Riverside: "ID.Entity"

25/01/2023

Κατηγορία: Κριτικές

1614

Πάνω από δυο δεκαετίες πορείας οι Πολωνοί Riverside και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν (ειδικά με τον πρόωρο θάνατο του κιθαρίστα τους Piotr Grudziński) συνεχίζουν να κυκλοφορούν αξιόλογα και συναρπαστικά άλμπουμ και δείχνουν πως η έμπνευση δεν τους έχει εγκαταλείψει.

 

Αφήνοντας πίσω τους την θλίψη και το σκοτάδι που δημιουργήθηκε από μία ανεπάντεχη απώλεια και αφού παράλληλα κατανόησαν ότι το επόμενο βήμα έπρεπε να ήταν  φωτεινό και πιο αισιόδοξο αποφάσισαν ότι το νέο τους άλμπουμ "ID.Entity" όφειλε να είχε έναν πιο επιβλητικό χαρακτήρα όπου φυσικά δεν θα έλειπε ο λυρισμός και "συναισθηματικός" περφεξιονισμός.
Στιχουργικά η μπάντα θέτει θέματα υπαρξιακής της ταυτότητας με τους δικούς της όρους προσέγγισης και από όποια οπτική γωνία και αν το δεις και το σχολιάσεις τέτοια ζητήματα όπως είναι ο ρατσισμός, τα κοινωνικά δίκτυα, τα fake news, η ψηφιακή ζωή, ο καταναλωτισμός και η woke κουλτούρα τότε μάλλον θα ανακαλύψεις ότι στα περισσότερα συμφωνείς με το αφήγημα της μπάντας.
Ο δίσκος ξεκινά με το υπέροχο "Friend or Foe?" σε electro-pop ρυθμούς θυμίζοντας ανά διαστήματα A-ha και Bronski Beat γεμισμένες με απίθανες μελωδικές γέφυρες και πανέμορφο ρεφρέν με το Łapaj να εντυπωσιάζει στα πλήκτρα.
To "Landmine Blast" ακολουθεί ένα πιο μυστήριο ρυθμό με ελαφρές ανατολίτικες αναφορές και εξαιρετική ερμηνευτική απόδοση.
Το "Big Tech Brother" σε πιο με εξωφρενικές heavy κοφτές κιθάρες και ποιητικές σκοτεινές ερμηνείες με απίθανο συγκλονιστικό επίλογο ενώ παράλληλα απολαμβάνουμε μία σύνθεση με τρομερές εναλλαγές από τζαζ-ροκ fusion σε heavy power rock απογειώσεις.Το "Post-Truth" ακολουθεί στο ίδιο prog μοτίβο με τα πλήκτρα του Łapaj να εντυπωσιάζουν ξανά.
Το 13λεπτο "The Place Where I Belong" πιθανόν να είναι από τις κορυφαίες συνθέσεις της μπάντας στην ιστορία της δοσμένο με ένα μοναδικό αφηγηματικό τρόπο. 'Ενας θρήνος όπου οι Pink Floyd με τους Rush συναντούν τους Camel και τους Porcupine Tree και με στίχους που ζεματάνε...
 
"I don’t have to be the best
Feel pressure all the time
The ‘winner takes it all’ is not my thing
Stop comparing me to someone else’s dreams
Let me stay in the place where I belong
For your bar is set to high
I’m sorry, I’m getting out of this race
Don’t want to take my part
For your bar is set to high
I’m sorry ,I’m checking out of this race
Don’t want to share my part"
 
Το "I’m Done with You" συνεχίζει την prog πανδαισία με πανέξυπνα ανεβάσματα σε φωνή και κιθάρα εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον θυμό και απογοήτευση, για τους παγκόσμιους οικονομικούς νταβατζήδες, τον πόλεμο της Ουκρανίας και οτιδήποτε εταιρικό-ψηφιακό ελέγχει και επιβάλει τον τρόπο ζωής μας.
Το άλμπουμ κλείνει με το "Self-Aware" σε πιο mainstream ύφος για τα δεδομένα της μπάντας και δείχνει την επιθυμία τους να φανεί στο άλμπουμ η αλλαγή της διάθεσης τους φλερτάροντας μέχρι και με την ρέγκε.
Η αίσθηση που αφήνει το "ID.Entity" είναι ότι έχουμε ένα ακόμη θαυμάσιο δημιούργημα από τους Πολωνούς όπου την οδύνη την διαδέχεται ο προβληματισμός και η ελπίδα.
Και όλα αυτά χάριν στις αξεπέραστες μπασογραμμές του Mariusz Duda και την γοητευτική φωνή του που οδηγούν τον Maciej Meller σε κιθαριστικά μονοπάτια που θυμίζουν τους Alex Lifeson (Rush) και  Steve Rothery (Marillion) ενώ τα συμπαντικά πλήκτρα του Michał Łapaj  αποθεώνονται με την βοήθεια του ντράμερ Piotr Kozieradzki.
Από τις κυκλοφορίες που θα αγαπηθούν και θα ακουστούν πολύ το 2023!

 
 
Φώτης Μελέτης