54 χρόνια από την πρώτη ''τραυματική''  συναυλία των Rolling Stοnes στην Ελλάδα
Σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου του 1967 οι Rolling Stones εμφανίστηκαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε μια συναυλία που σίγουρα έχει μείνει αξέχαστη σε όλους όσους ήταν παρόντες και δυστυχώς όχι για καλούς λόγους.
Ο στενοκέφαλος ψευτοσυντηρητικός επαρχιωτισμός της κοινωνίας εκείνης της εποχής, σε μια Ελλάδα που μαστιζόταν έντονα από πολiτικά πάθη μετέτρεψε εκείνο το event σε μια άχαρη κακή ανάμνηση που ίσως είχε αρνητικό αντίκτυπο αρκετά χρόνια μετά στο κοινωνικό-πολιτιστικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας.
Ο εμπνευστής και διοργανωτής του γεγονότος αυτού δεν ήταν άλλος από τον Νίκο Μαστοράκη, η εταιρεία του οποίου είχε προσπαθήσει να φέρει και τους Beatles κάποιο καιρό πριν, αλλά το ποσό που είχαν ζητήσει ήταν σχεδόν απαγορευτικό για τα ελληνικά δεδομένα εκείνης της εποχής, πέραν του ότι τότε είχαν ήδη ξεκινήσει να αποσύρονται από τις live εμφανίσεις.
Οι Stones είχαν ζητήσει 600.000 σε ελληνικές δραχμές και το εισιτήριο εισόδου κόστιζε από 60-120 δραχμές, ενώ 500 δραχμές ήταν η τιμή για τις διακεκριμένες θέσεις.
Και ενώ θα περίμενε κανείς να είναι κατάμεστο το γήπεδο του Παναθηναικού, το σύνολο των θεατών δεν ξεπερνούσε τις 12000, δηλαδή τα τρία τέταρτα περίπου της χωρητικότητας. Κάτι ίσως το γεγονός οτι είχε βρέξει, ή ίσως το ότι δεν υπήρχε η ώριμη πολιτιστική μουσική παιδεία στο σύνολο της ελληνικής νεολαίας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνες τις μέρες η rock μουσική θεωρείτο ότι πιο μιαρό, ανήθικο, αναρχικό και αναξιοπρεπές στους καθωσπρεπτικούς κύκλους των ιθυνόντων των δυτικών και όχι μόνο  κοινωνιών, πόσο μάλλον στη στενόμυαλη καθεστηκυία τάξη στην τότε Ελλάδα.
Συνεπώς υπήρχε απίστευτη αρνητική προκατάληψη στην άρχουσα κοινωνία έτσι κι αλλιώς.
Τη συναυλία ανοίγουν τα  ελληνικά γκρούπ Idols, We Five, Lubogg, MGC καθώς και οι Τάσος Παπασταμάτης και Δάκης.
Τα τραγούδια που έπαιξε η μπάντα με τη σειρά που ακούστηκαν ήταν τα:The Last time, Paint It Black, 19th Nervous Breakdown, Lady Jane, Get off My Cloud, Ruby Tuesday, Lets Spend The Night Together, Under My Thumb, Going Home και το Satisfaction.
Σε εκείνο το σημείο ακριβώς ήταν που άρχισαν τα πράγματα να εκτρέπονται. Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ο Mick Jagger είτε έδωσε σε κάποιο άτομο της ακολουθίας του κόκκινα γαρύφαλλα για να τα δώσει στο κοινό, είτε δέχτηκε ό ίδιος ένα μπουκέτο.
Αυτό ήταν το έναυσμα για τους αστυνομικούς, ούτως ώστε να αρχίσουν να συμπεριφέρονται βίαια στους παρευρισκομένους θαυμαστές της μπάντας ξυλοφορτώνοντας τους κυριολεκτικά. Κατά τη μικρονοική τους νοοτροπία το κόκκινο συμβόλιζε τον κομμουνισμό, συνεπώς έπρεπε να '' επιβάλουν την τάξη''.
Επίσης, σύμφωνα και με τα λεγόμενα άλλων αυτόπτων μαρτύρων, το τραγούδι ''Satisfaction'' ακούστηκε στους εκπροσώπους των Αρχών ως '' θα σας σφάξω'', γεγονός το οποίο πυροδότησε ακόμα περισσότερο το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα.
Σαστισμένος τότε ο Jagger και τα μέλη της μπάντας αποχωρούν προς τα παρασκήνια. Η αστυνομία αντιμετώπισε και τον ίδιο τον μάνατζερ των Stones, Tom Ceylok, με πολύ βίαιο τρόπο. Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, αλλά και του γηπέδου αποφάσισαν να κλείσουν τα φώτα και έτσι η συναυλία έληξε με αυτόν τον άδοξο τρόπο.
Τέσσερις ημέρες μετά τα γεγονότα αυτά, στις 21 Απριλίου ξέσπασε το περίφημο πραξικόπημα της Χούντας των Συνταγματαρχών που έβαλε τη χώρα στον πάγο για επτά συναπτά έτη.
Να σημειωθεί ότι ήταν από τις τελευταίες εμφανίσεις του συγκροτήματος έχοντας τον Brian Jones στο δυναμικό τους, από τα ιδρυτικά μέλη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή δυο χρόνια αργότερα το 1969.
Επίσης, την επόμενη ημέρα αποχώρησαν από την Ελλάδα όλα τα μέλη του γκρούπ, εκτός από τον Bill Wyman, ο οποίος έμεινε για ολιγοήμερες διακοπές και αναχώρησε για Λονδίνο στις 23/4.
Χρειάστηκε να περάσουν 31 ολόκληρα χρόνια, ούτως ώστε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1998 να έρθουν ξανά για συναυλία στη χώρα μας σε ένα υπερπλήρες από πλήθος κόσμου Ολυμπιακό Στάδιο, ένα event που στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, ''ξεπλένοντας'' τη ντροπή του 1967 κατά κάποιο τρόπο.
''Καλησπέρα Αθήνα, είμαστε πάλι στην Ελλάδα'' αναφώνησε σε σπαστά ελληνικά ο Mick Jagger στην αρχή της συναυλίας, αμέσως αφού ερμήνευσε το ''Satisfaction''...!!!
 
Eπιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης