Warwolf: "Η υποστήριξη προς τις μπάντες δεν είναι τα like στο facebook"
Οι Warwolf είναι ένα συγκρότημα από τη Λάρισα, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο τους άλμπουμ “The Great Crusade”, έναν πολύ όμορφο δίσκο heavy metal, τον οποίο παρουσιάσαμε πρόσφατα.
Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας αυτού του δίσκου συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον Χρήστο Νάνη, τραγουδιστή και κιθαρίστα του συγκροτήματος και με τον Μιχάλη Ζουναράκη, ντράμερ του γκρουπ, οι οποίοι δέχτηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.
 
Καταρχήν Χρήστο και Μιχάλη να σας καλωσορίσουμε στο rocktime.gr και θα θέλαμε να μας πειτε μερικά λόγια για τους Warwolf.
Μ, Χ: Καλησπέρα και σε εσένα Δημήτρη και σε όλους τους αναγνώστες!
 
Τι σημαίνει η ονομασία Warwolf και από εμπνευστήκατε το όνομα;
Χ: Αρχικά, η ιδέα για το όνομα του συγκροτήματος, ήταν Lonewolf, εξ'ου και το πρώτο κομμάτι του Demo που είχαμε βγάλει ,το οποίο συμπεριλαμβάνεται και στο album επανηχογραφημένο για ιστορικούς λόγους (χαχα). Αφού ανακαλύψαμε ότι το όνομα βρισκόταν σε χρήση, κάναμε μια αλλαγή προς το Warwolf. Σε δεύτερη σκέψη, ένας παραλληλισμός με έναν μαχόμενο λύκο ,αντίθετα στις αντιξοότητες της σημερινής κοινωνίας ,μας εξιτάρει όλους.

Μιλήστε μας λίγο για το “The Great Crusade”. Που ηχογραφήθηκε και ποιος έκανε την παραγωγή του άλμπουμ;
Χ: Γενικότερα, είχαμε στο μυαλό μας πολύ καιρό να κάνουμε μια νέα κυκλοφορία, αν και αρχικά είχαμε κλείσει περισσότερο ως προς ένα E.P.Έπειτα, από παρότρυνση του παραγωγού μας και την σύνθεση κάποιων νέων κομματιών από πλευράς μου ,αποφασίσαμε να το διαμορφώσουμε σε Full Album. Το 'The Great Crusade' ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 2013 στα Audio Lab Studios, ενώ τα drums ηχογραφήθηκαν στα Fabric Studios. Την μίξη και την παραγωγή του album επιμελήθηκε ο Δημήτρης Καραγασλής.
 
Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο πολύ όμορφο εξώφυλλο. Τίνος ήταν η ιδέα και ποιος το επιμελήθηκε;

Μ: Σαν πρώτη ιδέα την έδωσε ο Χρήστος. Κι εγώ απευθύνθηκα απευθείας στον Θάνο Τζιόκα, με τον οποίο γενικότερα έχουμε συνεργασία από το παρελθόν, ο οποίος κατάφερε να κάνει αυτό το αποτέλεσμα το οποίο μας έχει αφήσει όλους ικανοποιημένους.
 
Ποια είναι η θεματολογία των στίχων του άλμπουμ. Μπορούμε να πούμε ότι το “The Great Crusade” είναι ένας concept δίσκος;

Χ: Τους στίχους για το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ τους εμπνεύστηκα από την απόβαση στη Νορμανδία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για αυτό και το intro είναι ένα απόσπασμα από την σχετική ομιλία του Eisenhower. Γενικότερα ,οι στίχοι του άλμπουμ, θίγουν πληθώρα θεμάτων που προκύπτουν με ερείσματα την καθημερινότητα. Ένα από αυτά είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός και την ανάγκη του ανθρώπου να παλέψει για την ελευθερία και την μοναδικότητά του. Κάποια άλλα σημεία της θεματολογίας του άλμπουμ είναι η τιμωρία αυτών που το αξίζουν και μια "cheesy" ερωτική απογοήτευση (χαχα). Άρα σίγουρα δεν αποτελεί ένα concept album.
 
Σκοπεύετε το δίσκονα το στηρίξετε συναυλιακά; Ήδη γνωρίζω πως ανοίξατε τη συναυλία του Dennis Stratton (Iron Maiden, Praying Mantis).
Μ: Φυσικά και θέλουμε να το προωθήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα lives γίνεται. Ήδη δίνουμε ακόμη ένα στη Λάρισα -το τελευταίο για αρκετό διάστημα στην πόλη μας- στις 23 Δεκεμβρίου. Για το 2015, όπως ανακοινώθηκε πριν ελάχιστες ημέρες, θα ανοίξουμε τη συναυλία των Wardrum στη Λαμία τον Μάρτιο, ένα live που περιμένουμε πως και πως καθώς θα ξαναμοιραστούμε τη σκηνή και με τους φίλους μας Bandemonic! Υπάρχουν συζητήσεις για άλλες 2 πόλεις μέχρι στιγμής, αλλά δεν γίνεται ακόμα να πούμε κάτι.
 
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας γι’ αυτό το δίσκο;
Χ: Ζώντας στην Ελλάδα , η οποία είναι μεν χώρα με πολύ καλή metal μουσική, αλλά έχει δε την δυστυχή τάση να θάβει τα παιδιά της, η προσδοκία μας είναι να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται, να κάνουμε γνωριμίες με τα lives που κάνουμε και να μας μάθει περισσότερος κόσμος.
 
Σας ελκύει μια κυκλοφορία του δίσκου σε βινύλιο;

M: Υπάρχει μια σκέψη στην άκρη του μυαλού μας. Είχε γίνει μια συζήτηση με μια εταιρία εντός των συνόρων, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια κατάληξη.

 Από πού προέρχονται οι επιρροές στη μουσική σας;
Χ: Κατά την άποψή μου, δεν είναι κάτι "καθαρόαιμο", αλλά αποτελεί μια μίξη που έχει ως βάση τo Heavy Metal ,αλλά έχει στοιχεία από NWOBHM και ίσως Power. Από πλευράς συγκροτημάτων, οι επιρροές μας περιλαμβάνουν σίγουρα τους :Black Sabbath εποχής Dio, Judas Priest, Metallica (τους καλούς, χαχα) και διάφορα συγκροτήματα των 80's.
 
Είστε ένα συγκρότημα από τη Λάρισα, μία μεγάλη μεν, επαρχιακή δε πόλη. Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσεις και να πετύχεις;
Μ: Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Τα πράγματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ διαφορετικά. Μια μπάντα από τη Λάρισα για παράδειγμα, όπως είμαστε εμείς, δεν είναι πάντα εύκολο να παίζει εκτός πόλης για να ανοίξει σε κάποιο μεγάλο όνομα του εξωτερικού. Τα έξοδα αντέχονται δύσκολα, κάτι που καταλάβαμε πολύ καλά όταν πήγαμε να ανοίξουμε τη συναυλία του Dennis Stratton στην Αθήνα. Το να είσαι σε μια από τις δύο μεγάλες πόλεις σου δίνει περισσότερες ευκαιρίες για μεγαλύτερες εμπειρίες, να σε δει περισσότερος κόσμος και να κάνεις ένα μεγαλύτερο όνομα. Κι αυτό επιβεβαιώνεται, οι μπάντες που έχουν κάποιο "μεγάλο" όνομα στην Ελληνική σκηνή προέρχονται κυρίως από την Αθήνα, ειδικά για το είδος μας.
 

Με ποιο συγκρότημα που έχετε μοιραστεί τη σκηνή θα θέλατε να ξαναπαίξετε μαζί και για ποια μπάντα θα θέλατε να ανοίξετε τη συναυλία τους;
Μ: Σίγουρα, μετά από δύο φορές που έχει γίνει ήδη, απολαμβάνω να παίζω με τους Bandemonic από τα Ιωάννινα, κάτι που όπως προανέφερα θα γίνει την 1η Μαρτίου στη Λαμία. Από εκεί και πέρα, προσωπικά εκτός από Iron Maiden κι όλες αυτές τις μπάντες που είναι όνειρο όλων όσων έχουν μπάντα να εμφανιστούν μαζί τους, θα έδινα τα πάντα να μοιραστώ τη σκηνή με τους Accept, τους Saxon & τους Running Wild.
Χ: Όπως είπε και ο Μιχάλης, οι Bandemonic έχουν γίνει από τους αγαπημένους μας φίλους επί σκηνής. Από κει και πέρα έχουμε περάσει πολύ ωραία παίζοντας με τους Dope Flood αλλά και τους Hidden In The Basement και θα το επαναλαμβάναμε ευχαρίστως. Όσον αφορά συγκροτήματα του εξωτερικού που θα ήθελα να παίξω μαζί είναι οι Van Halen, Racer X και οι Steel Panther.
 
Και μια προσωπική ερώτηση για τον Μιχάλη. Πέρα από ντράμερ των Warwolf διοργανώνεις και συναυλίες στη Λάρισα. Πώς είναι το κλίμα; Υπάρχει κοινό να στηρίξει τις συναυλίες;

M: Σίγουρα, το κοινό ανταποκρίνεται θετικά ή αρνητικά ανάλογα με την τιμή του εισιτηρίου, το τι θέλει να δει (σίγουρα) και το τι γίνεται την συγκεκριμένη περίοδο από άλλες παρόμοιες συναυλίες. Φέτος για παράδειγμα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τώρα, κάθε εβδομάδα έχει τουλάχιστον από μία συναυλία κάθε εβδομάδα. Πολλές φορές είχε δύο και τρεις την ίδια εβδομάδα. Δεν γίνεται ο κόσμος να πάει σε όλα. Είναι κουραστικό και χάσιμο χρημάτων σε μια δύσκολη εποχή για όλους. Κοινό για στήριξη υπάρχει, αλλά ανάλογα με το είδος αυξομειώνεται. Για παράδειγμα, δεν γίνεται μια heavy metal συναυλία στη Λάρισα να έχει τον ίδιο κόσμο με μια stoner. Το κοινό του stoner είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του heavy metal.

Αφού σας ευχαριστήσουμε και σας ευχηθούμε τα καλύτερα για το “The Great Crusade” θα θέλαμε ο επίλογος να ανήκει σε σας.
Μ: Ευχαριστούμε εσένα και το rocktime.gr για αυτή την ευκαιρία που μας δώσατε να παρουσιάσουμε τη μπάντα. Ευχαριστούμε θερμά και τους αναγνώστες που αφιέρωσαν τον χρόνο τους για να διαβάσουν σχετικά με τους Warwolf. Στηρίξτε όπου μπορείτε και όσο μπορείτε, πάτε στα live, αγοράστε cd και μπλουζάκια. Η υποστήριξη προς τις μπάντες δεν είναι τα like στο facebook, ούτε τα views στο youtube. Η Ελληνική σκηνή πλέον έχει εξαιρετικές μπάντες σε όλα τα είδη, είτε αυτό λέγεται heavy metal, είτε thrash, είτε οτιδήποτε άλλο.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σαλτογιάννη