Cock Robin: 10+1 αγαπημένα τραγούδια
Sunday

20Aug

Cock Robin: 10+1 αγαπημένα τραγούδια

Δημοσιεύθηκε από:

20/08/2023

Κατηγορία: Rocktime Songs

1932
Στην δεκαετία του ’80 πάμπολλα ήσαν τα σχήματα και οι καλλιτέχνες που έπαιζαν ένα μίγμα μεταξύ ποπ και ροκ μουσικής με σαφή εμπορικό προσανατολισμό και με στόχο την καταξίωση τόσο μέσω των καταλόγων επιτυχιών όσο και των sold out συναυλιών. Συνήθως οι κριτικοί με αυτού του είδους τους καλλιτέχνες ήσαν αυστηροί μαζί τους αλλά ο κόσμος συνήθως είχε αντίθετη άποψη και εκείνοι κατόρθωσαν να αφήσουν πίσω τους όμορφα και διαχρονικά τραγούδια.
Οι Αμερικανοί Cock Robin μπορούμε να πούμε ότι ανήκουν σ αυτή την κατηγορία αφού τουλάχιστον τα τρία πρώτα άλμπουμ τους που κυκλοφόρησαν στα eighties ήταν αξιόλογα για τον ήχο που υπηρετούσαν αλλά και αρκετά σινγκλ έκαναν την ανάλογη επιτυχία.
Το σχήμα των Cock Robin ιδρύθηκε λίγο πριν τα μέσα των '80ς υπογράφοντας συμβόλαιο με CBS Records και με την πολύτιμη συνδρομή στην παραγωγή του Steve Hillage το 1985 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ κάνοντας μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη με τα singles "When Your Heart Is Weak", "The Promise You Made" και "Thought You Were On My Side".
Το βασικό δίδυμο των Cock Robin ήταν ο τραγουδιστής και συνθέτης Peter Kingsbery και η τραγουδίστρια Anna LaCazio, οι οποίοι με ένα μοναδικό σαγηνευτικό στυλ έφτιαξαν γλυκές μελωδίες, εμπλουτισμένες με υπέροχες ενορχηστρώσεις αποτυπωμένες με ροκ και ποπ αποχρώσεις σε μία σειρά από μεταξένιες ερμηνείες. Το σχήμα συμπλήρωναν ο κιθαρίστας Clive Wright, ο ντράμερ Lou Molino III.
Το 1987 κυκλοφορούν δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο “After Here Through Midland” σε παραγωγή του Don Gehman συνεχίζοντας την επιτυχία τους σε ευρωπαϊκές χώρες με τις υπέροχες συνθέσεις "Just Around the Corner",  "The Biggest Fool of All" και "El Norte".
Η επιτυχία τους σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ολλανδία ήταν για τα δεδομένα της εποχής καθολική.

Το 1989 κυκλοφορούν το τρίτο τους δίσκο με τίτλο First Love/Last Rites”,  με τον παραγωγό των Roxy Music, τον πολύπειρο Rhett Davies. Συνθέσεις όπως "Worlds Apart", "Any More Than I Could Understand", "It's Only Make Believe" είναι έξοχες και καταδεικνύουν το εξαίσιο μελωδικό ταλέντο των Cock Robin.
Αυτός ο πετυχημένος κύκλος κλείνει το 1990 με το “Cock Robin Live in Concert” ηχογραφημένο και βιντεοσκοπημένο στο Παρίσι της Γαλλίας.
Το ντουέτο των Peter Kingsbery και Anna LaCazio, διαλύθηκε το 1990 και επανασυνδέθηκαν το 2006 όπου κυκλοφόρησαν μερικά ακόμη άλμπουμ.
Το 2006 που ενώθηκαν ξανά οι Cock Robin κυκλοφόρησαν τα “I Don't Want to Save the World” (2006) και “Songs from a Bell Tower” (2010).
To 2015 αποχωρεί η Anna LaCazio, θέλοντας να ζήσει κοντά στην οικογένεια της στις ΗΠΑ και ο  Peter Kingsbery την αντικαθιστά με την Coralie Vuillemin με την οποία έχουν κυκλοφορήσει τα μελαγχολικά “Chinese Driver (2016) και Homo Alien(2021).


 
Παρακάτω παραθέτουμε μία ενδεικτική λίστα από 10+1 αγαπημένα τραγούδια των Cock Robin από όλη την δισκογραφιή τους πορεία, σύμφωνα με τα γούστα του Rocktime.gr.
 
1. "Thought You Were on My Side" - Άλμπουμ: "Cock Robin" (1985)
2. "When Your Heart Is Weak" - Άλμπουμ: "Cock Robin" (1985)
3. "The Promise You Made" - Άλμπουμ: "Cock Robin" (1985)
4. "El Norte" - Άλμπουμ: "After Here Through Midland" (1987)
4. "Precious Dreams" - Άλμπουμ: "After Here Through Midland" (1987)
5. "Just Around The Corner" - Άλμπουμ: "After Here Through Midland" (1987)
6. "Any More Than I Could Understand" - Άλμπουμ: "First Love / Last Rites" (1989)
7. "Worlds Apart" - Άλμπουμ: "First Love / Last Rites" (1989)
8. "Superhuman" - Άλμπουμ: "I Don't Want to Save the World" (2006)
9. "Now and Then" - Άλμπουμ: "Songs from a Bell Tower" (2010)
10. "Childhood Crush" - Άλμπουμ: "Chinese Driver" (2016)
11. Bodies On A Bed Sheet" Άλμπουμ: "Homo Alien" (2021)
 
 
                                                      Επίλογος
O
Peter Kingsbery γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1952 και σπούδασε μουσική στο Austin (Texas) και η καριέρα του ξεκίνησε από το Nashville παίζοντας πιάνο για την Brenda Lee και γράφοντας κάποιες συνθέσεις για τον Smokey Robinson και την Stephanie Mills. Εκτός από τους Cock Robin έχει κυκλοφορήσει τέσσερα σόλο στούντιο άλμπουμ “A Different Man” (1991), “Once in a Million” (1995), “Pretty Ballerina” (1997), “Mon Inconnue” με (2002) και ένα επιπλέον μίνι άλμπουμ για την ταινία “Much Taller Than on the Internet”.
H LaCazio γεννημένη τον Ιανουάριο του 1962 από πατέρα Ιταλό και μητέρα Κινέζα. Μετά την πρώτη διάλυση του σχήματος συνεργάστηκε με τον Καναδό Corey Hart και το 1992 ηχογράφησε το σόλο της άλμπουμ με τίτλο, “Eat Lifeπου κυκλοφόρησε όμως το 2009. To 2008, συνέβαλε με την ανάγνωση του ποιήματός της "A Song for Lost Blossoms" στο ομώνυμο άλμπουμ του Harold Budd και του πρώην μέλους του Cock Robin, Clive Wright. Το 2013, ηχογράφησε ένα ντουέτο με τον Γάλλο τραγουδιστή Tristan Décamps στο άλμπουμ του Le Bruit des Humains.

Φώτης Μελέτης