28 xρόνια πριν - Guns n Roses στην Αθήνα
Δευτέρα

24Μάι

28 xρόνια πριν - Guns n Roses στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε από:

24/05/2021

Κατηγορία: Συναυλίες

1161
Ήταν 24 Μαίου του 1993. Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο οι διοργανωτές τότε επέλεξαν μια μέρα καθημερινή , παραμονές μάλιστα πανελληνίων εξετάσεων για την πρώτη εμφάνιση ενός συγκροτήματος, το οποίο βρισκόταν στις δόξες του, στο ζενίθ της δόξας τους.
Βλέπετε ανέκαθεν όσον αφορά τις συναυλιακές εμφανίσεις μεγάλων συγκροτημάτων και σπουδαίων καλλιτεχνών που να είναι στο φόρτε τους δυστυχώς τα πράγματα από τότε στην πατρίδα μας κινούνταν μεταξύ μελαγχολίας και μιζέριας.
Όπως και να 'χει η εμφάνιση τότε των ‘’Όπλων και Τριαντάφυλλων’’ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας είχε βαρύνουσα σημασία για τους νέους της εποχής, κυρίως για τι ήταν φρέσκια η πίκρα της ακύρωσης της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής  της παραλίγο εμφάνισης του "Βασιλιά’’ της pop Michael Jackson, που θα πραγματοποιούταν λίγους μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 1992.
Η συναυλία ήταν το κύριο θέμα των συζητήσεων στις μαθητικές και φοιτητικές παρέες της εποχής, όσο πλησίαζε η ημερομηνία πραγματοποίησής της και το κύριο σημείο του μάρκετινγκ είχε επικεντρωθεί στην τηλεοπτική διαφήμιση του Milko, που μεταδιδόταν συνεχώς από τα λιγοστά τότε κανάλια.
Πέρα από την επιλογή της ημέρας, που δεν ήταν ότι καλύτερο, ένας άλλος λόγος που ίσως δεν συγκεντρώθηκε ο κόσμος που θα περίμενε κανείς, ήταν το ‘’τσουχτερό’’ εισιτήριο για τα δεδομένα της εποχής, το οποίο κυμαινόταν στις 7000 δραχμές, περίπου 25-28 ευρώ αν το υπολογίζαμε σήμερα.
Για πολλούς, το καλύτερο σημείο της πολύ ζεστής τότε βραδιάς, ήταν το άνοιγμα της συναυλίας από το γκρουπ του Brian May, στο οποίο συμμετείχαν οι Cozy Powell και Neil Murray.
O May συμπεριφέρθηκε ως πραγματικός gentleman, εμφανίστηκε στην ώρα του στις 19:00, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, και ολοκληρώνοντας αποχαιρέτησε το κοινό με την πολύ συγκινητική φράση ‘’I wish we were here 10 years ago’’.Ήταν ακόμη νωπός ο θάνατος του Freddie Mercury, μόλις ενάμιση χρόνο πριν. Ανάμεσα στα τραγούδια που έπαιξαν ήταν τα ‘’Too much Love Will Kill You’’, ‘’Tie Your Mother Down’’, ‘’Since You Ve Been Gone’’, ‘’We Will Rock You’’ και φυσικά το ‘’Bohemian Rhapsody’’.
Aμέσως   μετά αρχίζει το πολύ αρνητικό σημείο της ιστορίας. Το κοινό περίμενε για ένα δίωρο τουλάχιστον, μέχρι τις 22:00, εως ότου μπει στη σκηνή του Ολυμπιακού Σταδίου ο Axel Rose και η παρέα του. Έχουν ακουστεί δύο εξωφρενικές εκδοχές για τον λόγο αυτής της καθυστέρησης.  Η μία είναι πώς τα μέλη της μπάντας έπαιζαν μίνι γκολφ(!!!) και δεν ξεκινούσαν για να έρθουν στον συναυλιακό χώρο μέχρι να τελειώσουν το παιχνίδι. Η δεύτερη, ακόμα πιο παράλογη, είναι πώς πήρε ο ύπνος τον Axel(!!!).
Ότι και να είχε συμβεί στην πραγματικότητα, το σίγουρο είναι ότι νεύρα και η αντοχή των θεατών είχαν φτάσει στα όριά τους, καθότι είχαν προηγηθεί αρκετές ώρες ορθοστασίας, σε μια καυτή ημέρα και οι απαράδεκτοι κυριολεκτικά διοργανωτές  δεν μερίμνησαν καν να προσφέρουν έστω μπουκάλια νερό ή να ενημερώσουν. Ένα από τα ενδιαφέροντα παραλειπόμενα της συναυλίας πάντως ήταν το γεγονός, ότι με την σιωπηρή ανοχή των υπευθύνων, αφέθηκε να εισέλθουν στον χώρο θεατές χωρίς εισιτήριο, ενδεχομένως για να εκτονωθεί η κατάσταση.
Τελικώς το συγκρότημα εμφανίστηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Οι Axel Rose, Slash, Izzy Stradlin (ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη μπάντα από το 1991, αλλά συμμετείχε σποραδικά σε κάποιες εμφανίσεις), Duff Mc Cagan, Dizzy Reed και Matt Sorum αποζημίωσαν τους νεαρούς Έλληνες θεατές παίζοντας σχεδόν όλες τις μέχρι τότε επιτυχίες τους με απίστευτη ενέργεια. Ιδίως οι Axel και Slash ήταν υπερκινητικότατοι.
Καλύτερο σκέλος της συναυλίας, υπήρξε κατά πολλούς, η ακουστική εκτέλεση και ερμηνεία των τραγουδιών  ‘’You Aint The First’’, ‘’Use To Love Her’’, ‘’You Are Crazy’’και ‘’Patience’’ κάπου στη μέση του show. Φοβερά ευρηματικό ήταν επίσης να παίξουν τις πρώτες νότες από το θρυλικό ‘’Only Women Bleed’’ του Alice Cooper ως εισαγωγή για το ‘’Knocking On Heavens Door’’.To δεύτερο μέρος ήταν πολύ συναρπαστικό με  το κοινό να συμμετέχει ενεργά τραγουδώντας μαζί με τον frontman, κάθε κομμάτι στίχο προς στίχο.
Η συναυλία κλείνει με τον καλύτερο τρόπο φυσικά, με τα "Sweet Child O Mine’’ και "Paradise City’’.
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε η σειρά με την οποία παρουσιάστηκαν τα τραγούδια είχε ως εξής: ‘’Nighttrain’’, ‘’Mr Brownstone’’, ‘’Its So Easy’’, ‘’Live And Let Die’’, ‘’Attitude’’, ‘’Welcome To The Jungle’’, ‘’Double Talking Jive’’, ‘’You Aint The First’’, ‘’You Re Crazy’’, ’’Use To Love Her’’, ‘’Patience’’, ‘’Only Women Bleed’’(Intro), ‘’Knocking On Heavens Door’’, ’’November Rain’’, ’’Dead Horse’’, ‘’You Could Be Mine’’, ’’Godfather Theme’’, ‘’Since I don’t Have You’’(Intro), ‘’Sweet Child Of Mine’’, ‘’Mother’’(Intro), ‘’Paradise City’’.
Τα προαναφερθέντα γεγονότα έχουν ως πηγές άρθρα από τον τύπο εκείνης της εποχής που κατέγραψε τα τεκταινόμενα, σε συνδυασμό έγκυρες μαρτυρίες αξιόπιστων ανθρώπων παρόντων στο event.

Οι Guns N Roses εμφανίστηκαν άλλη μια φορά στη χώρα μας, 13 χρόνια αργότερα,  στις 10 Ιουλίου του 2006 στο Rockwave festival..
 
Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης
 

// Old Time Rock

// Live Favorites