Ηχόραμα:Στη χώρα του βολέματος και της οκνηρίας αποκλείεται να υπάρξει επαναστατική μουσική...
Οι Ηχόραμα είναι ένα από τα συγκρότημα της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής, δημιουργήθηκαν το 2007 και ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει δυο EP, το πρώτο με τον ομώνυμο τίτλο ‘’Ηχόραμα’’ (2008) και το δεύτερο με τον τίτλο ‘’Σε μια Νέα Εποχή’’ (2012). Αυτό το διάστημα βρίσκονται στο στούντιο και ηχογραφούν τα νέα τους τραγούδια για το τρίτο τους ΕΡ που θα κυκλοφορήσει ως τα τέλη του 2014.
Ο Νίκος Σαρβανίδης ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος δέχτηκε να μιλήσει στο Rocktime.gr για την πορεία τους αλλά και για όσα συμβαίνουν γύρω μας, μέσα από την δική του ματιά.
Πρώτα απ’ όλα Νίκο θα ήθελα να σ’ ευχαριστήσω πολύ και ξεκινώντας θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για το ξεκίνημά σας, που και πότε δημιουργηθήκατε καθώς κι αν έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεσή σας.
Να ευχαριστήσω κι εγώ με την σειρά μου εσένα και το Rocktime και να πω ότι δημιουργηθήκαμε την Άνοιξη του 2007 στο Βόλο, στην αρχική μας σύνθεση ήμουν εγώ στην κιθάρα και τα φωνητικά, ο Κώστας Τυλιγαδάς στο μπάσο και ο Παναγιώτης Σχοινάς στα τύμπανα. Μετά από λίγο καιρό (περίπου ένα μήνα) προστέθηκε και τέταρτο μέλος στην μπάντα ο Κώστας Φωτίου στην κιθάρα κι έτσι το σχήμα έγινε τετραμελές.
Παίξαμε μόλις ένα live μ’ αυτή τη σύνθεση και μετά ήρθε στη θέση του ντράμερ ο Δημήτρης Πάρνος. Με την καινούργια σύνθεση παίξαμε σε αρκετές συναυλίες και ζήσαμε πραγματικά πολύ ωραίες στιγμές. Οι αλλαγές των μελών στην μπάντα θα έλεγα πως ήταν αρκετές, όμως τον τελευταίο χρόνο νομίζω πως έχουμε ισορροπήσει με τα ίδια μέλη. Αυτή τη στιγμή κι ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες αλλαγές, εκτός από εμένα στην κιθάρα και τα φωνητικά, είναι Χρήστος Ραγγούσης στο μπάσο και Γιώργος Αλεξίου επίσης στα φωνητικά και στα τύμπανα.

Ποιος γράφει τους στίχους αλλά και ποια είναι τα ερεθίσματα που σας επηρεάζουν;
Τα κομμάτια στην πλειοψηφία τους τα γράφω εγώ, ο στίχος είναι κοινωνικοπολιτικός όμως η ενορχήστρωση γίνεται από όλη την μπάντα. Τελευταία έχει αρχίσει όλο το συγκρότημα να συμμετέχει στη σύνθεση που σημαίνει ότι στο νέο cd θα υπάρχουν κομμάτια που η μουσική θα είναι όλης της μπάντας κι αυτό είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό δίνοντας σε όλους μας μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Τα ερεθίσματα που ρωτάς δεν είναι τίποτε άλλο από το τι συμβαίνει γύρω μας και από ποια οπτική γωνιά τα βλέπουμε.

Υπήρξε κάποια αφορμή για να αρχίσετε να γράφετε μουσική και να δημιουργήσετε τη μπάντα;
Όχι, δεν θα έλεγα ότι υπήρξε κάποια αφορμή, απλά είχα εγώ κάποια κομμάτια που μέχρι τότε τα έπαιζα με μια κιθάρα… στο μπάνιο και αυτό που έψαχνα ήταν μουσικούς για να τα υποστηρίξω ενορχηστρωμένα. Ο πρώτος υποστηρικτής που βρήκα ήταν ο Κώστας Τυλιγαδάς το 2006, που έγινε για πολλά χρόνια μπασίστας του γκρουπ. Δεν ξεκινήσαμε να παίζουμε διασκευές και μετά να γράφουμε δικά μας τραγούδια. Αυτό έγινε αργότερα, το 2007 που φτιάξαμε τους Ηχόραμα με τα υπόλοιπα μέλη που προανέφερα...

Δυσκολίες υπήρξαν στο ξεκίνημά σας;
Και πότε δεν υπήρξαν! Μπορώ μάλιστα να πω ότι εν έτη 2007 οι δυσκολίες ήταν λιγότερες και οι ευκαιρίες περισσότερες. Και μην ξεχνάμε δύο βασικούς παράγοντες τον οικονομικό και την ηλικία. Δεν λέω ότι μεγαλώσαμε τόσο πολύ εμείς, όσο μεγάλωσαν οι υποχρεώσεις μας, όποτε τώρα είναι πιο δύσκολο να αφιερώνουμε τον χρόνο που θα θέλαμε για τη μπάντα όσο τότε… στο ξεκίνημα μας, οπότε δυσκολίες δεν θα έλεγα ότι υπήρξαν ιδιαίτερες πέρα από τεχνικής άποψης.

Το όνομα του συγκροτήματος πως βγήκε κι αν σημαίνει κάτι για εσάς.
Το όνομα της μπάντας βγήκε εντελώς τυχαία πέντε ημέρες πριν το πρώτο μας live από τον τότε μπασίστα μας Κώστα Τυλιγαδά, μόνο και μόνο για να δώσουμε ένα όνομα στο δελτίο τύπου σε μια τοπική εφημερίδα. Πραγματικά δε σημαίνει τίποτα για μας. Απλά έχουμε ένα όνομα. Άλλωστε πιστεύω ότι σημασία δεν έχει το όνομα της μπάντας αλλά το ‘’περιεχόμενο’’. Γιατί δεν το αλλάζουμε; Μάλλον το συνηθίσαμε…

Οι επιρροές των στίχων από πού προέρχονται;
Τα τραγούδια των Ηχόραμα θα έλεγα ότι είναι σκέψεις, παράνοιες και διαπιστώσεις σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Κάποια από αυτά διαπραγματεύονται με την εσωστρέφεια των ανθρώπων που προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ λογικής και ηθικής, κάποια άλλα είναι απλώς βιώματα μιας απλής καθημερινότητας και κάποια άλλα είναι απλώς ‘’θυμωμένα’’ για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση (όχι μονό την τωρινή αλλά και την παλαιότερη). Όλα αυτά τα στιχουργικά θέματα των τραγουδιών παντρεύονται με τον ροκ ήχο των Ηχόραμα κι έτσι ενσαρκώνονται στο στούντιο αλλά πολύ περισσότερο επί σκηνής. Τα πιο γνωστά μας τραγούδια είναι ‘’Ο Φόβος’’, ‘’Πανικός’’, ‘’Άντε Γεια’’, ‘’Ναυαγός’’, ‘’Κενές Σελίδες’’, ‘’Πίσω’’ και ‘’Σε Μια Νέα Εποχή’’.

Θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για τα τραγούδια που έχετε κυκλοφορήσει ως τώρα και που έγινε η ηχογράφηση.
Έως τώρα έχουμε βγάλει δυο promo mini disk, το πρώτο ήταν το 2008 με τον ομώνυμο τίτλο Ηχόραμα και το δεύτερο το 2012 με τίτλο Σε Μια Νέα Εποχή. Και τα δυο cd είναι σε στίχους και μουσική δική μου και μέχρι τα τέλη του 2014 θα παρουσιάσουμε και το τρίτο promo. Η ηχογράφηση του πρώτου cd έγινε στο Βόλο στο BPM studio και η μίξη από τον Δημήτρη Πολίτη ενώ η δεύτερη τέσσερα χρόνια αργότερα στη Λάρισα στο Fabric studio. Στο πρώτο cd το 2008 περιλαμβάνονται τρία κομμάτια με τίτλο ‘Το Ανήσυχο Μυαλό μου’’, ‘’Ο Φόβος’’, και το ‘’Που να ‘στε Τώρα’’. Και τα τρία τραγούδια είναι αναζητήσεις συναισθημάτων και χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια. Στο δεύτερο cd συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο δηλαδή πλέον υπάρχει ξεκάθαρη διαπίστωση των συναισθημάτων και καταγραφή τους μέσα στο στίχο των κομματιών και παράλληλα εξωστρέφεια και προτροπή στον ακροατή για να νιώσει και αυτός το ίδιο. Θα έλεγα ότι στιχουργικά οι δυο δουλειές είναι η μια συνέχεια της άλλης παρόλο ότι έχουν τέσσερα χρόνια διαφορά μεταξύ τους.

Ο στίχος είναι κοινωνικοπολιτικός όπως είπαμε και πριν. Δεδομένου ότι η κατάσταση πριν από επτά χρόνια ήταν διαφορετική, έχει διαφοροποιηθεί με τη σειρά του από τότε που ξεκινήσατε;
Το μήνυμα είναι πάντα το ίδιο, όμως ναι έχει αλλάξει το συναίσθημα που συνοδεύει τον στίχο…πλεονάζει λίγο θα έλεγα. Υπάρχει παραπάνω θυμός και πιστεύω ότι μόνο περισσότερο θυμό μπορεί να νιώσει κάποιος που παλεύει στη ζωή του και βιώνει αυτή την εποχή, εκτός αν τον ζουν άλλοι και δεν έχει υποχρεώσεις. Τότε μπορεί να γράψει και χαβαλεδοτράγουδα. Με εμάς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τώρα τα live υπάρχουν κατάλληλοι χώροι στον Βόλο;
Λίγα πράγματα πλέον, να σκεφτείς ότι φέτος έχουμε παίξει τρείς φορές στην ίδια αίθουσα του πανεπιστημίου στο Βόλο. Τα μαγαζιά είναι λίγα και φοβούνται να κάνουν live για τα πρόστιμα που πέφτουν βροχή… γενικά υπάρχει πολύ μιζέρια στο θέμα αυτό.

Το να μοιράζεσαι τα συναισθήματά τις σκέψεις ή τις αγωνίες σου με τον κόσμο αλλά και να συμμετέχεις σε όλη αυτή η διαδικασία της δημιουργίας μέσα σε μια μπάντα, εκτός από το ότι είναι διέξοδος είναι και ψυχοθεραπεία. Αισθάνεστε ότι αυτό ισχύει και για σας;
Εννοείται, όμως θα σου πω κάτι…όταν λέμε ψυχοθεραπεία στη μουσική δεν εννοούμε την ανταλλαγή συναισθημάτων μόνο με το κοινό, το ποιο δύσκολο για την μπάντα είναι να νιώσουν τα μέλη μεταξύ τους καλά πάνω στη σκηνή ή στην πρόβα και στην ουσία να γίνουν ένα. Αυτό είναι το ποιο δύσκολο κομμάτι! Το συναίσθημα… κι αυτό μπορεί να έρθει πολλές φορές μέσα από ένα live αλλά μπορεί και να μην έρθει καθόλου για χρόνια, το παν είναι να μην υπάρχει ο ατομικισμός.

Υπάρχουν ροκ καλλιτέχνες των προηγούμενων δεκαετιών που σας έχουν επηρεάσει;
Σίγουρα υπάρχουν… Έλληνες και ξένοι. Δεν θα αναφέρω ονόματα, οι επιρροές μας είναι αρκετές. Όμως μπορώ να αναφέρω είδη μουσικής όπως το grunge, το ελληνικό ροκ, το alternative ακόμα και το hip hop της προηγούμενης δεκαετίας.

Η ελληνική ροκ μουσική από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και μετά άρχισε να παρουσιάζει πτώση. Βέβαια η Ελλάδα δεν είχε ποτέ παράδοση στη ροκ αλλά η κατάσταση μοιάζει λίγο μπερδεμένη. Τι πιστεύεις εσύ γι αυτό.
Αφού ρωτάς κάτι τέτοιο θα σου απαντήσω πολύ απλά ότι την δεκαετία του ‘90 το ελληνικό ροκ ήταν μια καλή μπίζνα για να πλουτίσουν κάποιοι. Ήταν μόδα και παρόλο που είχαμε αξιόλογες μπάντες πολύ λίγοι ήταν αυτοί που όντως αγαπούσανε τη μουσική με θόρυβο και κραυγές απελπισίας. Στην χώρα του υπέρτατου βολέματος και της οκνηρίας που αμείβεται, αποκλείεται να υπάρξει επαναστατική μουσική ως ιδεολογία για ένα μεγάλο κοινό πάρα μόνο ως μόδα και η μόδα όπως ξέρουμε είναι πάντα παροδική.

Στην ζωή μας σίγουρα όλοι έχουμε κάνει λάθη. Πιστεύεις ότι κι εσείς έχετε κάνει κάποιες λάθος κινήσεις που σας πήγαν πίσω;
Λάθη αρκετά! Το μαρτυράει άλλωστε και το βιογραφικό της μπάντας που έχει μια σειρά από αλλαγές μελών και πισωγυρίσματα (μέχρι και διάλυση για εννέα μήνες το 2010). Ανούσιες συναυλίες, επιλογή λάθος ανθρώπων, κακές συνεννοήσεις… ακόμη και τώρα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν πτοούμαστε (χαμόγελο) στα ογδόντα μας θα μάθουμε…

Έχετε ανοίξει συναυλίες γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών κι έχετε συμμετάσχει σε κάποια φεστιβάλ. Τι έχετε αποκομίσει απ’ όλα αυτά και ποια ήταν η σημαντικότερή σας στιγμή.
Ναι συμμετείχαμε σε αρκετά live ανοίγοντας συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων όπως του Λάκη Παπαδόπουλου, των ΄Άμμος, του Πάνου Κατσιμίχα, του Μάνου Ξυδούς, των Χaxakes (Γιάννης Νάστας), των Deus Ex Machina. Είχαμε πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ, συμμετείχαμε κυρίως στο Music Day, στις συναυλίες του ΚΕΘΕΑ για την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών, στα φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ των ΕΑΑΚ και του ΚΚΕ. Συμμετείχαμε επίσης και στο φεστιβάλ του Leman στη Γαλλία στις 28-09-2008 κι αυτό το γεγονός ήταν από τις πιο ιστορικές στιγμές της μπάντας, έχουμε δώσει επίσης συνεντεύξεις σε τοπικά περιοδικά, ακόμη και σε κανάλι που εκπέμπει πανελλαδικά… και συνεχίζουμε!

Μου είχες πει σε προηγούμενη συζήτηση ότι συνεργάζεστε με μια μπάντα από την Αθήνα…
Ναι συνεργαζόμαστε με τους The Pink Tank Project και στιχουργικά θα μπορούσα να πω ότι είμαστε στο ίδιο μοτίβο απλά σε άλλη γλώσσα. Έχουμε παίξει δυο συναυλίες μαζί και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Είναι φοβερά παιδιά με πολύ πείρα και αγάπη πάνω σε αυτό που κάνουν και πάνω από όλα είναι ενεργοί σαν άνθρωποι στην κοινωνία και όχι επαναστάτες του καναπέ…

Όσον αφορά την προώθηση και την προβολή γενικότερα, υπάρχει υποστήριξη;
Όχι δεν θα το έλεγα, μόνο διαδικτυακά πλέον γίνονται αυτά…υπάρχει πρόβλημα με όλα τα είδη μουσικής πόσο μάλλον με το δικό μας που δεν είναι εμπορικό. Πολλές φορές γίνονται μεγάλα φεστιβάλ και δεν τα μαθαίνει κανένας λόγω ανύπαρκτης διαφήμισης και ανοργανωσιάς θα έλεγα… και μην τα ρίχνουμε όλα στην κρίση! Είναι καλύτερο να μην κάνεις τίποτα από το να κάνεις μια αποτυχημένη εκδήλωση έτσι απλά για να κρατήσεις την παράδοση. Πάλι καλά που τουλάχιστον οι μπάντες ψιλουποστηριζόμαστε μεταξύ μας.

Η προβολή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - που θα έλεγα ότι είναι και επιτακτική ανάγκη - βοηθάει τελικά στην επαφή με τον κόσμο; Σας έχουν μάθει ή σας έχουν προσεγγίσει άτομα μέσα από το διαδίκτυο για να έρθουν να σας ακούσουν σε κάποιο live; Κάποιες φορές ναι, δεν ισχύει πάντα όπως είναι φυσικό. Στην ουσία είναι στο χέρι του καθενός το πως χειρίζεται το για παράδειγμα το internet, κατά πόσο βγαίνει από την εικονική πραγματικότητα και κατά πόσο συμμετέχει ενεργά σε μια συναυλία ή γενικότερα σε ένα ρεύμα. Πολύς κόσμος χάνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάνοντας την ουσία.

Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη να πούμε λίγα πράγματα για τα καινούργια τραγούδια που ετοιμάζετε, αν θα είναι στο ίδιο περίπου ύφος με τα προηγούμενα κι αν έχετε προγραμματίσει κάποια εμφάνιση το επόμενο διάστημα.
Τα καινούργια μας τραγούδια ναι… θα έχουν το ίδιο περίπου ύφος με τα προηγούμενα. Ότι και να γίνει εμείς θα προσπαθούμε να περνάμε τα μηνύματά μας στον κόσμο και να παράγουμε μουσική για τον άνθρωπο, την κοινωνία και τους νέους που πάντα θα έχουν την ανάγκη να προβληματίζονται με τους εαυτούς τους αλλά και τους γύρω τους, άλλωστε η μουσική είναι ταξίδι! Οι ζωντανές μας εμφανίσεις αλλά και η πορεία μας συνεχίζονται μέσα σε μια εποχή που δεν ευνοεί ιδιαίτερα τη ροκ μουσική κι αυτό είναι το στοίχημα! Τα live μας αυτή την περίοδο είναι κυρίως σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ κομμάτων ή κοινωνικών ομάδων. Πρόσφατα παίξαμε στη λέσχη μοτοσικλετιστών στο Βόλο και στο φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα δεν έχουμε αυτό το διάστημα κάτι προγραμματισμένο, συνήθως κλείνουμε το live δυο με τρείς εβδομάδες νωρίτερα.

Νίκο να σε ευχαριστήσω πολύ για όσα είπαμε και να ευχηθώ καλή συνέχεια σε ότι κάνετε στο μέλλον.
Κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω πολύ!

Συνέντευξη στη Βίκυ Χατζηϊωαννίδου

// Old Time Rock

// Live Favorites