BanDemoniC: Προσπαθούμε να καθορίσουμε το ηχητικό μας "μονοπάτι", με αρκετά Heavy και Thrash-y riffs
Οι BanDemoniC είναι μία μπάντα από τα Ιωάννινα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική μέταλ σκηνή από το 2009. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του πρώτου τους full length album “Fire Of Redemption” ζητήσαμε από τον Ανδριανό, drummer και ιδρυτή του συγκροτήματος να μας μιλήσει τόσο για το άλμπουμ όσο και για τις μελλοντικές τους κινήσεις.
Αφού σε καλωσορίσουμε, θα θέλαμε να μας πεις μερικά λόγια για τους BanDemoniC.
 
Hello Δημήτρη...Λοιπόν, οι BanDemoniC δημιουργήθηκαν στο τέλος του καλοκαιριού του 2009, όπως προανέφερες, από τον Ανδρέα, πρώην κιθαρίστα μας και απο εμένα, τον Αδριανό. Από τότε έχουμε κυκλοφορήσει ένα Demo το 2010, το “Chains” EP το 2012 και συμμετείχαμε και σε κάποιες συλλογές, όπως η “Kill City” της 272 Records από το Los Angeles. Έχουμε κάνει αρκετά live σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και έχουμε μοιραστεί τη σκηνή με συγκροτήματα/καλλιτέχνες όπως οι Firewind, Enforcer, Helstar, Grim Reaper, Primordial, Innerwish, Paul Di Anno κ.α. Πριν από λίγους μήνες υπογράψαμε με την Steel Gallery Records κι έτσι φτάσαμε στο σημείο να είμαστε έτοιμοι για την κυκλοφορία του πρώτου μας full length δίσκου στις 10 Νοεμβρίου 2014.
 
Καινούριο άλμπουμ, το "Fires Of Redemption”. Τι προσδοκάτε από το νέο άλμπουμ;
Σε πρώτη φάση, αυτό που προσδοκούσαμε, το έχουμε πάρει ήδη, πριν από την κυκλοφορία του ακόμα...Θέλαμε να ακούγεται όσο καλύτερα και πιο επαγγελματικά γίνεται και γενικώς μας ικανοποιεί τα μέγιστα σαν δίσκος. Είμαστε αρκετά περήφανοι γι’ αυτό, το πρώτο "ολοκληρωμένο" μας δημιούργημα, οπότε από κει και πέρα αν μπορέσει και ο κόσμος να το αγαπήσει και να ικανοποιηθεί από αυτό που ακούει, τότε όλα θα είναι υπέροχα...Προφανώς θα θέλαμε, αν μπορούσε να μας ανοίξει και κάποιες "πόρτες", π.χ. για festivals/lives και τέτοια...Μακάρι να γίνει κι αυτό γιατί λατρεύουμε να παίζουμε live!
 
Από πού εμπνευστήκατε τον τίτλο του δίσκου; Τι σηματοδοτεί το “Fires Of Redemption”
Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, μπορεί και λίγο παραπάνω, μου είχε κολλήσει η ιδέα να γράψω ένα τραγούδι για το "κυνήγι μαγισσών" που γινόταν στο Μεσαίωνα, εξιστορώντας κάποια γεγονότα για να ακουστούν τα λάθη και οι θυσίες που γίνονταν και δυστυχώς γίνονται και τώρα στο βωμό πολλών θρησκειών. Ο φανατισμός, γενικότερα, δεν είναι καλό πράγμα...Anyway, το τραγούδι βαφτίστηκε “Burn The Witch” κι έτσι λέγαμε να βαφτίσουμε και το album, αλλά κάτι δεν κόλλαγε καλά, μέχρι μια στιγμή που ξανατσέκαρα τους στίχους και πέφτω στη φράση "…Burned in Fires Of Redemption", λέω "Ώπ...αυτό είναι!!!". Οι φωτιές που σου δίνανε τη λύτρωση από τις αμαρτίες...και καλά! Το είπα στα παιδιά, τους είπα και το σκεπτικό, τους ακούστηκε ‘catchy’, οπότε δεν είχαμε και ιδιαίτερες δυσκολίες στο να το συμφωνήσουμε!
 
Που κινείται η θεματολογία των στίχων σας;
Θα γίνει μια απόπειρα όσο πιο κατατοπιστικής track-by-track αναφοράς στα lyrics. Λοιπόν, το Torment μιλάει καθαρά για εκδίκηση και...ξύλο!
Τα
Disingenuous και Martyr παρόλο που δεν τα φτιάξαμε κοντά, χρονικά, έχουν μια σχετική "πλοκή" κι αναφέρονται στον επονομαζόμενο "Martyr", νιώθει ότι είναι διπρόσωπος, καλός και κακός στο 1ο τραγούδι,  αλλά στο 2ο στη σειρά, αντίστοιχα, καταλαβαίνει ότι έχει στηθεί μια παγίδα γύρω του για να τον ρίξουν απο το φως στο σκοτάδι και ότι προσπαθεί να το αποτρέψει και να πάρει εκδίκηση για το κακό που του προκάλεσαν.
The Awakening: λοιπόν, εδώ έχουμε πολύ "αφηρημένους" στίχους αλλά αν τους δεις με μια διαφορετική οπτική σου περιγράφει έναν κακό Κόσμο, που πάντα πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί δεν έχεις εσύ το πάνω χέρι...
Το Burn The Witch, όπως προανέφερα, αφορά το κυνήγι των μαγισσών στο Μεσσαίωνα.
Στη συνέχεια, το
Inner Battle αναφέρεται στο πως η λαιμαργία κι η απληστία μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο μας και ότι η ζωή είναι μια "εσωτερική μάχη" προς το άγνωστο, κάθε μέρα, στην προσπάθεια να αποφύγεις αυτά τα πράγματα.
Το Bullet είναι το..."ερωτιάρικο" κομμάτι του album!
Στην ουσία το τελευταίο του δίσκου, το Guardians Of Time μιλάει για κοντίνους, αγαπημένους ανθρώπους που λίγο πολύ, δυστυχώς, όλοι έχουμε χάσει και το πώς αυτοί δεν φεύγουν απο το πλευρό μας αλλά είναι κάπου "κρυμμένοι" κοντά μας για να μας προστατεύουν όπως μπορούνε.
Το The Seeker που ήταν στο ΕΡ και τώρα το επαναηχογραφήσαμε σαν bonus track, αναφέρεται στην αναζήτηση της ελπίδας.
That’s it!
 
Δώστε μας κάποιες πληροφορίες για την παραγωγή και το εξώφυλλο του δίσκου.
Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στο Valve Studio (Firewind, Gus G., W.A.N.T.E.D., etc), στη Θεσσαλονίκη υπό την επίβλεψη του φίλου μας του Στράτου Καραγιαννίδη o οποίος ανέλαβε και το Mixing. Κάποιες extra ηχογραφήσεις γίνανε σε 2 studios στα Γιάννενα, στο Vision Of Sound και το Infinite Loop και τέλος το Mastering έγινε στα Hansen Studios, στο Ribe της Δανίας απο τον Jacob Hansen που, μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με Pretty Maids, Primal Fear, Doro, Epica, Volbeat, Pyramaze, Tyr, Destruction, Heathen, Onslaught, κ.α.
Το εξώφυλλο του δίσκου το έκανε, όπως και στο “Chains” EP, ο Βούλγαρος Dimitar Nikolov (Solstice, Portrait, SteelWing, Wishdoom, Crosswind, Keep it True festival, κ.α.).
 
Πώς πήγε η συνεργασία με την Steel Gallery Records;
 Όλα κυλάνε εξαιρετικά. Τον Κώστα, τον mastermind της εταιρίας, τον γνωρίζαμε αρκετό καιρό πριν αρχίσουμε καν να ηχογραφούμε το δίσκο και το λέγαμε με τα παιδιά πως θα είναι πολύ καλό να μας δοθεί η ευκαιρία να βγάλουμε δίσκο με την Steel Gallery...Έτσι κι έγινε, λοιπόν! Θα κάνουμε ότι μπορούμε κι εμείς και η εταιρία και ελπίζουμε όλα να πάνε όσο καλύτερα γίνεται. Το παν είναι η συνεννόηση κι αυτό υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό, οπότε όλα καλά!
 
Ήδη επισκεφτήκατε πρόσφατα τη Λάρισα για live εμφάνιση. Να αναμένουμε μια σειρά από συναυλίες πανελλαδικά για προώθηση του δίσκου;
Ναι, ήταν φοβερό το τελευταίο live στη Λάρισα, ίσως και αυτό που έχουμε απολαύσει περισσότερο αυτή την 5ετία που παίζουμε παρέα. Ευχαριστούμε το κοινό της πόλης σας που μας χάρισε αυτή την εμπειρία και το Μιχάλη (Σ.τ.Σ.: Ο Μιχάλης Ζουναράκης, εκτός από drummer των Warwolf, διοργανώνει και συναυλίες στη Λάρισα) για την πρόσκληση, φυσικά! Σίγουρα θα παίξουμε όπου μπορούμε για την προώθηση του δίσκου. Θέλαμε να κανονίσουμε κάτι μαζικά, "πακέτο", αλλά είναι λίγο δύσκολο με τα μαγαζιά αυτό...πάντως αυτόν τον καιρό μιλάμε για Αγρίνιο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη κι έχουμε κλείσει ένα live στην πόλη μας, τα Γιάννενα, στις 14 Νοεμβρίου για την παρουσίαση του δίσκου. Από αρχές του 2015 ίσως γίνει και ενα tour παρέα με πολύ ‘δυνατή’ ελληνική μπάντα!
 
Κινείστε στο χώρο του power metal με σαφείς επιρροές από Iced Earth. Κατά πόσο είναι εφικτό για ένα γκρουπ να ξεφύγει από τα συγκροτήματα που αγαπάει και να χτίσει έναν προσωπικό ήχο; 
Από τη στιγμή που πάρα πολλά πράγματα (αν όχι τα πάντα...) είναι παιγμένα, δε νομίζουμε ότι μπορείς να αποφύγεις να ακουστείς σαν ένα συγκρότημα, ειδικά από αυτά που αγαπάς πολύ. Πιστεύουμε ότι είναι "φαύλος κύκλος" αυτή η ιστορία. Άλλο να "αντιγράφαμε" τραγούδια (εκεί παίζει θέμα, ΦΥΣΙΚΑ) κι άλλο να χρησιμοποιούμε μια τεχνική παιξίματος που έχει συνδυαστεί απόλυτα με τους Iced Earth, μιας και μιλάμε γι’ αυτούς στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αναφερόμαστε στις τριπλέτες του Jon Schaffer, φυσικά! Το να έχεις το δικό σου ήχο είναι και θέμα εξοπλισμού εκτός των άλλων, άρα και οικονομικό, οπότε σε αρχική φάση είναι λίγο δύσκολο να το βολέψεις...Από ‘κει και πέρα, προσπαθούμε να καθορίσουμε κάπως το ηχητικό μας "μονοπάτι", με αρκετά Heavy κι ενίοτε Thrash-y riffs συνδυασμένα με mid-tempo και όχι μόνο μελωδίες και τα powerful φωνητικά του Γιώργου, του τραγουδιστή μας. Πάντως, χρειάζεται χρόνος για να καθοριστεί επακριβώς αυτό...ένα album ακόμα σίγουρα, μπορεί και δύο.
 
Με ποιο συγκρότημα θα θέλατε να παίξετε μαζί;
Νομίζω θα γίνει πολύ μεγάλη η συνέντευξη αν τα αναφέρουμε όλα...Πάντως, προφανώς και θέλουμε να παίξουμε με τις αγαπημένες μας μπάντες!
 
Ποιος θα θέλατε να διασκευάσει ένα τραγούδι σας;
Είναι κάπως νωρίς νομίζω για να γίνει κάτι τέτοιο τώρα, αλλά αν φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα σημείο που μπορεί να γίνεται κι αυτό, δε μας νοιάζει τόσο να είναι κάποιος "γνωστός" όσο να είναι παιδιά που ξεκινάνε αυτό το μουσικό ταξίδι με το ίδιο πάθος που είχαμε στα 16 μας κι εμείς και το έχουμε και τώρα και μπορεί αυτό το τραγούδι που θα κάνουν cover/jam-αμάρισμα να τους δώσει λίγη "σπίθα" παραπάνω για να κυνηγήσουν πράγματα!
 
 
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια μπάντα από τα Ιωάννινα να κάνει καριέρα στην Ελλάδα;
Αν εξαιρέσεις ότι οι μεταφορές για Lives είναι λίγο δύσκολες  και ότι τα μεγάλα lives γίνονται σε Αθήνα –κυρίως- και Θεσσαλονίκη, δεν είναι και τόσο θέμα...Κακά τα ψέματα, στα Γιάννενα κερδίσαμε ευκαιρίες για αρκετά δυνατά support, οπότε μας βοήθησε η πόλη μας...Τώρα πλέον, βέβαια, δεν υπάρχει αυτός ο συναυλιακός χώρος, το Boxx, που γίνονταν τα μεγάλα events και είναι κρίμα. Πάντως, γενικά, το θέμα είναι τι θες από το συγκρότημα σου, να έχεις καθορίσει τους στόχους σου, να υπάρχει μια "κοινή γραμμή" απ’ όλα τα μέλη και δεν είναι πρόβλημα το που βρίσκεσαι.
 
 
Θα σας έλκυε η προοπτική μιας διεθνούς αναγνώρισης;
Νομίζω κάποιος που θα απαντούσε όχι σε αυτή την ερώτηση θα έλεγε ψέματα...Προφανώς και μας ελκύει αυτή η προοπτική και θα προσπαθήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται να επισκεφθούμε για πρώτη φορά "διεθνή" εδάφη.
 
 
 Υπάρχει σαν σκέψη μια  κυκλοφορία σε βινύλιο δεδομένου του γεγονότος ότι ο αναλογικός ήχος ανακτά το χαμένο έδαφος; 
Σίγουρα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη επιστροφή στο βινύλιο. Πάντως, αυτό το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά το συγκρότημα αλλά και την εταιρία. Σε μια χαλαρή κουβέντα που έγινε, καταλήξαμε ότι για πρώτο δίσκο μιας νέας μπάντας, είναι κάπως ασύμφορο οικονομικά, είναι ρίσκο ένα τέτοιο άνοιγμα...αν όλα πάνε καλά, ίσως στο τρίτο ή το τέταρτο album κάτι να γίνει, αλλά έχουμε δρόμο μέχρι τότε!
 
 
Αφού σας ευχαριστήσουμε, θα θέλαμε ο επίλογος να ανήκει σε σας.
Ευχαριστούμε πολύ για τη "φιλοξενία" και την συνέντευξη Δημήτρη, να’σαι καλά. Όσοι θέλετε, ακούστε ενα δείγμα του δίσκου στο youtube, το τραγούδι “The Awakening” και ελπίζουμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας παραγγέλνοντας το album μας. Να είστε όλοι καλά! Cheers from BanDemoniC!

Συνέντευξη στο Δημήτρη Σαλτογιάννη

// Old Time Rock

// Live Favorites