Όταν ο ''Βασιλιάς '' γνώρισε τα ''Σκαθάρια''
Wednesday

26Aug

Όταν ο ''Βασιλιάς '' γνώρισε τα ''Σκαθάρια''

Δημοσιεύθηκε από:

26/08/2020

Κατηγορία: Rock this Time

2157
Η πρώτη και μοναδική συνάντηση του Elvis Presley με τους Beatles. Ίσως ακόμα και σήμερα δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά είναι γεγονός , οτι πριν από 55 χρόνια ακριβώς στις 27 Αυγούστου του 1965 oι δύο μεγάλες ''υπερδυνάμεις'' του Rock n Roll εκείνης της εποχής ο Elvis Presley και οι Beatles συναντήθηκαν στο ίδιο μέρος, την έπαυλη του ''Βασιλιά'' στο Bel Air.
Tόσο ο μάνατζερ των Beatles, Bryan Epstein, όσο και αντίστοιχος συνάδελφός του , ο μάνατζερ  του Elvis, συνταγματάρχης Parker, συμφώνησαν σε έναν αυστηρό και απαράβατο όρο ,να μήν υπάρχει παρουσία Τύπου, δημοσιογράφων, ούτε φωτογραφικά ή ηχητικά ντοκουμέντα.
Nα τονιστεί εδώ, ότι ο Elvis Presley υπήρξε πρότυπο και είδωλο για την τετράδα των Beatles και επιθυμούσαν διακαώς να τον γνωρίσουν, χωρίς όμως τη συνοδεία μιας πολυπληθούς κουστωδίας ρεπόρτερ και φωτογράφων.Ο George Harrison ανέφερε χαρακτηριστικά ''αν είναι η όλη φάση να εξελιχθεί σε ένα ακόμα τσίρκο δημοσιότητας , τότε καλύτερα να μην γίνει''.
Το δύσκολο έργο ,για την απόκρυψη του γεγονότος από τον Τύπο , ανέλαβε και έφερε με επιτυχία εις πέρας ο εκπρόσωπος Τύπου των Beatles, Tony Barrow.
Η ιδέα για τη θρυλική αυτή πλέον συνάντηση υπήρχε από το 1964, και η ευκαιρία ήρθε τελικώς την επόμενη χρονιά το 1965 ,κατά τη διάρκεια ενός από τα κενά της περιοδείας των ''Σκαθαριών'' στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και στο διάλειμμα από τα γυρίσματα της ταινίας του Elvis ''Paradise Hawaian Style''.
Kαι η μεγάλη στιγμή ήρθε το πρωινό της 27ης Αυγούστου του 1965, λίγο πριν τις 10:00, όταν τρείς μαύρες λιμουζίνες, που μετέφεραν τους Lennon, Mc Cartney, Starr και Harisson, καθοδηγούμενες από τον συνταγματάρχη Πάρκερ εισήλθαν στονχώρο της έπαυλης του Presley, στο Bel Air του Los Angeles.
Παρόντες φυσικά ήταν οι Επσταιν και Μπάροου, καθώς και μια παρέα ''κολλητών'' φίλων του Elvis η λεγόμενη ''Memphis Mafia''.
To κλίμα στην αρχή ήταν ''χλιαρό'' και ''μουντό'' ,καθώς έγιναν οι τυπικές συστάσεις, και η συζήτηση επικεντρωνόταν στις εμπειρίες και εντυπώσεις των θρύλων, από τις συναυλίες και τις περιοδείες. Λέγεται οτι ο Λένον ξεκίνησε να μιλάει πρώτος και είναι γεγονός οτι οι τέσσερις Βρετανοί rock n rollers αισθάνονταν μια ντροπαλότητα και ένα δέος απέναντι στον ''βασιλιά ''.
Εκεί όμως που πραγματικά ''έσπασε ο πάγος'', ήταν όταν ο Presley σύμφωνα με κάποιους παρόντες , είπε αστειευόμενος οτι ''αν συνεχίσουμε όλοι να είμαστε έτσι ήσυχοι καλύτερα να πάω να κοιμηθώ'' προξενώντας τα γέλια στους παρευρισκομένους και πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει να φέρουν κιθάρες για τους καλεσμένους του.
Για να είμαστε ειλικρινείς η καλύτερη γλώσσα στην οποία θα μπορούσαν να συνεννοηθούν οι πέντε θρύλοι ήταν η ίδια η τέχνη της μουσικής.Και είναι λογικό να ειναι το φυσικό σημείο επικοινωνίας τους.
Το 1975 ο Λένον σε μια συνέντευξη ,ανακαλώντας εκείνο το γεγονός ανέφερε: ''Ήμασταν σχεδόν συγκλονισμένοι. Ήταν το είδωλό μας.
Θυμάμαι που καθόμουν και τον έβλεπα να παίζει μπάσο. Και σκεφτόμουν:
Eίναι ο Elvis, είναι ο Εlvis! Είναι στα αλήθεια ο Elvis!''.
Κάποιοι αναφέρουν οτι ίσως ο Elvis Presley να αισθανόταν οτι απειλείται τινά τρόπο ο ''θρόνος ''του από τη ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας των ''Σκαθαριών'' στην Αμερική. Ο γράφων πάντως δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη.
Τραγούδησαν και έπαιξαν αρκετά διάσημα τραγούδια της εποχής και παλαιότερα, τόσο δικά τους , όσο και άλλες μεγάλες επιτυχίες.
Ο δε Ringo Starr, καθότι ντράμερ έπαιζε και κρατούσε τον ρυθμό με τα χέρια και τα δαχτυλά του. Η ατμόσφαιρα σαφώς είχε ζωντανέψει και ήταν πολύ πιο θερμή εκτοτε.Κάποια στιγμή σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, εμφανίστηκε και χαιρέτησε τους καλεσμένους η τότε κοπέλα και μετέπειτα γυναίκα του Elvis, η περίφημη Priscilla και αποχώρησε χωρίς να παραμείνει πολύ.
Από την άλλη πλευρά οι δύο μάνατζερ o Epstein και ο Sanders αποτραβήχτηκαν από την ομήγυρη για να κουβεντιάσουν επαγγελματικά.Λέγεται οτι ο μάνατζερ των Beatles εκανε σοβαρή πρόταση στον συνταγματάρχη να φέρουν τον Elvis στην Αγγλία για να δώσει μια σειρά από συναυλίες, χωρίς να βρεί θερμή ανταπόκριση.
Τέσσερις περίπου ώρες μετά ο Parker μοίρασε στους καλεσμένους συλλογές τραγουδιών του Presley ώς δώρα, σηματοδοτώντας πολύ διακριτικά το τέλος του ιδιαίτερου αυτού πάρτυ.΄
Ένα πάρτυ στο οποίο σίγουρα πολλοί από εμάς θα θέλαμε να είμαστε παρόντες.
 
Δημήτρης Πολίτης