Queensryche: "Operation:Mindcrime"

20/06/2018

Κατηγορία: Old Time Rock

3927

Η μετα-Rage For Order εποχή βρίσκει τους Queensryche σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. "Το Rage For Order" αν και θα έμενε στις συνειδήσεις των fans ως ένα από τα πιο διαχρονικά album της μπάντας, εν τούτοις δεν είχε πουλήσει αρκετά αντίτυπα. Η πορεία τους φαινόταν φθίνουσα και η διάλυση κοντά.

 

Σ’ένα ταξίδι ξεκούρασης στον Καναδά κατόπιν της περιοδείας για το "Rage For Order", ο Geoff Tate επισκέφθηκε ένα καθολικό ναό, για να περισυλλέξει τις σκέψεις του και να συγκεντρωθεί. Βλέποντας το περιβάλλον, δεν άργησε να του έρθει η έμπνευση.
Επιστρέφοντας πίσω στο Seattle, ανέλυσε στους υπόλοιπους αυτήν την έμπνευση, που αφορούσε ένα concept album αλλά δεν φάνηκαν να πείθονται όλοι. Πρώτος, ωστόσο, όταν το καλοσκέφτηκε, ο Chris DeGarmo πήρε το μέρος του Tate και συμφώνησε να δουλέψουν πάνω στην ιδέα του.
Τα υπόλοιπα μέλη, ακολούθησαν και η γέννηση του "Operation : Mindcrime" έλαβε χώρα.
Η ιστορία του album έχει δευτερεύουσα σημασία, το πιο σημαντικό ήταν η συγκυρία που αυτό κυκλοφόρησε – επί εποχής Ronald Reagan, τότε που η αντι-σοβιετική προπαγάνδα και φρενίτιδα ήταν στην κορύφωσή της. Γιατί το album κριτίκαρε έντονα αυτό το φαινόμενο, μέσα από τους στίχους του, όσο και τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Τα media ήταν ελεγχόμενα και ψεύδονταν συστηματικά, το χρήμα σκότωνε συνειδήσεις, τα ήθη είχαν ξεπέσει και μια "επανάσταση" κρινόταν ως άκρως απαραίτητη, για να ανατραπεί αυτός ο ξεπεσμός.
Στα πρόσωπα της ιστορίας αυτή η κατάσταση γινόταν εμφανής, και η βίαιη "επανάσταση" που πραγματευόταν μέσα από ανατροπή του καθεστώτος στις ΗΠΑ και δολοφονίες σημαίνοντων κυρίαρχων προσώπων, ώστε να ξεπλυθεί η βρώμα, έκρυβε από πίσω κι ένα παράλληλο δράμα. Τα πρόσωπα, που αναμείχθηκαν στην επανάσταση αυτή, είχαν τις δικές τους ηθικές δυσκολίες και πτώσεις και στο τέλος, έχοντας ξεπηδήσει εξίσου από το σύγχρονο αμερικανικό γίγνεσθαι, δε θα αργούσαν να ανακαλύψουν ότι απλά συντηρούν αυτόν τον ξεπεσμό.


Γιατί όταν μπαίνει το "AnarchyX" και το "Revolution Calling" , τα πάντα μοιάζουν ευοίωνα για αυτήν την "επανάσταση", υπό τις μνημειώδεις μελωδίες και riffs των DeGarmo και Wilton , περνούν μέσα από τη σαπίλα της αμερικανικής κοινωνίας στο "Spreading The Disease" , το theme του αντικειμένου του πόθου του πρωταγωνιστή , της μοναχής Mary , και προσωπικό αγαπημένο για τους κλασικούς στίχους και μουσική του ], φτάνει στην εσωτερική σύγκρουση (Suite Sister Mary με το πομπώδες στυλ του και The Needle Lies με το μανιασμένο καλπασμό του ) και κάνει τραγική έξοδο, θέτοντας πολλά ερωτήματα με το "I Dont Believe In Love" και το ανεξίτηλο στίγμα του "Eyes of The Stranger" , ώστε μέσα από την εντυπωσιακή prog metal του δίσκου να προβληματίσει τον ακροατή για το σήμερα.
Όταν κυκλοφόρησε το album , δεν είχε αρχικά τις αναμενόμενες πωλήσεις. Προβληματισμένη, η μπάντα αναρωτήθηκε αν και κατά πόσο άξιζε τον κόπο, η δουλειά που έκαναν . Μέχρι που ήρθε η πρόταση από το MtV για τη δημιουργία ενός μουσικού video για κάποιο από τα τραγούδια του δίσκου. Η μπάντα επέλεξε το "Eyes Of The Stranger" και δεν άργησε να δικαιωθεί . Οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν κατακόρυφα και τα υπόλοιπα ήταν πλέον ιστορία.

Κώστας Δάβαρης