Η πορεία και η ιστορία τους είναι γεμάτη από πολυπλατινένια άλμπουμ, χρυσά σινγκλ, no 1 επιτυχίες στα τσαρτ και το αποκορύφωμα ήρθε με την εισαγωγή τους στο Rock and Roll Hall of Fame το 2016.
Το κυριότερο όμως στοιχείο που έκανε τους Steve Miller Band μεγάλους είναι ότι βρίσκονται πάνω από μισό αιώνα στον δρόμο παίζοντας συναυλίες διασκεδάζοντας το κοινό τους αποδεικνύοντας ότι είναι από τους άξιους θεμελιωτές της ροκ μουσικής.
Ο ηγέτης της μπάντας Steve Miller γεννημένος στις 5 Οκτωβρίου του 1943 έζησε σχεδόν όλες τις φάσεις της ροκ μουσικής ενώ ακόμη και σήμερα φροντίζει να δίνει δυναμικό παρών παρότι κοντεύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του.
Παρακάτω το Rocktime.gr επιλέγει τα πιο αγαπημένα τραγούδια της μπάντας με τα δικά του υποκειμενικά κριτήρια και σας τα παρουσιάζουμε παίρνοντας μία μικρή αλλά γερή δόση πραγματικής αυθεντικής ροκ μουσικής.
"Living In The USA"
Album :"Sailor" (1968)
Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της παρέας του Steve Miller περιέχει μία blues-rock σύνθεση στο οποίο κυρίαρχο στοιχείο εκτός από την δυναμική ερμηνεία του Steve Miller είναι και το ξεχωριστό χρώμα που δίνει η φυσαρμόνικά στην αρχή του τραγουδιού.
"Baby's House"
Album: "Your Saving Grace" (1969)
Στην δεύτερη στούντιο κυκλοφορία των S.M.B. υπάρχει ετούτη η όμορφη μπαλαντοειδή σύνθεση που την συνυπογράφουν ο Steve Miller με τον Nicky Hopkins. Ένα σαγηνευτικό οκτάλεπτο μελαγχολικό ταξίδι από σκόρπιες μπητλικές μελωδίες.
"My Dark Hour"
Album: "Brave New World" (1969)
Τρίτο στούντιο άλμπουμ και σε αυτή την σύνθεση, μπάσο, κιθάρα αλλά και ντραμς παίζει ο Paul McCartney, ο οποίος αναγράφεται ως "Paul Ramon" στα credits του δίσκου. Το κομμάτι προέκυψε από τα τζαμαρίσματα των Beatles ενώ το αρχικό ριφ της κιθάρας έγινε αργότερα σήμα κατατεθέν στο κλασικό "Fly Like a Eagle".
"Going To Mexico"
Album: "Number 5" (1970)
Στο ξεκίνημα της πιο συναρπαστικής δεκαετίας της ροκ μουσικής η μπάντα του Αμερικανού μουσικού κυκλοφορεί το πέμπτο άλμπουμ της που σημαδεύεται από την αποχώρηση του αρχικού ντράμερ Tim Davis (1943 –1988) μετά την κυκλοφορία του. Την σύνθεση συνυπογράφει ο πολυτάλαντος Boz Scaggs, ο οποίος συμμετείχε μόνο στα δύο πρώτα άλμπουμ των Steve Miller Band ενώ στα πλήκτρα συμμετέχει ο θρυλικός Nicky Hopkins. Το ψυχεδελικό blues rock στα καλύτερα του.
"The Joker"
Album: "The Joker" (1973)
Η πρώτη ουσιαστικά σύνθεση που έβαλε τον Steve Miller στον δρόμο προς την μεγάλη εμπορική επιτυχία βάζοντας τέλος στο ψυχεδελικό ροκ ήχο. Εκτός από τα κιθαριστικά "ουα-ουα", ξεχωρίζει το παίξιμο στο μπάσο του Gerald Johnson. Το περιοδικό Rolling Stone θεωρεί το εξώφυλλο του "Joker" ως ένα από τα "Καλύτερα 100 όλων των εποχών" ενώ το ομότιτλο κομμάτι κτύπησε κορυφή στα τσαρτ.
"Shu Ba Da Du Ma Ma Ma Ma"
Album: "The Joker" (1973)
Εδώ έχουμε πάλι τον μπασίστα Gerald Johnson να ζωγραφίζει υπό την συνοδεία κιθαριστικών σόλων αλλά και ενός εμπνευσμένου ρεφρέν. Το τραγούδι είναι αρκετά ρυθμικό σε βαθμό να αγγίζει τα όρια του φάνκυ.
"Take the Money and Run"
Album: "Fly Like an Eagle" (1976)
Το κομμάτι σύμφωνα με τον Steve Miller είναι εμπνευσμένο από τα οδικά ταξίδια που έκανε μικρός με την οικογένεια του αν και στιχουργικά αναφέρεται σε δύο έφηβους ληστές. Επίσης για την ιστορία κατάφερε και έφτασε μέχρι το #11 των ΗΠΑ τσαρτ.
"Fly Like an Eagle"
Album: "Fly Like an Eagle" (1976)
Μία λατρεμένη και κλασική σύνθεση που έφτασε στο #2 των ΗΠΑ τσαρτ. Ο μπασίστας Lonnie Turner, ο ντράμερ Gary Mallaber και ο οργανίστας Joachim Young που παίζουν και την εισαγωγή του "Space Intro" δημιουργούν τη απόλυτη ονειρική μελωδική ροκ ατμόσφαιρα.
"Serenade"
Αlbum: "Fly Like an Eagle" (1976)
Ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του Ελληνικού κοινού αφού τα πειρατικά ραδιόφωνα και τα ροκ μπαράκια στην δεκαετία του '80 το έπαιζαν ασταμάτητα.
Did you see the lights
As they fell all around you
Did you hear the music
Serenade from the stars
Wake up, wake up
Wake up and look around you
Were lost in space
And the time is our own
Whoa, whoa
"Rock'n Me"
Αlbum: "Fly Like an Eagle" (1976)
Το δεύτερο #1 της μπάντας μπορεί να τους απογείωσε εμπορικά όμως ο Steve Miller παραδέχτηκε αργότερα ότι η εισαγωγή του κομματιού είναι "δανεισμένη" από το "All Right Now" των Free ενώ κάποιοι ροκ συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι έχουν κλέψει μελωδίες των Beach Boys και των Eagles.
"True Fine Love"
Αlbum: "Book of Dreams" (1977)
Μία από τις αγαπημένες συνθέσεις της ίδιας της μπάντας αλλά και των Αμερικανών οπαδών της αφού παίζεται ακόμη και σήμερα ενώ κινείται σε καθαρά sixties ύφος με ορισμένα κάντρυ στοιχεία.
"Jet Airliner"
Αlbum: "Book of Dreams" (1977)
Σύνθεση του Αμερικανού τραγουδοποιού και τραγουδιστή Paul Pena, ο οποίος το κυκλοφόρησε πολύ αργότερα 2000) λόγω προβλημάτων που είχε με την δισκογραφική του εταιρία. Ο Steve Miller κατάφερε να το μεταμορφώσει και να το "διασκευάσει" με τον δικό του τρόπο.
"Winter Time"
Αlbum: "Book of Dreams" (1977)
Στο καλύτερο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει ο Steve Miller περιλαμβάνεται και τούτος ο μικρός ύμνος. Υπέροχη ερμηνεία, πανέμορφη μελωδία και μία ονειρική ατμόσφαιρα γεμάτη συναισθήματα.
"Jungle Love"
Αlbum: "Book of Dreams" (1977)
ΗΤο συγκεκριμένο τραγούδι είναι γραμμένο από τον μπασίστα Lonnie Turner και τον κιθαρίστα Greg Douglass. Αρχικά δεν ήταν να κυκλοφορήσει με τους Steve Miller Band αλλά να δοθεί στον Dave Mason όμως τελικά ο Μiller ακούγοντας το αρχικό ντέμο τους έπεισε να το κυκλοφορήσουν μαζί. Επίσης το κομμάτι ακούγεται σε αρκετά επεισόδια της δημοφιλής τηλεοπτικής σειράς "Everybody Loves Raymond".
"Swingtown"
Αlbum: "Book of Dreams" (1977)
Ο ροκ μύθος λέει ότι το "Swingtown"αποτελεί έμπνευση για το "Crazy Train" του Ozzy Osbourne. Ο κιθαρίστας Greg Leon, ο οποίος αρχικά πήρε τη θέση του Randy Rhoads στο Quiet Riot, ισχυρίζεται ότι το εμβληματικό στίχο riff στο "Crazy Train" δημιουργήθηκε όταν αυτός και ο Rhoads έπαιζαν το "Swingtown" απλά επιταχύνοντας λίγο τον ρυθμό.
"Abracadabra"
Album: "Abracadabra" (1982)
Το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ της μπάντας έμεινε στην ιστορία για το ομότιτλο κομμάτι ενώ πήγε #1 στις ΗΠΑ και #2 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από την αμερικανίδα τραγουδίστρια Diana Ross, την οποία είχε γνωρίσει ο Μiller όταν έπαιζαν στο ίδιο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής ποπ μουσικής Hullabaloo στη δεκαετία του 1960.
"I Want To Make The World Turn Around"
Album: "Living in the 20th Century" (1986)
Μία εξαιρετική και αδικημένη σύνθεση όπου εκτός από την θαυμάσιο κιθαριστικό παίξιμο του Steve Miller εξίσου μαγευτικό είναι το σαξόφωνο του Kenny G.
Φώτης Μελέτης