Νeal Schon: "Vortex"

06/07/2015

Κατηγορία: Κριτικές

2763

Το "Vortex" είναι ο ένατος προσωπικός δίσκος του Neal Schon και μάλιστα διπλός! Κανονικά δε θα έπρεπε να συνεχίσω, διότι αφενός δε νοείται φίλος του μελωδικού χώρου να μην τον γνωρίζει και αφετέρου δεν υπάρχει δίσκος που να παίζει κιθάρα ο τύπος και να χαρακτηρίζεται κατώτερος του καλού.

 

Συνεχίζουμε όμως την παρουσίαση, διότι ο 61χρονος κιθαρίστας αποφάσισε να κάνει το δίσκο του εξ ολοκλήρου οργανικό.
Γεγονός που ίσως μειώσει το ακροατήριο και να κόψει τη φόρα ορισμένων που διψούν για όμορφες συνθέσεις με φωνή…πρόκειται για ένα αμάλγαμα από τα είδη μουσικής που έχει υπηρετήσει με μεγάλη επιτυχία: rock, jazz και worldμουσική.
Ερευνώντας το δίσκο αισθανθήκαμε στο ρετιρέ του rocktime.gr  σαν να βρισκόμαστε στον κόσμο των alien, περιπετειώδες και άκρως ενδιαφέρον, όμορφο και συνάμα δυναμικό και μυστηριώδες.
Tο καλύτερο από όλα είναι ότι στη μουσική αυτή περιπλάνηση  χάνεσαι!
Από τις πρώτες συνθέσεις ταρακουνιέσαι, σε γραπώνουν αλλά είναι τόσο εθιστικές που θέλεις να τις ακούσεις όλες!
Ξεχωρίζουν τα: το "El Matador" που ξεκινά με ένα απλοϊκό (φαινομενικά) intro και πριν εκτοξευθείς σε μοναδικά μουσικά ιδιώματαβρίσκεσαι στις παλιές καλές εποχές των Journey.
Ο μουσικός συνοδοιπόρος του Schon, SteveSmith, φροντίζει γιαυτό , με την επιθετικότητα που αγωνίζεται πάνω στα ντραμς.
Το "Lady M", που συντέθηκε για την αγαπημένη γυναίκα του είναι από τις συνθέσεις εκείνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι το πάθος και το αίσθημα μέχρι το μεδούλι.
Ο δεύτερος δίσκος είναι περισσότερο πειραματικός!
Μία ποικιλία μουσική πειραματισμού και περιπλάνησης μουσικής. Ξεχωρίζει το επικό/μεγαλοπρεπέστατο  "Tortured Souls" με πληθώρα πειραματικών ήχων καθώς και το  "White Light" που κλείνει το δίσκο.
Μισό λεπτό…μέγιστη παράλειψη θα αποτελούσε να μην αναφέρουμε μία από τις καλύτερες συνθέσεις του καλλιτέχνη : το "Triumph Of Love" φερμένο από τα 80ς, όπου και σε ταξιδεύει. Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο!!
Όλα τα όργανα σεμιναριακά παρουσιάζουν πως ο μουσικός πρέπει να ζει το μουσικό του όργανο και όχι απλά να εκτελεί νότες. Φροντίζουν για αυτό οι:
Steve Smith στα τύμπανα, ο Igor Len – με το απίστευτο σόλο του στο  "Eternal Love" – και φυσικά ο επανακάμπτων σπουδαίος πληκτράς Jan Hammer με τον οποίο ο Schon είχε κυκλοφορήσει δύο εκπληκτικά άλμπουμ στα  1981-82.
Το "Vortex" γενικά είναι ένας θαυμάσιος δίσκος. Εάν εξαιρέσουμε κάποιες αναπόφευκτες φυσιολογικές μουσικές επαναλήψεις εδώ και εκεί , υπάρχει στο δίσκο πληθώρα και ποικιλία ήχων και αισθημάτων.
Οι μουσικόφιλοι που αρέσκονται από τα  blues μέχρι και τους αμετανόητους metal-άδες δε θα μπορέσουν να παραβλέψουν ένα θρυλικό μουσικό και το πόνημα το, όπως ο Neal Schon.

 Νότης Γκιλλανίδης