O James Bond, τα τραγούδια του και... μικρά παραλειπόμενα

15/11/2021

Κατηγορία: Art Rock

2691

Η τελευταία ταινία James Bond ''No Time To Die'', και τελευταία μάλιστα με πρωταγωνιστή τον Daniel Craig, σηματοδοτεί και το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, η οποία ξεκινάει από τον καιρό των παππούδων μας κυριολεκτικά.

 

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο και σε μένα προσωπικά, το πώς ο χαρακτήρας, καθαρά κατασκεύασμα του ψυχρού πολέμου, επιβίωσε, εμπορικά και καλλιτεχνικά στο σέλιλοιντ και μετά το 1990, κάνοντας τη συγκεκριμένη σειρά ταινιών, το δυνατότερο και μακροβιότερο κινηματογραφικό franchise, πλάι στο Star Wars.
Και σαφώς άρρηκτα συνδεδεμένο στο μυαλό των θεατών είναι και το μουσικό θέμα της σειράς, το οποίο είναι αναγνωρίσιμο ακόμα σε ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, οι οποίοι δεν είναι καθόλου σινεφίλ, σε όλες τις γενιές από το 1962 που κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία μέχρι και την τελευταία του 2021, που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα.
Κι ενώ αρκετοί πίστευαν ότι ο διάσημος Βρετανός μουσικοσυνθέτης John Barry έχει τα εύσημα για τη δημιουργία του James Bond Theme, η αλήθεια είναι ο ιθύνων νους που συνέλαβε και συνέθεσε το μουσικό θέμα δεν είναι άλλος από τον συνθέτη Monty Norman, γεννημένος στο East Eand του Λονδίνου, ο οποίος μάλιστα δύο φορές κατοχύρωσε δικαστικά πνευματικά δικαιώματα της δημιουργίας που έμεινε κλασική και αποτελείται από τη σύνθεση πέντε σαξοφώνων , εννέα άλλων πνευστών και ενός σόλο κιθάρας.
Ο Norman αποκόμισε 600.000 αγγλικές λίρες ως οικονομικό όφελος, ο δε Barry βέβαια, ήταν εκείνος που πήρε την ονομαστική δόξα συνθέτοντας συνολικά για 11 ταινίες Bond και επιπροσθέτως συνέδεσε το όνομά του με soundtrack και άλλων διάσημων κινηματογραφικών ταινιών(Out Of Africa, Dances With Wolves κά).
Με αφορμή τα παραπάνω δημιουργήθηκε σιγά σιγά με το πέρασμα των ετών ένας άλλος άτυπος θεσμός κάθε ταινία να συνδέεται με ένα τραγούδι διάσημου καλλιτέχνη. Αυτό επικράτησε μετά την πρώτη ταινία Dr No(1962), και συγκεκριμένα από το ''From Russia With Love''(1963) μέχρι και την πρόσφατη ''No Time To Die''.
Παρέλασαν τραγούδια πολλών διακυμάνσεων από αριστουργηματικά έως αδιάφορα, από όλο το φάσμα μουσικών ειδών από ορχηστρικού επιπέδου easy listening μέχρι pop rock ή και new wave, από ονόματα όπως Louis Armstrong μέχρι και Madonna(!!!) μεταξύ άλλων.
Ας επιχειρήσουμε μια χρονική αναδρομή για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη:
 
''From Russia With Love''(1963) - Mat Monro
O αποκαλούμενος ''The Man With The Golden Voice'', από τους πλέον δημοφιλείς mainstream τραγουδιστές της Μ. Βρετανίας εκείνης της εποχής, το αντίπαλο δέος του Ην. Βασιλείου στον Dean Martin ενδεχομένως, ντύνει με την εξαίσια όντως φωνή του το ομώνυμο τραγούδι και υπήρξε προσωπική επιλογή του John Barry.
 

''Goldfinger''(1964) -Shirley Bassey
Η καλύτερη ομολογουμένως ταινία Bond, ασυναγώνιστη μέχρι και σήμερα, εκείνη που έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, καθώς και  τα στάνταρ της υπερπαραγωγής πλέον, τόσο στις μετέπειτα ταινίες της σειράς αλλά επηρέασε γενικότερα το είδος των περιπετειωδών ταινιών δράσης. ''Έδεσε'' ιδανικά με ένα  από τα καλύτερα τραγούδια της σειράς ερμηνευμένο από μια κορυφαία καλλιτέχνη.
Παρά τις αμφιβολίες του παραγωγού της ταινίας Harry Saltzmann, ότι το τραγούδι παραήταν ίσως παλιομοδίτικο για τα γούστα της επαναστατικής νεολαίας των 60ς, το τραγούδι παρέμεινε 70(!!) συνεχείς εβδομάδες στο Billboard 200, υπήρξε υποψήφιο για Όσκαρ Ηχητικού Μοντάζ, είχε ως παραγωγό τον περίφημο George Martin των Beatles και στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι Jimmy Page και John Paul Jones των μετέπειτα Led Zeppelin. Το συγκλονιστικό intro του τραγουδιού, καθώς και η απίστευτη κορώνα της Bassey στο φινάλε έχουν αφήσει κυριολεκτικά εποχή.
 
''Thunderball''(1965) - Tom Jones
H Shirley Bassey είχε επιλεγεί ξανά και ηχογράφησε τραγούδι με τίτλο ''Mr Kiss Kiss Bang Bang'', το οποίο επανεκτελέστηκε με τη Dione Warwick.Kαμία από τις εκδοχές αυτές δεν βρήκε τον δρόμο για να ακουστεί στους τίτλους αρχής της μεγάλης οθόνης.Την ίδια τύχη είχε και η ιδέα να χρησιμοποιήσουν τον Johny Cash σε τραγούδι με τίτλο ''Thunderball'', ο οποίος θα περιέγραφε το story της ταινίας στους στίχους. Η δόξα τελικώς πήγε στον φοβερό Ουαλό Tom Jones, για τον οποίο θρυλείται ότι, χρησιμοποιώντας τη φωνή του με όλη του τη δύναμη, κατέληξε να λιποθυμήσει. Σύμφωνα και με δικά του λεγόμενα: '' Έκλεισα τα μάτια μου και κράτησα τη νότα τόσο πολύ, που μόλις τα άνοιξα, τα πάντα γύρω μου περιστρεφόντουσαν''.
 
''You Only Live Twice''(1967) - Nancy Sinatra
Ο πολύς παραγωγός Albert Brocolli, με την αλληλεγγύη της ιταλικής καταγωγής ήθελε τον Frank Sinatra για να ερμηνεύσει το τραγούδι της ταινίας, ο Frankie αντιπρότεινε την κόρη του Nancy, η οποία βρισκόταν τότε στο απόγειο της φήμης της χάρη στην επιτυχία ''These Boots Are Made For Walking''.
Αποτέλεσμα,  η πρώτη καλλιτέχνης που δεν προερχόταν από το Η. Βασίλειο ερμηνεύει το ομότιτλο τραγούδι το οποίο χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους μουσικοκριτικούς, τόσο για τη μελωδία όσο και για τους στίχους. Για την ιστορία, 31 χρόνια αργότερα, ο Robbie Williams αντέγραψε όλη την εισαγωγή και αρκετές νότες του τραγουδιού, στην περίφημη επιτυχία του ''Millenium''.
 
''On Her Majesty s Secret Service''(1969) - Louis Armstrong(τραγούδι: ''We Have All The Time In The World'')
Κομβικό σημείο στην ιστορία του Bond, καθώς είναι η πρώτη ταινία που τον Sean Connery αντικαθιστά ο μάλλον άχρωμος για τον ρόλο Αυστραλός George Lazenby. Eπίσης, η πρώτη φορά που κύριο τραγούδι της ταινίας έχει διαφορετικό τίτλο από εκείνην.
''We Have All The Time In The World'' από τον μεγάλο τρομπετίστα Louis Armstrong,και γραμμένο από τους σπουδαίους Hal David και Burt Bacharah,  θεωρείται από τα δημοφιλέστερα τραγούδια της σειράς, και σημειωτέον δεν ανοίγει τους τίτλους της ταινίας, εν αντιθέσει με ότι συνέβαινε έως τότε. Ο Barry ντύνει ορχηστρικά του τίτλους αρχής με ένα  επίσης πολύ καλό instrumental.
Ιστορική στιγμή και για τον λόγο ότι είναι και επισήμως το τελευταίο ηχογραφημένο τραγούδι του Armstrong καθώς πέθανε δύο χρόνια αργότερα, το 1971.
 
''Diamonds Are Forever''(1971)-Shirley Bassey
Εσπευσμένη επιστροφή για τον Sean Connery στον ρόλο που τον ανέδειξε και τελευταία φορά που ερμηνεύει τον χαρακτήρα επίσημα(θα ξαναγίνει Bond το 1983 στο ανεπίσημο και μή αναγνωρισμένο πάντως από την παραγωγό εταιρεία ΕΟΝ, στο ''Never Say, Never Again'').Επανέρχεται και η Shirley Bassey στο τραγούδι με το ομότιτλο ''Diamonds Are Forever''. Η συνδυασμένη επιτυχία του ''Goldfinger'' , ωστόσο δεν επαναλήφθηκε σε καμία περίπτωση.
 

''Live And Let Die''(1973) - Wings
Πρώτη εμφάνιση του Roger Moore ως Bond, και ο Paul Mc Cartney έχοντας ιδρύσει τη δική του μπάντα Wings ήδη από το 1971, σχεδόν αμέσως μετά τη διάλυση των Beatles, έχει κάθε λόγο να χαίρεται, καθώς το ομότιτλο τραγούδι είχε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Νούμερο 1 σε ομάδες charts των ΗΠΑ, νούμερο 9 στα αντίστοιχα βρετανικά, μια καθόλου αμελητέα υποψηφιότητα για Όσκαρ(έχασε από το ''The Way We Were''της Barbara Streisand)και δικαίως το πολύ επιτυχημένο αυτό δυναμικό συμφωνικό rock τραγούδι θεωρείται από τα κορυφαία στην ιστορία της σειράς. Ο Mc Cartney είχε την ευκαιρία να ξανασυνεργαστεί με τον παλιό του γνώριμο παραγωγό George Martin.Γνώρισε πολλές διασκευές με πιο πετυχημένη εκείνη των Guns N Roses από το  διάσημο άλμπουμ τους  ''Use Your Illusion Ι'' το 1991.
 
''The Man With The Golden Gun'' (1974) - Lulu
Έχουμε μπει πλέον για τα καλά στην εποχή του Roger Moore,η δεύτερη αυτή ταινία όμως είναι από αδιάφορη έως μέτρια και το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για το τραγούδι. Επιλογή αυτή τη φορά η Σκωτσέζα τραγουδίστρια Lulu με ένα κάκιστο ομότιτλο τραγούδι, που σχεδόν έχει ξεχαστεί και όχι άδικα. Στα ελάχιστα συν, η επιλογή του Christopher Lee, στον ρόλο του Κακού της ταινίας. Ένα σημαντικό παραλειπόμενο είναι ότι αρχική επιλογή για το τραγούδι ήταν ο Alice Cooper και η ομώνυμη μπάντα του, στο απόγειο της δόξας τους εκείνη την εποχή και δηλωμένοι φανατικοί θαυμαστές των ταινιών Bond. Hχογράφησαν ένα τραγούδι, το οποίο δεν επελέγη τελικά, και όσοι θέλετε μπορείτε να το αναζητήσετε στη συλλογή ''Life And Crimes Of Alice Cooper''. Γνώμη μου, μακάρι να ήταν αυτό το τραγούδι στους τίτλους αρχής.
 
''The Spy Who Loved Me'' (1977) - Carly Simon
H καλύτερη ταινία της περιόδου του Roger Moore, και από τις καλύτερες της σειράς και του είδους γενικά. Και ένα από τα ομορφότερα και πιο πετυχημένα τραγούδια ερμηνευμένο από τη διάσημη Αμερικανίδα Carly Simon σε μουσική του σπουδαίου Αμερικανού επίσης συνθέτη Marvin Hamlisch,κέρδισε υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ καθώς και στις Χρυσές Σφαίρες και από πολλούς θεωρείται από τα καλύτερα τραγούδια στη σύγχρονη μουσική. Είναι η πρώτη φορά που τραγούδι τίτλων αρχής δεν μοιράζεται τον ίδιο τίτλο με την ταινία. Στα κινηματογραφικά παραλειπόμενα, φημολογείται έντονα ότι ο Stanley Kubrick σκηνοθέτησε κάποιες σκηνές της ταινίας.
 
''Moonraker'' (1979) - Shirley Bassey
Ο απόηχος του Star Wars στέλνει τον James Bond... στο διάστημα σε μια ταινία που αγγίζει τα όρια της παρωδίας και της υπερβολής. Η ταινία ωστόσο σημειώνει τεράστια εμπορική επιτυχία και η Shirley Bassey τριτώνει τη συμμετοχή της σε ένα maistream αξιώσεων αρκετά συμπαθητικό τραγούδι που απλά ακούγεται ευχάριστα. Οι παραγωγοί είχαν προηγουμένως προσεγγίσει τους Frank Sinatra(πάλι!!) και Johny Mathis.
 
''For Your Eyes Only'' (1981) - Sheena Easton
O φοβερός και τρομερός Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Bill Conti, δημιουργός του θέματος του ''Rocky'', της τηλεοπτικής σειράς ''Dynasty'' και πολλών άλλων γνώριμων μελωδιών της ποπ κουλτούρας, δημιουργεί ένα τραγούδι- κέντημα με τη φωνή της Σκωτσέζας Sheena Easton να μαγεύει και να συγκινεί. Ο Conti ήθελε αρχικά τη Donna Summer ή τη Dusty Springfield, διότι θεωρούσε ότι ταίριαζαν περισσότερο στο στυλ μιας ταινίας Bond, η United Artists επέβαλε την Easton, που μόλις είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία με το ''Morning Train''. To αποτέλεσμα τους δικαίωσε, καθώς ήρθε άλλη μια υποψηφιότητα για Oscar και το τραγούδι πήγε κατευθείαν στο νούμερο 4 του US Billboard Hot 100.Η ταινία είναι η μοναδική της σειράς  που έχει γυριστεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα(Κέρκυρα και Μετέωρα)με τον Bond- Roger Moore να ξετρελαίνεται δοκιμάζοντας σύκα και να αποδεικνύεται άριστος γνώστης των ελληνικών κρασιών!!!
 
''Octopussy''(1983) - Rita Cooolidge (τραγούδι:All Time High)
O μύθος του Bond έχει ήδη αρχίσει να ''κουράζει'' και να ''κουράζεται'' σε μια μέτρια και χωρίς έμπνευση ταινία η οποία συνοδεύεται από ένα εξίσου αδιάφορο τραγούδι. Για δεύτερη φορά το τραγούδι έχει διαφορετικό τίτλο από την ταινία.
 
''View To A Kill''(1985) - Duran Duran
Τα τρομερά παιδιά της new wave pop Duran Duran γράφουν, συνθέτουν και ερμηνεύουν με τη βοήθεια του John Barry ένα από τα δημοφιλέστερα και δυναμικά ακούσματα που πέρασαν ποτέ από τη σειρά, βάζοντας ουσιαστικά τον Bond στα 80s από μουσικής απόψεως. Το βίντεο κλιπ είναι εξαιρετικά γυρισμένο δένει απόλυτα με το πνεύμα της ταινίας και το τραγούδι σαρώνει τα charts σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στην κινηματογραφική πλευρά του θέματος, ώρα για τον Roger Moore να αποχωρήσει από τον ρόλο, όντας πλέον 57(!!!) ετών, ύστερα από 7 ταινίες(μακροβιότερη παρουσία στον ρόλο), αφήνοντας και αυτός τη δική του υπογραφή.
 
''The Living Daylights''(1987) - A-Ha 
Tη σκυτάλη στη ενσάρκωση του χαρακτήρα παίρνει πλέον ο θεατρικός σαιξπηρικός ηθοποιός Timothy Dalton, αρκετά συμπαθής, μετρημένος και προσαρμοστικός, χωρίς όμως να έχει τη λάμψη των προκατόχων του. Στο θέμα του τραγουδιού, επαναλαμβάνεται η  pop new wave συνταγή της προηγούμενης ταινίας, αυτή τη φορά με τους Νορβηγούς A-Ha και το ομότιτλο ''Living Daylights'', ένα ''πιασάρικο'' απόλυτα εμπορικό track.
 
''Licence To Kill''(1989) - Glady s Knight 
Τελευταία προσπάθεια των παραγωγών να ανανεώσουν, τον απολιθωμένο πια χαρακτήρα, βάζοντας τον να αντιμετωπίζει για λόγους προσωπικής εκδίκησης έναν σατανικό έμπορο ναρκωτικών στη δεύτερη και τελευταία παρουσία του Dalton.
H Gladys Knight, από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της soul, ερμηνεύει άψογα ένα δυναμικό, ατμοσφαιρικό τραγούδι, το οποίο ''κλέβει'' αριστοτεχνικά την εισαγωγή από το ''Goldfinger'' και μπαίνει στο Top Ten της Μ.Βρετανίας. Στα τέλη της δεκαετίας του 80, ο μύθος είναι πλέον ξεπερασμένος και η παραγωγή της σειράς μπαίνει πλέον στον ''πάγο'' για αρκετά χρόνια.
 
''Goldeneye''(1995) - Tina Turner 
O ατσαλάκωτος Pierce Brosnan(τον οποίο oι παραγωγοί είχαν προσεγγίσει ξανά στα 80s αλλά ο ίδιος ήταν δεσμευμένος με την τηλεοπτική σειρά ''Remington Steele'')  φέρνει την πολυπόθητη ανανέωση και ανάσα, νεκρανασταίνοντας κυριολεκτικά τον θρυλικό Βρετανό πράκτορα στην πρώτη μεταψυχροπολεμική ταινία της σειράς.
Η εντυπωσιακή Tina Turner ερμηνεύει με περίσσια άνεση το ομότιτλο τραγούδι που έγραψαν ο Bono και ο The Edge των U2 σημειώνοντας επιτυχία και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
 

''Tomorrow Never Dies''(1997) - Sheryl Crow 
H Sheryl Crow με τη βοήθεια του συνθέτη David Arnold φέρνει έναν καθαρόαιμο rock αέρα στη μουσική της σειράς, καθώς η υπερεπιτυχημένη πορεία με τον Brosnan συνεχίζεται ακάθεκτη.
Υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας για το τραγούδι, για να το χάσει από το ''My Heart Will Go On'' της Celine Dion.
 
''The World Is Not Enough''(1999) - Garbage 
Εντυπωσιακό συμφωνικό pop rock τραγούδι από τους Αμερικανούς Garbage σε σύνθεση και πάλι του David Arnold και ένα εντυπωσιακό, σχεδόν αριστουργηματικό video δίνουν πόντους σε μια καλογυρισμένη ταινία. Οι κριτικοί εκθειάζουν την ερμηνεία της τραγουδίστριας του συγκροτήματος Shirley Manson, αναφέροντας ότι φέρνει στο νου τις καλύτερες στιγμές της Shirley Bassey.
 
''Die Another Day''(2002) - Madonna 
Η ''Βασίλισσα της Pop'', Madonna ερμηνεύει ένα άνευρο τραγούδι που σχεδόν στερείται μελωδίας και αρμονίας, ίσως το χειρότερο που πέρασε από τα soudtrack όλης της σειράς. Τελευταία εμφάνιση του Brosnan ως Bond που δικαιούται να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι αφήνοντας πολύ θετικό στίγμα, και για πολλούς, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, ίσως ο δεύτερος καλύτερος στον ρόλο μετά τον Sean Connery.
 
''Casino Royale''(2005) - Chris Cornell (τραγούδι:''You Know My Name'')
Alternative και grunge rock πινελιές εναρμονισμένες με την κλασική συμφωνική τεχνοτροπία της μουσικής των ταινιών Bond από τον αδικοχαμένο πρώην ηγέτη των Soundgarden Chris Cornell σε άλλο ένα τραγούδι που δεν χρησιμοποιεί τον τίτλο της ταινίας.
Πρώτη εντυπωσιακή εμφάνιση του Daniel Craig στον ρόλο,  που φέρνει μια ισορροπία ''αγριάδας'' αλλά και συναισθήματος στον χαρακτήρα.
 
''Quantum Of Solace''(2008) - Jack White/Alicia Keys(τραγούδι:''Another Way To Die'')
O Jack White από τους White Stripes συνεργάζεται με την Alicia Κeys συνθέτουν ένα τραγούδι που κατά τους κριτικούς στέκεται άψογα ως standalone, από την άλλη όμως δεν ταιριάζει με την αισθητική των ταινιών της σειράς.
 
''Skyfall''(2012) - Adele
Διθύραμβοι και ενθουσιώδεις κριτικές στόλισαν την όντως ανεπανάληπτη, μοναδική ερμηνεία της σπουδαίας Βρετανής Adele καθώς και τους συγκλονιστικούς εμπνευσμένους στίχους.
Τιμήθηκε με βραβεία Οscar, Χρυσής Σφαίρας, Grammy καθώς και με πολλά άλλα διαφόρων μουσικών και κινηματογραφικών κριτικών επιτροπών ανά τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, και η ίδια η ταινία γνώρισε τεράστια εισπρακτική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία, μοναδική για ταινία της σειράς, μαεστρικά σκηνοθετημένη από τον σπουδαίο Sam Mentes(American Beauty), σηματοδοτώντας μια μεγάλη στιγμή στο διάσημο franchise.
 
''Spectre''(2015) - Sam Smith (τραγούδι:''Writings On The Wall'')
Άλλο ένα βραβείο Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς και άλλες καταξιώσεις για ένα τραγούδι άρτιο μεν, υπερβολικά μελό δε. Πάντως ούτε το τραγούδι, ούτε η ταινία έφτασαν στα επίπεδα του προηγούμενου θριάμβου του ''Skyfall'' ακόμα κι αν επιστρατεύτηκε ξανά ο Sam Mentes στη σκηνοθεσία.
 
''No Time To Die''(2021) - Billie Eilish
H πολύπαθη ταινία με την τελευταία εμφάνιση του Daniel Craig στον ρόλο του διάσημου Βρετανού πράκτορα, πήρε τουλάχιστον τρεις αναβολές λόγω της πανδημίας και έχει  ξεκινήσει την προβολή της ήδη από τον Οκτώβριο και συνοδεύεται από ένα όμορφο αλλά και συνάμα σκοτεινό και μελαγχολικό τραγούδι από τη νεότευκτη σταρ Billie Eilish. Ίσως δεν είναι τυχαίο, καθώς αποχαιρετούμε μια περίοδο έξι συνεχόμενων συναρπαστικών δεκαετιών και από εδώ και πέρα ο φανταστικός χαρακτήρας του Βρετανού πράκτορα βαδίζει στα αχαρτογράφητα νερά ενός αβέβαιου μέλλοντος.
 
Eπιμέλεια: Δημήτρης Πολίτης

// Old Time Rock

// Live Favorites

// Rocktime Songs