DAN REED: "Transmission"

16/03/2015

Κατηγορία: Κριτικές

3030

Παλιός κι αγαπημένος γνώριμος ο Dan Reed , είτε ως ιδρυτής των Dan Reed Network (DRN) που κινήθηκαν από το Funk Rock και την κυκλοφορία “Breathless” (1986) μέχρι την σόλο καριέρα του από τον Hard Rock δίσκο του “Adrenaline Sky” (1998).

 

Aκόμη ιδιαίτερα στις τρεις τελευταίες κυκλοφορίες του, “Coming Up For Air” (2010),” In Between The Noise” (2013), “Signal Fire” (2013) που πλέον φλερτάρει απροκάλυπτα με τον AOR/Melodic Rock  ήχο!
Έτσι, το “Transmission” που κυκλοφορεί, κινείται κι αυτό στον γνώριμο πλέον ήχο του Rock .
Αυτή η συλλογή συνθέσεων που συντέθηκε και ηχογραφήθηκε στην πανέμορφη Πράγα (αλησμόνητη ταξιδιωτική εμπειρία-άσχετο!), έχει μία live αίσθηση περισσότερη από ό,τι τα προηγούμενα δύο στουντιακά άλμπουμ  “Signal Fire” και  “Coming Up for Air” και ό,τι άλλο είχε κυκλοφορήσει ο καλλιτέχνης.  Ο Reed είχε πάντοτε πάθος με μπάντες όπως οι Bad Company, οι Pink Floyd, οι Fleetwood Mac  και έτσι το “Transmission” αποπνέει αυτό το αίσθημα της καθαρής τίμιας  rock  παραγωγής. Εκτός τούτου ο Dan εκτός από τα φωνητικά καθήκοντα , ως βιρτουόζος παίζει όλα τα κιθαριστικά θέματα καθώς και όλα τα θέματα των πλήκτρων, έχοντας συμπαραστάτες τους Robert Ikiz από την Τουρκία στα τύμπανα και τον  σουηδό μπασίστα,  Bengan Jonasson.
Η συλλογή αυτή των τραγουδιών πρώτιστα ερευνά στους στίχους της την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης κατάστασης και την προσπάθεια να βρει φως στη μέση του χάους…. Ψαγμένη κατάσταση ….
Επίσης είναι  η δεύτερη προσπάθεια του  Dan να κυκλοφορήσει τη δουλειά του μέσω της χορηγούμενης  χρηματοδότησης του  Pledge Music και το αξιοσημείωτο είναι ότι τα καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό σε λιγότερες από δύο εβδομάδες!!
Σημείωσα τούτες τις αράδες για να τονίσω τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του καλλιτέχνη , που απείχε από τα μουσικά δρώμενα από τα 2003 και πέρασε 4 χρόνια στη βόρεια Ινδία και την Ιερουσαλήμ, έζησε σε θιβετιανό μοναστήρι  και μελέτησε τις θρησκείες ζώντας στην Άπω Ανατολή.
Επιστρέφοντας στη μουσική στα 2009 εμφανίστηκε σε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α και ως σόλο καλλιτέχνης και με τη μπάντα του ενώ ιδιαίτερες εμφανίσεις ήταν αυτές στο  Sweden Rock Festival  και στο  Download Festival της Αγγλίας δύο φορές.
Με το  “Transmission”, ο  Dan Reed ελπίζει ότι θα παρουσιάσει στο κοινό την επιστροφή στις μουσικές ρίζες σε μία θετική κατεύθυνση, απαλλαγμένη από  drum machines και πειραγμένα ή παραμορφωμένα φωνητικά στο στούντιο και από τα μηχανήματα.
Μία ιδιαίτερη κυκλοφορία για ψαγμένους ακροατές , ρέκτες της καλής μουσικής που απολαμβάνεται  με ησυχία , χωρίς παρέα και υποκατάστατα διάθεσης… Προειδοποιηθήκατε!!

Υ.Σ: Φυσικά δεν ξεχωρίζω συνθέσεις αφού  αποτελεί μία ολότητα από μόνος του, ο δίσκος με ταξιδιάρικη διάθεση στο ύφος Tom Petty, Mark Knopfler και Phil Collins.
Ότι καλύτερο άκουσα την τελευταία πενταετία στην ροκ!!

Νότης Γκιλλανίδης