Πλατινένιοι δίσκοι, αρκετά σινγκλ και σούπερ πετυχημένες περιοδείες ήταν το επιστέγασμα με αυτό το σχήμα ενώ η καριέρα του είχε αρχίσει ακόμη πιο νωρίς με την κάντρι ροκ μπάντα των Nitty Gritty Dirt Band. Μετά το τέλος των Loggins και Messina το 1976 συμμετάσχει στο soundtrack της ταινίας "A Star Is Born" με πρωταγωνιστές τους Barbra Streisand και Kris Kristofferson με το υπέροχο κομμάτι "Ι Believe in Love" το οποίο συμπεριλήφθηκε στο πρώτο του, σόλο δίσκο με τίτλο "Celebrate Me Home" (1977) ενώ ακολουθούν άλλοι δύο αξιόλογοι σόλο δίσκοι, τα "Nightwatch" (1978) και "Keep the Fire" (1979) κινούμενοι σε ένα soft rock ύφος.
Η χρυσή δεκαετία
Η μοίρα του Αμερικανού τραγουδιστή και συνθέτη είναι όμως συνδεδεμένη με τα soundtrack και η δεκαετία του '80 τον απογειώνει κυριολεκτικά.
Η νέα δεκαετία ξεκινά με μία ακόμη επιτυχία, με το τραγούδι "I'm Alright" που ακούγεται στην κωμική ταινία "Caddyshack" (1980) το οποίο ανεβάζει την δημοτικότητα του Kenny Loggins και τον Σεπτέμβριο του 1982 κυκλοφορεί το θαυμάσιο άλμπουμ,"High Adventure".
Ο δίσκος ξεκινά με εκπληκτικό "Don't Fight It", σε ένα απίθανο ντουέτο με τον Steve Perry των Journey, έχοντας ένα πολύ δυνατό ρεφρέν στο οποίο έχει βάλει το χεράκι του, ο Neil Giraldo (σύζυγός και συνθέτης της Pat Benatar) ιδιαίτερα στα κιθαριστικά παιξίματα.
Ακολουθεί το σούπερ χιτ με την ανεξίτηλη μελωδία "Heartlight" με τις φήμες να λένε ότι είναι εμπνευσμένο από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ E.T αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται για ένα παιδικό ίδρυμα στην Βόρεια Καρολίνα που έχει την ονομασία "Heartlight" και το κομμάτι το συνοδεύει η παιδική χορωδία του The Heartlight School Singers and Dancers Christ Memorial Youth Choir όπως είναι η αυθεντική του ονομασία.
Το "I Gotta Try" φέρει την υπογραφή του σπουδαίου συνθέτη και τραγουδιστή Michael McDonald (The Doobie Brothers) και την κιθαριστική σφραγίδα του Steve Lukather (Toto) όπως και το "Swear Your Love" που θυμίζει αρκετά τους Τoto ενώ ακολουθεί η πολύ γλυκιά μπαλάντα "The More We Try" που ρίχνει τους ρυθμούς.
Επόμενο κομμάτι το εξαιρετικό "Heart To Heart" σε εντελώς άλλο ύφος αφού εδώ κυριαρχούν οι jazz και οι soul μελωδίες με τον Michael McDonald να βοηθά στα δεύτερα φωνητικά και τον πολυβραβευμένο Καναδό παραγωγό David Foster στη ενορχήστρωση και σύνθεση του εν λόγω κομματιού.
Το "If It's Not What You're Looking For" είναι ένα χαρούμενο χορευτικό rock-pop μετην κιθάρα να θυμίζει Santana. Το "High Adventure" κλείνει με το ποπ-funk κομμάτι "It Must Be Imagination" με μία θαυμάσια ερμηνεία από τον K.Loggins και το ατμοσφαιρικό "Only a Miracle" γράφει τον συγκινητικό επίλογο του δίσκου.
"Footloose"
Μετά λοιπόν και την σχετική επιτυχία του τέταρτου άλμπουμ "High Adventure" η μοίρα του Αμερικανού καλλιτέχνη αλλάζει με την συμμετοχή του σε ένα από τα πιο εμβληματικά soundtrack των ΄80ς και σε μία κινηματογραφική παραγωγή που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της την συγκεκριμένη δεκαετία.
Το “Footloose" κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1984 ως το πρώτο από δύο σινγκλ του Loggins από την ομώνυμη ταινία του 1984. Το άλλο είναι "I'm Free (Heaven Helps the Man)". Το τραγούδι έμεινε τρεις εβδομάδες στο νούμερο 1 την άνοιξη του 1984, στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από τον Loggins και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού στην τελετή του 1985, χάνοντας από το "I Just Called to Say I Love You" του Stevie Wonder που ακουγόταν στην ταινία "The Woman in Red".
Η single έκδοση είναι ελαφρώς μικρότερη σε μήκος σε σύγκριση με την έκδοση του άλμπουμ ενώ θραύση έκανε και το μουσικό βίντεο για το "Footloose" το οποίο σκηνοθέτησε ο Brian Grant χρησιμοποιώντας πολλές σκηνές από την ταινία με αποκορύφωμα όταν ο πρωταγωνιστής Kevin Bacon δίνει ένα απίθανο ρεσιτάλ χορού σε μία αποθήκη.
Ο Kenny Loggins μετά από χρόνια έκανε μία αποκάλυψη σε συνέντευξη του, για το "Footloose" λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Εδώ θα κάνω μια εξομολόγηση που δεν πρέπει να λένε ποτέ οι τραγουδοποιοί. Ο Paul Simon είχε ένα τραγούδι που λεγόταν "50 Ways to Leave Your Lover" και μου είχε κολλήσει ο στίχος, "Slip out the back, Jack/ Make a new plan, Stan/ You don't need to be coy, Roy" και σκέφτηκα: "Τι ωραία να το έκανα διασκευή θα ήταν διασκεδαστικό. Εκείνη την περίοδο, έβγαινα με μία κοπέλα από την Φιλαδέλφεια και συνήθως της έλεγα: "Γύρνα πίσω, Jack!"
Σε άλλη συνέντευξη του αποκαλύπτει πως βασική επιρροή ήταν και το "Devil with a Blue Dress" από τους Mitch Ryder & The Detroit Wheels και σίγουρα είναι εμφανή η επίδραση του συγκεκριμένου κομματιού για την δημιουργία του “Footloose”.
Για την ιστορία, ο Dean Pitchford και ο Loggins έγραψαν μαζί το μεγαλύτερο μέρος του "Footloose" στη λίμνη Tahoe της Νεβάδα, ενώ ο Loggins ήταν εκεί για μια συναυλία. Και όπως λέει ο Pitchford, και οι δύο συνθέτες εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας όταν έγραφαν το κομμάτι, αλλά η πίστη και το όραμα τους για να το ολοκληρώσουν τους βοήθησε να φτιάξουν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και επιτυχημένα κομμάτια των '80s.
Στην ίδια ταινία υπάρχει και το φοβερό "I'm Free (Heaven Helps the Man)" γραμμένο και ερμηνευμένο από τον Αμερικανό καλλιτέχνη, παρέα πάλι με τον Dean Pitchford. Eδώ ξανασυναντάμε τον Steve Lukather στο κιθαριστικό σόλο και στην παραγωγή τον David Foster.
"Vox Humana" & "Back to Avalon"
Toν Μάρτιο του 1985 κυκλοφορεί το "Vox Humana" με την τεράστια επιτυχία του "Footloose" να έχει ήδη εκτοξεύσει την δημοτικότητα του Kenny Loggins. Ο δίσκος κινείται περισσότερο σε ποπ και σόουλ μονοπάτια και αυτό συνέβαλλαν οι συνεργασίες του, με σπουδαίους μαύρους καλλιτέχνες όπως οι DeBarge, Τhe Pointer Sisters και ο Philip Bailey (Earth, Wind & Fire) ενώ οι συμμετοχές των Richard Page και Steve George από τους Mr. Mister διατήρησε σε λιγοστές το μελωδικό χρώμα στο άλμπουμ.
Το "Vox Humana" παρότι έγινε χρυσό δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα τους κριτικούς που το "έθαψαν" και γενικά δεν έβγαλε κάποιο μεγάλο τραγούδι, αν εξαιρέσεις την θαυμάσια μπαλάντα "Forever" το οποίο έγραψε ο David Foster και κιθάρα παίζει ο συνήθης ύποπτος Steve Lukather (Toto).
Τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το ομότιτλο, το οποίο θυμίζει έντονα το "Footloose", το "No Lookin' Back" με την συνθετική υπογραφή του Michael McDonald και το φάνκυ "At Last".
Το 1988 κυκλοφορεί ένα ακόμη σόλο άλμπουμ, το "Back to Avalon" αφού δύο χρόνια νωρίτερα η καριέρα του έχει απογειωθεί με τον "Danger Zone" από την ταινία "Top Gun" (θα μιλήσουμε παρακάτω για αυτό).
Στο "Back to Avalon" προστίθεται στην ομάδα των συνθετών και παραγωγών, ο πολυτάλαντος Αυστριακός Peter Wolf (Frank Zappa, Jefferson Starship κλπ). Τις κιθάρες έχει αναλάβει ο πολύπειρος Dann Huff (Giant) ενώ πλήθος μουσικών συμμετέχει στο άλμπουμ όπως η Grace Slick (Jefferson Airplane), ο Arthur Barrow (Frank Zappa), ο Patrick Leonard (Madonna) και πολλοί άλλοι.
Στο άλμπουμ ξεχωρίζει το "Nobody's Fool" που ακούγεται στην ταινία "Caddyshack II", η διασκευή στο "Tell Him" του Bert Russell από τα ΄60s, το "One Woman" και το "She's Dangerous" με τον Michael McDonald να τραγουδά και να συμμετέχει στην σύνθεση του κομματιού. Οι φίλοι του ΑΟR θα απολαύσουν τα εξαίσια "True Confessions" και "Blue On Blue".
Στο "Back to Avalon" υπάρχει και το "Meet Me Half Way" που ακούγεται στην ταινία "Over the Top" (1987) με τον Sylvester Stallone ως πρωταγωνιστή και τον Giorgio Moroder ως συνθέτη και παραγωγό του κομματιού. Εδώ πάλι ο Kenny Loggins κάνει ακόμη μία επιτυχία από soundtrack αφού καταφέρνει να σκαρφαλώσει ως το νο 11 των ΗΠΑ τσαρτ.
"Top Gun"
Όποια ιστορία ή όποιο άρθρο διαβάσεις για τον Kenny Loggins περιλαμβάνει τον τίτλο "Τhe King of the Movie Soundtrack" και δικαίως κέρδισε αυτόν τον χαρακτηρισμό αφού κατάφερε να γίνει περισσότερο δημοφιλής με τα τραγούδια του, σε διάφορες αξιόλογες κινηματογραφικές ταινίες με αποκορύφωμα το περίφημο "Danger Zone" όπου εκεί έφτσε στο απόγειο της εμπορικής του επιτυχίας.
Με συνθέτη τον Giorgio Moroder και στιχουργό τον Tom Whitlock, οι παραγωγοί του Top Gun έψαχναν τον ιδανικό ερμηνευτή για να απογειώσει το θρυλικό φιλμ, καταλήγοντας στην σύνθεση του "Danger Zone" η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλες 300 συνθέσεις.
Aρχικά η παραγωγή είχε συμφωνήσει με τους Toto να εκτελέσει το κομμάτι, αλλά οι νομικές συγκρούσεις μεταξύ των παραγωγών του "Top Gun" και των δικηγόρων του συγκροτήματος το απέτρεψαν. Σύμφωνα με τον Steve Lukather, όταν το συγκρότημα έστειλε την δική τους έκδοσ στους παραγωγούς, του είπαν ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο το φωνητικό του Joseph Williams, κάτι οποίο το συγκρότημα έκρινε απαράδεκτο και αποσύρθηκε.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο AXS TV, ο Kenny Loggins αποκάλυψε ότι παράλληλα και στους Jefferson Starship προσφέρθηκε να εκτελέσουν το κομμάτι, αλλά τελικά δεν έγινε όπως και το ίδιο συνέβη με τον Καναδό Corey Hart που προσεγγίστηκε για να ερμηνεύσει το "Danger Zone", το οποίο αρνήθηκε, προτιμώντας να γράψει και να εκτελέσει τις δικές του συνθέσεις.
Ο Kenny Loggins αποκάλυψε επίσης πως ο τραγουδιστής των Reo Speedwagon, ο Kevin Cronin, του αποκάλυψε πως κι αυτός είχε δεχτεί πρόταση να ερμηνεύσει το "Danger Zone" αλλά αρνήθηκε διότι οι νότες ήταν πολύ υψηλές!
Το ευτύχημα για τον Loggins ήταν ότι οι παραγωγοί της ταινία επέλεξαν εκείνον οπότε παρέα με τον Τοm Whitlock ολοκλήρωσαν στιχουργικά και μουσικά το κομμάτι προσθέτοντας μερικούς αυτοσχεδιασμούς. Το "Danger Zone" κυκλοφόρησε επίσημα τον Μάιο του 1986 φτάνοντας στο νούμερο 2 του Billboard Hot 100, με το "Sledgehammer" του Peter Gabriel να του στερεί την πρωτιά.
Όμως το τραγούδι που σημάδεψε την ταινία "Top Gun" γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία του στα chart, μετά την νούμερο 1 επιτυχία του "Footloose". Το αστείο της όλης ιστορίας του χρυσού κομματιού είναι, ότι το 2008 ο Loggins είπε ότι το "Danger Zone" δεν αντιπροσωπεύει τον εαυτό του ως καλλιτέχνη.
Πάντως σπουδαίο ρόλο στον δυναμισμό και sthn γοητείας του τραγουδιού παίζει και η κιθάρα του σπουδαίου μουσικού Dann Huff (Giant) καθώς και το βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησε ο Tony Scott και περιλαμβάνει πλάνα από τον Loggins να τραγουδά, καθώς και αποσπάσματα από την ταινία Top Gun, την οποία σκηνοθέτησε επίσης ο Scott.
Στην ίδια ταινία ερμηνεύει το έξοχο AOR-αδικο "Playing with the Boys", το οποίο το έχει συνθέσει παρέα με τον Peter Wolf.
Τις επόμενες δεκαετίες ο σπουδαίος ερμηνευτής ακολούθησε ακόμη πιο soft μονοπάτια ηχογραφώντας μέχρι και παιδικά τραγούδια αλλάζοντας σημαντικά αυτό το εμπορικό προφίλ που είχε στην δεκαετία του "80. Φυσικά δεν σταμάτησε να συμμετέχει σε κινηματογραφικά soundtrack αφού πάντα το όνομα Kenny Loggins ειδικά στις ΗΠΑ πουλάει ακόμη...
Υ.Γ.: Μία ακόμη σημαντική στιγμή στην δεκαετία του'80 για τον Kenny Loggins ήταν η συμμετοχή τουμε πολλούς άλλους μεγάλους τραγουδιστές στο περίφημο φιλανθρωπικό project του "We Are the World" (1985) καθώς και η εμφάνιση του μπροστά σε 100 χιλιάδες κόσμου, ερμηνεύοντας το "Footloose" στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ της 13ης Ιουλίου 1985, στο θρυλικό Live Aid.
Φώτης Μελέτης