Radioactive: "F4UR"

20/04/2015

Κατηγορία: Κριτικές

3357

Και οι συναρπαστικές κυκλοφορίες συνεχίζονται…έπειτα από σχεδόν μία 10ετία ο αεικίνητος, πανταχού παρών σε μουσικές παραγωγές, ταλαντούχος πολυοργανίστας Tommy Denander , κυκλοφορεί τον τέταρτο δίσκο του project που διατηρεί ως ιθύνων νους , τους Radioactive!

 

Φυσικά , ο κυριότερος λόγος που έχω εκστασιασθεί, όπως και πλήθος φίλων του μελωδικού χώρου, είναι η συνάθροιση της αφρόκρεμας τραγουδιστών του μελωδικού ροκ και  AOR σε όλους τους προηγούμενους δίσκους των RADIOACTIVE, αλλά ειδικά σε αυτόν έχει ξεφύγει!
 Δυστυχώς δύο από αυτούς τους υπέροχους τραγουδιστές δεν είναι πλέον ανάμεσα μας, ο ένας τραγουδιστής των Survivor και αναμφισβήτητα από τους 3 σπουδαιότερους τραγουδιστές στο μελωδικό στερέωμα, ο Jimi Jamison που ήταν σε εκπληκτική φόρμα  (αλήθεια , υπήρξε ποτέ φορά που τραγούδησε κάτω από το 100% των δυνατοτήτων του;;) και παρουσιάζει το "Summer Rains", μία τέλεια σύνθεση με την αίσθηση της μελωδικότητας των Survivor να ξεχειλίζει από παντού με έξυπνο εύρημα, η  a Capella εισαγωγή που οδηγεί στην πλούσια παρουσία των πλήκτρων!
Η έτερη μέγιστη φωνή των Toto/Le Roux ,ο εκλιπών επίσης πέρυσι, Fergie Frederiksen στο πιασάρικο "Back To The Game", που θα θυμίσει στους ρέκτες της μελωδικής μουσικής την κυκλοφορία των Frederiksen/Denander πριν από μερικά χρόνια (από τις κορυφαίες στην ιστορία του μελωδικού γένους).
Οφείλω να ομολογήσω , ότι με πολύ χαρά κι ενδιαφέρον άκουσα την συμμετοχή του Jeff Paris ξανά σε δύο συνθέσεις, τα "Start All Over" από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου, μία κλασική melodic rock σύνθεση με στίχους για μία χαμένη αγάπη και το κυνηγητό της από την αρχή (κλασική θεματολογία στα αορμελωδικοκαψουροτράγουδα... χεχεχεχε).
Και στην ιαπωνική αγορά υπάρχει ακόμη μία εξαιρετική σύνθεση - δώρο, με μία εισαγωγή αλά Bryan Adams, με τα πλήκτρα να αναλαμβάνουν να αναδείξουν το μεγαλείο τoυ τραγουδιού για τους κατοίκους της χώρας του ανατέλλοντος ήλιου (τυχεροί οι σχιστομάτηδες φίλοι μας…).
Ευχάριστη έκπληξη, η επανεμφάνιση του ήρωα των εφηβικών χρόνων, του Jean Beauvoir (Crown Of Thorns) σε μία απρόσμενη σύνθεση, το "You’ll Find The Fire" που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά φωνητικά του με το ρυθμικό electro/synth. Ακούγεται παράξενα αλλά είναι καταπληκτικό μεταφέροντας απίστευτη ανατριχίλα 80τίλας!!!
Ο πολυαγαπημένος James Christian τραγουδά  το θυελλώδες "Give Me Your Love", τη βαρύτερη σύνθεση του δίσκου ενώ το έτερο του ήμισυ, η "αρχόντισσα του μελωδικού χώρου"  Robin Beck, λάμπει εκτυφλωτικά στο "When Silence Gets To Loud". Η τέλεια σύνθεση , κατευθείαν χιτάρα στο ραδιόφωνα που κατακλύζεται από λογής – λογής "ντιριντάχτα κατώτερης υποστάθμης και τάχαμου έντεχνης δημιουργίας συνθέσεις”.
 
Άλλος ένας καταπληκτικός τραγουδιστής,  ο Bobby Kimball (πρώην Toto) τραγουδά το "Heart Come Alive", που εμφανέστατα θυμίζει  Toto στο  ύφος και την ενορχήστρωση των πλήκτρων.
Η πραγματική έκπληξη έρχεται από τον πρώτο τραγουδιστή των  Kansas, τον Steve Walsh. Τραγουδά το "The Piper" και είναι ακόμη ένα διαμάντι του δίσκου.
Οι σκιές του Mike Slamer στην κιθάρα θα σας θυμίσουν εποχές  Streets/Steelhouse Lane. O  David Roberts που παρουσιάζει το "Alibi" θα διεκδικούσε στην αγαπημένη μας δεκαετία (μιλώ για τα ακούσματα των ανθρώπων του rocktime.gr)  μόνιμη θέση στα ακούσματα των μελωδικών ραδιοφώνων της αλλοδαπής και όσων είχαμε εκπομπές στα ραδιόφωνα των   πόλεων που μεγαλώσαμε. Μία σπουδαία  80’ς αίσθηση...
Πραγματική θεραπεία για τα αυτιά των αφοσιωμένων οπαδών του μελωδικού ροκ και  AOR είναι τούτος ο δίσκος των Radioactive!  Προσωπικά και εάν δεν έλθουν μέγιστες ανατροπές, το καλύτερο άλμπουμ του 2015!!!
Ο δίσκος μας "αποτελειώνει" κυριολεκτικά συναισθηματικά  με το οργανικό  "Memoriam" αφιερωμένο στους αδικοχαμένους Bruno Denander, Fergie Frederiksen, Jimi Jamison, Gary Moore και  Chris Greer, θυμίζοντας άλλον ένα μέγιστο εκλιπόντα, τον Gary Moore  στο ανάλογου ύφους Sunset…

Νότης Γκιλλανίδης