Constancia: "Brave New World"

05/09/2021

Κατηγορία: Κριτικές

1323

Το "Brave New World" είναι η νέα κυκλοφορία της σουηδικής μπάντας των CONSTANCIA και είναι η τρίτη προσπάθεια τους μετά τις προηγούμενες δημιουργικές κυκλοφορίες των "LOST AND GONE" και "FINAL CURTAIN". Οι Σουηδοί είναι κορυφαίοι ερμηνευτές που στέκονται στο ύψος τους.

 

Η σύνθεση τους περιλαμβάνει έμπειρους και βιρτουόζους μουσικούς. Το εξαιρετικό έργο στην κιθάρα προέρχεται από τον Janne Stark που έχει τις ρίζες του στους OVERDRIVE, αλλά έχει παίξει με τόσες άλλες μπάντες όπως οι LOCOMOTIVE BREATH, PLANET ALLIANCE και GRAND DESIGN. Μόνο τον περασμένο χρόνο, έχει συνεργαστεί με τους CHRIS CATENA'S ROCK CITY TRIBE, MERRYWEATHER STARK και MOUNTAIN OF POWER, μεταξύ πολλών άλλων, συμπεριλαμβανομένου του ότι ήταν ο συγγραφέας της "Βίβλου"  Anthologies Of Swedish Rock & Metal.
Ο Janne μπορεί να υπέστη κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς τους τελευταίους μήνες, αλλά αυτός ο "μαχητής" επικράτησε και έγραψε το εντελώς Metal "Titanium" και ο Pete έγραψε  διαυγείς στίχους για να ανοίξει την καρδιά σας για να ξεπεράσετε τον φόβο και το σκοτάδι.
Όταν ήρθε η ώρα για τον εξαιρετικό προηγούμενο ερμηνευτή της μπάντας, τον David Fremberg να ακολουθήσει άλλους μουσικούς δρόμους με τους  REGGAE KISS PROJECT, το συγκρότημα αποφάσισε να συνεργαστεί με τον σπουδαίο τραγουδιστή των BLOOD RED SAINTS, Pete Godfrey. Η ενέργεια του Pete Godfrey να ενταχθεί στις τάξεις, χρησίμευσε για να εμπνεύσει τον τίτλο του άλμπουμ, επιτρέποντάς του έτσι να δουλέψει ξανά τα τραγούδια και να γράψει όλους τους στίχους προσαρμοσμένους στο ατομικό φωνητικό του ύφος, που είναι ένας μοναδικός συνδυασμός των Geoff Tate, Tony Harnell.
Οι καιροί αλλάζουν, η αγάπη παραμένει, έτσι το "BRAVE NEW WORLD" χρησιμεύει ως έμπνευση για το 2021 και μια νέα αρχή για την CONSTANCIA, των  οποίων η συγχρονιστική επιμονή για τη σύνθεση αξέχαστων μελωδιών διατηρείται μέσω της κορυφαίας μουσικής εκτέλεσης και ενός άθραυστου πνεύματος των μουσικών.
Μπάντες, όπως οι ECLIPSE, LORDS OF BLACK, JADED HEART, TNT, DEF LEPPARD και οι SAINTED SINNERS μου έρχονται στο μυαλό όταν ακούω το "BRAVE NEW WORLD" ως άλμπουμ ή βλέπω το συγκλονιστικό λυρικό βίντεο για το ίδιο το τραγούδι, γεμάτο με υποδειγματικές κιθαρωδίες που απογειώνουν το τραγούδι και ολόκληρο το δίσκο συνάμα.
Πιο επιθετικά, αλλά ανεπαίσθητα εξεζητημένα κομμάτια όπως το "Synchronistic" συμβολίζουν την ενοποίηση, όπου η δράση και όχι τα λόγια είναι το κλειδί για τη σταθερότητα. Το "Forget Me Not" δοκιμάζει την εσωτερική κίνηση, σαν να "περπατούσε κάποιος μέσα από τη φωτιά για να ακονίσει το ατσάλι του". Στη συνέχεια, το σαγηνευτικό μουσικό άγκιστρο του "Stronger" θα "δολώσει" και θα καθίσει με τα σόλο του στα ύψη.
Οι CONSTANCIA δίνουν  την καρδιά τους τους με το "My Disease", για το οποίο ο Peter Svensson παρουσιάζει τη δυναμική του ντραμς, όπως κάνει στο HIGHER AND HIGHER με την άλλη του μπάντα τους HEARTWIND . Έπειτα, το δεύτερο κομμάτι το "Forget Me Not" - μόλις πάνω από τρεισήμισι λεπτά, αλλά η ποσότητα ενέργειας σε αυτό θα έκανε εύκολα για ένα πεντάλεπτο κομμάτι. Ωστόσο, καθώς ξεκινά το επόμενο τραγούδι "Blame it on Love", ένα πράγμα γίνεται σαφές: οι  Constancia λατρεύουν τα synth τους! Αυτά τα συγκεκριμένα ακούγονται πολύ σαν αυτά στο "Jump" του Van Halen. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό – ίσα-ίσα!!



 Ειδικά καθώς το άλμπουμ γίνεται πιο διαφορετικό με κάθε τραγούδι που έρχεται. Το "Synchronistic" είναι το επόμενο με πολύ ενδιαφέροντα πλήκτρα και φωνητικά στην εισαγωγή, αρκετά μοναδικά σε σχέση με το υπόλοιπο άλμπουμ. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που κάνει το "Brave New World' ενδιαφέρον. Εκτός από τα τραγούδια που μπορεί να θυμίζουν στον ακροατή διαφορετικές μπάντες, υπάρχουν μερικά τραγούδια εδώ που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μέρος ενός παιχνιδιού PC: μερικές μελωδίες που εμφανίζονται στο κομμάτι με τίτλο "The Key" θα μπορούσαν εύκολα να αποτελέσουν μέρος της εποχής του Soundtrack Empires II. Όλοι όσοι νιώθουν νοσταλγία για αυτό το παιχνίδι μπορεί να εγκρίνουν αυτό το τραγούδι. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε το "Stand Your Ground" που είναι το  κομμάτι που μπορεί να φέρει στο μυαλό το soundtrack από το "Fight Club". Ίσως τα παιδιά των  Contancia θα πρέπει να σκεφτούν να κάνουν μουσική για πολυμέσα, για να δουν ταιριαστή φαίνεται να είναι.
Εκτός από αυτό, το άλμπουμ διαθέτει ισχυρά και βαριά riffs διανθισμένα με ποιοτικά σόλο. Αλλά σε σύγκριση με τα πράγματα που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι ίσως τόσο συναρπαστικά.
Το "Brave New World" είναι ένα πολύ πρωτότυπο άλμπουμ και το τελευταίο κομμάτι "Open Your Heart" είναι εκεί όπου η χρήση των πλήκτρων ανεβαίνει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Το "Open Your Heart" είναι πολύ εμπορικό αλλά ταιριάζει απόλυτα  με το γούστο μου. Ωστόσο, σίγουρα δεν είναι μια μπαλάντα και οι προικισμένες κιθαριστικές αντιδράσεις ταιριάζουν με τον παλμό του Linus Abrahamsson, που καλύπτει κάθε πρόταση αδυναμίας.  Με άλλα λόγια, είναι σαν όταν ένα πρώιμο συγκρότημα NWOBHM συναντά ένα popstar τραγούδι της Disco από τα τέλη της δεκαετίας του '80.
Όσο και αν το 'Brave New World" δεν είναι πιθανότατα το είδος που κάποιος θα ξετρελαίνονταν ή  η μπάντα ασχολείται με κάτι επαναστατικό; Είναι δύσκολο να πούμε πόσο υψηλές είναι οι πιθανότητές τους καθώς η τρέλα της πανδημίας θα ενοχλήσει την ανθρωπότητα για πολύ καιρό ακόμα, αλλά θα είναι καλό να τους παρακολουθούμε μόλις τα πράγματα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Εμένα πάντως είχαν κάτι μελωδικό και πανέμορφο να μου τραγουδήσουν!

Νότης "Titanium" Γκιλλανίδης

// Old Time Rock

// Live Favorites