Bruce Springsteen: 12 τραγούδια προς τιμήν του ''Αφεντικού''

19/03/2024

Κατηγορία: Rocktime Songs

2475

Πριν από κάποιο καιρό, από εκεί που δεν το περίμενα, έπεσε στην αντίληψη μου μια ταινία με τον τίτλο "Blinded By The Light’’. Mια κοινωνική δραματική εύθυμη δημιουργία εμπνευσμένη από τη ζωή του Πακιστανικής καταγωγής Βρετανού δημοσιογράφου, με κεντρικό θέμα την μεγάλη αγάπη του χαρακτήρα για τη μουσική του Bruce Springsteen.

 

H ταινία μας μεταφέρει στο 1987 στην εποχή της Μ. Βρετανίας της Margaret Thatcher, και παρακολουθούμε της ιστορία της ενηλικίωσης ενός γιού Πακιστανών μεταναστών στο Luton του Λονδίνου, του οποίου η ζωή αλλάζει προς το καλύτερο, όταν ανακαλύπτει τα τραγούδια και τις μελωδίες του Springsteen. Eξαιρετικά ενδιαφέρουσα, διανθισμένη με χιούμορ, ανθρωπιά, εύθυμο ρυθμό και με αισιόδοξο φινάλε, είχε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές το 2019, οπότε γυρίστηκε και προβλήθηκε, είναι ένα έργο που αξίζει να το δει κανείς.
Πραγματικά ένας μουσικός καλλιτέχνης, με το έργο του έχει τη δύναμη και τις δυνατότητες, να επηρεάσει τους θαυμαστές του θετικά ή αρνητικά σε τεράστιο βαθμό.
Και ο Bruce Springsteen, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, έφτασε σε βαθμό να είναι μια bigger than life προσωπικότητα, αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας τουλάχιστον των δεκαετιών 70, 80 και 90. Το απλοικό, εργατικό, αυθόρμητο προφίλ που εξέπεμπε, τον έκανε πολύ οικείο στον μέσο Αμερικανό και Δυτικό άνθρωπο της εποχής εκείνης, ήταν απλά "άνθρωπος της διπλανής πόρτας’’. Ήταν επίσης αναμφισβήτητα χαρισματικός και προικισμένος με μια στιχουργική δεινότητα, που περίπου συναγωνίζεται εκείνη του Bob Dylan. Oι στίχοι του, τα λόγια των τραγουδιών του πάντοτε άγγιζαν την καρδιά των κοινωνικών, οικονομικών και συναισθηματικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο μέσος Αμερικανός την εποχή του Reagan, και εκεί ακριβώς έγκειται η επιτυχία του. O rocker από το New Jersey ήταν αγνός και ανεπιτήδευτος ακόμα και στο ντύσιμό, κέρδισε το προσωνύμιο "The Boss’’, γιατί απλούστατα ο ‘’Βασιλιάς’’ δεν είναι άλλος από τον Presley!!To ιδιαίτερο γεγονός στην περίπτωση του Springsteen είναι ότι η λατρεία των θαυμαστών του δεν έφτασε ποτέ στα όρια της υστερικής θεοποίησης, όπως στην περίπτωση του Elvis ή του Michael Jackson.
Η παραπάνω ταινία, στάθηκε αφορμή να ερευνήσουμε την απήχηση που είχε ο Springsteen και σε συναδέλφους του από χώρο της μουσικής και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό και εκπληκτικό.
44 (!!!) συνολικά τραγούδια έχουν γραφτεί από άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες που κάνουν είτε άμεση ονομαστική αναφορά, είτε και έμμεση ακόμα παραπέμποντας και σε στίχους από τα τραγούδια του "Boss’’!!!
Eμείς επιλέξαμε και παρουσιάζουμε 12 από αυτά που θεωρούνται ως τα σημαντικότερα:

  1. John Cougar Mellencamp - "Kid Inside’’ (1977): Το άστρο του Springsteen είχε αρχίσει ήδη να λάμπει από τη δεκαετία του 70 και αυτό αναγνωρίζεται περίτρανα από έναν άλλο ανερχόμενο καλλιτέχνη της heartland rock, τον John Cougar Mellencamp. Συγκεκριμένα ο στίχος "It s hard to justify my position/When everything I m saying can be said better by Mr. Springsteen’’, aναδεικνύει τον θαυμασμό του Mellencamp για το "Aφεντικό’’. Από τον στίχο διαφαίνεται ήδη η κοινωνική δυναμική του Springsteen. To τραγούδι ανήκει στο ομότιτλο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε το 1977, τέθηκε σε κυκλοφορία όμως το 1983 διότι έτσι έκρινε η δισκογραφική εταιρεία.
  1. Rick Springfield  - ’’Bruce’’(1978): Στην περίπτωση αυτή έχουμε απίστευτες συμπτώσεις. Κατά πρώτον, oι δυο καλλιτέχνες μοιράζονται το ίδιο πρώτο συνθετικό(Spring) στο επώνυμό τους. O Springfield ηχογράφησε το "Bruce’’ υπό τύπον αστείου το 1978 κυκλοφόρησε όμως στο 1984 ως μέρος του άλμπουμ "Beautiful Feelings’’και έφτασε στο νούμερο 27 του US Billboard Hot100. To τραγούδι είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και οι στίχοι έχουν κωμικό τόνο και σατυρίζουν ακριβώς αυτή τη σύγχυση εξαιτίας των επωνύμων των δυο μουσικών. Κορυφαία στιγμή αποτελεί ο στίχος όπου ένας fan απευθύνεται με περίσσιο θαυμασμό στον Springfield, πλέκοντάς του το εγκώμιο για το τραγούδι "Born To Run’’ (!!!!). "He said I think Born To Run is one of your best/Aw, wait a minute man, who do you think I am/He answered ‘Mr Springsteen’ you αre a famous man’’. Επίπροσθέτως το 1983, ο Springfield κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τίτλο ‘’Human Touch’’, ενώ ο Springsteen το 1992 κυκλοφόρησε το περίφημό του άλμπουμ και τραγούδι, ακριβώς με τον ίδιο τίτλο!
  1. Tom Robinson -  "Grey Cortina’’ (1979): Εδώ έχουμε τον εκκεντρικό και ιδιόρρυθμο Βρετανό  rocker, Τom Robinson, o oποίος μετατρέπει σε τραγούδι την άσχημη περιπέτεια που είχε με το αυτοκίνητο των ονείρων του. Το παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα μοντέλο Grey Cortina ήταν το αμάξι που ήθελε διακαώς να αγοράσει ο Robinson και το κατόρθωσε μόλις διέθετε αρκετά χρήματα ύστερα από τις πρώτες επιτυχίες που είχε στην αρχή της καριέρας του.H xαρά του όμως διήρκεσε μόλις μια ημέρα, καθώς σχεδόν αμέσως ακολούθησε ένα ατύχημα. Ο συσχετισμός με τον Springsteen δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλή ονομαστική  αναφορά (Eight track blazing Brucie Springsteen/Bomber jacket, dressed to kill), αποτελεί ωστόσο ακόμη μια απόδειξη για το μεγάλο καλλιτεχνικό  βεληνεκές του.
  1. Ian Hunter -  "Listen To The Eight Track’’ (1981): Σειρά έχει μια εξέχουσα προσωπικότητα της rock, ο κορυφαίος Ian Hunter, frontman των Mott The Hoople, o οποίος ακολούθησε και μια πολύ επιτυχημένη καριέρα και ως σολο μουσικός. Tίποτα δεν είναι τυχαίο, διότι ο Hunter είχε προιστορία με την E Street Band του Springsteen, καθώς μέλη της είχαν πάρει μέρος στο άλμπουμ του με τίτλο "You re Never Alone With A Schizophrenic’’, το οποίο θεωρείται το καλύτερό του. Αξίζει να αναφέρουμε ειδικά τη συμμετοχή του σαξοφωνίστα Clarens Clemmons στο άλμπουμ του Hunter "Αll The Good One Are Taken’’ (1983) στο ομότιτλο τραγούδι.Kaτά συνέπεια η τιμητική αναφορά στο "Αφεντικό’’ υπήρξε φυσικό επακόλουθο.’Ετσι, στο bonus CD του άλμπουμ "Short Back s And Sides’’ (1981) , που επανακυκλοφόρησε το 1995 υπάρχει το τραγούδι ‘’Listen To The Eight Track’’ με τους πολύ πετυχημένους στίχους "Some times I get a woman in here/And I put on Bruce Springsteen s new double album/and then just everything s getting hot’’.
  1. Randy Newman - "My Life Is Good’’ (1983): Mια από τις πλέον συμπαθείς φυσιογνωμίες στον χώρο της pop rock μουσικής, ο Randy Newman, ίσως να είναι γνωστός στους περισσότερους από την μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού "You Got A Friend In Me’’ από  το κλασικό animation "Toy Story’’ του 1995 αλλά και από τη μουσική που έχει συνθέσει και σε άλλες δημιουργίες της γνωστής Pixar. Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι πρόκειται για έναν λαμπρό συνθέτη και στιχουργό, με αξιόλογη δουλειά σε κινηματογραφικές ταινίες του Hollywood, καταξιωμένο και εξαιρετικά χαμηλών τόνων. Στη δισκογραφική του δουλειά "Trouble In Paradise’’(1983) χρησιμοποιεί το όνομα του Springsteen στο τραγούδι "Μy Life Is Good’’. Mάλιστα σε μια συνέντευξή του στην Huffington Post ο Newman ανέφερε ότι είχε την προσωπική έγκριση του ιδίου του Springsteen, αφού ο τελευταίος τον είδε σε κάποια τελετή βραβείων και του απένειμε τα εύσημα λέγοντάς του: ’’Μου άρεσε το τραγούδι που έγραψες για μένα!’’. O στίχος είναι: "Where a very good friend of ours happens to be staying/and the name of this young man/Is Mr Bruce Springsteen’’.
  1. Prefab Sprout  - "Cars And Girls’’(1988): "Η ουσία της παρωδίας που κάναμε είναι η εξής: σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να εκφράσουμε ότι η μουσική του Springsteen δεν αξίζει, αλλά να αναδείξουμε το λάθος που κάνει μεγαλύτερο μέρος των θαυμαστών του, πιστεύοντας ότι η μουσική του υμνεί τον πατριωτισμό. Τον έχουν παρεξηγήσει’’. Με αυτά τα λόγια αιτιολογεί ο Paddy Mac Aloon, frontman της βρετανικής pop rock μπάντας Prefab Sprout, την σαρκαστική-βιτριολική αναφορά του στον Bruce Springsteen που γίνεται στο τραγούδι "Cars and Girls’’ από το άλμπουμ τους με τίτλο: ’’From Langley Park To Memphis’’. Eπίσης ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναδεικνύεται από αυτό το τραγούδι είναι η παθιασμένη εμμονή της Αμερικανικής κουλτούρας με τα αυτοκίνητα και την οδήγηση, που όντως αποτελεί μεγάλο μέρος της θεματολογίας των τραγουδιών του Springsteen. Iδού οι στίχοι:’’Βrucie  dreams life is a highway, too many roads bypass my way/But look at us now, quit driving, some things hurt more, much more than cars and girls…’’
  1. The Traveling Willburies - Tweeter And The Monkey Man’’ (1988): Eδώ έχουμε αναφορές σε αρκετά τραγούδια του "Aφεντικού’’ και όχι ευθεία ονομαστική αναφορά και μάλιστα ιδιαίτερα τιμητική, καθώς προέρχεται από το σπουδαιότερο super group όλων των εποχών. Διότι δεν είναι καθόλου λίγο οι Bob Dylan, Tom Petty, Jeff Lyne, George Harisson και Roy Orbison να σε επιλέγουν και να κάνουν αναφορές σε 4 (!!!) τραγούδια του. Στο "Tweeter And The Monkey Man’’ μνημονεύονται τα "River’’, "Stolen Car’’, "Factory’’ και "State Trooper’’. Ιθύνων Νούς αυτής της ιδέας ήταν ο Bob Dylan, o οποίος παίρνει τα ηνία σε ένα τραγούδι που αφηγείται την ιστορία ενός μυστικού αστυνομικού που προσπαθεί να συλλάβει δύο εμπόρους ναρκωτικών στο New Jersey.
 8.Warren Zevon  - "The Indifference Of Heaven’’ (1995): O Springsteen είχε χαρακτηρίσει τον Zevon ως έναν "ηθικό  άνθρωπο  με τη φορεσιά ενός κυνικού’’. Ο ίδιος είχε βάλει το χέρι του σε ένα τραγούδι του δεύτερου, το ‘’Jeannie Needs A Shooter’’ από το άλμπουμ του Zevon, "Bad Luck Streak In A Dancing School’’. Στο γεμάτο μελαγχολία τραγούδι "The Indifference Of Heaven’’ μιλάει ρητά για τον Bruce Springsteen και τη γυναίκα του (όπως επίσης για τον Billy Joel και την δική του) στον στίχο: "They tell us/These are the good times/but they don’t live around here/Billy and Christy don t/Bruce and Patti don’t’’.
 
9.Weezer  - Heart Songs’’ (2008): O frontman των Weezer, River Cuomo κάνει εκτενείς αναφορές σε όλους εκείνους τους καλλιτέχνες που σημάδεψαν την εφηβεία και τα νεανικά του χρόνια γενικώς λέγοντας ξεκάθαρα με μεγάλη ευθύτητα τον στίχο : "Mr Springsteen said he had a hungry heart’’. Βέβαια σε συνέντευξή του στο Rolling Stone ισχυρίζεται πώς: ’’Yπάρχουν τραγούδια, τα οποία θυμάμαι ότι άκουγα όταν ήμουν 5 ετών , κάποια από τα οποία  είναι απίστευτα σημαντικά, όπως και κάποια άλλα που μπορεί να μην μου άρεσαν καθόλου, έχουν όμως την έννοια της νοσταλγίας''. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η ιδέα του για αυτές τις αναφορές του προέκυψαν τελείως αυθόρμητα και χωρίς πολλή σκέψη.
 
10. Rodney Atkins - "It s America’’(2009): Δεν θα ήταν δυνατόν να λείπει από την λίστα και κάποιο τραγούδι από τον χώρο της country, ερμηνευμένο από έναν από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της μουσικής αυτής των τελευταίων 15 ετών. To "’Ιt s America’’ θεωρείται από τους μουσικούς ύμνους για την απλή παραδοσιακή αμερικανικό τρόπο ζωής και σαφέστατα η ονομαστική αναφορά στον Bruce Springsteen, ταιριάζει γάντι. Μέσα στη φράση του τραγουδιού "It s a high school prom/It s a Springsteen song/It s a ride in a Chevrolet’’ συμπεριλαμβάνονται με πολύ λιτή και λακωνική περιγραφή όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν μια χαρακτηριστική εικόνα που έχουμε σχεδόν όλοι για το τι εντύπωση έχουμε για τις ΗΠΑ.
 
11. Lana Del Rey  - "American’’ (2012): Ίσως από τις πιο ταλαντούχες και μελαγχολικές φυσιογνωμίες της "σοβαρής’’ pop μουσικής από το 2000 και μετά, πλέκει ένα ιδιαιτέρως κολακευτικό εγκώμιο για την πολιτιστική αξία του ‘’Αφεντικού’’ τραγουδώντας: Springsteen is the King, don t you think/ I was like ‘’Hell  yeah that guy can sing’’...
Και σαν αληθινός gentleman, o Springsteen το εκτίμησε δεόντως και της το αναγνώρισε, ανταποδίδοντας με τα καλύτερα λόγια στη δική του ραδιοφωνική εκπομπή το 2012, λέγοντας: ‘’είναι μια από τις καλύτερες στιχουργούς στη χώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε(η Del Rey)’’ και συνέχισε αναφερόμενος στο συγκεκριμένο τραγούδι (το "American’’), έκανε χιουμοριστική αναφορά, προσθέτοντας: ’’μιλάει για κάποιον τύπο από το New Jersey, δεν είμαι σίγουρος για ποιόν …’’
 
12. Steve Forbert  - My Seaside Brown-Eyed Girl’’ (2012): Ένας από τους πιο καταξιωμένους pop-folk ερμηνευτές της αμερικανικής σκηνής, ιδιαίτερα γνωστός από τη σούπερ επιτυχία ‘’Romeo s Tune’’του 1979(στο οποίο είχε παίξει πιάνο ο πρώην πιανίστας του Elvis Presley), με έντονη κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα, που θα μπορούσε να τον κατατάξει κανείς μουσικά στην ίδια κατηγορία περίπου με τους Tom Petty, Gram Parsons, Warren Zevon και φυσικά τον Springsteen. O Forbert μάλιστα,  είχε γνωριστεί και είχε συνεργαστεί με τον μπασίστα της E Street band Garry Talent .H αναφορά είναι απλή, αλλά συνάμα περιεκτική και σημαντική: ’’I m in Tenesee, you re not here with me/Yoy are in Springsteen land, summer waves and sand’’.
 
Υ.Γ:. Αξίζει τον κόπο πάντως να αναζητήσετε και να δείτε την ταινία "Blinded by the light’’. Eίναι πραγματικά από τις πιο ανθρώπινες ταινίες που έχουν γυριστεί τα τελευταία χρόνια και περνάει πολύ όμορφα μηνύματα.
 
Δημήτρης Πολίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites