Πέντε album, που κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα ακριβώς πριν από 25 χρόνια
Στις 24 Οκτωβρίου του 1995, πέντε διαφορετικού τύπου rock φυσιογνωμίες, μεμονωμένοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα, ο Ozzy Osbourne, οι Anthrax, οι Smushing Pumpkins, o Bob Seger και οι Pretenders, έθεσαν σε κυκλοφορία άλμπουμ απο τα οποία το κάθε ένα έπαιξε επιδραστικό ρόλο στην καριέρα του καθενός.
Οzzy Osbourne: "Οzzmosis"
Το 1995 λοιπόν, ο Ozzy Osbourne κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Ozzmosis", το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία , διότι το 1991 λίγο μετά το πολύ πετυχημένο "No More tears" είχε λάβει μια λανθασμένη ιατρική διάγνωση , οτι πασχει από πολλαπλή σκλήρυνση, το οποίο τον είχε οδηγήσει στην απόφαση να αποσυρθεί, προκειμένου να συγκεντρωθεί στην υγεία του.
Οταν αυτή η διάγνωση απεδείχθη λανθασμένη, φυσικά αναίρεσε τη συγκεκριμμένη απόφαση.
Στο άλμπουμ αυτό συνεργάστηκε με ονόματα - μεγαθήρια , όπως ο κιθαρίστας Steve Vai με τον όποίο συνεργάστηκαν στο ''Little Man'', o Geezer Butler από τους Black Sabbath, o μόνιμος συνεργάτης του και κιθαρίστας Zakk Wylde, καθώς και ο θρυλικός Lemmy Kilmister των Motorhead.
Αποτέλεσμα  ένα πολυπλατινένιο LP, με 3 εκατομμύρια  αντίτυπα πωλήσεις, πολύ καλές κριτικές και ''σημαία'' τα τραγούδια ''Perry Mason'' και ''See You On The Other Side''.
 
Smushing Pumpkins: "Mellon Collie and the Infinite Sadness"
Οι Smushing Pumpkins με το διπλό "Mellon Collie and Infinite Sadness", καθιερώθηκαν και επιβλήθηκαν στο mainstream κοινό.
Με τα προηγούμενα άλμπουμ τους "Dish" το 1991 και "Siamese Dream" (1993) είχαν ήδη πάρει φήμη, κινούμενοι στον ήχο του grunge.
To φιλόδοξο εκείνο άλμπουμ με τα 28 τραγούδια ήταν για τους Pumpkins ,ότι ήταν για τους Pink Floyd το "The Wall", για τους Beatles το "White Album".Το αποτέλεσμα ήταν υπερεπιτυχημένο με πολλά hit singles όπως τα ''1979'', ''Ζero'', Tonight Tonight'', ''Bullet with Butterfly Wings'' ανάμεσα σε άλλα, εντυπωσιακά video clip, 7 υποψηφιότητες για Grammy και 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις.
 
Pretenders: "The Isle of View"
To 1995 oι Pretenders δεν είχαν καμία ανάγκη να καταξιωθούν έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους μια σπουδαία διαδρομή από το 1979 ,με εξι άλμπουμ και κλασικά hit όπως τα ''Brass in Pocket'', ''Dont Get Me Wrong''και ''Back on The Chain Gang''.
Eκείνη τη χρονιά ολοκλήρωσαν ένα live album το "Isle Of View", το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε τηλεοπτικά στα Jacob Street Studios, και επικεντρώθηκε σε ακουστικές εκτελέσεις των γνωστών τραγουδιών τους.

 

Bob Seger: "It’s a Mystery"
Οι καταστάσεις ήταν πιο περίεργες για τον περίφημο Bob Seger, του οποίου το album "Its A Mystery", παρόλο που ειχε αγαπημένα στους θαυμαστές του τραγούδια, όπως τα ''Lock and Load'', ''Manhattan'' και ''Hands in the Air'', πήρε μετα βίας τη θέση 27 στο Billboard Hot 200, με ελάχιστη εμπορική απήχηση.
Το γεγονός αυτό, και αφού ολοκλήρωσε μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία με τη μπάντα του , τους Silver  Bullet Band, τον ώθησε στο να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας περίπου για μια δεκαετία, και να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.Επέστρεψε το 2006 με το LP "Face The Promise".
 
Anthrax: "Stomp 442"
Την ίδια χρονιά, η thrash metal μπάντα των Anthrax, κυκλοφόρησαν το έβδομο ,κατα σειρά, studio album τους με τίτλο "Stomp 442". Ενα άλμπουμ στο οποίο διαφοροποιήθηκαν αρκετά από τις προηγούμενες δουλειές τους, πειραματιζόμενοι με το grunge, το καθαρό hard rock , καθώς και με ακουστικές συνθέσεις όπως η μπαλάντα ''Bare''.
To νέο αυτό στυλ ξένισε τους παραδοσιακούς τους fan, και απέτυχε να προσελκύσει κανούριο κοινό. Τελικώς, το "Stomp 442" ακολούθησε μέτρια εμπορική πορεία, δημιουργώντας ρήγμα, σπάζοντας την παράδοση  στο σερί των προηγούμενων τεσσάρων χρυσών άλμπουμ τους. Ανέδειξε επίσης τα προβλήματα της μπάντας με τη δισκογραφική Electra Records.

Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης