«Μωρά στη Φωτιά» η αληθινή ιστορία...
Wednesday

23Nov

«Μωρά στη Φωτιά» η αληθινή ιστορία...

Δημοσιεύθηκε από:

23/11/2016

Κατηγορία: Greek Bands

17538
'Ένα από τα πιο συναρπαστικά συγκροτήματα στο χώρου του λεγόμενου ελληνόφωνου ροκ είναι σίγουρα τα "Μωρά στη Φωτιά". Η μπάντα πέρασε ειδικά στο ξεκίνημα της από χίλια κύματα με πολλές δυσκολίες και διάφορων ειδών εσωτερικά προβλήματα αλλά τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει το αστείρευτο ταλέντο της χάριν της ηγετικής μορφής του Στέλιου Σαλβαδόρ.
Παρακάτω λοιπόν αναδημοσιεύουμε την πραγματική ιστορία του θρυλικού σχήματος όπως το παρουσιάζει το επίσημο site (http://www.morastifotia.net) του γκρουπ....
Το 1985 τρεις φίλοι από τη Βέροια σχηματίζουν τους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας». Είναι οι Στέλιος Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ στο τραγούδι και το μπάσο, Γιώργος Παπαϊωάννου στα τύμπανα και ο «Μπάννυ» Δημήτρης Βασιλειάδης στην κιθάρα.
Ένα χρόνο αργότερα ο Μπάννυ φεύγει φαντάρος και αντικαθίσταται από τον Παύλο Παυλίδη, που έφυγε απο το συγκρότημα το 1989 και το 1994 έκανε τα Ξύλινα Σπαθιά, στο νεμπούτο άλμπουμ των οποίων, εμφανίζονται 4 τραγούδια του Σ. Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ – Μωρά στη Φωτιά, ακυκλοφόρητα ακόμα τότε, χωρίς την άδειά του.
Βέβαια πλέον οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί και στην νέα έκδοση του δίσκου Ξεσσαλονίκη (2013), τα 4 τραγούδια του Στέλιου Σαλβαδόρ έχουν αφαιρεθεί από το δίσκο κι έτσι το θέμα έχει λυθεί.
Στις αρχές του 1986 αφήνουν τη Βέροια για τη Θεσσαλονίκη. Με καινούργιο όνομα η «Λεγεώνα των Ξένων» παίζουν το ίδιο καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.


Μετά από μια ιδέα του Γιώργου Παπαϊωάννου αλλάζουν οριστικά το όνομά τους σε «Μωρά στη Φωτιά», από το τραγούδι του Βrian Eno, «My baby is on fire». Mε το όνομα «Μωρά στη Φωτιά» ηχογραφούν τον Οκτώβριο του 1987 το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους που περιλαμβάνει 8 τραγούδια σε στίχους και μουσική του Στέλιου Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ («Κάτω στην πόλη», «Σκυλίσια μέρα», «Αδέρφια στην Κόλαση», «Ηρωϊνη», «Παυσίπονο», «Μανιφέστο», «Υποσχέσεις», «Το Παιχνίδι») και μια διασκευή του Βrian Eno, το «Third Uncle» σε στίχους του Στέλιου Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ.
Από την άνοιξη του 1988 τα »Μωρά στη Φωτιά» παρουσιάζουν στις συναυλίες τους καινούργια τραγούδια όπως «Αδρεναλίνη», «Σαλονίκη (Μόνος σου ξανά)», «Βαβυλωνία», «Γυναίκα», «Άνθρωπος Ελέφαντας», »Φωλιά του Κούκου», «Θεατρίνοι» κ.ά (στίχοι/ μουσική: Στέλιος Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ) .
Την Άνοιξη του 1989 στα «Μωρά στη Φωτιά» απομένουν τα δύο βασικά μέλη Στέλιος Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ και Γιώργος Παπαϊωάννου πλαισιωμένοι από καινούργιους μουσικούς.
Για διάφορους λόγους η συνεργασία του γκρουπ με κάποια δισκογραφική εταιρεία εκείνη την περίοδο είναι «αδύνατη». Εν τω μεταξύ τέσσερα από τα ακυκλοφόρητα τραγούδια των «Μωρά στη Φωτιά» («Αδρεναλίνη», «Γυναίκα» (Καβαλάρης του Τρόμου), «Σαλονίκη» (Ερώτηση Κλειδί – Ξεσσαλονίκη) εμφανίζονται στο ντεμπούτο άλμπουμ ενός άλλου συγκροτήματος: Ξύλινα Σπαθιά, (Αno-Kato Records) κυρίως όσον αφορά το μουσικό μέρος των τραγουδιών, χωρίς την άδεια του Σ. Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ και χωρίς την αναγραφή του ονόματός του στη σύνθεση.
Ήδη από το 1991 η ανταπόκριση του κόσμου στην πρώτη δισκογραφική προσπάθεια του συγκροτήματος "Μωρά στη Φωτιά" είναι εμφανής και κορυφώνεται στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του ΄95 στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Συκεών, το οποίο κατακλύζεται από κόσμο.
Παρόλα αυτά θα χρειαστεί να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια ώσπου ο δεύτερος δίσκος ‘»Θεατρίνοι» να γίνει πραγματικότητα με την ετικέτα της Lazy Dog (Oκτώβριος 1999).


Η νέα σύνθεση της μπάντας είναι: Στέλιος Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ (φωνή + μπάσο + σύνθεση + στίχοι), Θ. Ζαχαρόπουλος (τύμπανα), Θ. Νάτσικας (κιθάρα), Αχιλλέας Τσιτούρας (πλήκτρα). Σ΄ αυτό το δίσκο περιλαμβάνονται και τρεις ξεχωριστές μελοποιήσεις στα ποιήματα »Ο Χαμαιλέων» (του Οδυσσέα Ελύτη), «Θεατρίνοι» (του Γιώργου Σεφέρη) και «Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο» (του Κώστα Καρυωτάκη).
Η υποδοχή που επιφυλάσσει το κοινό του συγκροτήματος στις συναυλίες που δίνουν αυτήν την περίοδο, όπως αυτή το Φεβρουάριο του 2000 στο Αν Club είναι περισσότερο από ενθουσιώδης, ενώ το συγκρότημα δίνει εκρηκτικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. 
Τον Ιούνιο του 2004 ο Σ. Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ δημιουργεί το label »Baby records» και το Φεβρουάριο του 2005 κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο «ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ», όπου γίνεται δυνατή και η ηχογράφηση του τραγουδιού «Αδρεναλίνη» μετά από 17 χρόνια, εφόσον έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα 4 τραγούδια του συνθέτη – στιχουργού και τραγουδιστή του συγκροτήματος Σ. Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ. Με πλούσιες ενορχηστρώσεις (βιολί, κοντραμπάσο, κρουστά, ακορντεόν, scratches) αλλά με δυνατό μελωδικό ήχο, τραγούδια όπως «Γκρίζο background», «Στο Δρόμο», »Είδωλα», «Ταξίδι», «Χάρτινα Λουλούδια» κ.α. δημιουργούν ένα μαγευτικό κόσμο.
Το 2008 κυκλοφορεί η από την Baby Records η ζωντανή ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της επετειακής, για τα 20 χρόνια του συγκροτήματος, εμφάνισης στο Κύτταρο και τον Φεβρουάριο του 2011 κυκλοφορεί πάντα από την ίδια εταιρεία το 4ο studio album του συγκροτήματος με τίτλο «Cougar Baby Smoking Rabit».
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε πρώτα το καλοκαίρι του 2008 και ξαναηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2010.Είναι σε πιο jazz και blues μονοπάτια και έγινε μεγαλύτερη χρήση των πνευστών στην ενορχήστρωση απ ότι σε προηγούμενα studio albums.
Επίσης κυκλοφορούν από τη Labyrinth of Thoughts σε συνεργασία με την B- Other Side επανεκδόσεις σε βινύλιο του άλμπουμ Θεατρίνοι (2012) και "Στο Δρόμο" (2013) με bonus track μια ηχογράφηση ενός παλιού τραγουδιού του Στέλιου Σαλβαδόρ από το 1988 το “Κύττα με τα μάτια της καρδιάς».
Τέλος το καλοκαίρι του 2014 ηχογραφείται το Maxi single, «Σκιές στη Σελήνη» με μερικούς πολύ καλούς μουσικούς που προσθέτει ο Στέλιος Παπαϊωάννου στη βασική σύνθεση του συγκροτήματος και κυκλοφορεί το Δεκέμβριο του 2014 απο τη baby records. Περιέχει 4 τραγούδια σε στίχο και μουσική Στέλιου Παπαϊωάννου (Σαλβαδόρ).