Asia: "Heat of the Moment"

03/01/2022

Κατηγορία: Rocktime Songs

7794

Οι Asia είναι το συγκρότημα που για πρώτη φορά ουσιαστικά έλαβε το χαρακτηρισμό ως super group λόγω της συνύπαρξης τεσσάρων εξαιρετικών μουσικών: των Geoff Downes, Steve Howe, Carl Palmer και John Wetton που είχαν συμμετάσχει σε μπάντες που ήταν ήδη καταξιωμένες όπως οι Yes, Atomic Rooster, King Crimson, Uriah Heep, The Buggles.

 

Οι ASIA σημάδεψαν με τα τραγούδια τους την εφηβεία πολλών συνομήλικων μου ενώ υπερεπιτυχημένα εμπορικά ήταν κυρίως το πρώτο αλλά και το δεύτερο άλμπουμ.

1. Heat of the Moment    
  
Το πρώτο εκπληκτικό single της μπάντας, το "Heat of the Moment", που έγινε αμέσως επιτυχία σε ραδιόφωνα και στο θρυλικό  MTV (που τότε έπαιζε μουσική). Σημάδεψε το καλοκαίρι του 1982 που το πρωτοάκουσα. Eφηβεία, νεανικά σκιρτήματα, πρώτος έρωτας. Mοναδικό!!!2. Only Time Will Tell
Από τον πρώτο υπερεπιτυχημένο δίσκο του γκρουπ το τραγούδι αυτό ήταν η δεύτερη  Top 10 επιτυχία της μπάντας στο U.S. Hot Mainstream Rock Tracks chart. Επίσης , βρέθηκε στο νούμερο  17 των  Billboard Hot 100 chart.Το σπουδαιότερο για μένα: συντροφιά για τις δύσκολες αισθηματικές καταστάσεις της ζωής, ως νεαρός έφηβος...

3. Don't Cry
Από το δεύτερο εξαιρετικό άλμπουμ της μπάντας, Alpha .
Το "Don't Cry"  ήταν η  πρώτη επιτυχία (hit single)  αυτού του δίσκου. Έπειτα από αυτή την κυκλοφορία, η μπάντα θα βρίσκονταν ξανά (ως αυθεντική σύνθεση), μετά από  23 χρόνια! Αποτυπώνει  τη μουσική ικανότητα των μελών και την επιθυμία τους κάθε σύνθεση τους να είναι μία μικρή όπερα.

4. The Heat Goes On
Το τραγούδι αυτό έγινε σήμα κατατεθέν στις συναυλίες της μπάντας, όταν το πρωτοάκουσα σε συναυλία το καλοκαίρι(4/7) του '94 στο Βεάκειο. Είχε και μουντιάλ εκείνο το βράδυ (Αργεντινή-Ρουμανία , αν δεν κάνω λάθος) και πράγματι είμασταν μόνο 50 άτομα μόνο. Κυριολεκτικά  δάκρυσα.5. Too Late
Με την αποχώρηση του Howe, ο πρώην κιθαρίστας των Ελβετών  Krokus, Mandy Meyer, βοήθησε τη μπάντα να κυκλοφορήσει τον τρίτο δίσκο της, το Astra, στα 1985.
Η επιτυχία ήταν και δεν ήταν ανάλογη και παρά το hit-single, Voice of America που ήταν φανερό ότι η εμπορικότητα του πρώτου ομώνυμου δίσκου θα ήταν αξεπέραστη(10.000.000 δίσκοι παγκοσμίως). Ωστόσο, το τραγούδι Too Late ξεχώρισε για την πανέμορφη συνθετική του παρουσία.

6. Summer
Στη γκρουπ απέμεινε ο  Downes από τα ιδρυτικά μέλη των Asia  και με τους Payne και  Pitrelli σε φωνή/μπάσο κιθάρα αντίστοιχα συνέθεσαν τον ιδιαίτερα καλοκαιρινό ύμνο Summer (Can't Last Too Long, πόσο αληθινό) , που περιλήφθηκε στο δίσκο "Aria" το 1994.

7.  Who Will Stop the Rain
Στα 1992 , με τον μελωδικό Payne στη φωνή , οι Asia κυκλοφορούν το "Aqua". Πέρα από τη χαοτική κατάσταση στις αποχωρήσεις / αντικαταστάσεις μελών, οι Asia τελείωσαν το άλμπουμ και περιόδευσαν αρκετά επιτυχημένα!
Η συγκεκριμένη σύνθεση είχε την πρέπουσα επιτυχία σε ραδιοφωνικούς  AOR σταθμούς και όχι άδικα!8. Anytime
Σύνθεση από το  "Aria' του 1994 με τον μελωδικότατο John Payne στα φωνητικά και στο μπάσο.
Εδώ το γκρουπ μεταλλάχθηκε με επιτυχία σε μελωδικότερες φόρμες έως και AOR.
Ταξιδιάρικη διάθεση, άνεμος αισιοδοξίας πάντοτε.

9. Never Again
Το "Phoenix " ήταν το άλμπουμ που κυκλοφόρησε η μπάντα στα  2008. Ήταν το πρώτο της επανασύνδεσης των τεσσάρων αρχικών μελών (Geoff Downes , Steve Howe , Carl Palmer και John Wetton) , μετά από 1983 και το  Alpha.
Το συγκεκριμένο τραγούδι απέδειξε περίτρανα πόσο σπουδαία μουσικοί είναι και φυσικά ποοοοόσο μας έλειψαν!  Άνετα θα μπορούσε να ήταν σύνθεση του πρώτου δίσκου αλλά συνάμα ακούγεται φρέσκο και  μοντέρνο. Λατρεία!!

10. Finger on the Trigger
Το  "Finger on the Trigger" κυκλοφόρησε από τη μπάντα στο δίσκο "Omega", ενώ οι  Wetton και  Downes το είχαν συμπεριλάβει στο δεύτερο άλμπουμ της μπάντας τους  Icon. Το  συγκεκριμένο κομμάτι το λάτρεψα από την πρώτη φορά που το άκουσα , αλλά και σήμερα  θυμίζει καλοκαίρια ατελείωτα στο σεληνόφωτο με καλή παρέα.
 

11. Into The Arena
 Oκτώ λεπτά καθαρής και λαμπρής εισαγωγής και άψογη ρυθμική συναρμογή μπάσου - κιθάρας , περιλαμβανομένης φανταστικής δουλειάς στα πλήκτρα και τα 5 λεπτά του τέλους κάνουν την σύνθεση πραγματικά αξιάκουστη.
Εννοείται ότι είναι προσωπικά λατρεμένο! Από το δίσκο του 1996, "Arena".

12. Valkyrie
Η σύνθεση από τον  δίσκο "Gravitas" με ένα ωραιότατο video  βιντεοσκοπημένο σε Λος Άντζελες και  Λονδίνο, με τον Wetton να φιλμογραφείται στην παραλία  Topanga, της Καλιφόρνια. Η αλήθεια για την σύνθεση αυτή είναι ότι το συγκρότημα ερευνά διαφορετικές μουσικές περιοχές συνδυάζοντας τις γνωστές επιτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. Στιβαρό, πλούσιο σε μουσικότητα, με τον καινούργιο κιθαρίστα Sam Coulson, να συμμετέχει δυναμικά στη μπάντα που συμπληρώνει πάνω από τρεις δεκαετίες ύπαρξης.

Νότης Γκιλλανίδης

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs