Vault Of Acanthus: "Δίνουμε πολύ έμφαση στον ήχο μας"
Tuesday

21Oct

Vault Of Acanthus: "Δίνουμε πολύ έμφαση στον ήχο μας"

Δημοσιεύθηκε από:

21/10/2014

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

4776
Ο Θάνος Κόκκαλης, ντράμερ των Vault Of Acanthus, λίγες ημέρες μετά την εμφάνισή τους στη Λάρισα ως support των Enemy Of Reality, δέχθηκε πρόθυμα να μας μιλήσει για το γκρουπ και για τα μελλοντικά τους σχέδια.
Θάνο, αφού σε καλωσορίσουμε, θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για την μπάντα.
Καλησπέρα λοιπόν. Είμαστε μια πενταμελής παρέα από το Αίγιο, που από το 2011, με σχετικά λίγες αλλαγές στη σύνθεσή της, εκφράζεται και δημιουργεί μουσική μέσα από το συγκρότημα που λέγεται Vault Of Acanthus. Οι δραστηριότητες της μπάντας μέσα στα τρία αυτά χρόνια που πέρασαν γίνονταν πιο έντονες με τον καιρό. Το καλοκαίρι του 2013 κυκλοφορήσαμε το ντεμπούτο album μας (4-track EP) , το οποίο έχει τον τίτλο "An Acanthus Tale", αρχικά ως ανεξάρτητη παραγωγή. Τον Ιανουάριο του 2014 κυκλοφορήσαμε πάλι μόνοι μας το video–clip για το ομότιτλο τραγούδι. Τον Μάιο που πέρασε υπογράψαμε συμβόλαιο συνεργασίας με τη δισκογραφική εταιρεία Final Touch, ενώ γενικά από φέτος έχουμε μπει σε φάση πιο έντονης live δραστηριότητας.
 
Λίγες ημέρες πριν τις εμφανίσεις σας σε Τρίκαλα και Λάρισα η Αγγελική, η τραγουδίστρια των Vault Of Acanthus αποχώρησε. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήτανε να ανταπεξέλθετε στις στενές προθεσμίες που είχατε ώστε να είστε έτοιμοι για αυτές τις live εμφανίσεις;
Είναι αλήθεια ότι η αποχώρηση της Αγγελικής μας ήρθε λίγο ξαφνική, και η πρόταση για
τις εμφανίσεις αυτές μας έγινε λίγες μόνο ημέρες μετά. Είχαμε την πολύ μεγάλη τύχη η αναζήτηση της νέας μας front woman να διαρκέσει ελάχιστα, καθώς μέσω κοινών φίλων μας προτάθηκε η Ruby. Από την πρώτη και τελικά μοναδική φορά που χρειάστηκε να την ακούσουμε δοκιμαστικά, καταλάβαμε ότι αυτή η κοπέλα είχε κάτι το ξεχωριστό. Από κει και πέρα, ο μονόδρομος για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προθεσμίες των live περνούσε υποχρεωτικά μέσα από πρόβες, πολλές πρόβες, τις οποίες όμως η δουλειά που έριξε η Ruby και η άμεση ανταπόκρισή της έκαναν το δύσκολο κατά πολύ ευκολότερο.
 
Με νέα τραγουδίστρια λοιπόν, τη Ruby. Τι το θετικό φέρνει η είσοδός της στην μπάντα;
Η Ruby χαρακτηρίζεται από τη δυναμική σκηνική παρουσία, την έντονη ενέργεια, το πάθος και την εκφραστικότητα στην ερμηνεία της και εκπέμπει έναν ιδιαίτερο συναισθηματισμό. Έχει μια ωριμότητα μοναδική για την ηλικία της και δίνει μια βιωματική διάσταση στην ερμηνεία των τραγουδιών. Επιπλέον της αρέσει να πειραματίζεται με τη φωνή της και με τα ηχοχρώματά της, τα οποία ξεφεύγουν από τα στερεότυπα της κλασικής λυρικής σοπράνο που συνοδεύουν το μουσικό μας είδος, χωρίς μάλιστα να υστερεί στις δυνατότητες μιας σοπράνο! Ήδη νιώθουμε ότι έχει αναβαθμίσει σημαντικά τη συνολική σκηνική εικόνα του συγκροτήματος αλλά και την επικοινωνία μας on stage. Γενικά η προσωπικότητα και οι αναζητήσεις της δίνουν μια πολύ σημαντική ώθηση στη μπάντα.
 
Τι σημαίνει το όνομα Vault Of Acanthus και πώς η ονομασία αυτή σηματοδοτεί τη μουσική σας;
Αυτή είναι μια από τις πρώτες ερωτήσεις που έρχεται στο μυαλό εκείνων που θέλουν να μας γνωρίσουν καλύτερα. Δεν είναι ένα όνομα που στο άκουσμά του να παραπέμπει άμεσα τον άλλον σε κάποια εικόνα ή ιδέα που να του είναι ήδη οικεία ή να του δημιουργείται εκείνη τη στιγμή. Το όνομά μας μεταφράζεται αυτολεξεί ως «η κρύπτη της ακάνθου», ενός φυτού έντονα ελληνικού, που συμβολίζει και υποδηλώνει την εσωτερική σημασία και ομορφιά των πραγμάτων. Ακόμα κι αν κάποιος ανακαλύψει την κρύπτη με τη μουσική και τους στίχους μας, θα πρέπει μετά να μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική τους ουσία. Το όνομά μας λοιπόν είναι μια διαρκής υπόμνηση και σε μας και στους ακροατές της μουσικής μας ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στην επιφάνεια και την εξωτερική, φαινομενική εικόνα που συχνά ξεγελάει…
 
Πώς θα χαρακτηρίζατε το μουσικό σας στυλ δεδομένης της πολυπλοκότητας των συνθέσεων σας;
Δε θέλουμε να βάζουμε ταμπέλες στη μουσική μας! Εντάξει, πλάκα κάνω, αυτό το έχουν ήδη πει άλλες δέκα χιλιάδες μπάντες… Νομίζω ότι η πλέον λιτή περιγραφή του είδους μας θα μπορούσε να είναι «συμφωνικό rock / metal με progressive στοιχεία». Αυτό όμως σίγουρα δεν δίνει την πλήρη εικόνα, και η πολυπλοκότητα των συνθέσεών μας παίζει σίγουρα ρόλο σε αυτό.. Κινούμαστε και στα μονοπάτια του power metal και με blues επιρροές στην κιθάρα. Δίνουμε πολύ έμφαση στον ήχο μας, στη μελωδικότητά μας και στη δημιουργία της ανάλογης ατμόσφαιρας στα τραγούδια μας.
 
Ποιες είναι οι επιρροές σας, οι οποίες εντέλει συνοψίζουν τη μουσική σας δημιουργικότητα;
Ο ήχος του συγκροτήματος και η δημιουργικότητά μας είναι αποτέλεσμα συνένωσης των ακουσμάτων και των επιρροών του καθενός από εμάς ξεχωριστά. Οι προτιμήσεις όλων μας όμως επικεντρώνονται γύρω από τις αγαπημένες δεκαετίες του ’80 και του ’90 και από συγκροτήματα όπως Europe, Rainbow, Whitesnake, Savatage, Royal Hunt, Symphony X, Stratovarius, Opeth και φυσικά Nightwish…

Τι εκφράζει η θεματολογία των στίχων σας;
Η μεγάλη πλειοψηφία των στίχων μας εκφράζει και προέρχεται από βιωματικές καταστάσεις, αναφέρεται και ανάγεται στα βαθύτερα συναισθήματά μας, στους φόβους που μας στοιχειώνουν, στις μεγάλες και μικρές ελπίδες και αναζητήσεις μας, στο φως και στο σκοτάδι, στα καλοκαίρια που πέρασαν, στην αθωότητα των παιδικών μας χρόνων που εξακολουθεί να είναι το ασφαλέστερο καταφύγιό μας... Υπάρχει και ο έρωτας, κατά κανόνα η σκοτεινή, φευγαλέα και ανεκπλήρωτη πλευρά του.
 
Οι συνθέσεις σας είναι αρκετά μεγάλες σε διάρκεια. Δε νομίζετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να καταστεί αντιεμπορικό;
…Και να φανταστείς ότι στη Λάρισα δεν παίξαμε κάποιο από τα υπόλοιπα τέσσερα τραγούδια της μπάντας που είναι όλα τους από οκτάλεπτα και πάνω! Ισχύει σίγουρα αυτό που λες, πλην όμως όπως ξέρεις πολύ καλά η μουσική δεν είναι κρέας για να την τεμαχίσεις στα τέσσερα – πέντε λεπτά για να μην κουράζει τον περίφημο «μέσο ακροατή». Χωρίς ίχνος υπεροψίας ή περιφρόνησης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι εκ των πραγμάτων το είδος μας και η μουσική μας απευθύνονται περισσότερο σε ακροατές που είναι διατεθειμένοι να την ακούσουν προσεκτικά, και όχι π.χ. ως την απαραίτητη γαρνιτούρα σε καθημερινές ασχολίες. Το κοινό μας θεωρούμε ότι είναι μάλλον πιο εξειδικευμένο και ούτως ή άλλως εκπαιδευμένο σε μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις, ενώ βέβαια έχουμε και κάποια τραγούδια με κάπως περισσότερη εμπορική δυναμική. Το σίγουρο είναι ότι δεν κάνουμε κάτι εξ’ επί τούτου, απλά δημιουργούμε τη μουσική μας, όπως τη νιώθουμε και όπως μας βγαίνει.

Σε τι στυλ θα κυμαίνεται το νέο σας άλμπουμ δεδομένου του γεγονότος ότι είναι πλέον εμφανείς και οι blues επιρροές σας όπως διαπιστώσαμε και στις πρόσφατες εμφανίσεις σας;
…Τι να κάνουμε, μας παρασέρνει ο Γιάννης ο Σημαιόπουλος, ο κιθαρίστας μας, που έχει τον Gary Moore πιο πάνω κι από θεό! ΟΚ όμως, στο νέο μας album θα υπάρχουν αρκετά γνώριμα στοιχεία του ήχου που ήδη έχουμε διαμορφώσει, αλλά θα επιδιώξουμε σίγουρα να εμπλουτίσουμε τον ήχο αυτό και με άλλα στοιχεία, να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση και να δυναμώσουμε τις ενορχηστρώσεις μας και να αναδείξουμε τη συνθετική ωριμότητα που νιώθουμε και θεωρούμε ότι κατακτάμε σταδιακά. Πάντως μέσα στο γενικό πλαίσιο του δίσκου, τα τραγούδια μας δεν παύουν να είναι και ξεχωριστές οντότητες, το καθένα με τις δικές του ιδιαίτερες παραπομπές!.

Πότε υπολογίζετε ότι θα κυκλοφορήσει η νέα σας δουλειά;
Από τον Δεκέμβρη που μας έρχεται, αν όλα πάνε καλά βάζουμε μπροστά τις ηχογραφήσεις για την πρώτη full – length δουλειά μας. Και αυτή, όπως και η προηγούμενη, θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό «χειροποίητη» και αυτοχρηματοδοτούμενη. Ξέρουμε όμως ότι ο πήχυς έχει ανέβει, πρώτα απ’ όλα και για εμάς τους ίδιους. Θέλουμε πολύ σε αυτή τη δουλειά να δώσουμε για τα καλά το στίγμα μας. Χρονολογικά τοποθετούμε την κυκλοφορία μάλλον μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της συνεργασίας μας με την Final Touch του χρόνου τον Νοέμβριο, οπότε και θα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων!

Support στους Enemy Οf Reality. Ποια θετικά στοιχεία αποκομίσατε από τις συναυλίες αυτές;
Καταρχήν να πούμε ότι μετά από όλα αυτά που προηγήθηκαν αυτών των support lives, και μετά από όλη τη διαδικασία – εμπειρία του mini tour μας, απλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι για μια σειρά από λόγους θα μπορούσαμε να μην το έχουμε ζήσει. Το tour  από μόνο του φανερώνει πολλά πράγματα σε μια μπάντα, μπορεί να σε δέσει περισσότερο με τα άλλα μέλη, μπορεί μέχρι και να διαλύσει μια μπάντα. Ευτυχώς ανήκουμε στην πρώτη περίπτωση! Το να κάνεις όμως support σε μια μπάντα όπως οι Enemy Of Reality, που έχει μουσικούς με αυτή την κατάρτιση, αυτή την σκηνική εμπειρία και αυτό το επίπεδο παραγωγής, μόνο να σε ανεβάσει σαν απόδοση και να σου ανοίξει τα μάτια ακόμα περισσότερο μπορεί. Τους ευχόμαστε να σκίσουν στο Βέλγιο που θα παίξουν στο Metal Female Voices Fest, γιατί το αξίζουν και γιατί είναι και ωραίοι τύποι!

Mε ποια μπάντα, ανεξαρτήτως μουσικού είδους, θα θέλατε να κάνετε μια περιοδεία;
Παρόλο που μας αφήνετε πλήρη ελευθερία επιλογών, θα επιμείνουμε σε μπάντες κοντινές σε αυτό που παίζουμε, και που μας έχουν σημαδέψει με τον τρόπο τους. Μάλλον θα μοιραζόμασταν ανάμεσα σε Nightwish και Stratovarius. Θα είχαμε να μάθουμε πολλά και θα ήταν για μας κάτι πολύ περισσότερο από εμπειρία ζωής. Καλύτερα να πούμε ότι θα ήταν εμπειρία των πιο τρελών μας ονείρων.
 
Θα θέλατε κάποια τραγούδια του “An Acanthus Tale” να τα ξαναηχογραφήσετε με τη Ruby και (γιατί όχι) να κυκλοφορούσανε και σε βινύλιο;
Πολύ δυνατή ερώτηση! Δε σας κρύβουμε, χωρίς καμία απολύτως υπερβολή, ότι η επιθυμία ή έστω η σκέψη για την ξαναηχογράφηση του ομότιτλου τραγουδιού πέρασε από τα μυαλά όλων μας κατά την πρώτη κιόλας ακρόασή του με τη φωνή Ruby, που το χρωμάτισε με τη δική της παλέτα, και εξακολουθεί να αναδεικνύει άλλες πτυχές και άλλα συναισθήματα του τραγουδιού! Ωστόσο και η ηχογράφηση του CD μας αποτυπώνει μια συγκεκριμένη και ιδιαίτερη φάση και περίοδο της μπάντας μας, με όλες τις δυσκολίες που έπρεπε τότε να ξεπεράσουμε για να πετύχουμε το τελικό αποτέλεσμα, με τις χαρές και τις απογοητεύσεις μας, και φυσικά τα συναισθήματα και την ερμηνεία της Αγγελικής. Να πούμε μάλιστα ότι το single «An Acanthus Tale» θα κυκλοφορήσει ψηφιακά σε λίγο καιρό από τη Final Touch. Όσον αφορά την κυκλοφορία σε βινύλιο, όσο τρομερά γοητευτική κι αν μας φαίνεται η ιδέα, δυστυχώς το κόστος για μια τέτοια παραγωγή είναι κάτι πολύ αποτρεπτικό για μας, με τα τωρινά μας δεδομένα…
 
Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας; 
Θέλουμε να βιώσουμε το ταξίδι μας μέσα από το συγκρότημα σε όλες του τις δυνατές διαστάσεις! Ήδη με αφορμή το ως τώρα ταξίδι μας έχουμε ζήσει ξεχωριστές στιγμές, έχουμε γνωρίσει ξεχωριστούς ανθρώπους, έχουμε μάθει πράγματα που δεν ξέραμε, ακόμα και για τους ίδιους μας τους εαυτούς. Ίσως να μη γίνουμε ποτέ rock stars.Ίσως και να έχει περάσει η εποχή που μπορούσες να γίνεις rock star. Δεν πειράζει όμως. Σε αυτή τη φάση θέλουμε να μοιραστούμε τη μουσική μας με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, να ζήσουμε ακόμα πιο έντονα αυτή τη μαγική ανταλλαγή ενέργειας που υπάρχει στα live, σε ακόμα μεγαλύτερα κοινά, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
 
Αφού σας ευχαριστήσουμε και σας ευχηθούμε τα καλύτερα για το μέλλον, θα θέλαμε ο επίλογος να ανήκει σε σας.
Θέλουμε να σας ανταποδώσουμε τις ευχαριστίες για το βήμα που μας δώσατε και για τις ευχές σας. Εμείς απλά συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με πολλή αγάπη και πάθος, να κάνουμε αυτό που πάντα αγαπούσαμε περισσότερο απ’ οτιδήποτε: να δημιουργούμε μουσική και να τη μοιραζόμαστε με όσους έχουν κάτι όμορφο να ανακαλύψουν σ’ αυτήν.
 
 
 
 
Μέλη
Ruby Bouzioti (vocals)
John Simaiopoulos (guitar)
Thanos Kokkalis (drums)
Kostas Stathopoulos (bass guitar)
George Georgousopoulos (keyboards)
 
Links
http://vaultofacanthus.com/
https://www.facebook.com/vaultOFacanthus/timeline
https://twitter.com/VaultOfAcanthus


Συνέντευξη στο Δημήτρη Σαλτογιάννη

// Old Time Rock

// Live Favorites