Helloween: "My God Given Right"

02/06/2015

Κατηγορία: Κριτικές

3945

Μία αγαπημένη μπάντα που δεν σταμάτησα ποτέ να παρακολουθώ από πιτσιρικάς είναι οι Helloween και από όσο αντιλαμβάνομαι το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους. Εξάλλου ήταν αξιοσημείωτο το ότι οι απανταχού φίλοι τους στην ανακοίνωση και μόνο για κυκλοφορία νέου άλμπουμ, γεμίζουν αυτόματα με κολοκυθίσια χαμόγελα!

 

Δέκατη πέμπτη δουλειά για τους αγαπημένους μας pumpkins και τόσο από το εξώφυλλο όσο και από τον παιχνιδιάρικο τίτλο του My God Given Rightείναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν έχουν χάσει το χιούμορ τους. Εκείνο όμως που δεν είναι εμφανές χωρίς ακρόαση, αφορά το κυρίως πιάτο με το περιεχόμενο του να κάνει μια στροφή προς τις ρίζες τους με το 80’s συναίσθημα να κυριαρχεί στην σύγχρονη παραγωγή.
  Η κανονική του διάρκεια μέσα από τα δεκατρία κομμάτια του, περιλαμβάνει συνθέσεις βασισμένες επί το πλείστον στη ταχύτητα και φυσικά στο ανεξίτηλο χιούμορ τους. Πρόκειται για ένα άλμπουμ ασυνήθιστα δύσπεπτο για τα δεδομένα τους. Με αυτό εννοώ πως ναι έχει κλασσικές μελωδίες, με ορισμένα δυνατά χορωδιακά μέρη, διπλοπεταλιές και όλα τα γνωστά τους στοιχεία αλλά δομημένα με διαφορετικό τρόπο αυτή την φορά.
Έχει μια μίξη από τους δίσκους “The Time Of The Oath”, “Pink Bubbles Go Ape”, “Master Of The Rings”, “Rabbit Don’t Come Easy”, “Walls Of Jericho” και “Keeper Of The Seven Keys”.
 Τα τρία πρώτα τραγούδια του είναι εξαιρετικά και μπαίνουν δυναμικά.
Το “Heroes” να είναι μελωδικό με ζωηρό ρεφρέν. Το Battles Won είναι μια γρήγορη σύνθεση με γνώμονα το διπλό πεντάλ καθοδηγούμενο από τον κλασσικό power metal  και με κάτι παραπάνω από πιασάρικο ρεφρέν.
Το  ομώνυμο που ακολουθεί, αναπτύσσει αυτά τα στοιχεία ακόμα περισσότερο έχοντας μια διακριτική αίσθηση από  το ντεμπούτο άλμπουμ του Andi Deris με τους Helloween.
 Το Stay Crazy είναι όταν το κλασσικό ‘80s συναντά την μελωδική γυαλάδα του σήμερα ενώ οι στίχοι του είναι αστείοι. Το ίδιο ισχύει και στο If God Loves RockNRoll και  για να τονιστεί αυτό το σημείο και το χιουμοριστικό στοιχείο της μπάντας, ακούστε το λεκτικό τμήμα - γέφυρα που λέει «ακόμη και στον ουρανό θα πρέπει να έχετε ένα μπάσο, μία κιθάρα και μια δεύτερη κιθάρα». Το τραγούδι σίγουρα δεν είναι γραμμένο για να ληφθεί σοβαρά υπόψη και σώζεται από μια άλλη χορωδία που είναι σχετικά ισχυρή και άξια προσοχής. Στη τελική όμως προτιμώ τέτοια «χαζά» στοιχεία στο φουλ, παρά αυτά που πλασάρουν τα κλαρινογαμπρέ τραγούδια και τα σκυλάδικα.
Έτσι καταφέρνουν να διατηρούν το χιούμορ τους ανέπαφο που είναι και αναπόσπαστο μέρος της γοητείας τους που αν απουσιάσει θα χαθεί. Ούτως ή άλλως ποιος δεν κάνει κέφι τέτοιες στιγμές στους Helloween;
Δεν συμφωνείτε;
Το Lost In Americaείναι άλλο ένα πιασάρικο κομμάτι όπως και το Like Everybody Else με ήχο ‘80s και αυτά. Το πρώτο είναι γρήγορο ενώ το δεύτερο αφορά μπαλάντα με πραγματικά καλή μελωδία.
The Swing Of A Fallen World και You, Still Of War έρχονται για να αποδείξουν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει εντελώς τον πιο συμφωνικό και επικό χαρακτηριστικά τους. Τούτου λεχθέντος, αυτές οι στιγμές είναι σίγουρα η εξαίρεση και όχι ο κανόνας σε αυτόν τον δίσκο.
Ταχύτητα και μελωδία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Creatures In Heaven  το οποία κινείται έντονα στα χνάρια του Hell Was Made In Heaven”. ΤαRussian Roulé” “Clawsκαι Living On The Edgeολοκληρώνοντας τη κανονική έκδοση τουMy God Given Rightείναι και αυτά επίσης μπολιασμένα με διπλοπεταλιές, μελωδίες, σταθερή ταχύτητα και κιθάρες που χαρακτηρίζουν επίσης το ‘80s συναίσθημα.
Συνεπώς, αυτά που θέλει να ακούσει ένας μέσος οπαδός τους βρίσκονται διάσπαρτα σε όλες του τις συνθέσεις. Μελωδικές γραμμές, σόλο, γρήγορα ντραμς, αστεία και ξέγνοιαστα σημεία, χορωδιακά τμήματα, δυνατά ρεφρέν επικές στιγμές, feelers κλπ δηλώνουν βροντερό παρόν. Πρόκειται για μια τυπική κλασσική δουλειά των Helloween, όπου η ταυτότητά τους βάζει την στάμπα της παντού.
Σε γενικές γραμμές είναι ένα αρκετά καλό άλμπουμ αλλά ταυτόχρονα δύσπεπτο από την μία και εύκολο στο να ακουστεί από την άλλη.
Αυτό γιατί ο ήχος τους είναι τόσο γνώριμος όπως και τα στοιχεία που τους καθιερώσανε που αυτόματα το κάνει easy going αλλά η δομή τους είναι κάπως διαφορετική και για κάποιον που την ψάχνει λίγο παραπάνω, θέλει να ακούσει την κάθε λεπτομέρεια ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο κάνει κέφι, απαιτεί πολλές ακροάσεις.
 Η ιαπωνική έκδοση του περιέχει τρία επιπλέον bonus κομμάτια (I Wish I Were There, Wicked Game, Free World), μια σπέσιαλ μπαντάνα, μια κάρτα για κάποια εφαρμογή  (δεν ξέρω για  τι ακριβώς είναι αυτό) και η digipack συσκευασία του έχει ένα εκπληκτικό ανάγλυφο 3d κάλυμμα. Μου την σπάνε οι ιάπωνες με τα προνόμιά τους @%&#^&#$^%
Φέτος τον Ιούνιο οι Helloween γιορτάζουν τα 30 χρόνια ύπαρξή τους, οπότε αυτό σημαίνει κάποια έκπληξη. Τι είναι όμως αυτό που μας επιφυλάσσουν; Συνηθίζουν να μας επισκέπτονται μετά από κάθε δίσκο, ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουν και πάλι φέρνοντας μαζί και τις όποιες εορταστικές διαθέσεις τους.
 
Γιώργος Βαλιμίτης