Galliard Syndrome: "Velvet Rings"

12/06/2015

Κατηγορία: Κριτικές

3498

Θα τολμούσα να πω ξεκινώντας την παρουσίαση, ότι πρόκειται για το καλύτερο δείγμα μοντέρνας ελληνικής αναγεννησιακής μουσικής(και όχι μόνο…)

 

Και εξηγούμαι: ό,τι λάτρεψα από νεαρός στη μουσική είναι παρόν και μάλιστα εκκωφαντικά παρόν!
Οι ήχοι των Deep Purple, του Johan Sebastian Bach, των Blackmore’s Night, των Big Band Era (Paice Ashton Lord), της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής και της κέλτικης (αλά Gary  Moore style) διανθίζουν τις συνθέσεις της ελληνικής αυτής μπάντας.
Είμαι πραγματικά χαρούμενος που έχω ακούσει και παρουσιάζω το τελευταίο εξάμηνο 5-6 πραγματικά πολύ καλές έως εξαιρετικές κυκλοφορίες από ελληνικές μπάντες!
Τούτοι εδώ οι βιρτουόζοι μουσικοί με το αναγεννησιακό hard rock-ίζον ύφος δημιούργησαν ένα δίσκο πραγματικό ορόσημο για την ελληνική μουσική των νεότερων χρόνων,
Οι Galliard Syndrome είναι συνώνυμοι με τον σύγχρονο μεσαιωνικό ήχο περίτεχνα συνυφασμένο με γνώριμα στοιχεία folk/hard rock.
Δημιουργήθηκαν στα  1997, κι όπως περιγράφουν σε απόσπασμα μίας παλιότερης  συνέντευξης τους.
"Τα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς στην μουσική των Galliard Syndrome θα μπορούσαν να κρύβονται μέσα σε μια εικόνα του Bach να κρατάει ηλεκτρική κιθάρα ενώ πίνει ταυτόχρονα μια μπύρα Guinness με φόντο τα βουνά της Σκωτίας, τα κάστρα της Γερμανίας, τις γέφυρες της Βενετίας και ασφαλώς τα ελληνικά νησιά".
Το "Velvet Rings" είναι ένας δίσκος που θα ακούσετε πολλούς μουσικούς ήχους προερχόμενους από  διαφορετικά όργανα: όπως τα flugelhorn, hurdy gurdy μαντολίνο, tambourine, pennywhistle και για να είμαστε ακριβείς συγκεντρώνονται όλα από το vst (Virtual Studio Technology) και είναι περασμένα μέσα από synths και ο ήχος ακούγεται φυσικός και εντυπωσιακά αρμονικός!
Συνθέσεις ατμοσφαιρικές όπως το οργανικό-νοσταλγικό  "Celtic Forest" ή το "S.M.S. (Same My Soul)" με την επιβλητική απαγγελία στίχων,  ηχογραφημένο τo 2009, που αποτελεί σημείο σταθμό στην ιστορία του συγκροτήματος , καθώς  η μπάντα   ηχογραφεί με την συνοδεία της παιδικής χορωδίας του Λεόντειου Λυκείου το κομμάτι, που αφορά στο πολύ ευαίσθητο θέμα της παιδοφιλίας!
Tο hardrock-άδικο, "Pissing against the wind" με ένα ωραιότατο κιθάρας, το up-tempo Fantastica is in danger pt.1
- World in a book guitar skills ή τη συνέχεια του, το Fantastica is in danger pt.2
- The great quest, με την συμμετοχή της Αντωνίας Καλατζή μίας εκπληκτικής soprano, που  κάνει και τα δεύτερα φωνητικά στα Velvet Rings (ύμνος το ομώνυμο τραγούδι που θα θυμίσει στους επαΐοντες τις καλύτερες στιγμές των Blackmore’s Night ) και στο Everlasting Feast.
Το αγαπημένο μου  με τον απόλυτο melodic hard rock τίτλο "Your Love is A Game" με ριφ που θυμίζει Scorpions στο Can’t Live Without you!
Ο δίσκος κλείνει με το καλοκαιρινής διάθεσης θαλασσινό "Galliards (outro).
Δίσκος που δεν περιέχει καθόλου τραγούδια συμπληρώματα , συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους αυτούς που έχουν ανοικτά αυτιά σε κάτι καινούργιο και εξαιρετικό στον ελληνικό χώρο , που αφορά ακούσματα κλασικότροπου μεσαιωνικού folk/Hard rock!!
Προσωπικά συγκαταλέχθηκε ήδη στο δεκάριθμο των αγαπημένων για το 2015 και θα αποτελέσει το soundtrack  για το κυνήγι της καλοκαιρινής ανάπαυσης και ηρεμίας.
Και οι κυκλοφορίες από Έλληνες δημιουργούς καλά κρατούν και η επόμενη παρουσίαση θα αφορά ακόμη ένα δίσκο που θα αφήσει το στίγμα του εκτό ς(κυρίως) και εντός Ελλάδας.

Νότης Γκιλλανίδης