George Lynch: "Shadow Train"

26/08/2015

Κατηγορία: Κριτικές

2991

Η αλήθεια είναι, πως όταν καθίσαμε στο ευάερο και ηλιόλουστο ρετιρέ των γραφείων του rocktime.gr για να διανεμηθούν οι κριτικές παρουσιάσεις των δίσκων, στην ανάληψη από μέρους μου της δουλειάς τριών μέγιστων κιθαριστών με διαφορετική όμως μουσική παρουσία, ήμουν αρκετά σκεπτικός...

 

Ο μεν Neal Schon πρωτομάστορας κάθε μελωδικού σπουδαίου δίσκου, ο Joe Satriani πρωτοπόρος στις τεχνικές ηχογράφησης για την κιθάρα, πραγματικά έφτιαξαν με τις κυκλοφορίες τους τη μουσική υπόκρουση της καλοκαιρινή ραστώνης μου. 
Ο τρίτος όμως; Ο βιρτουόζος της κιθάρας, πραγματικό διαμάντι για όποια μπάντα υπήρξε στις γραμμές της, ο George Lynch δηλώνει παρών με ένα καινούργιο μουσικό σχεδιασμό, που παρουσιάζει την αδικημένη δυναμική των γηγενών Αμερικάνων ιθαγενών-Ινδιάνων!
Το μουσικό αυτό πόνημα τιτλοφορείται  "Shadow Nation",  και εκτείνεται σε δύο δίσκους. Συνοδοιπόροι  του σε αυτό το πανέμορφο ταξίδι είναι μία νέα σύναξη μουσικών : ο Gregg Analla πίσω από το μικρόφωνο (εκπρόσωπος Ινδιάνικης φυλής), ο μπασίστας  Gabe Rosales, που ηχογράφησε και στο δίσκο των  Lynch Mob το  "Smoke This",  ο πληκτράς  Donnie Dickmanκαι στα τύμπανα ο  Jimmy D’Anda.
Η  deluxe έκδοση με 2 CD και  18 τραγούδια με την κιθαριστική σφραγίδα του Lynch και δεν είναι απλά μία  "Lynch" solo προσπάθεια.
Η μουσική  είναι ατμοσφαιρική, εκλεκτική και εκρηκτικά γεμάτη από το Bluesy, Hard Rock μουσικό γένος που ανατράφηκε και γιγαντώθηκε ο αμερικανός κιθαρίστας.
Στιχουργικά, απηχεί τη διαμαρτυρία για τον κατατρεγμό των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, τον οικονομικοκοινωνικό κατατρεγμό τους,  την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ρατσιστική και ελιτίστικη εναντίον τους συμπεριφορά μεταξύ άλλων. Φωνητικά ο  Analla εφαρμόζει απόλυτα στο μουσικό εγχείρημα του Lynch. Η φωνή του σαφώς προσιδιάζει στο  Rock γένος,  συνδυασμένη με την ιδιαίτερη παράδοση των αυτοχθόνων αμερικάνων,  οπότε είναι ενδιαφέρον να έχεις κανείς σε γνώση του αυτό το πολυπολιτισμικό άκουσμα του   Shadow Train.
Tο δεύτερο cd προσφέρει στους οπαδούς της μουσικής τους μια ματιά στην δημιουργική διαδικασία της μπάντας, που ψάχνει  για την ταυτότητα   της. Συνδυάζει πανέμορφα εμπειρίες χρόνων, σε ανάμιξη με μουσικούς διαφορετικής μουσικής προέλευσης και παράγει τελικά το μουσικό χάρτη  με προορισμό τη μουσική ψυχή της μπάντας! 
Αυτό το πολύχρωμο μουσικό μωσαϊκό  συνυφαίνει τα ατμοσφαιρικά κιθαριστικά εφευρήματα του Lynch σε αρμονία  με τη φωνή, το μπάσο, τα τύμπανα γυαλισμένα με έξοχα πλήκτρα.
Οι μουσικές εμπειρίες του Lynch είναι αδιαμφισβήτητες: The Boys, Dokken, Lynch Mob, οι προσωπικές κυκλοφορίες του, τα οργανικά άλμπουμ του και οι συνεργασίες του  (KXM, Sweet & Lynch, Lynch/Pilson)….
Να σημειωθεί, ότι το πρώτο CD ηχογραφήθηκε έπειτα από το δεύτερο CD. Για αυτούς που περιμένουν να διαβάζουν για τραγούδι-α, που ξεχωρίζουν, γράφω τούτο: εάν δεν ακούσει κάποιος προσεκτικά και δεν αφουγκραστεί τον παλμό και των δύο δίσκων, μάλλον διαβάζει άλλη κριτική. Έχω να παρατηρήσω ότι, το  "Shadow Train" προσφέρει στους οπαδούς ειδικά του Lynch (εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε και πολλοί…), καλογραμμένη, παιγμένη και ηχογραφημένη μουσική, ίσως την καλύτερη μέχρι στιγμής έπειτα από 40 χρόνια εμπειρίας.

Nότης Γκιλλανίδης