The Doobie Brothers: “Farewell Tour”

03/03/2024

Κατηγορία: Live Favorites

5526

Oι Doobie Brothers ξεκίνησαν την πορεία τους από το San Jose της California και το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1971. Η συνέχεια περιλάμβανε μία σειρά εξαιρετικών χρυσών και πλατινένιων δίσκων ειδικά στην δεκαετία του ΄70 ενώ άλμπουμ όπως τα, “Toulouse Street” και “The Captain and Me” βρίσκονται στις δισκοθήκες εκατομμυρίων οπαδών της ροκ μουσικής.

 

Η μπάντα έχει ουσιαστικά δύο βασικές περιόδους, με την πρώτη να αρχίζει όπως είπαμε το 1971 με τον παρθενικό της δίσκο και ολοκληρώνεται το 1975 με το άλμπουμ “Stampede” όπου κυριαρχεί η φιγούρα του κιθαρίστα και τραγουδιστή Tom Johnston. Οι Doobie Brothers εκείνη την περίοδο συνδυάζουν το rock 'n' roll, την country, το folk και τα blues δίνοντας καθαρά το στίγμα μια αυθεντικής αμερικάνικης μπάντας.
Η δεύτερη περίοδο ξεκινά με την είσοδο του πιανίστα, συνθέτη και τραγουδιστή Michael McDonald, που προσδίδει στον ήχο του γκρουπ πιο μελωδικά και λιγοστά aor στοιχεία μέχρι και το 1982 που το συγκρότημα διαλύθηκε.
Οι Doobie Brothers επαναδραστηριοποιήθηκαν πάλι το 1987 με τον Johnston και με την συνδρομή των υπολοίπων έφερε ξανά στο προσκήνιο την μπάντα κυκλοφορόντας ελάχιστα άλμπουμ αλλά παίζοντας ξανά σε όλη την Αμερική έχοντας και την ανάλογη επιτυχία.
Ερχόμενοι τώρα στην live κυκλοφορία “Farewell Tour” (1982) βρισκόμαστε την περίοδο που οι Doobie Brothers έχουν ανακοινώσει την διάλυση τους και κοινοποιούν στους οπαδούς τους ότι θα δώσουν αποχαιρετιστήριες συναυλίες.
Με αρχικό μέλος μόνο, τον έτερο σπουδαίο κιθαρίστα Patrick Simmons αλλά και τον μεταμορφωτή Michael McDonald, η μπάντα παραδίδει μαθήματα αμερικάνικου boogie rock n ‘ roll με τις προσεγμένες κιθαριστικές διφωνίες και τα υπέροχα αρμονικά φωνητικά τους να αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους.
Στο Farewell Tour περιλαμβάνονται φυσικά οι μεγάλες τους επιτυχίες από την πρώτη και καλύτερη περίοδο της μπάντας όπως τα "Jesus Is Just Alright", "Listen to the Music", "Long Train, Runnin'", "China Grove" και “Black Water” ενώ τιμούν αναλόγως και την πρώτη τους στούντιο κυκλοφορία με το κάντρυ "Slippery St. Paul".
Παράλληλα υπάρχουν και κομμάτια που διατήρησαν την μπάντα στην κορυφή των τσαρτ όπως η soft-rock μπαλάντα “You Belong To Me”, το “Minute By Minute” (που διασκεύασαν μετεπειτα οι The Temptations  και πολλοί jazz καλλιτέχνες) και το “What A fool Believes” (που συμμετέχει συνθετικά ο  Kenny Loggins).


Επίσης αξίζει αναφέρουμε ότι τα "Long Train Runnin'", "China Grove" και "Slippery St. Paul" έχουν ηχογραφηθεί από την τελευταία συναυλία των Doobie Brothers στις 11 Σεπτεμβρίου το 1982 στο Berkeley της California και συμμετέχει επί σκηνής ο φυσικός ηγέτης του συγκροτήματος  Tom Johnston.
Tέλος τα “Slack Key Soquel Rag” και “Steamer Lane Breakdown” δείχνουν την instrumental και southern πλευρά του σχήματος και κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το μπαλαντοειδές “South City Midnight Lady” ενώ η διασκευή στο "Don't Start Me to Talkin" ("Sonny Boy" Williamson) δείχνει τι δυναμική έχει αυτό το ιστορικό σχήμα.
Ένα από τα καλύτερα κομμάτια τους και αδικημένο είναι το "Can't Let It Get Away" όπου εκτελείται με ένα μελωδικό δυναμισμό ενώ πληροφοριακά βρίσκεται μόνο σε γιαπωνέζικη έκδοση σε μορφή σινγκλ όπως και το ροκέ "Olana" που υπάρχει μόνο στην συλλογή “Long Train Runnin': 1970-2000”.
Συνοπτικά θα περιγράφαμε ότι οι δύο συνθετικές πλευρές των Doobie Brothers βρίσκονται αποτυπωμένοι στο “Farewell Tour” με την αστείρευτη ενέργεια και το μελωδικό πάθος που υπήρχε ακόμη εκείνη την περίοδο το γκρουπ έστω και αν η απουσία του Tom Johnston είναι εμφανής.
 
Φώτης Μελέτης