"Η Μέρα Που Πέθανε η Μουσική" (3 Φεβρουαρίου 1959)
Tuesday

2Feb

"Η Μέρα Που Πέθανε η Μουσική" (3 Φεβρουαρίου 1959)

Δημοσιεύθηκε από:

02/02/2021

Κατηγορία: Rock this Time

2964
Το τραγικό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή 3 νέων φερέλπιδων αστεριών της Rock n Roll... Πριν από 62 χρόνια ακριβώς, οι διάσημοι μουσικοί και ανερχόμενοι αστέρες της Rock N Roll, Buddy Holly, J.P. Richardson "Big Bopper’’ και Richie Valens σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με τον πιλότο Roger Peterson στην περιοχή Clear Lake της Πολιτείας Iowa.
Ποιοι ήταν όμως εκείνοι οι ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες και γιατί το γεγονός σόκαρε την κοινωνία εκείνης της εποχής;;;
Ο Charles Hardin Holley "Buddy Holly’’, ο πιο διάσημος από τους τρεις, 22 ετών, γεννημένος στο Lubbock του Texas, είχε ξεκινήσει τραγουδώντας country music από τα γυμνασιακά του χρόνια και είχε αρχίσει να καθιερώνεται ως ένα από τα νέα επιτυχημένα ονόματα της rock n roll, ανοίγοντας συναυλίες για τον Elvis Presley και για άλλους γνωστούς καλλιτέχνες.
Μαζί με τη μπάντα του, τους Crickets, είχαν το δικό τους ραδιοφωνικό show, και είχαν μπει πολύ δυνατά στο χώρο της τότε μουσικής βιομηχανίας με διάσημες επιτυχίες όπως τα "Peggy Sue’’, "That ll Be The Day’’, "Early In The Morning’’, "Maybe Baby’’ κ.ά .
Οι Paul Mc Cartney και Bob Dylan τον αναφέρουν συχνά ως μεγάλη επίδραση στις δικές τους καριέρες.
Ο J.P. Richardson "Big Bopper’’, 28 ετών,  υπήρξε διάσημος radio D.J.,  από το Texas και εκείνος, ο οποίος έγραφε και τραγούδια, και είχε γίνει μάλιστα πολύ αναγνωρίσιμος από τη διάσημη Top 10 επιτυχία του "Chantilly Lace".
Ο τρίτος, ο Richie Valens, μόλις 17 ετών, Αμερικανός μεξικανικής καταγωγής, γεννημένος ως Richard Valenzuela στο Los Angeles, μετρούσε μια πολύ μικρή καριέρα 8 μηνών(!!).
Παρ όλα αυτά είχε ήδη σημειώσει επιτυχία με τραγούδια όπως τα "Come On , Lets Go" , "Donna’’ και το περίφημο θρυλικό "La Bamba’’ ( ερμηνευμένο  στα ισπανικά και βασισμένο σε παραδοσιακό μεξικάνικο γαμήλιο τραγούδι, αν και ο Valens μιλούσε ελάχιστα τη μητρική του γλώσσα).
Οι τρεις τους, εκείνο τον καιρό, έπαιρναν μέρος μαζί με τους Dion and The Belmonts στην "Winter Dance Tour’’, μια περιοδεία συναυλιών που κάλυπτε 24 Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Καταπονημένος, ο Holly από τις άσχημες συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν στα λεωφορεία με τα οποία κινούνταν στους προορισμούς τους (σε πολλά δεν υφίστατο καν  εν μέσω χειμώνα  η στοιχειώδης θέρμανση με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν συχνά, μάλιστα ο drummer της μπάντας του Carl Bunch νοσηλευόταν σε νοσοκομείο εξαιτίας κρυοπαγημάτων), αποφάσισε στις 2 Φεβρουαρίου να νοικιάσει ένα μικρό τετραθέσιο αεροπλάνο προκειμένου να ταξιδέψουν στον επόμενο συναυλιακό προορισμό τους, το Moorehead της Minnesota.
To σχέδιο ήταν να αναχωρήσουν από το Mason City της Iowa ο ίδιος με τα μέλη της μπάντας του, τους Waylon Jennings και Τommy Allsup, με ένα μικρό τετραθέσιο Beechecraft Bonanza, αφού ολοκλήρωναν τις συναυλιακές τους υποχρεώσεις στο Surf Ballroom της ίδιας Πολιτείας.
Σε αυτό το σημείο είναι που το πεπρωμένο, η μοίρα , πολλές φορές δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνισταμένη καθαρά ανθρωπίνων,  αυθόρμητων,  φαινομενικά ασήμαντων και μικρών αποφάσεων, που όμως τελικώς αποδεικνύονται καθοριστικές για την ίδια μας τη ζωή.
Ο Jennings παραχώρησε τη θέση του στον "Big Bopper’’, καθώς ο τελευταίος υπέφερε από σοβαρή γρίπη, από  την οποία αρρώστησε εξαιτίας της μετακίνησης με τα πούλμαν.
Ο δε Richie Valens, και εδώ είναι το πιο τραγικό, πήρε τη θέση στο μοιραίο αεροπλάνο από τον Tommy Allsup, αφού την κέρδισε παίζοντας με ένα νόμισμα "κορώνα-γράμματα’’ με τον τελευταίο.
Ακόμα πιο ανατριχιαστική ήταν μια λεπτομέρεια που αναφέρει ο Waylon Jennings (ο οποίος ακολούθησε σπουδαία σταδιοδρομία στην country μουσική στη δεκαετία του '70)  στην αυτοβιογραφία του αρκετά χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με αυτήν ο Holly απευθύνθηκε σε εκείνον λέγοντας αστειευόμενος:
’’Ελπίζω το λεωφορείο σας να παγώσει!’’. Ο δε Jennings του ανταπέδωσε το αστείο απαντώντας:
’’Μακάρι το αεροπλάνο σας να πέσει!’’. Η τελευταία φράση στοίχειωνε τον Jennings για πολλά χρόνια.
Όντως , ξημερώματα στις 3 Φεβρουαρίου ώρα 00:55,  μόλις λίγα λεπτά μετά την απογείωση το αεροπλάνο έπεσε σε ένα χωράφι στο Clear Lake, σκοτώνοντας ακαριαία όλους τους επιβαίνοντες, μαζί  και τον 21 ετών πιλότο Roger Peterson.
Η σφοδρότητα της πτώσης ήταν τέτοια που τα πτώματα των επιβατών είχαν πεταχτεί εκτός του αεροσκάφους, ενώ του πιλότου είχε εγκλωβιστεί μέσα στο cockpit.



Τα συντρίμμια ανακαλύφθηκαν από τον Jerry Dwyer, ιδιοκτήτη της εταιρείας Dwyer Flying Service στην οποία ανήκε το αεροπλάνο.
Σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνών των αρμόδιων αρχών, τα αίτια του δυστυχήματος αποδίδονται στην μηδενική ορατότητα εξαιτίας των κακών, σχεδόν απαγορευτικών για πτήσεις,  καιρικών συνθηκών, αλλά και στην ελλιπή εκπαίδευση του πιλότου Peterson.
O πιλότος, αν και πολύ νεαρός, είχε μεν  τέσσερα χρόνια πτητικής εμπειρίας, όμως είχε περάσει μόνο τις γραπτές εξετάσεις και ουδέποτε είχε πιστοποιηθεί πρακτικά.
Το τραγικό δυστύχημα συγκλόνισε τον κόσμο που ανήκε στο μουσικό στερέωμα της εποχής, κυρίως για το πολύ νεαρό της ηλικίας των θυμάτων. Εκτός των άλλων, πέραν  του ότι έχασαν τις ζωές τους , οι καριέρες όλων βρίσκονταν σε πολύ ανοδική πορεία  και σαφέστατα αν ζούσαν θα είχαν προσφέρει πάρα πολλά.
Η γυναίκα του Buddy Holly , Maria Elena, εξαιτίας του σοκ μόλις πληροφορήθηκε τα νέα, ούσα έγκυος, απέβαλε.
Η γυναίκα του "Big Bopper’’ Richardson,  ήταν επίσης έγκυος και γέννησε αργότερα έναν γιό, τον Jay Perry.
O πιλότος Peterson μόλις είχε παντρευτεί την κοπέλα που είχε από το σχολείο.
To γεγονός αυτό έμεινε στην ιστορία ως "Η Μέρα Που Πέθανε Η Μουσική’’ και  ενέπνευσε τον τραγουδοποιό Don Mc Lean να γράψει και να κυκλοφορήσει το 1971 το περίφημο και κλασικό τραγούδι "American Pie’’.
To 1978 επίσης, προβλήθηκε η ταινία "The Buddy Holly Story’’ , αλλά πολύ πιο αξιόλογο είναι το φιλμ "La Bamba’’ του 1987 με πρωταγωνιστή τον Lou Diamond Philips στον ρόλο του Valens.
Στη συγκεκριμένη ταινία ακούγεται και το ομώνυμο τραγούδι σε μια πολύ επιτυχημένη διασκευή από τους Los Lobos.

Ο άδικος και πρόωρος θάνατος των νεαρών αυτών ίσως να σηματοδότησε και το τέλος μιας αθωότητας στη μουσική, που δεν επανήλθε ποτέ.
 
Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης