Τραγούδια διαμαρτυρίας και heavy metal

03/05/2023

Κατηγορία: Rocktime Songs

15747

Θέματα κοινωνικά όπως η φτώχεια, τα ναρκωτικά, ο εκφοβισμός, αλλά και ανθρωπιστικά όπως ο πόλεμος, ο πυρηνικός αφανισμός, η γενοκτονία, οι οικολογικές καταστροφές και οι ανισότητες που κυριαρχούν δε θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορη τη μουσική βιομηχανία.

 

Σε όλο το μουσικό φάσμα έχουν γραφτεί τραγούδια με τέτοια θεματολογία, όμως σύμφωνα με κοινωνικές κι επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν, το είδος που αγγίζει περισσότερο τέτοια θέματα είναι η heavy metal μουσική.
Έχει επικριθεί από κοινό και κριτικούς για τα σκοτεινά στιχουργικά θέματα που συχνά προβάλλει (βία, θάνατος, αποκρυφισμός) κάτι που ξεκίνησε ως αντίδραση στην κουλτούρα των χίπηδων, στα τραγούδια αγάπης και ειρήνης της δεκαετίας του ’60. Το συγκρότημα που έκανε επανάσταση στον ήχο, γέννησε όπως θεωρείται τη heavy metal μουσική αλλά και βοήθησε στην εξάπλωσή της και πιο συγκεκριμένα της παραδοσιακής heavy metal, οι Black Sabbath, είχαν γράψει τραγούδια για τον πόλεμο, τα ναρκωτικά, την κοινωνική ανισότητα, την πολιτική διαφθορά και όχι τυχαία.
Τα τέσσερα μέλη, Ozzy Osbourne (φωνητικά), Tony Iommi (κιθάρα), Geezer Butler (μπάσο) και Bill Ward (τύμπανα) καταγόταν από το Μπέρμιγχαμ, μια υποβαθμισμένη βιομηχανική πόλη με ανάλογες συνθήκες διαβίωσης, εργατικές γειτονιές, έντονη περιθωριοποίηση και αυξημένη ανεργία, προϋποθέσεις που είχαν συμβάλλει στην έκρηξή της.
Θα ακολουθήσει μια μικρή αναφορά από το 1970 και μετά σε μερικά σημαντικά τραγούδια από άποψη θεματολογίας κατά κύριο λόγο, με όλα όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω.

BLACK SABBATH: "Wicked World"
Ξεκινώντας με τους «πατέρες» της heavy metal όπως ειπώθηκε πριν, τους Black Sabbath και το "Wicked World" που είναι ένα από τα πρώτα τραγούδια που είχε γράψει ο Tony Iommi για το πρώτο τους ομότιτλο άλμπουμ Black Sabbath (1970), το οποίο περιγράφει την κοινωνική και οικονομική ανισότητα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς.
Εκφράζει απογοήτευση για τις πολιτικές ηγεσίες που διαιωνίζουν δυσάρεστες καταστάσεις και οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
Το "Wicked World" είναι ένα τραγούδι που πάντα θα παραμένει επίκαιρο.


IRON MAIDEN: “2 Minutes To Midnight”
Τα τραγούδια των Iron Maiden ενός ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του νέου κύματος της βρετανικής heavy metal μουσικής, βασίζονται κυρίως στη λογοτεχνία, στη μυθιστοριογραφία, σε ταινίες και ιστορικά γεγονότα. Ο Steve Harris έχει γράψει τους περισσότερους στίχους αλλά και ο Bruce Dickinson ο οποίος μεταξύ άλλων έχει πτυχίο ιστορίας κάτι που επίσης έχει βοηθήσει στα θέματα των τραγουδιών τους. Ένα σημαντικό τραγούδι που είχαν γράψει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και αφορούσε το θέμα του πυρηνικού πολέμου, ήταν το "2 Minutes To Midnight" που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Powerslave (1984). Οι στίχοι του αναφέρονται στο Σεπτέμβριο του 1953 τότε που το ρολόι Doomsday Clock έφτασε μόλις 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για το συμβολικό ρολόι που αντανακλά την αντίστροφη μέτρηση μιας συνεχούς και μόνιμης απειλής μιας παγκόσμιας καταστροφής.
Όσο πιο κοντά ρυθμίζεται προς τα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά βρίσκεται ο πλανήτης σε κίνδυνο. Το τραγούδι αναφέρεται στην κρίσιμη περίοδο ’52-‘53 τότε που οι δυο υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούσαν δοκιμές με βόμβες υδρογόνου σε διάστημα εννέα μηνών η μια από την άλλη.

SAVATAGE: "Christmas Eve/Sarajevo 12/24"
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1981 στη Ν. Υόρκη από τους αδελφούς Jon και Criss Oliva ο οποίος δυστυχώς έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1993. Έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπήρξαν αλλαγές στη σύνθεση, πειραματισμοί και σημαντικοί δίσκοι όμως το άλμπουμ Dead Winter Dead (1995) ήταν αυτό που τους έκανε να ξεχωρίσουν. Είναι επηρεασμένο από το θέμα του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας μέσα στο οποίο υπάρχει το ορχηστρικό κομμάτι "Christmas Eve/Sarajevo 12/24" που έγινε ραδιοφωνική επιτυχία, ένα «δυνατό» μουσικό θέμα που έδωσε περαιτέρω ώθηση στο συγκρότημα.
Το τραγούδι αναφέρεται στην πολιορκία του Σεράγεβο κατά την περίοδο ’92 – ’96 και στην ιστορία ενός μουσικού που είχε φύγει πολύ νέος από την πατρίδα του το Σεράγεβο για να παίξει τσέλο σε συμφωνικές ορχήστρες της Ευρώπης. Αρκετά χρόνια αργότερα, επέστρεψε ενώ μαίνονταν ο εμφύλιος πόλεμος, όμως αντικρίζοντας την πόλη του γεμάτη ερείπια η καρδιά του ράγισε. Στις 27 Μαΐου 1992 μερικοί άνθρωποι στέκονταν στην ουρά για λίγα τρόφιμα όταν μια οβίδα έπεσε από τον ουρανό σκοτώνοντας είκοσι δύο αθώους πολίτες.
Κάθε βράδυ ο Vedran Smailović – όπως ήταν το όνομά του – συγκινημένος από το περιστατικό, πήγαινε στην πλατεία της πόλης και ανεβασμένος σ’ ένα σωρό από μπάζα έπαιζε τα κάλαντα των Χριστουγέννων για είκοσι δύο μέρες στο σημείο που είχαν σκοτωθεί οι άμαχοι συμπατριώτες του.
Κάποιος δημοσιογράφος τονείχε ρωτήσει γιατί διακινδύνευε τη ζωή του.
Η απάντηση ήταν ότι ήθελε να δείξει πως το πνεύμα της ανθρωπότητας παραμένει ζωντανό. Ο Smailović πιο γνωστός ως «ο τσελίστας του Σεράγεβο» που συνέχιζε να παίζει μουσική ακόμη κι όταν κινδύνευε από τους ελεύθερους σκοπευτές, έγινε σύμβολο ειρήνης αλλά και πηγή έμπνευσης για να γραφτούν λαϊκά τραγούδια, κι ένα παιδικό βιβλίο.
Από την ιστορία του Smailović προέκυψε και το τραγούδι "Christmas Eve/Sarajevo 12/24" το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1995 όπως αναφέρθηκε στην αρχή και ένα χρόνο αργότερα επανακυκλοφόρησε από το συγκρότημα Trans - Siberian Orchestra που δημιουργήθηκε από τον τραγουδιστή, συνθέτη και παραγωγό του συγκροτήματος Paul O’Neill, τον κιθαρίστα Al Pitrelli και συμπεριλήφθηκε στο πρώτο τους άλμπουμ Christmas Eve and Other Stories. Το άλμπουμ (μια ροκ όπερα) έγινε τριπλά πλατινένιο το 2011.

ANTHRAX: "Indians"
Οι Anthrax είναι ένα από τα τέσσερα «μεγάλα συγκροτήματα» της thrash metal σκηνής, ένας όρος που είχε αναφερθεί για πρώτη φορά από τον δημοσιογράφο Malcolm Dome όταν είχε κάνει μια αναφορά στο τραγούδι τους «Metal Thrashing Mad» από το πρώτο τους άλμπουμ στο μουσικό περιοδικό Kerrang στις αρχές του 1984. Το τραγούδι τους με τον τίτλο "Indians" αναδεικνύει τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τους λευκούς εναντίον των διαφόρων φυλών των Ινδιάνων για αρκετά χρόνια μετά την ανακάλυψή της Αμερικής και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Among the Living (1987). Ο διωγμός των Ιθαγενών από τους Ευρωπαίους αποίκους υπήρξε πηγή έμπνευσης για αρκετά συγκροτήματα. Ήταν η μεγαλύτερη γενοκτονία του πλανήτη αλλά και η λιγότερο συζητήσιμη. Τα μέλη του συγκροτήματος είχαν πει, ότι επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει η ανθρωπότητα όσους έχασαν τη ζωή τους, είναι να μαθαίνει από τα λάθη της.

SLAYER: "Angel of Death"
Οι Slayer από την Καλιφόρνια, ένα συγκρότημα σημαντικό και αρκετά επιδραστικό, με τραγούδια που αναφέρονται στη θρησκεία, στον πόλεμο, στο ναζισμό και γενικά σε θέματα που έχουν στιγματίσει την ανθρωπότητα προκαλώντας συχνά αντιδράσεις ως προς τι πραγματικά υποστηρίζουν. Ο κιθαρίστας και βασικός συνθέτης του συγκροτήματος Jeff Hanneman ο οποίος απεβίωσε το 2013, προερχόταν από στρατιωτική οικογένεια και τα θέματα του πολέμου ήταν καθημερινό θέμα συζήτησης στο σπίτι, γεγονός που τον επηρέασε στη θεματολογία των τραγουδιών. Το άλμπουμ Reign in Blood (1986) και αγαπημένο του Hanneman, είχε ευνοϊκή αποδοχή από τους κριτικούς παρά το γεγονός ότι απαγορεύτηκε σε κάποιες χώρες. Από αυτό το πιο γνωστό τους τραγούδι είναι το "Angel of Death" του οποίου ο τίτλος προέρχεται από το παρατσούκλι του γιατρού Josef Mengele που είχε πραγματοποιήσει ιατρικά πειράματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο τραγούδι το οποίο είχε παρερμηνευτεί από τους οπαδούς για τη σημασία του οποίου οι Slayer ρωτήθηκαν αρκετές φορές. Η απάντησή τους ήταν ότι δεν είναι υπέρ και δεν ανέχονται το ναζισμό, αλλά ότι απλά περιγράφουν τα γεγονότα. Το «Angel of Death» γράφτηκε από τον Hanneman ο οποίος είχε διαβάσει αρκετά βιβλία για τον Mengele πριν αποφασίσει να γράψει το τραγούδι και οι στίχοι όπως και το εξώφυλλο καθυστέρησαν την κυκλοφορία του άλμπουμ Reign in Blood, προκαλώντας την οργή των επιζώντων του ολοκαυτώματος. Οι Slayer – για πολλούς – έχουν έναν περίεργο τρόπο έκφρασης και συχνά προκλητικό.

 
 
MEGADETH: “Countdown to Extinction”
Οι Megadeth είναι ένα συγκρότημα με σημαντικά άλμπουμ, υποψηφιότητες καιβραβεία, γράφουν στίχους που ασχολούνται με την πολιτική, τον πόλεμο, τη θρησκεία και με κοινωνικά θέματα. Το άλμπουμ Countdown To Extinction (1992) είναι το πιο εμπορικό κι επιτυχημένο τους κι έγινε διπλά πλατινένιο στις ΗΠΑ. Το ομώνυμο κομμάτι τιμήθηκε με το βραβείο Genesis το 1993 το οποίο απονέμει η οργάνωση Humane Society για την ευαισθητοποίηση των δικαιωμάτων των ζώων.
Η ιδέα προέκυψε από ένα άρθρο που είχε διαβάσει ο ντράμερ Nick Menza στο περιοδικό Time το οποίο αναφερόταν στους κυνηγούς που πληρώνουν πολλά χρήματα για να κυνηγήσουν σε περιφραγμένες περιοχές διάφορα είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση.

SEPULTURA: “Biotech Is Godzilla”
Οι Sepultura θεωρούνται οι καλύτεροι εκπρόσωποι της παγκόσμιας metal σκηνής και μια από τις καινοτόμες μπάντες της δεκαετίας του 1980. Τα τρία από τα τέσσερα μέλη κατάγονται από την Βραζιλία, γράφουν στίχους που αναφέρονται στην εκμετάλλευση, την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας από την αστυνομία, τον πόλεμο που δημιουργούν οι κυβερνήσεις για τα εδάφη, τη διαφθορά του συστήματος, τη βιο-τεχνολογία. Όλα τα παραπάνω θέματα περιέχονται στα τραγούδια του πέμπτου στούντιο άλμπουμ Chaos A.D. (1993) το πιο πολιτικοποιημένο τους αλλά και αρκετά επιτυχημένο άλμπουμ παγκοσμίως. Από αυτό το τραγούδι "Biotech Is Godzilla" αναφέρεται στη βιοτεχνολογία (Monsanto) και τις επιπτώσεις των πειραμάτων που γίνονται στους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Jello Biafra πρώην τραγουδιστή των Dead Kennedys, ακτιβιστή κι ενεργό μέλος των Πρασίνων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι πρώτοι στίχοι αναφέρονται στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του Ρίο το 1992 που είχε πραγματοποιηθεί για το περιβάλλον και καταμαρτυρούν τον υποκριτικό της ρόλο αφού κλείνονται συμφωνίες που αφορούν τον κόσμο χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη του. Γίνονται πειράματα με τεράστιες συνέπειες με μόνο μέλημα την αύξηση των κερδών. Υπήρξε μια θεωρία ότι ο George Bush είχε στείλει μια ομάδα επιστημόνων στη Βραζιλία και κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Στους στίχους του τραγουδιού «Biotech Is Godzilla» αναφέρεται επίσης η πόλη Cubatão ή αλλιώς «κοιλάδα του θανάτου» της Βραζιλίας, που είναι η πιο μολυσμένη πόλη όλου του κόσμου. Οι Sepultura έχουν επισημάνει πως η βιοτεχνολογία είναι αυτή που δημιούργησε το AIDS κι έχει καλά αποτελέσματα μόνο όταν βρίσκεται στα σωστά χέρια.

 
RAGE AGAINST THE MACHINE: “No Shelter”
Η παρουσία των Rage Against the Machine(RATM) στη μουσική σκηνή υπήρξε αρκετά σημαντική, πρόκειται για ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της δεκαετίας του ’90. Ο όρος rap–metal στο οποίο κατατάσσεται το συγκρότημα είναι ένας όρος τον οποίο είχαν επινοήσει οι ίδιοι, όπως είχε πει ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Anthrax, Scott Ian.
Δυο από τα μέλη της μπάντας ο κιθαρίστας Tom Morello και ο τραγουδιστής Zack de la Rocha από το Μεξικό, προέρχονται από οικογένειες ακτιβιστών γεγονός που τους επηρέασε στη μετέπειτα πορεία τους αλλά και γενικότερα στη στάση ζωής τους. Οι RATM χρησιμοποίησαν τη μουσική για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την πολιτική διαφθορά, αλλά και την εξωτερική κι εσωτερική πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, συνεχίζουν και σήμερα να είναι ακτιβιστές συμμετέχοντας ενεργά σε διαμαρτυρίες.
Έχουν γράψει τραγούδια για τη βιομηχανία του πολέμου αλλά και τον καπιταλισμό κι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί από εκπροσώπους του για υποκρισία.
Το τραγούδι "No Shelter" είναι το τέταρτο κομμάτι του άλμπουμ - soundtrack της ταινίας Godzilla (1998) και οι στίχοι του τραγουδιού στέλνουν στον κόσμο ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και πάντα επίκαιρο. Περιγράφουν τον τρόπο που τα ΜΜΕ ελέγχουν το μυαλό των ανθρώπων γεμίζοντάς το άχρηστες πληροφορίες και το αποσπούν από τα πραγματικά προβλήματα. Αναφέρονται εμπορικά σήματα και ονομασίες προϊόντων όπως Coca-Cola και Nikes, τα οποία μέσω της ελεγχόμενης διαφήμισης (τηλεοπτικής ή μη) δημιουργούν στον κόσμο την τεχνητή ανάγκη για να τα καταναλώσουν, επικρίνοντας ουσιαστικά την ιδέα του καπιταλισμού την οποία απλώνει η Αμερική σε όλο τον κόσμο.
Αναφέρεται επίσης το όνομα του Steven Spielberg σκηνοθέτη της ιστορικής ταινίας "Amistad" τον οποίο είχαν κατηγορήσει επειδή διαστρέβλωσε την ιστορία παρακάπτοντας την αλήθεια με ανακριβή στοιχεία, δίνοντας βαρύτητα στο μερίδιο της ψυχαγωγίας και όχι της αλήθειας, κάτι που δείχνει εσκεμμένη έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα του διωγμού των Ινδιάνων από τις Αμερικανικές κυβερνήσεις
Ο τραγουδιστής Zack de la Rocha κατηγορήθηκε ότι προσβάλλει με τους στίχους του τραγουδιού τη βιομηχανία θεάματος της Αμερικής. Με το τραγούδι αυτό οι Rage Against the Machine άνοιξαν την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ του Woodstock το 1999 το οποίο σημαδεύτηκε δυστυχώς από δυσάρεστα γεγονότα φέρνοντας ένα απότομο τέλος.

SYSTEM OF A DOWN: “P.L.U.C.K.”
Οι System of a Down (SOAD) μια από τις καινοτόμες μπάντες από την Καλιφόρνια Αρμενικής και Αμερικανικής καταγωγής γράφουν στίχους για τη διαφθορά, την πολιτική, τον πόλεμο, τον ακτιβισμό και κυρίως για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Οι ίδιοι είναι παιδιά επιζώντων του ολοκαυτώματος και δίνουν αγώνα πολλά χρόνια για την αναγνώριση της από την Τουρκική κυβέρνηση. Από το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ System of a Down (1998) το τραγούδι P.L.U.C.K. είναι αφιερωμένο στη μνήμη 1.5 εκατομμυρίων θυμάτων της Αρμενίας που σκοτώθηκαν το 1915 από τον Τούρκικο στρατό και τις θηριωδίες που διέπραξαν ενώ η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται έως και σήμερα, 100 χρόνια μετά να αποδεχτεί το γεγονός αλλά και τον αριθμό των νεκρών. Τα μέλη των System of a Down κράτησαν την ρίζες τους με την πατρίδα και διατήρησαν τα πιστεύω τους εντός και εκτός σκηνής.

RAMMSTEIN: “Donaukinder”
Το όνομα των Rammstein προήλθε από ένα τραγικό γεγονός που συνέβη τον Αύγουστο του 1988 στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Rammstein κοντά στη Φρανκφούρτη, όταν δυο αεροσκάφη της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν συγκρουστεί μεταξύ τους στον ουρανό σε μια θεαματική επίδειξη σκορπίζοντας τον θάνατο σε 70 άτομα (μαζί με τους πιλότους) και άλλα 350 περίπου άτομα είχαν τραυματιστεί σοβαρά ενώ εκατοντάδες άλλα είχαν υποστεί μικρότερης έκτασης τραυματισμούς. Το ομότιτλο τραγούδι από το πρώτο τους άλμπουμ, αναφέρεται σ’ αυτό το γεγονός.
Έπίσης σημαντικό τραγούδι τους είναι το "Donaukinder" από το άλμπουμ Liebe ist für alle da (2009) το οποίο αναφέρεται σε μια σειρά τραγικών γεγονότων που συνέβησαν το πρώτο τρίμηνο του 2000 στην πόλη Baia Mare της Ρουμανίας. Μια αρκετά ισχυρή βροχόπτωση ήταν η αιτία να σπάσει ένα φράγμα – με σοβαρά κατασκευαστικά λάθη - κοντά σ’ ένα χρυσορυχείο το οποίο υπερχείλησε από τα νερά της βροχής απελευθερώνοντας τοξικά απόβλητα.
Τα βαρέα μέταλλα και το κυάνιο πέρασαν στον ποταμό Τίσα κι από εκεί στον ποταμό Δούναβη ο οποίος διασχίζει εκτός από τη Ρουμανία και άλλες παραδουνάβιες χώρες όπως Σερβία, Ουγγαρία και Βουλγαρία μολύνοντας έτσι το νερό σε μεγάλο βαθμό. Τα περιστατικά αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν ίσως και πάνω από 2000 τόνοι ψαριών, κάποια είδη πουλιών και σαρκοφάγα είδη.
Ήταν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή μετά το Τσερνομπίλ.

Επίσης, η black metal η οποία δεν είναι αποδεκτή από το ευρύ κοινό λόγω της θεματολογίας, των όσων υποστηρίζει (αθεΐα, σατανισμό, παγανισμό) αλλά και της κακής φήμης που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόναπό κάποια συγκροτήματα τα οποία είχαν προκαλέσει πάνω από 50 εμπρησμούς σε χριστιανικές εκκλησίες την περίοδο ’92 –’96, αλλά και η ακόμα πιο ακραία death metal με ότι και το είδος αυτό υποστηρίζει (τρόμο, βία, αποκρυφισμό) δύσκολα μπορεί να συνδεθούν με κοινωνικά θέματα. Εξαίρεση αποτελούν συγκροτήματα όπως οι Immortal και οι Satyricon από τη Νορβηγία, με στίχους που αναφέρονται στη φύση.
Επίσης στις ΗΠΑ όπου η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι τεράστια υπάρχουν συγκροτήματα όπως οι Wolves in the Throne Room, οι Velvet Cacoon, οι Agalloch, οι Panopticon και όλοι αυτοί αισθάνονται ότι έχουν έναν παραπάνω λόγο να υψώσουν τη φωνή τους για το περιβάλλον.
Από την άλλη, το Σουηδικό μελωδικό death metal συγκρότημα Scarpoint, για ένα διαφορετικό θέμα τον εκφοβισμό, κυκλοφόρησε το 2007 ένα single με τον τίτλο «Open Your Eyes» έχοντας σαν σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για μια εκστρατεία ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό στη Σουηδία ύστερα από κάποιο δυσάρεστο περιστατικό που είχε συμβεί σ’ ένα τρίχρονο αγόρι.
Επίσης οι Chthonic, μια ακόμη death metal μπάντα από τη Ταϊβάν με μουσικές επιρροές της πατρίδας της μέσα από τους στίχους, θέλει να φέρει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία από δύσκολες και σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της. O κατάλογος των συγκροτημάτων που έχουν γράψει σημαντικά τραγούδια διαμαρτυρίας δεν τελειώνει εδώ και σίγουρα κάποια έχουν αδικηθεί. Όσο θα υπάρχει φόβος, καταπίεση, ανισότητα, πόλεμος, αδικία, θα υπάρχουν καλλιτέχνες που υψώνουν τη φωνή τους.
Η heavy metal είναι γεμάτη από έντονα συναισθήματα κι έχει αποδειχτεί ότι συχνά, τα νοήματα των στίχων είναι βαθύτερα και σε αρκετές περιπτώσεις προφητικά.

Βίκυ Χατζηιωαννίδου

// Old Time Rock

// Live Favorites