Πώς ο Phil Collins "έκλεψε" από τον Prince το "Sussudio"

07/03/2021

Κατηγορία: Rocktime Songs

2259

Ακόμα και κάποιος τελείως άσχετος σε γνώσεις με το αντικείμενο της σύγχρονης μουσικής θα μπορούσε να διακρίνει με την πρώτη κιόλας ακρόαση ότι το τραγούδι του Phil Collins "Sussudio’’ από το πολυπλατινένιο album "No Jacket Required’’ του 1985 έχει αρκετές ομοιότητες με το "1999’’ του Prince το οποίο ηχογραφήθηκε το 1982, τρία χρόνια πρωτύτερα.

 

Άλλωστε ο ίδιος δεν το αρνήθηκε, το παραδέχθηκε με ειλικρίνεια τονίζοντας μάλιστα ότι είναι μεγάλος fan του Prince.
Σε συνέντευξή του στο Billboard ανέφερε χαρακτηριστικά:
"Αγαπώ αυτό το τραγούδι. Το αγόρασα αμέσως μόλις κυκλοφόρησε και το άκουγα συχνά όταν οδηγούσα στον δρόμο.
Απλά πήρα το βασικό tempo και το πέρασα στα drums. Aυτό ήταν όλο’’.

Μάλιστα είναι γεγονός ότι ο Collins άκουγε συνεχώς και το συγκεκριμένο αλλά και άλλα τραγούδια  από το ομώνυμο άλμπουμ του Prince (το οποίο είχε κυκλοφορήσει και σημειώσει τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία την περίοδο 1982-83) κατά τη διάρκεια περιοδείας που είχε πραγματοποιήσει με τους Genesis.
Tην εποχή που το "No Jacket Required’’ κυκλοφόρησε ήταν γνωστό ότι ο Collins αγαπούσε ιδιαιτέρως τη funk και την R&B μουσική, ήθελε πολύ ο ίδιος να δημιουργήσει ένα πετυχημένο dance-funk-pop τραγούδι  και αυτό σαφώς είχε περάσει και στο άλμπουμ και πολύ περισσότερο στο "Sussudio’’.
Aπo την άλλη είναι γεγονός, κατά δική του παραδοχή, ότι άλλαξαν εντελώς τη μπασογραμμή του τραγουδιού, ακριβώς διότι διαπίστωσαν στις ηχογραφήσεις  και κυρίως στο  demo ότι είχε αρχίσει να μοιάζει επικίνδυνα πολύ με το τραγούδι του Prince.
Ωστόσο ο παραγωγός του άλμπουμ Hugh Padgham είχε διαβεβαιώσει τον Collins, ότι με το που θα άλλαζαν και θα ανανέωναν το μπάσο, σχεδόν κανείς δεν θα αντιλαμβανόταν την ομοιότητα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο κημπορντίστας του funk συγκροτήματος The System με τη βοήθεια του οποίου κατάφεραν να ‘’ρετουσάρουν’’ αρκετά τη μπασογραμμή, ούτως ώστε το τραγούδι να μοιάζει λιγότερο με το "1999’’. Στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού βέβαια εμφανίζεται ό μόνιμος μπασίστας του Collins, ο θρυλικός γενειοφόρος  Leyland Sklar.
Παρ όλα αυτά και το τελικό αποτέλεσμα, όπως κυκλοφόρησε στην τελική του μορφή θύμιζε αρκετά το τραγούδι του Prince ιδίως στα riff των πλήκτρων, αλλά και στον ήχο των drums (ο ήχος των οποίων βέβαια δεν είναι αυθεντικός αλλά αποτέλεσμα ενός drum synthesizer τύπου  Roland TR 909).


Φυσικά κοινό και κριτικοί παρατήρησαν τις εμφανείς αυτές ομοιότητες. O τίτλος "Sussudio’’ πάντως σύμφωνα με τον ίδιο αναφέρεται στο όνομα ενός φανταστικού κοριτσιού και στην ερωτική εμμονή που είχε ένας νεότερός της άνδρας, ο οποίος την ερωτεύτηκε παράφορα από τη στιγμή που του χαμογέλασε.
Στο δε "1999’’ ο Prince πραγματεύεται στο πώς θα πρέπει να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή της ζωής σαν να είναι η τελευταία, σαν να είναι το έτος 1999, που εκείνη την εποχή, τη δεκαετία του '80, θεωρείτο στο συλλογικό υποσυνείδητο πολλών ανθρώπων, ως έτος που θα γινόταν η συντέλεια του κόσμου.
To video του τραγουδιού γυρίστηκε στην pub του Λονδίνου Princes Victoria, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Richard Branson, όπου γυρίστηκε μάλιστα και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού "One More Night’’ επίσης κλασικού track από το ίδιο άλμπουμ. Σε αυτό συμμετείχαν οι μόνιμοι συνεργάτες του καλλιτέχνη οι Daryl Stuermer και Chester Thomson εκτός από τον Sklar που προαναφέρουμε. Είχε εξαιρετικές επιδόσεις στα charts πολλών  χωρών, στις ΗΠΑ έφτασε στην κορυφή του US Billboard Hot 100, ενώ στην πατρίδα του τη Μ. Βρετανία το νούμερο 12.
Ο Prince από την πλευρά του δεν ασχολήθηκε ποτέ  δημόσια ούτε ιδιωτικά με το θέμα, δεν πήρε θέση και ούτε κινητοποιήθηκε νομικά σε κανένα επίπεδο. Και ίσως αυτή να ήταν και η πιο έξυπνη και σοφή κίνηση.
 
Επιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης
// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs