Η "Ανίερη" συνεργασία Anthrax με τους Public Enemy

01/07/2020

Κατηγορία: Rocktime Songs

1794

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η hip hop και η heavy metal μουσική, πίσω στη δεκαετία του '80, υπήρξαν δύο στρατόπεδα, όπου σε επίπεδο οπαδών ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα, έως και εχθρικά θα έλεγε κανείς.

 

Καθώς ειδικά εκείνη την εποχή οι διαφορές των μουσικών ειδών ήταν διακριτές και ξεκάθαρες.
Μα, ακριβώς για αυτόν τον λόγο η συνάντηση, το απόλυτο cross over των δύο ειδών το 1991 ήταν και παραμένει ιστορικό γεγονός.
Δεν ήταν βεβαίως η πρώτη φορά μιας τέοιας συνεργασίας, καθώς το πρώτο πάντρεμα και το σπάσιμο των taboo, είχε ξεκινήσει το 1986 με το "Walk this Way" των Aerosmith και των Run DMC, το οποίο σαφώς είχε προλειάνει το έδαφος.
Τα μέλη των Anthrax ήταν ίσως οι μόνοι εκπρόσωποι της metal μουσικής εκείνη την εποχή, οι οποίοι έδειχναν ανοιχτά της συμπάθεια τους στη rap και στη hip hop, κοντρα σε όλες τις προκαταλήψεις.
Ο Scott Ian φορούσε t shirt με το όνομα των Public Enemy συχνα πάνω στη σκηνή, γεγονός το οποίο το οποίο δεν είχε περάσει απαρατήρητο από τα μέλη του ραπ συγκροτήματος , και το τραγούδι των Anthrax με τίτλο "I m the Man’’  από το ομώνυμο ΕΡ τους το 1987,  είχε ενσωματωμένα αρκετά στοιχεία hip hop.
 O Chuck D των Enemy αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Είχα πάει στο πρώτη μου συναυλία  heavy metal  το 1987 και σε εκείνο το show συμμετείχαν και οι Anthrax. Πιστεύω ότι είχαν κάτι από  hip hop feeling".
Τελικώς ο Scott Ian ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον Chuck D και το ένα έφερε το άλλο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του frontman των Αnthrax, Joey Belladona. Συμφωνησαν καταρχήν να διασκευάσουν το ήδη επιτυχημένο από το 1987 τραγούδι των Enemy με τίτλο "Bring The Noise’’.
H συνάντηση των δύο γκρούπ για την ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε  στα Conway Studios στο Hollywood μέσα σε ένα ενθουσιώδες κλίμα.


Από καθαρά μουσικής απόψεως ,σύμφωνα με τον Belladona, το μόνο που έκαναν ήταν να προσθέσουν στο τραγούδι, το δικό τους κιθαριστικό riff , το μπάσο και τα drums. Η συμβολή του Belladona, καθώς εκ των πραγμάτων, δεν έπρεπε να τραγουδήσει, ήταν να συντονίσει την κατάσταση ως Dj, έχοντας καλή εμπειρία από μίξη, από τα κολεγιακά του χρόνια.
Η παραγωγή και η κινηματογράφηση του video clip, έγινε στο κέντρο του Chicago με τη συμμετοχή ενός κοινού εφήβων  ισότιμου σε αριθμό λευκών και μαύρων.
Το πανίσχυρο τότε MTV δεν γνώριζε σε ποια ζώνη να προβάλει το βίντεο, καθώς το τραγούδι δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ξεκάθαρα ούτε metal ούτε hip hop.
Πάντως τον Ιούλιο του 1991 η ετυμηγορία του νεανικού μουσικόφιλου κοινού ήταν εξαιρετικά θετική, ανεβάζοντας το τραγούδι στο νούμερο 14 των charts της Μ. Βρετανίας. Ακολούθησε μάλιστα και μια πολύ πετυχημένη κοινή περιοδεία των δύο γκρούπ, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους οπαδούς τόσο των Anthrax,όσο και των Public Enemy.

Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs