East Temple Avenue: "Both Sides Of Midnight"

12/12/2020

Κατηγορία: Κριτικές

2598

Εάν είστε μεσήλικας κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε πως βρίσκεστε στα '80s. Στην συνέχεια αναπολήστε πως ακουγόταν τότε η rock μουσική στα δήθεν εμπορικά και στα πειρατικά ραδιόφωνα της εποχής ή ακόμη αυτή που έπαιζε κατά κόρον στο MTV.

 

Ένας ορυμαγδός από rock με κιθάρες, πλήκτρα, μελωδίες στο έπακρο και κιθαρωδίες που επενδύουν σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες της αλλοδαπής…
Πιθανόν τα ακούσματα να παραπέμπουν στις λατρεμένες μπάντες των Journey, Survivor και των  REO Speedwagon.
Μάλλον  είστε στα ονειρεμένα '80ς, που ο ήχος αυτός ήταν της μόδας και ανέδειξε τους θρύλους που καθιέρωσαν το μοναδικό AOR/ μελωδικό rock.
Στην πραγματικότητα, ό,τι και αν μεσολάβησε, το AOR ποτέ πραγματικά δεν πέθανε. Ναι, για αρκετά χρόνια ήταν στο "ημίφως" της μουσικής αλλά "μυθικά" συγκροτήματα όπως οι Giant, οι FM κράτησαν την "σημαία ψηλά" και φύλαξαν τη "φλόγα" των ψυχωμένων οπαδών αναμμένη.
Σιγά-σιγά καινούργιες  μπάντες όπως οι Work of Art, οι Find Me ή οι Cruzh αναβίωσαν τη νέα γενιά της μελωδικότητας με δημιουργήματα εφάμιλλα της χρυσής εποχής.
 
Οι East Temple Avenue είναι μία από τις μπάντες εκείνες που διαθέτει και τη μουσικότητα των μελών αλλά και τις πρωτότυπες μελωδικές ιδέες που τους κατατάσσουν στην ομάδα της AOR/μελωδικού  rock σκηνής.
Συνεχίζοντας στα ίχνη της μελωδικής ατραπού των αυστραλών μελωδικών ιχνηλατών The Darren Phillips Project, οι μουσικές ιδέες προϋπήρχαν με δύο εξαιρετικά  singles που κυκλοφόρησαν στα  2019.
Πριν μερικές εβδομάδες η μπάντα κυκλοφόρησε το πρωτόλειο και πολυαναμενόμενο "Both Sides of Midnight" και το θαυμαστό είναι πως τα μέλη δε βρέθηκαν καθόλου στον ίδιο χώρο ηχογράφησης παρά μόνο επικοινωνώντας στα "δώματα" του Messenger!
Όμως  δεν υπήρχαν μουσικά σύνορα για τους East Temple Avenue, που αποτελούμενοι από τους  Robbie LaBlanc (οι "χρυσές φωνητικές χορδές"), τον Darren Phillips (στην ρυθμική κιθάρα), τον Dennis Butabi Borg (στις "βαρβάτες" μπασογραμμές), τον Philip Lindstrand (στην ηλεκτρική κιθάρα), τον Dan Skeed (στα συνθεσαιζεροπλήκτρα) και τον Herman Furin (στα τύμπανα) δημιούργησαν έναν ατόφιο μελωδικό αριστούργημα.
Με την πρώτη σύνθεση να παίζει στο ηχοσύστημα, το "Mountain", γίνεται ξεκάθαρο με ένα κλασικό  hard rock ύφους μουσικό εύρημα που επιδαψιλεύεται από σπουδαία κιθαριστική δουλειά για ό,τι θα επακολουθήσει και όλα αυτά με τη φωνή του σπουδαίου ερμηνευτή La Blanc να συμπλέκονται μελωδικά με τα πλήκτρα, την ρυθμική κιθάρα για ένα "απογειωτικό" αποτέλεσμα. Κλασσικότατη AOR σύνθεση!!
Η επόμενη σύνθεση και προσωπικά αγαπημένη "Don’t Make Believe" ήταν το δεύτερο  single που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2019, εισάγεται με την τυμπανιστική ευρηματικότητα του Herman Furin για να ακολουθήσει η βαρβάτη μπασογραμμή του σε απόλυτα πιασάρικο δημιούργημα.
Τα δε πλήκτρα προσδίδουν τη μουσική χροιά που προσομοιάζει σε ταινίες όπως το λατρεμένο Top Gun πίσω στα '80ς.
Και πάλι η εύπλαστη φωνή του Robbie LaBlanc "ίπταται" μελωδικά και δίκαια του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό "χρυσές φωνητικές χορδές".
Το ατμοσφαιρικό "Fool For Love" με την εισαγωγή του πιάνου με τα συνθεσάιζερ να επικουρούν την εκπληκτική ερμηνεία του LaBlanc που ξεσπά: "when it comes to love, gotta play for keeps".
Οι East Temple Avenue με το"My Last Breath" με το πιάνο προσομοιάζουν με τους θρυλικούς  Journey  στο  "When You Love a Woman".
Το υπέροχο "Everything" καθοδηγείται από το πιάνο ενώ το μπάσο ηχεί θριαμβευτικά με πολλαπλές επιστρώσεις πλούσιων συνθεσάιζερ. Μία Μαγεία!!! Οι "Thin Lizzy" με τη διπλή κιθαριστική μαγεία  στο άνοιγμα του "Forever Yours", πιασάρικο. Το "Fly High" στο ίδιο ύφος με επωδό "επικίνδυνα" ελκυστικό και μουσικότατο.
Ο δε LaBlanc εμφανίζεται σε εκπληκτική κατάσταση και τέρπει τους οπαδούς  AOR.
Ακολουθεί το "When I’m With You" με ροκάδικα πλήκτρα και συνθεσάιζερ που σε παραπέμπουν σε ταξίδι με μεγάλο ανοιχτό δρόμο και να οδηγείς ένα οποιοδήποτε καμπριολέ αμάξι.
Και μετά από τις μελωδικές ριπές ακολουθεί  η απαραίτητη για το μελωδικό γένος μπαλάντα όχι όμως γλυκανάλατη, η θαυμάσια σύνθεση "The End of Me and You".
Στο ίδιο μουσικό ύφος και η τελευταία σύνθεση "Where Love Is" μία ακουστική μπαλάντα που συνοδεύεται από συνθεσάιζερ και την εκπληκτή φωνητική ερμηνεία από τον Robbie LaBlanc.
Προαναφέραμε πως τα μέλη της μπάντας δεν συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν το "Both Sides of Midnight" γι αυτό και θεωρώ πως οι  East Temple Avenue πραγματοποίησαν ένα πραγματικά σπουδαίο δίσκο με μία AOR προσέγγιση και φυσικά χωρίς καμία αμφιβολία οι λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς θα είναι λειψές χωρίς την παρουσία τούτο το μελώδημα τος και μάλιστα στις υψηλότερες θέσεις.

Νότης "Fool For Love" Γκιλλανίδης