Μeat Loaf: "Rock and Roll dreams Come Through"

02/03/2021

Κατηγορία: Rocktime Songs

5088

Στο δημοτικό ο μαθητής Marvin Lee Aday είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού από την ίδια του τη δασκάλα που τον ενέπαιζε με το παρωνύμι Meat Loaf (ρολό κιμά που είναι ένα οικονομικό φαγητό με κρέας, γιατί μπορεί να παρασκευαστεί με φτηνό μοσχαρίσιο κιμά).

 

Κανείς λοιπόν από όλους αυτούς δε θα φανταζόταν ότι ο μικρός ατσούμπαλος θα γινόταν αστέρας πολυπλατινένιος στη μουσική!
Ξεκινώντας από το θεατρικό σανίδι και το χώρο του μουσικού θεάτρου στα  1977 ο Meat Loaf με το κλασικό του δίσκο "Bat Out of Hell" έκανε τη μεγάλη έκρηξη.  Πριν από αυτό ηχογράφησε ένα  LP για τη  Motown στα 1971 που κανείς δεν αγόρασε και εμφανίστηκε στα  1975 στην cult ταινία The Rocky Horror Picture Show.
Ο καλός του λοιπόν "φύλακας άγγελος"  Jim Steinman και ο ίδιος συνεργάστηκαν για το οπερετικό "Bat Out of Hell" κάπου στα μισά των  ’70ς, και η επιτυχία ήταν ανεπανάληπτη. Μπορεί στην καριέρα του να μην πέτυχε ξανά την "τερατώδη" αυτή επιτυχία(αν και οι δίσκοι του πάντοτε πουλούσαν τρελά) ο Meat Loaf στα 1993, άγγιξε και πάλι τα ουράνια όταν ο ίδιος και ο  Steinman (ποιος άλλος;;) αποφάσισαν να δημιουργήσουν την συνέχεια του  "Bat Out of Hell".
Η γνωριμία μου με τον καλλιτέχνη έγινε στα 1981 με τραγούδι που παρουσιάζω παρακάτω αλλά είναι από τους μουσικούς που επηρέασε τα μουσικά μου ακούσματα πέρα για πέρα τέσσερις και βάλε δεκαετίες...


1. "Paradise by the Dashboard Light" ("Bat Out of Hell", 1977)
 Το "Paradise by the Dashboard Light" συνδυάζει μισή ντουζίνα μουσικά είδη και όλα αυτά σε μία μοναδική εκτέλεση οκτώ λεπτών! Αποδεικνύει δε για ποιον λόγο ο δίσκος  ήταν ό,τι καλύτερο ηχογράφησε ο Meat Loaf στην καριέρα του!
Βεβαιότατα μεγάλο μερίδιο συγχαρητηρίων πηγαίνουν στον εύστροφο συνθέτη Jim Steinman, στον παραγωγό  Todd Rundgren και στην τραγουδίστρια  Ellen Foley που έπλεξαν με μαεστρικότητα όλα αυτά τα φαινομενικά διαφορετικά στοιχεία και δημιούργησαν ακόμη ένα μουσικό έπος.

2."Two Out of Three Ain’t Bad"  ("Bat Out of Hell", 1977)
  Η εκπληκτική μπαλάντα από το "Bat Out of Hell" ήταν μία από τις αφορμές που ο δίσκος πούλησε παγκόσμια 43.000.000 κόπιες και ακόμη συνεχίζει…όχι άδικα…έμεινε στο No. 11, αλλά έγινε χρυσό ως πωλήσεις και παρέμεινε στα chart παραπάνω από μισό χρόνο. Μία από τις καλύτερες ερμηνείες του Meat Loaf και μία από τις σπουδαιότερες συνθέσεις του Steinman.

3. "I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)" ("Bat Out of Hell II: Back Into Hell", 1993)
 Οι νεότερες γενιές σε όλον τον κόσμο γνώρισαν και αγάπησαν τον Meat Loaf με αυτό το τραγούδι. Mετά από 16 χρόνια, δε νομίζω, ότι κάποιος περίμενε ότι η  αναμενόμενη συνέχεια του "Bat Out of Hell" ότι θα σημείωνε γιγαντιαία επιτυχία!. Αλλά όλα τα στοιχεία της επιτυχίας είναι παρόντα και εμφανέστατα: πλουσιότατος ήχος, γοητευτικότατος τίτλος και επικότητα μουσικής και διάρκειας. Φυσικά δίσκος και single κατέκτησαν το  No.1 και για μένα στερεώθηκε η απεριόριστη εκτίμηση μου για τον  Meat Loaf και η επιλογή μου να γράψω για τον καλλιτέχνη και τα μουσικά κατορθώματα του προέρχεται από το τραγούδι αυτό.Τυχαίο;; δε νομίζω!
 

4. "Bat Out of Hell"  ("Bat Out of Hell", 1977)
Το εναρκτήριο ομώνυμο τραγούδι "Bat Out of Hell"πραγματικά στα  10 λεπτά που διαρκεί παρουσιάζει ολόκληρο το δίσκο και την εξαιρετική μοναδικότητα του. Με παραγωγό τον Todd Rundgren και τους λαμπρούς μουσικούς της  E Street Band, ( Roy Bittan και Max Weinberg), στέκεται και εντυπωσιάζει το κοινό ενός μπαρ μηχανόβιων αλλά και τους θεατροακροατές μίας παράστασης του  Broadway.

 5. "Rock and Roll Dreams Come Through" ("Bat Out of Hell II: Back Into Hell", 1993)
 
Το "Rock and Roll Dreams Come Through" αρχικά ηχογραφήθηκε από τον Steinman στα 1981 για τον προσωπικό του δίσκο, που οι συνθέσεις κανονικά προορίζονταν για την συνέχεια του "Bat Out of Hell". Μας αρέσει όμως αυτή η εκδοχή που χρησιμοποιήθηκε για το  "Bat Out of Hell II: Back Into Hell" (1993). Σπουδαία λεπτομέρεια: συμπρωταγωνίστρια στο clip του τραγουδιού η  Angelina Jolie!
 

6. "You Took the Words Right Out of My Mouth"  ("Bat Out of Hell", 1977)
Μου είναι δύσκολο να πω ποιος είναι περισσότερο θεατρικός’ ο Meat Loaf ή ο  Jim Steinman. Και αυτό πιθανόν να εξηγεί γιατί το  "Bat Out of Hell" είναι ακόμη τόσο δημοφιλές για περισσότερα από 35 χρόνια. Ανάμεσα στην οπερετική ικανότητα του ερμηνευτή και τη δεξιοτεχνία του συνθέτη με τις επικές παραγωγές και τους τίτλους των τραγουδιών κρύβεται η επιτυχία!! Το "You Took the Words Right Out of My Mouth" είναι έξοχο δείγμα του τέλειου συνδυασμού της χημείας όλων αυτών των στοιχείων.


7. "Objects in the Rear View Mirror May Appear Closer Than They Are" ( "Bat Out of Hell II: Back Into Hell", 1993)
 Έπειτα από δώδεκα χρόνια από τον καλλιτεχνικό χωρισμό τους και δεκαέξι από τη μεγάλη επιτυχία τους "Bat Out of Hell", ο Meat Loaf και ο Steinman επανήλθαν για μεγάλες επιτυχίες. Και τα κατάφεραν ξεκινώντας από εκεί που άφησαν τις επιτυχίες με συνθέσεις που οι τίτλοι και οι στίχοι ήταν αυτοτελείς ιστορίες αγάπης και πόνου. Το επικό "Objects in the Rear View Mirror May Appear Closer Than They Are" ήταν το τρίτο  single του δίσκου, μπαίνοντας στα καλύτερα  40.

8. "I’d Lie for You (And That’s the Truth)"  ("Welcome to the Neighbourhood", 1995)
Τρία χρόνια έπειτα από την No. 1 επιτυχία "Bat Out of Hell II: Back Into Hell" ο Meat Loaf επέστρεψε στις επιτυχίες με δίσκο που ηχούσε παρόμοια με τη μεγάλη του επιτυχία δίχως όμως τον Steinman στο πλευρό του. Όπως και το "Not a Dry Eye in the House", το "I’d Lie for You (And That’s the Truth) " υπογράφηκε από τη μηχανή παραγωγής επιτυχιών  Diane Warren, που συνέθεσε επιτυχίες για όλους: από τον  Michael Bolton μέχρι τους  Ratt. Ο δίσκος εμφανίστηκε κατευθείαν στο  No. 2 και το τραγούδι στο No. 13, η τελευταία μεγάλη επιτυχία του Meat Loaf!!

9. "I’m Gonna Love Her for Both of Us"  ("Dead Ringer", 1981)
 Μετά τον μεγαλειώδη δίσκο "Bat Out of Hell", ο Steinman είχε έτοιμα κι άλλα τραγούδια για τον Meat Loaf. Όμως οι αγχωτικές καταστάσεις που προκάλεσε η περιοδεία κατέβαλαν τον καλλιτέχνη που έχασε(ευτυχώς προσωρινά…) τη φωνή του! Έτσι ο ανυπόμονος  Steinman για να καρπωθεί την συνέχεια της επιτυχίας ηχογράφησε προσωπικό δίσκο με τις συνθέσεις, το "Bad for Good". Στα 1981, μαζί με τον  Meat Loaf επανακάμψαν κυκλοφορώντας το "Dead Ringer". Όμως η τετραετής απουσία ήταν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για τους οπαδούς που αγνόησαν το δίσκο όσο και τούτο το πρώτο  single, που σκαρφάλωσε μέχρι το No. 84. Το επτάλεπτο αυτό έπος ήταν ό,τι πιο συγγενές με τις επιτυχίες του πρώτου δίσκουί. Ίδια μουσική συνταγή αλλά η αποδοχή όχι η αναμενόμενη, ακόμη θυμάμαι με συγκίνηση πόσες φορές άκουσα το βινύλιο με αυτό το τραγούδι αγορασμένο από δισκάδικο της επαρχιακής πόλης που μεγάλωσα. 'Ετσι γνώρισα τον  Meat Loaf…
 

10. "Not a Dry Eye in the House"  ("Welcome to the Neighbourhood", 1995)
 Σύνθεση από την σπουδαία Diane Warren (με τη μέγιστη επιτυχία των  Aerosmith "I Don’t Want to Miss a Thing"), το "Not a Dry Eye in the House" έχει όλα τα στοιχεία της επιτυχημένης συνταγής των μουσικών δραματοποιημένων  συνθέσεων του  Jim Steinman για τον  Meat Loaf. Υπάρχει άφθονη συγκίνηση τόσο με τις νότες όσο και με τα χορωδιακά φωνητικά.
Στίχοι ανάλογα συγκινησιακά φορτισμένοι…Είναι το τελευταίο single του Meat Loaf που αναρριχήθηκε στα  charts.

Νότης Γκιλλανίδης