Jimi Jamison "Rock Hard"

11/11/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1512

Ως φωνή των Survivor μεταξύ 1984 και 1989, ο Jimi Jamison (1951-2014), παρουσίασε μερικές εξαιρετικές συνθέσεις όπως τα "I Can't Hold Back", "Is This Love" και "The Search is Over". Παλαιότερα από τα συγκροτήματα των Target και Cobra, ο Jamison ένωσε έναν φλογερό, δυνατό τόνο με ακατέργαστα συναισθήματα για να γίνει μια από τις καθοριστικές και επιδραστικές φωνές της γενιάς του.

 

Με τους Survivor να έχει παύσει μετά την κυκλοφορία του "Too Hot to Sleep" του 1988 να συνεργάζεται στουντιακά, ο Jamison ακολούθησε σόλο καριέρα η οποία απέφερε καρπούς στην κυκλοφορία της Scotti Bros το 1991 με το  "When Love Comes Down". Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το άλμπουμ που αρχικά προοριζόταν να είναι το σόλο ντεμπούτο του frontman των Survivor. Πριν λίγο καιρό η εταιρεία Iconoclassic Records κυκλοφόρησε το "Rock Hard" του Jimi Jamison, το προηγουμένως ακυκλοφόρητο άλμπουμ του 1990, σε μια πολυτελή, διευρυμένη έκδοση CD με πλούσιο ένθετο βιβλιαράκι.
Ο Jamison μπήκε στο στούντιο για το "Rock Hard" με τον παραγωγό-μηχανικό Jim Gaines (Santana, Journey, Stevie Ray Vaughan) και τον παραγωγό-τραγουδοποιό Kenny Mims (Kenny Rogers, Paul Davis, Mac Davis).
Το υλικό του περιέλαβε κάθε εποχή της καριέρας του τραγουδιστή, συμπεριλαμβανομένων των νότιων rockers στο στυλ των Target, του hard rock και metal που ήταν με την μπάντα των  Cobra και του αναπτυσσόμενου AOR στο ύφος των Survivor.
Μαζί με τον Jamison συμμετείχαν πολλοί μουσικοί όπως οι Mims (κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα), John Roth και Hal McCormack (ηλεκτρική κιθάρα), David Cochran (μπάσο), Scott Trammell (τύμπανα, κρουστά), Randy Cantor και Tony Thomas (πλήκτρα ) και το άλμπουμ των 10 τραγουδιών ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1989. Ήταν έτοιμο για κυκλοφορία όταν πάρθηκε η απόφαση να ακολουθήσει  η προσωπική  καριέρα του Jamison διαφορετική κατεύθυνση.
Ο Shel Talmy (The Who, The Kinks) ήταν  στο τιμόνι του άλμπουμ που τελικά ονομάστηκε "When Love Comes Down".
Ο σπουδαιότατος ερμηνευτής  της ροκ κράτησε μερικές από τις παραγωγές των Gaines/Mims ("Rock Hard" και "Cry Alone") και ξαναδούλεψε άλλα κομμάτια από το "Rock Hard" ("True Lovers", "I Believe in Love") εκτός από την ηχογράφηση πρόσθετων συνθέσεων για το νέο άλμπουμ. Το "When Love Comes Down" κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1991.
Το άλμπουμ έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τους θαυμαστές και τα τραγούδια του, "Rock Hard" και "Taste of Love", βρήκαν τον δρόμο τους στα επεισόδια του Baywatch. Αλλά θα ήταν το μοναδικό σόλο άλμπουμ του Jamison για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας. Ένα δεύτερο άλμπουμ θα κυκλοφορούσε  το 1999. Ο Jimi αργότερα επέστρεψε στους Survivor για δύο ακόμη θητείες με το συγκρότημα. Μέχρι τον θάνατό του το 2014, είχε κυκλοφορήσει έξι σόλο δίσκους.
Η παγκόσμια πρεμιέρα της κυκλοφορίας του "Rock Hard" από την Iconoclassic περιλαμβάνει την αρχική σύνθεση 10 τραγουδιών, περιλαμβάνει τρεις ακυκλοφόρητες στο παρελθόν συνθέσεις, τρεις ακυκλοφόρητες προηγουμένως ηχογραφήσεις και ένα ζευγάρι ακυκλοφόρητες μίξεις/διασκευές. Το σόλο σινγκλ του Jimi χωρίς LP (που κυκλοφόρησε  στη Γερμανία, την Ιαπωνία και προωθήθηκε στις Η.Π.Α.) των συναδέλφων του στους Survivor, Jim Peterik και Frankie Sullivan, "Ever Since the World Began", - γραμμένο για την ταινία του Sylvester Stallone "Lock Up" και ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από το Survivor - έχει προστεθεί ως μπόνους κομμάτι.
Η πρώτη μεταθανάτια κυκλοφορία που έφτασε από τα αρχεία του Jimi Jamison, το "Rock Hard" έγινε από τον μηχανικό-μουσικό Patrick W. Engel από τις αρχικές κασέτες. Το φυλλάδιο των 20 σελίδων που σχεδιάστηκε από τον John Sellards περιλαμβάνει ένα δοκίμιο 6.000 λέξεων για την ιστορία του άλμπουμ που περιλαμβάνει σχόλια από δώδεκα βασικούς συντελεστές στην ιστορία του "Rock Hard".
Αναζητήστε αυτόν τον δίσκο-ορόσημο, διότι  δεν έχετε ξανακούσει ποτέ από την εμπρηστική φωνή του Jimi Jamison παρόμοιες, επιτρέψτε μου, ΚΟΜΜΑΤΑΡΕΣ!!!
Τραγούδι που ξεχώρισα: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΚΟΥΣΤΑ!!!

Νότης Γκιλλανίδης


// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs