Αδικαιολογήτως Απών: "Σκύψε"

30/05/2015

Κατηγορία: Κριτικές

3582

Με τέσσερα χρόνια διαφορά μας έρχεται η δεύτερη «δουλειά» των Αδικαιολογήτως Απών. Ο τίτλος αυτού “Σκύψε” και το ύφος του επιμένει σε αυτό που ξεκίνησαν: πιστό punk με ελληνικό στίχο , αλλά αυτή την φορά είναι και μπολιασμένο με μικρές δόσεις power και funky.

 

Οι βασικές επιρροές τους λίγο πολύ είναι οι The Stress, Panx Romana, Γενιά Του Χάους, Αντίδραση αλλά και… …Helloween.
  Το λιτό εξώφυλλο του λευκώματος όπως και ο τίτλος του, είναι άμεσα και σου δίνουν να καταλάβεις ότι το περιεχόμενο του αφορά μορφή έκφρασης από συνειδητοποιημένες αντιρρήσεις για το χρήμα, την εξουσία κλπ κλπ. Πατώντας το κουμπί να το ακούσεις, ο δίσκος σε πιάνει από τα μαλλιά κατευθείαν με το εναρκτήριο “Υποκατάστατα” για να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό όπου το ομώνυμο δίνει με την σειρά του την σκυτάλη στο “Ο Δικός Μας Τρόπος”. Στην πορεία τα γκάζια χαμηλώνουν, για να ξανατσιτώσουν λίγο μετά. Το ωραίο στο πανκ είναι ότι δεν υπάρχουν κομμάτια τύπου “feelers” για όσους «ενοχλούνται» με τις συνηθισμένες μπαλάντες – γέφυρες.
  Οι στίχοι τους και εδώ ασχολιούνται με κοινωνικά - πολιτικά ζητήματα και προβλήματα που μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητά μας ή τουλάχιστον όσους έχουμε συνείδηση.  Είναι δομημένοι με έξυπνο τρόπο και με ευθύτητα. Τα μηνύματα που περνάνε μέσα από τα κομμάτια τους, μας αφορούν όλους ανεξαιρέτως και είναι ένα χαστούκι στην συνείδηση του καθενός ώστε να ξυπνήσει και να σταματήσει να σκύβει το κεφάλι σε κάθε τι που μας επιβάλουν. «Ελευθερία λόγου μα δεν έχουμε φωνή, ελευθερία σκέψης χωρίς επιλογή, ελευθερία πνεύματος χωρίς ιδανικά, ελεύθερο το κράτος να πουλά ναρκωτικά», «άνοιξε τα χέρια μπορείς, αγάπη να δόσεις με μια αγκαλιά… …διώξε το άγχος πριν είναι αργά, οι δείχτες θα δείχνουν για πάντα εφτά», «μα απέναντι ο μπάτσος ντυμένος στα χακί, χημικά πετάει χωρίς αναστολή, ένα θα σου έρθει όλο πιο κοντά, να γλυτώσεις προσπαθείς μα ίσως να είναι αργά. Σκύψε!», «όπως και εχθές στον ίδιο καναπέ, ζωή καρμπόν από όλα είσαι απών».
  Μια χαρά τα λένε, το θέμα είναι όμως, ποιος ακούει και για πόσο ακόμα φίλοι μου θα είμαστε υποχείρια των χοντρών τύπων αυτών με τα λεφτά; Και δεν είναι μόνο αυτό, η σημερινή νεολαία, δεν ζει πραγματικά. Φτιάχνει έναν εικονικό κόσμο μέσω του υπολογιστή, του facebook και του κινητού, αδιαφορώντας οι περισσότεροι για το τι γίνεται γύρω τους και χάνονται πράγματα που κάποτε είχαν αξία. Το μόνο που θα κάνουν στο τέλος είναι να πατήσουν ένα like και έτσι απλά θα δηλώσουν το δικό τους «παρόν» σε μια πορεία ή σε κάτι που με τον ά ή β’ τρόπο επηρεάζει όλους μας και στην ουσία είναι «Αδικαιολογήτως Απών». «Μας κοιμίζουν» πλέον πιο εύκολα. Εγώ θυμάμαι στην ηλικία πχ των 10 να παίζω στους δρόμους και όχι να κοιτάζω πως θα ρίξω το τάδε γκομενάκι ή να κάνω σεξ και στα 17  θυμάμαι να γράφω εκθέσεις στην βουλή των εφήβων εκφράζοντας τους τότε κοινωνικούς προβληματισμούς μου και όχι μόνο. Και η αλήθεια είναι ότι επιβάλλεται πια οι νεότεροι να αρχίσουν να κινούν τα νήματα γιατί αν περιμένουμε από τους παππούδες μας... Ξυπνήστε γιατί θα φτάσετε(-ουμε) στο τέλος απλά να «Δουλεύεις για να ζεις για να δουλεύεις για να ζεις για να δουλεύεις για να ζεις για να δουλεύεις».
  Εμφανής επίσης είναι και η διαφορά στην ποιότητα του ήχου και της παραγωγής σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορία τους (Έτσι Με Μάθανε Να Ζω) η οποία ήταν πολύ χύμα και άνιση στον ήχο. Εδώ έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα (και σε σύγκριση με το budget που διαθέτανε φυσικά), δείχνοντας αμέσως ότι η εμπειρία που απέχτησαν στο μεσοδιάστημα λειτούργησε θετικά για αυτούς.
  Όσον αφορά τη μουσική, οι ήχοι του punk είναι λίγο πολύ γνωστοί για την δομή και το ντύσιμό τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χορωδιακά τμήματα και ο τρόπος που ξετυλίγονται οι νότες πάνω στα θέματα των τραγουδιών, όπου αναδεικνύουν το παίξιμό των Α.Α. .
  Είμαι σίγουρος πως μετά την ακρόασή του, θα προβληματιστείτε και θα τσακώσετε τον εαυτό σας είτε να θέλει να πατήσει πάλι το play είτε να τραγουδάει “τσαντισμένος” διάσπαρτα κομμάτια από τους στίχους τους. Ιδιαίτερα αν αυτά που θα ακούσετε σας βρουν σύμφωνους. Και αν αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, τότε σου «λέω μην ακούς ετούτη την μπάντα» .
  Το άλμπουμ “Σκύψε”  είναι προϊόν ανεξάρτητης παραγωγής και έχει χρηματοδοτηθεί από τους ίδιους. Αν θέλει κανείς να το αποκτήσει και να τους στηρίξει, μπορεί να το κάνει στέλνοντας μήνυμα στο facebook ή στο mail AA.adikaiologiotsapon@gmail.com . Επίσης μπορεί να το προμηθευτεί και από το δισκοπωλείο  Amberola Vinyl Store (Νηλέως 55, Θησείο) ή από το Distro της Scarecrow.  Το κόστος του είναι μονάχα 5 ευρώ και τα χρήματα του πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη εξόδων σε μελλοντικά τους. Αποστέλλεται επίσης και με αντικαταβολή ή και από κοντά για αποφυγή επιπλέον εξόδων. 
  Συγχαρητήρια στους Αδικαιολογήτως Απών για την προσπάθειά τους, για την ευαισθησία τους και για τα μηνύματα που περνάνε προσπαθώντας να ξυπνήσουν έναν κόσμο που ακόμα κοιμάται με τα μαξιλάρια αυτά που του πλασάρουν στις «τηλεοράσεις».  Μακάρι να συνεχίσουνε έτσι αλλά και όλα αυτά που εκφράζουν, να πιάσουν τόπο.
   Το δισκάκι, αξίζει κάθε προσοχή όπως και τα χρήματα του. Καλό είναι να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες όπως και γενικότερα την εγχώρια ελληνική  σκηνή γιατί στην τελική δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τα συγκροτήματα του εξωτερικού.
 
Γιώργος Βαλιμίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites