IN-SIDE: "Life"

24/10/2020

Κατηγορία: Κριτικές

1407

Το επαγγελματικό ταξίδι μακρινό και 10 ώρες περίπου φάνταζαν αιώνες,τα αυτιά μου φρόντιζαν να ξεκουράζουν καμιά 20αριά παλαιές και νέες κυκλοφορίες από cd που διάλεξα να εναλλάσσονται διαδοχικά στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου.

 

Η αλήθεια είναι πως αρκετά από τούτα έπαιξαν και δύο φορές διότι μου άρεσαν οι μελωδίες τους. Ένα από αυτά που έβαλα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς ήρθε στο ταχυδρομικό μου κουτί την ώρα της αναχώρησης μου, ήταν και το συγκεκριμένο που παρουσιάζεται στις παρακάτω αράδες, τυχαία σε μία από τις αναζητήσεις μου στο διαδίκτυο άκουσα και είδα από τη γειτονική Ιταλία το συγκρότημα των IN-SIDE.
Το μουσικό δεύτερο δημιούργημα μπορεί να κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά αλλά έστω και αν καθυστερημένα το ανακάλυψα ομολογώ ότι  "θερίζει":
κλασικός '80ς ήχος,  κλασικότροπο AOR μέχρι τα μπούνια,  με "επιχρίσματα"  pomp  και μελωδικού hard rock με επιρροές από  Work Of Art, Toto, TEN, Alan Parsons Project, Europe, Asia, Giuffria / Angel.
Όλες οι μεγαλειώδεις μπάντες που λατρέψαμε δηλαδή και επιπρόσθετα η ικανότητα των μουσικών που απαρτίζουν το σχήμα, με τον Abramo De Cillis στην κιθάρα που θυμίζει τον "μέγα" Malmsteen (χωρίς όμως τους υπερβολικούς μανιερισμούς και δακτυλισμούς στην ταστιέρα) και τους δημιουργούς της μπάντας Saal Richmond (aka Salvatore Giacomantonio), συνθέτη και βιρτουόζο πληκτρά με πραγματικά μεγάλη αγάπη για τον AOR & Pomp ήχο.
Τον εξαιρετικό τραγουδιστή Beppe Jago Careddu, τον Gianni Cuccureddu στο μπάσο και τον Marzio Francone  στα τύμπανα αλλά και τεχνικό του ήχου στην ηχογράφηση.
Φυσικά όλες οι προηγούμενες αναφορές περιγράφουν και το δίσκο ως γενικό άκουσμα. Κιθαριστικό μελωδικό δημιούργημα με σπουδαίες μουσικές μελωδικές hard rock φράσεις που ορισμένες φορές καταλήγουν σε μία AOR / Pomp "έκρηξη" ή κάποιες άλλες, χωρίς να είναι βαρετό, υπερβολικό ή ανούσιο, σε νεοκλασικό μελωδικό κρεσέντο!
Ο δίσκος ξεκινά με την υπέροχη εισαγωγή από τον Saal να "παιανίζει" στα  συνθεσάιζερ/πλήκτρα του  – όπως κάνει σε ολόκληρο τον δίσκο – με τεχνική που προσομοιάζει τους τεράστιους Asia. Η σύνθεση είναι πλούσια σε κομψές και περίτεχνες ενορχηστρωμένες δημιουργίες, υπέροχα φωνητικά και  δεξιοτεχνική κιθαριστική παρέμβαση, με τα φωνητικά στην επωδό,  πιασάρικα και άκρως '80ς.
"Trapped in a Memory" λέγεται το τραγούδι που κυριολεκτικά "παγιδεύει" τις αισθήσεις  με την ατμοσφαιρική προσέγγιση σε ολόκληρη την σύνθεση, με όλα τα στοιχεία, πλήκτρα-φωνή-κιθάρα, να προσδίδουν χαρακτήρα/ατμόσφαιρα πραγματικά γαλαξιακή. Ένα καθαρά τραγούδι AOR, γεμάτο πλήκτρα και ήχο  που μας "αγκαλιάζει" από την πρώτη ακρόαση. Γεμάτο αποχρώσεις, που ανακαλύπτετε καθώς περπατάτε στις νότες του. Τα χορωδιακά φωνητικά  είναι "γαλαξιακές αποδράσεις". Υπέροχη δουλειά στο σόλο του Abramo De Cillis. Είναι ως να έχεις ανοίξει την ψυχή σου σε κάποιον, να τον αφήσεις να μπει στο πνεύμα, τις σκέψεις, τους φόβους, το μέλλον, τις ελπίδες, τα όνειρά σου ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανός!
Αυτή η μπάντα του Τορίνο δεν μοιάζει με τους συνηθισμένους Ιταλούς με μελωδικό στιλ. Απομακρύνονται από τα στερεότυπα, η αποσυμφόρηση τους τα κάνει σχεδόν μοναδικά, συνδυάζουν τόσα πολλά στυλ και ποικιλίες που εντυπωσιάζουν. Το "I Remember" είναι καλή απόδειξη αυτού παίζοντας με τις κλίμακες. Φέρνει στο μυαλό τους υπεραγαπημένους Fortune.
Μία  παιδική φλυαρία   είναι το προοίμιο του "No Hell", όπου τα  συνθεσάιζερ και τα πλήκτρα του Saal με αφήνουν ακόμα σε κατάσταση σοκ, είναι σαν μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα που  σε αγκαλιάζουν με μια κουβέρτα θερμότητας και μένεις σε ένα ασφαλές μέρος. Αναπολούμε τη μελωδία των ASIA καθώς η ρυθμική βάση βασίζεται στους Gianni Cuccureddu με το τετράχορδο "πολυβόλο" του  και τον Marzio Francone τον "τυμπανοβασανιστή" να τυμπανίζει δίχως αύριο.
Η ζωή μπορεί να μας οδηγήσει να βρούμε την αγάπη ή να την χάσουμε. Πρέπει να πολεμήσεις. Πολέμησε για ό, τι νιώθεις. Πρέπει να μάθετε, να επανεξετάσετε, να ακούσετε. Η μουσική δεν είναι μόνο όνειρα. Δεν είναι στάσιμες ή ζωντανές αναμνήσεις. Η μουσική όπως στην αγάπη είναι η στιγμή και το "In-Side" το κάνει να συμβεί. Το "Save Your Mind" θα μπορούσε να ορίσει όλα όσα προαναφέρθηκαν, με τη μορφή μιας συναισθηματικής μπαλάντας. Η αγάπη είναι εκείνη η στιγμή που νιώθεις ό,τι ονειρεύεσαι, κινείς το χέρι σου και παρατηρείς πόσο αγάπη μπορείς να αγγίξεις. Η αγάπη είναι αυτό το άτομο. Η αγάπη είσαι εσύ.

Συνεχίζουμε με το "Made Of Stars" που ανακτά κάθε δυνατή θετικότητα, είναι σαν να μπαίνεις σε μια κάψουλα χρόνου και να πλοηγείσαι στο διάστημα, χωρίς να γνωρίζεις σε ποιο έτος είσαι. Είναι ένα ακόμη κομμάτι με  χιλιάδες χρώματα που μας συναρπάζουν.
Το "Test My Love" είναι η απόλυτη μουσική  γεύση. Φυσικά το "κόσμημα στο στέμμα" του δίσκου. Συλλέξτε όλα τα στοιχεία: αρμονίες, ρυθμούς, χορδές, ήχους και ατελείωτα επίθετα που δεν θα χωρούσαν εδώ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο ορισμός της ευχαρίστησης σε όλους τους τομείς, μου αρέσει που ένας καλλιτέχνης μετατρέπει κάτι περίπλοκο σε απλό, νομίζω ότι ΑΥΤΟ είναι το AOR.
Το τελικό άκουσμα  είναι για το "Eyes Don´t Lie" και λυπάμαι πολύ που τελειώνει ο δίσκος. Ξεπερνούν κατά πολύ το ντεμπούτο τους. Το "LIFE" είναι ένα άλμπουμ 8 κομματιών, όπου η αφήγηση εστιάζει στα κύρια γεγονότα της καθημερινής ζωής, μερικές φορές εξαιρετικά. Μουσικά πιο ενδιαφέρον από ποτέ, το "LIFE" είναι γεμάτο με πολλές συναρπαστικές μελωδίες και συνθέσεις. Τα τραγούδια καθοδηγούνται μεν από τη δεξιοτεχνική κιθάρα αλλά πλαισιωμένα από μελωδικότητα, αρμονία και αίσθημα  που περιγράφονται στα πιασάρικα ρεφραίν με μία AOR προσέγγιση. Συνοδοιπόρος του Saal Richmond ο Beppe Jago Careddu, με την σπουδαία και ευέλικτη φωνάρα του που συνταιριάζει με ό,τι προηγούμενα περιγράψαμε.
Με ευκολία εναλλάσσεται σε μελωδικά και αρμονικά "μονοπάτια" με δυναμικότητα και απόλυτο έλεγχο της φωνής του.
Για μένα ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα. Ελπίζω,  ότι αύριο όταν θα το αγοράσετε/ακούσετε, θα το απολαύσετε όπως εγώ. Για μένα έχουν ήδη γίνει το νέο "εξαρτησιογόνο"...

Νότης"Trapped in a Memory"  Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs