Great Lefty: Live Forever – "Tribute To Tony Iommi, Godfather Of Metal"

19/05/2015

Κατηγορία: Κριτικές

3102

Περνώντας το σοκ που υπέστηκε η μεταλ κοινότητα κατά την ανακοίνωση ότι ό Riff Master πάσχει από λέμφωμα και ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να είναι και πάλι υγιής, ήταν αρκετός προκειμένου να αναλογιστούμε όλοι και να ξανασκεφτούμε το Μεγαλείο του.

 

Φυσικά την προσφορά του και το τι σημαίνει να είσαι ο άνθρωπος με το όνομα Tony Iommi.
Το πρώτο ever Tribute άλμπουμ στον Riff Master και νονό του heavy metal, Tony Iommi, είναι πλέον γεγονός. Ο τίτλος του “Great Lefty: Live Forever – Tribute To Tony Iommi, Godfather Of Metal”.  Το τι έχει προσφέρει στην μουσική μας, είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε και θεωρώ περιττό να αναφερθώ παραπάνω εκτός του ότι ανήκει στους πατέρες της μουσικής μας.
 Η συλλογή είναι διπλή και χορταστικότατη με συνολικά είκοσι κομμάτια, δέκα σε κάθε ένα δισκάκι  να καλύπτουν ολόκληρη την πορεία του Θεού, από το πρώτο του άλμπουμ με τους Black Sabbath, μέχρι και την πιο πρόσφατη δουλειά του με τους Sabs το “13”.
 Εδώ θα συναντήσουμε τραγούδια από όλους τους δίσκους με τον Ozzy στα φωνητικά, από την δουλειά του με τον Glenn Hughes, κάτι ψηλά (δυστυχώς) από εποχή  του παμμέγιστου Dio (R.I.P. L) και Martin. Συνεπώς, δεν θα συναντήσουμε συνθέσεις από τα “Mob Rules” ,”Dehumanizer” και “The Devil You Know” (Ronnie James Dio era), από τα “Headless Cross”, “Forbidden” και “Cross Purposes” (Tony Martin era), από την σόλο δουλειά του “Fused” και από το “Born Again” με τον Ian Gillan στο μικρόφωνο.  Δυστυχώς για να καλυπτόντουσαν όλες οι περίοδοι θα έπρεπε να γινόταν τριπλή η συλλογή, που για εμένα θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και έτσι όπως είναι έχει γίνει καταπληκτική δουλειά προσαρμόζοντας τα κομμάτια πιστά στις αυθεντικές παρτιτούρες.
 Ξεκινώντας με τους συμμετέχοντες, μεταξύ πολλών άλλων, θα συναντήσουμε τους Hugh McDonald  (Alice Cooper, Bon Jovi, Lita Ford), στο μπάσο, Mario Parga (Graham Bonnett, Forcefield, Cozy Powells Hammer), Dario Mollo(Tony Martin, Voodoo Hill), Barry Goudreau (Boston), Victor Griffin (Pentagram, Giuntini Project, κλπ) στις κιθάρες, Mark Boals (Yngwie Malmsteen, Dio Disciples, Dokken), στην φωνή ενώ οι παλιοί γνώριμοι και συνεργάτες του Vinny Appice  (τύμπανα, Black Sabbath, Heaven And Hell, Dio) και Tony Martin (φωνή, Black Sabbath, Mollo, Martin) δηλώνουν το παρόν.
Από μπάντες συμμετέχουν  (βαθιά ανάσα) οι Dario Mollo feat. Mark Boals, Maniac Rise, Kyle Cousins, Mario Parga,Children Of The Gravy, Ironlung feat. Wizard Of Ozz, Tanzan Music Academy, Nick Didkovsky, Darking , Into The Void, Rekuie, Place Of Skulls feat. Victor, Black Sabbath Dio Tribute, Phil Jakes, Giuntini feat. Tony Martin, Tony Reed, Kill Van Kull, Aplanadora feat. Santiago Cabakian, Blood Sabbath και Phenomena.
 Όλοι τους παιδιά της δική του σχολής, δηλωμένοι οπαδοί και γνωστοί για την κύρια επιρροή τους από τον Tony Iommi. Έχοντας αυτά σαν δεδομένα λοιπόν, το ζητούμενο είναι κάτι παραπάνω από το προφανές δηλαδή ότι το λεύκωμα θα θερίζει. Ορθή σκέψη και 100% πραγματική καθώς όντως σπέρνει, θερίζει και είναι ένα από τα καλύτερα tribute που έχω ποτέ ακούσει.
Επίσης πέρα από κάποια κλασικά κομμάτια που φαντάζομαι πως και εσείς θα έχετε βαρεθεί να ακούτε, τύπου Paranoid, Heaven And Hell, είναι θετικό ότι δόθηκε βάση και σε άλλα που υποτίθεται πως είναι outsiders και αυτό το καθιστά πιο ενδιαφέρον και διαφορετικό από τα συνηθισμένα “ευχαριστήρια άλμπουμ”.
  Θετικό όμως μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι νέες γενιές πέρα από τις παλιές και γνωστές καραβάνες. Αυτόματα τούτο σημαίνει πως συνεχίζει να επηρεάζει τις νεότερες φουρνιές που ερμηνεύεται ότι έχοντας Αυτόν σαν επιρροή, μπορεί να υπάρξουν αντίστοιχοι καλλιτέχνες στη μουσική μας, αφήνοντας ελπίδες για το μεταλλικό μέλλον. Από την άλλη όμως δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς να ακουστούν, αποδίδοντας φόρο τιμής παράλληλα, να αποκτήσουν φίλους.  Όπως και να έχει και τα δύο λειτουργούν υπέρ της μεταλ κοινότητας.
  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκδοχή του Behind The Wall Of Sleep από τον Phil Jakes και στέκομαι σε αυτό ανάμεσα σε τόσες υπέροχες εκτελέσεις, λόγω του ότι πρόκειται για ακουστική εκδοχή και μονάχα με μια κιθάρα, χωρίς φωνητικά και νομίζω ότι είναι πολύ όμορφη προσέγγιση του, κάνοντας μου μεγάλη εντύπωση.
  Αν σας αρέσουν τα tribute άλμπουμ, οι Black Sabbath και ο Lord Tony,τότε  υπερπροτείνεται (αν όχι να  επιβάλλεται) χωρίς ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις.
Hail To Riff Master Tony Iommi \m/.

υ.γ: Από τις 4 Μαΐου ήδη  βρίσκεται στα ράφια των  δισκοπωλείων όπου μπορεί κανείς να το προμηθευτεί.

Cd 1
01 Dario Mollo feat. Mark Boals - Never Say Die (Never Say Die)
02 Maniac Rise - Time Is Mine  (Iommi feat. Phil Anselmo)
03 Kyle Cousins - Heaven And Hell (Heaven And Hell)
04 Mario Parga - Scarlet Pimpernel (The Eternal Idol)
05 Children Of The Gravy - Sabbath Bloody Sabbath (Sabbath Bloody Sabbath)
06 Ironlung feat. Wizard Of Ozz - Electric Funeral (Paranoid)
07 Tanzan Music Academy - Neon Knights (Heaven And Hell)
08 Nick Didkovsky – Orchid (Master Of Reality)
09 Darking - Law Maker  (Tyr)
10 Into The Void – Loner (13)

CD 2:
01 Rekuiem – Paranoid (Paranoid)
02 Place Of Skulls feat. Victor Griffin - You Won’t Change Me (Technical Ecstasy)
03 Black Sabbath Dio Tribute Cz – I (Dehumanizer)
04 Phil Jakes - Behind The Wall Of Sleep (Black Sabbath)
05 Giuntini feat. Tony Martin - Anno Mundi (Ty)
06 Tony Reed - Live Forever (13)
07 Kill Van Kull - No Stranger To Love (Seventh Star)
08 Aplanadora feat. Santiago Cabakian - Hole In The Sky (Sabotage)
09 Blood Sabbath – Snowblind (Vol.4)
10 Phenomena - The Wizard (Black Sabbath)

Γιώργος Βαλιμίτης