House Of Lords: "Saints And Sinners"

16/11/2022

Κατηγορία: Κριτικές

1494

Σε αυτό, το 11ο στούντιο άλμπουμ τους, οι House Of Lords αποδίδουν επιθετικό, μελωδικό ροκ. Η μουσική βγαίνει από τη γωνία της αιωρούμενη, έτοιμη για τον αγώνα. Παρόλο που ο όρος "υπερομάδα" χρησιμοποιείται σχεδόν πληθωριστικά αυτές τις μέρες, η "Βουλή των Λόρδων" ήταν σίγουρα στην κορυφή στις πρώτες μέρες της.

 

Εκτός από τον τραγουδιστή James Christian, στο πλοίο βρίσκονταν στα πρ'ωτα χρόνια οι Gregg Giuffria, Chuck Wright, Ken Mary και Laney Cordolla όλα τα σπουδαία μουσικά  ονόματα. Αυτό το κουιντέτο είχε μεγάλη επιρροή στο μελωδικό hard rock  και έδωσε ένα διαχρονικό κλασικό δίσκο  με το δεύτερο δημιούργημα  τους, το "Sahara".
Με την πάροδο του χρόνου, υπήρξαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεση και παρόλο που οι House Of Lords δεν έδωσαν ΠΟΤΕ κακούς δίσκους, το συγκρότημα με επικεφαλής τον James Christian δεν μπόρεσε να επαναλάβει τις πρώτες επιτυχίες του. Ακόμα και το πιο πρόσφατο άλμπουμ "Saints and Sinners" δεν θα το αλλάξει αυτό. Ο James Christian έχει πλέον τον εκπληκτικό Mark Magnold (Touch, Drive She Said) στα πλήκτρα.
Προσθέστε σε αυτό, τον κιθαρίστα Jimi Bell και τον ντράμερ, BJ Zampa, οι οποίοι είναι και οι δύο με το συγκρότημα από το 2005 και έχετε ένα ροκ στιβαρό συγκρότημα, "κολλημένο στο πάτωμα" μελωδικό Hard Rock συγκρότημα.
Οι  House Of Lords συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη βασική μουσική φόρμουλα των προηγούμενων κυκλοφοριών.
Στο ενδέκατο στούντιο άλμπουμ τους χρησιμοποιούν υπέροχες μελωδίες, συναισθήματα, αλλά και κάποια σκληρότητα.
Και όπως θα περίμενε κανείς, είναι η φωνή του αρχηγού της μπάντας Christian που είναι το κύριο κινητήριο στοιχείο στο "Saints and Sinners".
Το AOR είναι η κύρια μουσική κατεύθυνση που εκδηλώνεται σε τραγούδια όπως το "Take It All". Αν όμως προτιμάτε τους πιο δκληρούς ροκ ήχους, θα πρέπει να δοκιμάσετε την τύχη σας με το "Road Warrior". Το ζωηρό ροκ τραγούδι έχει πολλή ορμή πριν οι House Of Lords χτίσουν τις μεγάλες μελωδικές "αψίδες" με το έπος "Mistress of the Dark".
Αυτός που περιμένει την ασταμάτητη δύναμη μιας μουσικής "χιονοστιβάδας" με το "Avalanche" θα γοητευτεί γιατί είναι μια μπαλάντα για πιάνο, που με ψυχή προσπαθεί να βρει τον δρόμο της στην καρδιά του ακροατή. Το τραγούδι  οδηγείται από τρία βασικά στοιχεία: τη φωνή του Christian, μια μελωδία για πιάνο και μια συμφωνική συνθετική ατμόσφαιρα. Για να μην χαθούμε όμως εντελώς στη δίνη των συναισθημάτων, ακολουθεί το "Roll Like Thunder", ίσως το καλύτερο τραγούδι του δίσκου. Ο James και οι συνάδελφοί του το κάνουν πολύ επιδέξια  και αναρωτιέται κανείς γιατί δεν το κάνουν πιο συχνά.
 


Από κομμάτι σε κομμάτι, το συγκρότημα τρέχει μέσα από μερικές παραλλαγές δραματικής, υψηλής πυκνότητας μουσικής. Νεύματα στο παρελθόν, υποκλίσεις στο παρόν. Το γρήγορο και έξαλλο ομότιτλο κομμάτι "Saints And Sinners", με σκοτεινή απόχρωση, και το ολοζώντανο, υψηλής αρμονίας, μεγαλωμένο αρένα ροκ του "Take It All" είναι το είδος των παθιασμένων τραγουδιών που απαιτούν τη μεγάλη, τολμηρή παραγωγή επιδέξια από τον Mangold.
Μεγάλο μέρος του υλικού είναι διακοσμημένο με prog rock  και συμφωνικές ροκ πινελιές και μια περιστασιακή γεύση power metal, δείχνοντας μια οξυδερκή επίγνωση του τι αναβράζει κάτω από την επιφάνεια της αντίληψης του κοινού.
Το σύνθετο, συναρπαστικό "Mistress Of The Dark", που άνοιξε και τροφοδοτήθηκε από τα riff του Bell και τα πλήκτρα του Mangold, είναι αναμφισβήτητα το ξεχωριστό κομμάτι του άλμπουμ. Όχι μόνο επειδή ο Christian επενδύει τόσο πολύ συναίσθημα σε μια φωνητική ερμηνεία με υπερκόσμια  δύναμη. Και για άλλη μια φορά, ο Mangold δείχνει μερικές ακμές της ιδιοφυΐας παραγωγής εδώ κι εκεί, κυρίως ένα μαγευτικό σόλο πλήκτρων, που περιβάλλεται από τους βροντερούς ρυθμούς του Zampa και τις συμφωνικές αρμονίες του συγκροτήματος.
Ακόμη και όταν βάζεις τα πιο βαριά riff, η μουσική είναι ελαφριά στα πόδια της. Και μόνο το γεγονός ότι το συγκρότημα έχει σκληρύνει την παράδοση είναι τόσο μεγάλο ρίσκο που περιμέναμε να πάρουν.
Το "Saints and Sinners" είναι ένα ροκ στιβαρό άλμπουμ. Ο James Christian παραμένει πιστός στις μουσικές του αρχές και παραδίδει έναν δίσκο που προσφέρει όμορφες μελωδίες, πολύ συναίσθημα και μερικές φορές "μερίδα" σκληρότητας.
Έτσι, ο δίσκος ανταποκρίνεται σε όλες τις προσδοκίες και ικανοποιεί τους καθιερωμένους ακροατές χωρίς να ρισκάρει.
Η δε πολυαγαπημένη μας μπάντα ανταποκρίνεται σε όλες τις προσδοκίες και ικανοποιεί τους καθιερωμένους ακροατές χωρίς να ρισκάρει.
Με απλά λόγια, το "Saints And Sinners" είναι άλλο ένα συνεπές και δεξιοτεχνικό άλμπουμ του κλασικού, μελωδικού σκληρού ροκ βασισμένου σε AOR με τα απίστευτα φωνητικά του James Christian στο "τιμόνι".

Νότης "Road Warrior" Γκιλλανίδης

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs