Peterik/Scherer: “Risk Everything”

19/04/2015

Κατηγορία: Κριτικές

2925

Ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα τα ηχητικά συστήματα εντός και εκτός του "Γκιλλανίδειου πύργου" είχαν καταληφθεί και αναπαρήγαγαν μόνο συνθέσεις ενός υπέροχου, δεξιοτέχνη και ευφάνταστου καλλιτέχνη: του Jim Peterik!!!

 

Τόσο από το ξεκίνημα του με τους  The Ides of March, όσο και τη μεγαλειώδη, εμπορικά και όχι μόνο, επιτυχημένη πορεία του με τους Survivor , αλλά και την επόμενη εξαιρετική μπάντα του, τους Pride of Lions με τον εξαιρετικό τραγουδιστή Toby Hitchcock καθώς και τις σόλο προσπάθειες με το σχήμα Jim Peterik's Lifeforce.
Ώσπου κατέφθασε η νέα κυκλοφορία από την Frontiers Records , που έχει τη μοναδική ικανότητα να δημιουργεί μουσικά σχήματα ενώνοντας βιρτουόζους μουσικούς!
Το τελευταίο λοιπόν  κατόρθωμα της συγκεκριμένης εταιρείας  είναι η συνύπαρξη του Jim Peterik με τον τενόρο τραγουδιστή με την ικανότητα φωνητικής  έλξης σε 5 οκτάβες(!!!)  Mark Scherer (Arc Of Ages) και την κυκλοφορία "Risk Everything".
Το αριστούργημα λοιπόν που τιτλοφορείται "Risk everything" περιέχει 11 συνθέσεις με το ύφος τους να κινείται μεταξύ Survivor και  Asia. Και από την στιγμή που ο Peterik είναι ο κύριος συνθέτης δεν είναι καθόλου παράξενο που το ύφος της μελωδίας είναι ροκάδικο AOR! Για να μην παρεξηγηθώ ,η αίσθηση έπειτα από αρκετές ακροάσεις είναι ότι πρόκειται για προβλέψιμες συνθέσεις καλοπαιγμένες, με τη φωνή να ταιριάζει απόλυτα και μελωδικά, αλλά ενώ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις πρωτοποριακά στοιχεία που θα σε εκπλήξουν μάλλον αυτά δεν τα βρήκα χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι υπάρχει τραγούδι που να είναι κατώτερης ποιότητας αφού όλα είναι εξαιρετικά αλλά χωρίς να εκστασιάζουν.
Παράξενο, διότι ο τίτλος σε προδιαθέτει: "Risk everything", χωρίς όμως να υπάρχουν ανάλογες , μοναδικές  και πρωτοποριακές συνθέσεις.
Τέλος όμως με τις παρατηρήσεις πέρα το γεγονός ότιο  ιθύνων νους, στους  Survivor , Pride of Lions  και  The Ides Of March , κύριος  Jim Peterik εξελίσσεται σε "ραντάρ" εντοπισμού πρώτης κατηγορίας  Rock τραγουδιστών! Από τον εξαιρετικό  Dave Bickler, τον θρύλο Jimi Jamison (και οι δύο στους Survivor) μέχρι την απίστευτη φωνή των  Pride Of Lions , τον  Toby Hitchcock, πάντοτε συνεργάζεται με σχεδόν άγνωστους αλλά καταπληκτικούς τραγουδιστές που απογειώνουν τις συνθέσεις του, με χάρη και μελωδικότητα…
Η τελευταία του συνεργασία ανάλογου ύφους αποτελεί κι ο  Marc Scherer, ένας Αμερικανός τραγουδιστής /συνθέτης που στράφηκε στη μουσική στη μέση ηλικία καθώς προηγούμενα ήταν επιτυχημένος κοσμηματοπώλης!
Ίσως αυτό να είναι πραγματικά τόλμημα που ΣΙΓΟΥΡΑ δικαιώνει τον τίτλο του δίσκου!
Από τους κρυστάλλινους ήχους της κιθάρας του εναρκτήριου  "Risk Everything" έως το αυτοβιογραφικό υπερμελωδικό “Independence Day" οι Peterik/Scherer παρουσιάζουν αυτό που κάθε οπαδός του  Melodic Hard Rock θα ζητούσε (άλλωστε στο rocktime.gr  ήδη έχει περιληφθεί στα καλύτερα του 2015 από πολλούς συντάκτες). Για να μην είμαστε άδικοι όμως, το καλό είναι ότι ο  Jim Peterik δεν έχει ξεμείνει από μελωδικές ιδέες και οι συνθέσεις του είναι πάντοτε όχι μόνο πιασάρικες αλλά και μουσικά γευστικές και καθηλωτικές από το πρώτο άκουσμα! Ο δίσκος  αποδεικνύει, ότι ποτέ δε θα στερέψει ο άνθρωπος αυτός από τη δημιουργία καλής μουσικής. Οι υπόλοιπες συνθέσεις είτε είναι  γεμάτες από  τον 80ς πλούσιο ήχο των πλήκτρων διανθισμένο με χορταστικές δόσεις  lead guitar ("Chance Of A Lifetime" , "The Dying Of The Light", "Cold Blooded" , "Brand New Heart").
Δε θα μπορούσαν να λείπουν οι γοητευτικές, σπαραξικάρδιες μπαλάντες (μεγαλείο…) που είναι τα  "How Long Is A Moment" και "Broken Home"!
Το προσωπικά αγαπημένο μου "Desperate In Love" συνδυάζει μουσικά στο πρώτο μέρος της σύνθεσης το μπαλαντοειδές ύφος που εξελίσσεται σταδιακά  σε  AOR μελωδικό  mid-tempo αριστούργημα. Υπάρχουν επίσης στοιχεία  progressive στο "Thee Crescendo" που θα θυμίσουν στους παλιότερους  κλασικά  Styx άλμπουμ , όπως κυρίως το  "Paradise Theater". Άφησα τελευταίο, με τον  θριαμβευτικό τόνο των πλήκτρων που  το συνοδεύουν , το "Milestones" που ξεσηκώνει , όπως το υπερκλασικό "Eye Of The Tiger".
Τελικά,  το "Risk Everything" είναι ακόμη ένα διαμάντι στο στέμμα του Jim Peterik και ένας δίσκος που καταξιώνει τον Marc Scherer στην ίδια λαμπρή κατηγορία των τραγουδιστών που συνεργάστηκαν με τον  Peterik. 
Ελπίζουμε κι ευχόμαστε όλοι εμείς οι αφοσιωμένοι οπαδοί του μελωδικού χώρου  να υπάρξει και συνέχεια των κυκλοφοριών  του δίδυμου Peterik/Scherer.
Να προκαταλάβουμε τους αναγνώστες του rocktime.gr , γράφοντας ότι ο Marc τραγουδά και σε ένα ειδικό CD που ηχογραφήθηκε ως αφιέρωμα στους δύο μέγιστους  τραγουδιστές του μελωδικού χώρου που πλέον δεν είναι ανάμεσα μας: στον  Fergie Frederiksen και στον  Jimi Jamison. Επίσης εμφανίζεται και ως special guest με τους Pride of Lions στο Frontiers Rock Festival II στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Ξέρετε λοιπόν από πού θα είναι η επόμενη παρουσίαση συναυλίας, καθώς η συντακτική ομάδα του rocktime.gr, ετοιμάζει ήδη βαλίτσες….

Νότης Γκιλλανίδης