System Of A Down: Τα αγαπημένα μας τραγούδια...

16/02/2020

Κατηγορία: Rocktime Songs

10791

Ώρα να περάσουμε από το μικροσκόπιο την πιο δημοφιλέστερη μπάντα της Αρμενίας. Οι System Of A Down ξεκίνησαν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και παρακάτω θα δούμε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια τους μέσα από αυτούς τους πέντε δίσκους που κυκλοφόρησαν έως το 2005.

 

Το τι μέλει γενέσθαι στο στρατόπεδό τους αυτή τη στιγμή, είναι μια άλλη ιστορία, όπως το αν υπάρχουν ακόμα σαν συγκρότημα, το οποίο και αυτό είναι άγνωστο, με εξαίρεση τις πρόσφατες συναυλίες τους.
Δηλώσεις, δηλώσεων  με άγνωστη τελική κατεύθυνση εμώ παλαιότερα είχαν πει ότι κάνουν ένα μεγάλο διάλειμμα, όμως αυτό παραείναι μεγάλο για να περάσουν στην ιστορία σαν ένα συγκρότημα που δεν υπάρχει πλέον.
Τελικά αν έχουν διαλυθεί ή όχι θα το δείξει η ιστορία. Στην παρούσα φάση όμως εφόσον δεν είναι ενεργοί δισκογραφικά αλλά κάνουν συναυλίες, πιθανός να σημαίνει και την επιστροφή τους.
 01. BYOB (Mesmerize 2005)
 Ο πλήρης τίτλος του είναι Bring Your Own Bomb. Βγαλμένο μέσα από το άλμπουμ “Mesmerize του 2005. Πρόκειται για το μοναδικό κομμάτι από αυτό το άλμπουμ που έφτασε στην θέση 27 του Top 30”, σε μουσική και στίχους Daron Malakian, ενώ έγινε και βίντεο για αυτό.

02. Attack (Hypnotize 2005)
  Το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ “Hypnotize από τους “ δίδυμους“ δίσκους τους 2005. Ο δίσκος έκανε ντεμπούτο στην πρώτη θέση των Καναδέζικων chart πουλώντας 47.000 αντίτυπα μέσα σε μία εβδομάδα.  Οι στίχοι του ανήκουν στο” ζεύγος” Malakian / Tankian και η μουσική του ανήκει στον πρώτο.

03. Lost In Hollywood (Mesmerize 2005)
  Ένα γρήγορο και όμορφο κομμάτι, από το έτερον ήμισυ του “Hypnotize.  Όπως το λέει και ο τίτλος του απλά, χαμένος στο Χόλυγουντ . Μουσικοσυνθετικά, τα ίδια ισχύουν για αυτό όπως και για το Attackπαραπάνω.

04. Violent Pornography (Mesmerize 2005)
  Στιχουργικά, περιέχει παρόμοια θέματα με τοVicinity Of Obscenity αλλά πάει περισσότερο βάθος και επιτίθεται στην τηλεόραση ως κύρια πηγή της διανομής. Η βίαια πορνογραφία είναι μια νέα τάση, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που ασχολούνται με πορνογραφικό υλικό  και αν πραγματικά να παρακολουθήσετε αυτό το υλικό μπορείτε να δείτε πόσο λανθασμένη, υπό την επήρεια ναρκωτικών, πόσο ψεύτικα είναι και πόσο χειραγωγημένοι οι "ηθοποιοί" είναι  πραγματικά. Αποδίδει το ίδιο αποτέλεσμα σ το αντίθετο φύλο,  μια λανθασμένη άποψη των γυναικών.
Επίσης, υπονοεί ότι η οργανωμένη θρησκεία, η προμήθεια τροφίμων μας, η διατροφική δύναμη της διασκέδασης (σε ένα εστιατόριο - παίζουν μουσική, σε ένα γραφείο – τους ταΐζουν με  περιοδικά, στο σπίτι σου σαλπίζεις στην τηλεόραση, γεμίζεις το γραμματοκιβώτιο και το μυαλό σου με σκουπίδια), είναι όλα για να σας αποτρέψουν από το να έχουν μια σχέση με τον θεό και  να γνωρίζεται την αλήθεια,  ότι η ζωή σας έχει ένα σκοπό πάνω από την απόκτηση υλικών αγαθών. Ότι υπάρχει μια δύναμη εκεί έξω με την πρόθεση του ελέγχου του μυαλού σας.

05. Suggestions (Soldier Side 1999)
  Το κομμάτι, βρίσκεται στον δίσκο Soldier Side του 1999. Στιχουργικά, το άλμπουμ είναι αφιερωμένο στον πόλεμο και όπως μαρτυρά και ο τίτλος του συγκεκριμένου κομματιού , από την σκοπιά των στρατιωτών. Οι στίχοι του ανήκουν στον Tankian και η μουσική στον Malakian.06. Hypnotize (Hypnotize 2005)
  Προέρχεται μέσα από τον ομώνυμο δίσκο και αποτέλεσε το πρώτο single από τον δίσκο αυτό.  Γυρίστηκε ένα βίντεο για αυτό το τραγούδι, το οποίο σάρωσε στα τσαρτς κατακτώντας την πρώτη θέση. Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του 1989 και στις βλαβερές συνέπειες της προπαγάνδας κατά του κοινού στο οποίο απευθύνονται

07. Psycho (Toxicity 2001)
To “Psycho”, είναι το δέκατο τρίτο κομμάτι από τον δεύτερό δίσκο τους,Toxicity”.  Οι στίχοι γράφτηκαν από τον  Serj Tankian και τον Daron Malakian. Η μουσική γράφτηκε από τον Shavo Odadjian και τον  Malakian. Το τραγούδι μιλάει για τις αρνητικές πλευρές της φύσης του ανθρώπου, καθώς και για το πώς αυτές οι πλευρές μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να τρελαίνονται.

08. Prison Song (toxicity 2001)
  Το τραγούδι κυκλοφόρησε ανεπίσημα νωρίτερα στον αέρα,  μόνο και μόνο για ένα διαφημιστικό ζωντανό βίντεο του τραγουδιού. Οι στίχοι είναι για την φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης θεματολογικά, εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη διάδοση της χρήσης παράνομων ναρκωτικών και έτσι κάπως είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι περισσότεροι από το ήμισυ των κρατουμένων που υπάρχουν στις αμερικανικές ομοσπονδιακές φυλακές χρεώνονται για ναρκωτικά . Αν και το κομμάτι ως επί το πλείστον τραγουδιέται από τον Tankian, λίγες γραμμές που προηγούνται από το ρεφραίν , ερμηνεύονται από Malakian, που χλευάζει"I buy my crack, my smack, my bitch right here in Hollywood".  Η  λέξη Hollywood  αλλάζει στις συναυλίες ανάλογα με το πού παίζουν.
 
09. ATWA (Toxicity 2001)
  Το ATWA,  πρόκειται για ένα οικολογικό αρκτικόλεξο για τον αέρα, δέντρα, νερό, τα ζώα και  σημαίνει All The Way Alive. Ξεχωρίζει για την ασυμβίβαστη οικολογική εντολή που ανέπτυξε από τον περίφημο αμερικανικό κατάδικο Charles Manson. Το “ATWA” ονοματίζει τα αλληλένδετα συστήματα υποστήριξης της ζωής της Γης. Μέσα από το άλμπουμ Toxicity του 200110. Toxicity (Toxicity 2001)
  Από τον ομότιτλο δίσκο του 2002, γραμμένο από τους Malakian, Odadjian και Tankian. Γνωστό για το δυναμικό του ρεφραίν και τις αλλαγές ρυθμού στα τύμπανα. Το τέμπο, αλλάζει σε τρία μέτρα και από 6/8 πάει σε 12/8 και 4/4. Στο ενδιάμεσο οι κιθάρες παίζουν στα 6/8 με φρασεολογία 2+2+2 στο βαρύ μέρος. Φοβερό τραγούδι!

11. Chop Suey (Toxicity 2001)
  Είναι το πρώτο single από το Toxicity”. Κυκλοφόρησε  τον Σεπτέμβριο του 2001 και κέρδισε στο συγκρότημα την πρώτη του υποψηφιότητά του για Grammy. Ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν Suicide.  Τα μέλη του συγκροτήματος ισχυρίζονται ότι η αλλαγή του τίτλου του, δεν προκλήθηκε από την πίεση της δισκογραφικής τους εταιρείας. Ορισμένες εκδόσεις του άλμπουμ περιλαμβάνουν ένα εισαγωγικό σχόλιο που ακούγεται αχνά «We’re rolling Suicide». Βρίσκεται επίσης στα μουσικά βιντεοπαιχνίδια Rock Band 2”, Rock Band Unplugged και “Rock Revolution”. Τέλος, θεωρείται σαν το σήμα κατατεθέν και την υπογραφή του συγκροτήματος τραγούδι υπογραφή της μπάντας.

12. IEAIAIO (Steal This Album! 2002)
  Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων των Toxicity και “Steal This Album!” άλμπουμ, το τραγούδι έκανε την πρώτη εμφάνισή του στούντιο. Είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο, με τον τίτλο Why?” μαζί με πολλά άλλα τραγούδια κάτω από την ανεπίσημη ονομασία του δίσκου Toxicity ΙΙ”.  Η πιο αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ του demo και της τελικής μίξης είναι ότι το τραγούδι περιέχει φωνητικά των άλλων μελών του συγκροτήματος. Η πρώτη έκδοσή του, παίχτηκε κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο Λας Βέγκας το 2000 και ονομάστηκε “KITT”, βασισμένο στο Knight Rider.
 
Όπως και πολλά άλλα τραγούδια τους, ο τίτλος του έχει διάφορες έννοιες. Μερικές από τις πιθανές σημασίες του είναι IDEALIZATION, ILLEGALIZATION, LIBERALIZATION, INTERNALIZATION και ILLEGALMIGRATION.
Επίσης, “IEAIAIO” είναι ένα τμήμα ενός μάντρα ή «λέξη της εξουσίας» το οποίο περιέγραψε το «Μέγα Θέριον» του Απόκρυφου “Aleister Crowley”, προφανώς σε παρωδία των αριθμητολογικών σημαντικών συλλαβών που  πρόφερε στο μαγικό τελετουργικό αλλά δεν έχουν κανένα νόημα χωρίς την κατανόηση του ειδικού αριθμολόγιου παράδοσης που χρησιμοποιείται στην τελετουργία .
 
Γιώργος Βαλιμίτης