Η συγκλονιστική μπαλάντα του Alice Cooper - Ωδή στη Γυναίκα

04/02/2021

Κατηγορία: Rocktime Songs

3330

O Alice Cooper κατά κόσμον Vincent Damon Fournier, γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1948, και τι να πρωτογράψει κάποιος σε μια ιστοσελίδα που ασχολείται με τη rock μουσική, που να μην έχει ήδη γραφτεί για εκείνον σε επίπεδο αφιερωμάτων, περιστατικών από τη ζωή του, παρουσιάσεων σε album του κ.α.

 

Ο γράφων ανήκει συνειδητά στους πλέον σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του συγκεκριμένου καλλιτέχνη, ενός από τους ιδιοφυέστερους rocker στην ιστορία της εν λόγω μουσικής, που μετράει πλέον πέντε και βάλε δεκαετίες σταδιοδρομίας  και που επηρέασε όσο λίγοι, νεότερες γενιές αστέρων της hard rock και heavy metal.
Aναζητώντας κάτι που ίσως ενδιέφερε ακόμα και ένα όχι τόσο ψαγμένο κοινό, θυμήθηκα στο πόσο με είχε κάνει να ανατριχιάσω η θεωρούμενη ως καλύτερη μπαλάντα του με τίτλο ’’Only Women Bleed’’, η οποία πλέον φιγουράρει στις λίστες με τις καλύτερες μπαλάντες από καταβολής rock μουσικής.
Είμαστε στο 1975. Ο Alice Cooper, έχοντας οικειοποιηθεί και νομικά το όνομα της μπάντας, ακολουθεί ξεχωριστό δρόμο από τα υπόλοιπα μέλη, επιχειρεί solo  καριέρα και κυκλοφορεί το  υπερκλασικό πλέον concept album "Welcome To My Nightmare’’.
Ένα άλμπουμ που αφηγείται την ιστορία του εφιάλτη  ενός παιδιού με το όνομα Steven μέσα σε ένα αποπνικτικό σκηνικό από μάγισσες, αράχνες και άλλα ζοφερά με βασικό villain τον θρυλικό σταρ ταινιών τρόμου Vincent Price.
Ο κιθαρίστας Dick Wagner, πρώην συνεργάτης του Lou Reed, που συμμετείχε ενεργά στο άλμπουμ, είχε γράψει το instrumental μέρος του τραγουδιού το 1968, όταν συνεργαζόταν με μια μπάντα με το όνομα Frost. Ακριβώς επειδή δεν το είχε κυκλοφορήσει ως τότε, το παρουσίασε στον Cooper και εκείνος έδωσε τον τίτλο.
Το τραγούδι τελείως λανθασμένα θεωρήθηκε ότι αφορά τη γυναικεία "περίοδο’’, ξεσηκώνοντας μάλιστα την σφοδρή αντίδραση φεμινιστικών οργανώσεων, οι οποίες κατάφεραν να επιβάλουν περίπου ούτως ώστε να τύχει περιορισμένης προβολής από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Στην πραγματικότητα αφορά τη συζυγική βία, την οποία και καταδικάζει σαφώς, αλλά και  εξαίρει την ιώβειο υπομονή της Γυναίκας διαχρονικά, παίρνοντας το μέρος της.
Η ‘’αιμορραγία’’ στην οποία αναφέρονται οι στίχοι, είναι κυρίως η αιμορραγία της Καρδιάς, της Ψυχής και του Νου της Γυναίκας, η οποία δίνει σχεδόν την ύπαρξή της, όλο της το Είναι στον Άνδρα, για να πάρει ως ανταπόδοση αχαριστία και κακομεταχείριση.
Ο Dick Wagner αναφέρει χαρακτηριστικά: ’’Είμαι θερμός οπαδός της άποψης ότι οι γυναίκες είναι το ανώτερο φύλο. Το τραγούδι είναι απολύτως απελευθερωτικό.’’


Από την άλλη ο Cooper δήλωσε ότι δεν είχε καθόλου την πρόθεση να δημιουργήσει έναν ύμνο στη Γυναίκα, απλά χρειαζόταν μια μπαλάντα για να μετριάσει τη "σκοτεινότητα’’ των υπόλοιπων τραγουδιών του άλμπουμ. Και είναι αλήθεια ότι δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη ιστορία του concept.
To τραγούδι υπήρξε το μεγαλύτερο hit του έτσι κι αλλιώς επιτυχημένου άλμπουμ, και αποτέλεσε για πολλά χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι των ζωντανών stage show που έδινε στις συναυλίες ανά τον κόσμο.
Άγγιξε το νούμερο 1 στα charts του Καναδά και το νούμερο 12 στα Billboard Hot 100 των ΗΠΑ.
Ηχογραφήθηκε ως demo στο σπίτι του Micky Dolenz των Monkees με την καθοριστική συμβολή του σπουδαίου Καναδού  παραγωγού Bob Ezrin, ο οποίος υπήρξε η κινητήριος δύναμη του άλμπουμ, έχοντας  στο ενεργητικό του συνεργασίες με ονόματα όπως οι KISS , Lou Reed, Pink Floyd κ.α.
Αποτελεί την πρώτη, από μια σειρά από σπουδαίες μπαλάντες που έχει ερμηνεύσει ο Cooper στην καριέρα του  , αρκεί να αναφέρουμε ότι αμέσως μετά πάλι με τη βοήθεια του Wagner έγραψε τις αριστουργηματικές "Ι ll Never Cry’’ (Album-Alice Cooper Goes To Hell)’’ και "You And Me’’ (Lace And Whiskey), ανάμεσα σε άλλες.
Χαρακτηριστικό της απήχησης που είχε ήταν ότι διασκευάστηκε μετέπειτα αρκετές φορές από καλλιτέχνες όπως οι Julie Covington, Etta James, Ike & Tina Turner, Lita Ford, Tori Amos μεταξύ άλλων.
Δεν μπορώ παρά να παραθέσω  τουλάχιστον την πρώτη στροφή από τους εκπληκτικούς , συγκλονιστικούς στίχους κυριολεκτικά που αποτελούν  γροθιά στο στομάχι, και  αντανακλούν τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα ακόμη και στη σημερινή εποχή :
Man got His Woman to take his seed
He got the power , he got the need
She spends her life through pleasing up her man
She feeds him dinner or anything she can
He smokes and drinks and don t come home at all
Οnly Women Bleed…


Επίμελεια: Δημήτρης Πολίτης