Queen: "A Night at the Opera"

01/11/2017

Κατηγορία: Old Time Rock

3510

Ήταν 21 Νοεμβρίου του 1975 όταν οι Queen κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους, "A Night at the Opera". Ένα άλμπουμ που εκτίναξε τους ίδιους στην κορυφή, φανερώνοντας τη μουσική και στιχουργική τους ευφυία σε όλο τους του μεγαλείο. Ένα άλμπουμ που νομίζω κατέχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κάθε σκληροπυρηνικού φαν της τεράστιας αυτής μπάντας.

 

Προσωπικά, μαζί με το "Queen II" και το "A day at the Races", το κατατάσσω στα κορυφαία άλμπουμ όχι μόνο στην καριέρα των Queen αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Ο τίτλος του άλμπουμ αυτού αποτελεί φόρο τιμής στην ομώνυμη ταινία των αδελφών Μαρξ, όπως και το άλμπουμ του 1976, 

"A Day at the Races".
Είναι ο δίσκος που περιέχει το τραγούδι έμβλημα στην καριέρα των Queen αλλά και του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος, ‘’Bohemian Rhapsody’’, ένα τραγούδι που άλλαξε πολλά στην Ιστορία της Μουσικής.  Αλλά ας δούμε πρώτα μερικά γεγονότα που αφορούν την παραγωγή αυτού του δίσκου.
Οι Queen στις αρχές του 1975 , παρά την αναγνωσιμότητα που είχαν βρισκόντουσαν ακόμα σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι ηχογραφήσεις δεν είχαν αποδώσει καν τα προσδοκώμενα και ο Μέρκιουρι επιθυμούσε να κάνει ένα διάλλειμα για να ξεκουράσει τον λαιμό του. Εκείνη την περίοδο, φυσικά , περιόδευε και για την προώθηση του τρίτου album της μπάντας ‘’Sheer Heart Attack’’ με τη γνωστή – για εμάς τους φανατικούς της μπάντας – επίσκεψή τους ακόμα και στην Ιαπωνία.
Η μπάντα επιστρέφει στο στούντιο και ηχογραφεί το άλμπουμ "A Night at the Opera. Θα ήθελα, πραγματικά, να γράψω λίγα λόγια για τα συναισθήματα που μου είχαν γεννηθεί όταν άκουγα αυτό τον δίσκο για πρώτη φορά: μία έκρηξη μουσικών ακουσμάτων που βομβάρδιζαν, πραγματικά, τον εγκέφαλό μου κάνοντας με να αναφωνώ ‘’πώς είναι δυνατόν να σκεφτόντουσαν όλα αυτά τα πράγματα;’’
Το γνωστότερο , φυσικά, κομμάτι του άλμπουμ δεν είναι άλλο από το ανεπανάληπτο "Bohemian Rhapsody". Πολλοί επιχείρησαν να καταλάβουν ποιο είναι το πραγματικό νόημα των στίχων του Μέρκιουρι, ο ίδιος όμως συνήθιζε να δηλώνει ότι δεν του άρεσε να τον ρωτούν για το νόημα των στίχων του. Είναι όμως, αδιαμφισβήτητα, η πρώτη δημόσια εξομολόγηση του Μέρκιουρι για την αμφισεξουαλικότητά του και η αποτύπωση της προσπάθειάς του να συμφιλιωθεί με αυτό το κομμάτι του εαυτού του.
Το "Bohemian Rhapsody" αποτελεί ένα μνημειώδες κομμάτι διότι αποτελείται από έξι μέρη, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες σε ένα κομμάτι μουσικής αφού τα περισσότερα αποτελούνται από τρία ( είναι γνωστό το γεγονός ότι παραγωγοί είχαν ζητήσει από το συγκρότημα να αφαιρέσει μέρος του κομματιού, επειδή θεωρούσαν ότι είναι μακροσκελές και οι ακροατές στο ραδιόφωνο μπορεί να το έβρισκαν βαρετό).
Φυσικά, οι Queen  αρνήθηκαν και το κομμάτι κυκλοφόρησε όπως το μάθαμε και το αγαπήσαμε. Είναι ιδιαίτερα μοναδικό κομμάτι επειδή προσπάθησε να συνδυάσει αρμονικά την όπερα με τη ροκ μουσική , κάνοντας το ουσιαστικά το πρώτο κομμάτι που ενσωμάτωσε την όπερα με τόσο μεγάλη αρμονία μέσα σε ένα ροκ κομμάτι.
Φυσικά, συνοδεύεται και από το επίσημα πρώτο στην ιστορία της μουσικής βιντεοκλίπ ( πολλά συγκροτήματα είχαν επιχειρήσει να δημιουργήσουν μικρά βίντεο για τα τραγούδια τους , όπως οι Beatles). Αλλά ως ολοκληρωμένο βίντεο πλέον αναγνωρίζεται αυτό που συνόδευσε το έπος των Queen.
Το Bohemian φέρνει σε πολλά σημεία με το επίσης αριστουργηματικό The March of the Black Queen, ένα περίτεχνο κομμάτι με πολλά φωνητικά , το οποίο πολλοί είχαν χαρακτηρίσει προάγγελο του Bohemian Rhapsody ( φυσικά, υπάρχουν και άτομα που το θεωρούσαν και ανώτερο κομμάτι). Προσωπικά, δεν μπορώ να πω πιο αγαπώ περισσότερο – αρκεί που είναι κομμάτι των Queen!

Φυσικά, το "A night at the Opera" περιέχει αριστουργηματικά κομμάτια εφάμιλλα του Bohemian. Θα μπορούσα να ξεχωρίσω την υπέροχη μπαλάντα "Love of my Life" , ένα υπέροχο και συγκινητικό τραγούδι αγάπης, το οποίο ο Μέρκιουρι είχε γράψει για την Mary Austin, τη γυναίκα που για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του υπήρξε η σύντροφός του πριν εκείνος αποφασίζει να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα.
Ένα εξίσου μεγάλο σε έκταση και οπερετικό τραγούδι είναι και το The Prophet’s Song, ένα τραγούδι το οποίο μιλάει για τη Γη που εκδικείται τους κατοίκους της, αλλά και το You are my best friend, ένα υπέροχο pop κομμάτι. Το hard rock κομμάτι της μπάντας επιστρέφει σε κομμάτια όπως το το "Death on Two Legs (Dedicated to...)", "I'm In Love With My Car" και "Sweet Lady".  Κομμάτια του δίσκου όπως το "Lazing On A Sunday Afternoon" και "Seaside Rendezvous", κάνουν εμφανή την αγάπη και την επιρροή του Μέρκιουρι από τη Βοντβίλ , ένα θεατρικό είδος που θίγει πρόσωπα και καταστάσεις και θεωρείται ότι προήλθε από την Αμερική,  ενώ το Good Company δημιούργημα του κιθαρίστα της μπάντας Brian May έχει δεχθεί επιρροές από άλλα ροκ συγκροτήματα της εποχής (The Kinks).Φυσικά , ο επικός αυτός δίσκος τελειώνει με τη διασκευή του ύμνου της Αγγλίας, "God Save the Queen" ή the King (Ο Θεός ας σώζει τη βασίλισσα).
Το A Night at the Opera είναι ένας δίσκος που θεωρώ ότι έβαλε τη βάση για πολλές καινοτομίες στη ροκ μουσική –και όχι μόνο, σε όλη τη Μουσική). Αποτελεί ένα αψεγάδιαστο και ατόφιο διαμάντι μουσικής, στιχουργικής και αρμονίας φωνών. Θεωρώ τυχερό τον άνθρωπο που τον έχει ακούσει και άτυχο εκείνον που δεν έχει ακούσει έστω ένα κομμάτι του. Ήταν και θα είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα κορυφαία album όλων των εποχών και θα κατέχει μία μοναδική θέση στην καρδιά κάθε μεγάλου θαυμαστή/θαυμάστριας των Queen.


ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ


 

// Old Time Rock

// Live Favorites