετάδοση που πρωτοκυκλοφόρησε σε CD πολλά χρόνια πριν (1992), αλλά είναι ηχητικά επεξεργασμένο σε επανακυκλοφορία και υπάρχει το τραγούδι (που έλειπε) και το οποίο ήταν το το εναρκτήριο τραγούδι της στουντιακής κυκλοφορίας ("Ghost Story") και ηχεί σίγουρα καλύτερα από την προηγούμενη έκδοση. Δυνατότερο και καθαρότερα άλλωστε η πρώτη εταιρεία η Windsong label που δεν πολυνοιαζόταν μάλλον για την ποιότητα των εκδόσεων της…
Εδώ έχουμε τον στουντιακό  δίσκο να παρουσιάζεται ζωντανά εξ ολοκλήρου και συγκρίνοντας τις δύο επανεκτελέσεις, θεωρώ ότι αυτή των ζωντανών εκτελέσεων είναι ανώτερη από την στουντιακή.
Ορισμένες, ειδικά είναι θυελλώδεις στην εκτέλεση τους, όπως τα εναρκτήρια   "Ghost Story" και "On The Road again". Είναι εμφανής η μουσικότητα όλων των μελών της μπάντας, τόσο ξεκάθαρος ο ρόλος του καθενός, που λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Αξιοπρόσεκτη η παρουσία του Bernie  Marsden ειδικά στο "Steamroller Blues", όχι μόνο κιθαριστικά αλλά  και φωνητικά η σύνθεση του πάει γάντι.
Άλλο σημείο εξαιρετικό είναι και η "αναβίωση" της σύνθεσης των Ashton / Lord, το "Ballad Of Mr. Giver".
Με λίγα λόγια, ο Jon Lord ήταν πάντοτε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, έστω κι αν λιγότερο ή περισσότερο, "αστέρι" της μπάντας ήταν ο κιθαρίστας (Blackmore-Purple) ή ο τραγουδιστής (Coverdale-Whitesnake).
Δεν ήταν τα πλήκτρα απλά γεμίσματα στις συνθέσεις αλλά στις συναυλίες ήταν πραγματικό σεμινάριο να τον βλέπεις να "χαϊδεύει μαγικά" το Hammond  και οι αυτοσχεδιασμοί του να αποτελούν μάθημα ωδείου για προχωρημένους.
Επίσης, εξαιρετικό το ένθετο βιβλιαράκι με λεπτομερειακές αναφορές και αρκετές ακυκλοφόρητες φωτογραφίες που τράβηξε ο τότε εκπρόσωπος τύπου της μπάντας  στα παρασκήνια για μία συνέντευξη τους.
Αρχειακής σημασίας οι φωτογραφίες του Cozy Powell, που παραβρίσκονταν στην ηχογράφηση ως θεατής και τότε είχε ζητήσει να μην κυκλοφορήσουν, διότι υποτίθεται ότι βρίσκονταν εκτός Αγγλίας για φορολογικούς λόγους.
Η φοροδιαφυγή βλέπετε δεν είναι μόνο ελληνικό συνήθειο και εκεί που βρίσκονται τώρα τα δυο τους συνθέτουν ουράνιες συνθέσεις, έτσι όπως και τότε εδώ στη γη!
Οι σκέψεις για ένα δεύτερο δίσκο εγκαταλείφθηκαν καθώς η ψυχολογική πίεση που ασκούνταν στον Ashton, οδήγησε τους Paice, Lord να αναζητήσουν άλλον τραγουδιστή στο πρόσωπο του David Coverdale (ex. Deep Purple), αλλά τελικά κατέληξε να δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα τους Whitesnake, στους οποίους λίγο αργότερα εντάχθηκαν οι Paice και Lord.
Τελικά οι Paice ,Ashton, Lord διαλύθηκαν τον Ιανουάριο του 1978.
Όλες αυτές τις συνθέσεις τις απολαύσαμε εκείνην τη βραδιά και τις ξαναβίωσα παρακολουθώντας ξανά και ξανά το dvd/blue ray.
Πως μπορείς να περιγράψεις όμως σε ένα άρθρο αυτά που έζησες και ένιωσες σε μια καταπληκτική συναυλία αφιέρωμα στον θρύλο Jon Lord;
Απλά δεν μπορείς!!! Τόσο για τους μυημένους στην μουσική του τεράστιου Jon Lord καθώς και του θρυλικού συγκροτήματος των Deep Purple στους οποίους ήταν βασικότατο στέλεχος, όσο και για αυτούς που πρώτη φορά άκουσαν τα συγκεκριμένα τραγούδια έτσι, το αποτέλεσμα της ιδιαίτερης αυτής βραδιάς, που αποτυπώθηκε στο DVD blu ray, ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό.

 

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να δώσουμε στον Βασίλη Αξιώτη, ο οποίος απέδωσε άψογα τα τραγούδια που του είχαν ανατεθεί με την άψογη συναρμογή των μοναδικών ερμηνευτριών Δέσποινας Zacharitsev και Christine Ullorja στα φωνητικά.
Στο "The Ballad Of Mr. Giver" ομολογώ πως αισθάνθηκα ένα ιδιαίτερο ρίγος.
Καθ’όλη την διάρκεια της συναυλίας τα μαγικά δάχτυλα του Πάνου Πολίτη στο πιάνο αλλά και στο αυθεντικό “Hammond”(μεγάλη ιστορία η απόκτηση του από τον ίδιο τον εκλιπόντα μαέστρο) μας έφεραν στο νου τον ιδιοφυή Jon Lord ο οποίος εδώ και 10 περίπου χρόνια δεν είναι πια κοντά μας.
Σε όλη αυτήν τη μουσική μυσταγωγία συντέλεσε  και η μετεξέλιξη της  "Dominus Orchestra" που ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις της, μετονομάστηκε  σε "Dominus Rock Band" και μεταμορφώθηκε  σε μία αμιγώς 5μελή αυθεντική ροκ μπάντα, πλαισιωμένη από έξτρα μουσικούς όπως δεύτερα γυναικεία φωνητικά και τέσσερα χάλκινα πνευστά.
Οι βιρτουόζοι μουσικοί που κατέθεσαν ψυχή και δεξιοτεχνία αξίζουν πολλών επαίνων και ήταν οι: Νίκος Εφεντάκης (παλιόφιλος) στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Γιάννης Γρηγορίου με τις στιβαρές μπασογραμμές του, ο ογκόλιθος Δημήτρης Αντωνιάδης στα  ντραμς, ο σπουδαίος και με αμέτρητες συνεργασίες Βασίλης Αξιώτης στην απαιτητική ερμηνεία των συνθέσεων καθώς και οι μοναδικές Δέσποινα Zacharitsev και Christine Ullorja στα φωνητικά.
Εξαίρετη και η παρουσία του "THE BRASS" με τους Renato Kushi στο τρομπόνι, Κώστα Κεφαλά στην τρομπέτα, Flugelhorn, Γιώργου Κωνσταντάκη στο τενόρο σαξόφωνο και του Σπύρου Νίκα στο άλτο σαξόφωνο.
Επί του πιεστηρίου: ο εμβληματικός μαέστρος Paul Mann ακούγοντας και βλέποντας το δημιούργημα της μπάντας πόσταρε τα εξής:
"This project is a real labour of love and a worthy tribute to an album that I’ve always thought was full of a special kind of joy. I feel sure that Jon would have been moved and impressed by all the care and attention to the detail of the original, and the high level of musicianship of Panos and his band. "
Paul Mann

Σίγουρα αυτό που αισθάνθηκα με όλες αυτές τις εξαιρετικές μουσικές ερμηνείες  και νομίζω το εισέπραξαν όλοι στο χώρο, ήταν η αίσθηση του λαμπρού μαέστρου Jon Lord κάπου εκεί ψηλά να χαμογελά ενθουσιασμένος.

Νότης "On The Road Again" Γκιλλανίδης
 
 
"DOMINUS ROCK BAND"

• Πάνος Πολίτης – Hammond organ, πιανο, Keyboards
• Νίκος Εφεντάκης – ηλεκτρική κιθάρα
• Γιάννης Γρηγορίου – ηλεκτρικό μπάσο
• Δημήτρης Αντωνιάδης – ντραμς
• Βασίλης Αξιώτης – φωνητικά
• Δέσποινα Zacharitsev – Backing Vocals
• Christine Ullorja – Backing Vocals
 
"THE BRASS"
• Renato Kushi – τρομπόνι
• Κώστας Κεφαλάς – τρομπέτα, Flugelhorn
• Γιώργος Κωνσταντάκης – τενόρο σαξόφωνο
• Σπύρος Νίκας – άλτο σαξόφωνο
 
A Side (Vinyl)
01.Ghost Story
02.On The Road Again
03.Silas & Jerome
04.The Ballad Of Mr. Giver
 
B Side (Vinyl)
01.Arabella (Oh Tell Me)
02.Sneaky Private Lee
03.Malice In Wonderland
04.Dance With Me Baby
 
DVD/Blu-ray
01.Ghost Story
02.On The Road Again
03.Silas & Jerome
04.The Ballad Of Mr. Giver
05.Arabella (Oh Tell Me)
06.Sneaky Private Lee
07.Malice In Wonderland
08.Dance With Me Baby
09.I'm Gonna Stop Drinkin'
10.Steamroller Blues
11.Remember The Good Times
12.Downside Upside Down
13.I've Been Lonely
 
Release Date: 8 Jan 2022
Record Label: Self-released
 
Produced & Mixed by: Panos Politis & Kostas Savvidis
Mastered by: Kostas Savvidis at Argyriou 111 Recording Studios
Cover Art & Layout by: Mironized
Inner Sleeve Layout Concept & Insert Layout by: Eleftheria Politis